ÇEVRE - 01 Temmuz 2021 Perşembe 12:04

Yozgat’ta üretilen 16 bin 800 keklik doğaya salınıyor

A
A
A
Yozgat’ta üretilen 16 bin 800 keklik doğaya salınıyor

Yozgat Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne bağlı Kanatlı Yaban Hayvanı Üretim Tesisinde yetiştirilen 16 bin 800 keklik doğaya salınmaya başlandı.

Yozgat Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne bağlı Kanatlı Yaban Hayvanı Üretim Tesisinde yetiştirilen 16 bin 800 keklik doğaya salınmaya başlandı.


Yozgat’ta 2007 yılından itibaren üretilen 172 bin kınalı kekliğin tamamı Yozgat başta olmak üzere, Antalya, Çanakkale, Denizli, Balıkesir, Ankara, Çorum, Bolu, Kırşehir gibi farklı illerde belirlenen zaman dilimlerinde doğaya salınıyor. Bugün de 250 kınalı keklik, Yozgat Valisi Ziya Polat, Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse, İl Emniyet Müdürü Murat Esertürk, İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Ali Sefa Yılmaz, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Cihan Eğilmez eşliğinde Nohutlu Tepesinde doğaya bırakıldı.


Güzel görüntüsü ve ötüşüyle bilinen, ekolojik sistemin korunmasına katkı sağlayan kınalı keklikler, doğada süne yedikleri için çiftçinin dostu olarak tarımsal üretime de katkı sağlıyor. Keklikler Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yol açan kene ile mücadelede de etkin rol oynuyor.


Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Cihan Eğilmez 2007 yılından itibaren Yozgat’ta 172 bin civarı kınalı keklik üretildiğini belirterek “Bu yıl 16 bin 800’ün üzerinde kınalı keklik ürettik ve 13 ilimizde doğaya salımı yapılacak. Akdeniz, Marmara, Ege ve İç Anadolu Bölgelerinde bulunan illerimizde keklik salımı olacak. Yaban hayatı ülkemizin en büyük kıymetlerinden birisi koruyalım ve gerektiği gibi kullanalım. Kesinlikle kaçak avcılığa müsamaha göstermeyelim. Palaz döneminde 9 aylık oluncaya kadar böcek yiyen proteinle beslenen hayvanlar bunlar. Bu dönemde bulundukları yerlerde kene ve süneyi tamamen yerler. Ekosistemin çok önemli bir parçası ülkemizin her yerinde bulunan kanatlı türüdür. İnsanlarımızın ötüşü ve görünüşüyle çok önem verdiği hayvan türüdür” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Savunma Sanayii Başkanı Görgün: “Simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı” Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, "Son yıllarda simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı. Askeri simülatör ve eğitim sistemleri, pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir" dedi. Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, SİMSOFT ANKARA HAB’da SİMMER adında simülasyon merkezini açtı. Türkiye’nin uzay ve havacılık sanayiine kaldıraç olacak yerli ve yabancı firmaların ve yan sanayi firmalarının bölgeye çekilmesi doğrultusunda kurulan Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin (HAB) birinci etabı için çalışmalar 2017 yılının son çeyreği ile başladığını belirtti. Test merkezinin küçük ve orta ölçekli işletmelerin sektöre daha çok dahil edilebilmesi amacıyla kurulduğunu belirten Görgün, "Birinci etabımızda fiili üretime geçen firma sayısı 43 olup, firmalarımız toplam 253 bin metrekare kapalı alanda üretim faaliyetlerini yürütmektedir. Buna ilaveten inşaat faaliyeti aktif olarak devam eden 74 firmamız bulunmaktadır. Yine bugün itibari ile 2 bin 200 kişiye istihdam sağlanmakta olan OSB’mizde inşaatı devam eden sanayicilerimizin de faaliyete geçmesi ile birlikte istihdam sayısının 7 bin 500 olacağını öngörmekteyiz. OSB’mizin her iki etabının da faaliyete geçmesi ile birlikte bölgemiz toplam alanı 700 hektar seviyelerine ulaşacak. Yapılacak toplam yatırım tutarı 3 milyar dolar olacak ve bölgede 20 bin kişiye istihdam sağlanacaktır" diye konuştu. Askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörleri üretilecek Son yıllarda simülasyon teknolojilerinin dünyada artan bir önem kazandığının altını çizen Görgün, simülasyon teknolojilerinin NATO bünyesinde de kritik teknoloji olarak kabul edildiğini dile getirerek, "Askeri simülatör ve eğitim sistemleri pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir. Başkanlığımız tarafından Simsoft firmamıza sağlanan kredi desteği ile bugün açılışını gerçekleştireceğimiz ’SİMMER- Yeni Nesil Simülatör Üretim, Eğitim ve Test Merkezi’nde hava, kara ve deniz platformlarına yönelik askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörlerinin üretimi, donanım entegrasyonu, araştırma ve test faaliyetleri yapılacaktır. Kurulan üretim hattı üzerinde, büyüklüklerine ve tiplerine bağlı olarak 10 adet simülatörün üretimi ve entegrasyonu eş zamanlı olarak yapılabilecektir. Simülatör sistemlerinde yer alan farklı kapasitelerde ve farklı serbestlik derecelerine sahip hareket sistemlerinin tasarım, üretim, entegrasyon ve test işlemleri gerçekleştirilebilecek, özgün yazılım çözümlerinin yanında, donanım ve elektromekanik sistemlerin geliştirilmesi ve üretimi de yapılacaktır" ifadelerini kullandı.