YEREL HABERLER - 01 Mayıs 2012 Salı 17:05

ZONGULDAK`TA 1 MAYIS COŞKUSU

A
A
A
ZONGULDAK`TA 1 MAYIS COŞKUSU

Zonguldak`ta 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları coşkulu geçti.
İstasyon Caddesi`nden yürüyüşe başlayan katılımcılar arasında CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.
Madenci Anıtı önüne kurulan standa yürüyen katılımcılar ellerindeki bayraklarla 1 Mayıs Marşı`nı söyledi. Hayatını kaybeden madenciler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. KESK Zonguldak Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Dalgıç, konuşma yaptı.
GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ise ``Tam 164 yıldır Fransa`yı, Almanya`yı, İngiltere`yi, İtalya`yı, Osmanlı İmparatorluğu`nu ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin dört bir yanını ısıtan, dünya ve ülke sanayisine katkı veren madenci atalarımızın emeğine sahip çıktınız. Yüreğinizin sıcaklığı ve gözlerinizdeki ışıltıyla bir kez daha dünyanın ve ülkemizi yönetenlerin dikkatini Zonguldak`a çekiyorsunuz. Bu ateşi yakan 5 bin maden şehidimizi ve izninizle, bir maden şehidi olan sevgili babamı saygı, sevgi ve şükranla anıyorum, hepsine Yüce Allah`tan rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun. Başta 1 Mayıs 1977 tarihinde Taksim`de yaşanan katliamda hayatını kaybeden arkadaşlarımız olmak üzere, 1 Mayıs`a anlamını veren ve 122 yıldır anılan, 1886 yılında Şikago`da katledilen işçi kardeşlerimizi ve idam edilen işçi önderlerini ve tüm demokrasi şehitlerini sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz. Bugün sadece bizler değil, dünyadaki ve ülkemizdeki tüm işçiler ve emekçiler meydanlarda.
Hep beraber, işçilerin ve emekçilerin, Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs İşçi Bayramını kutluyoruz. Bu yıl ki 1 Mayıs İşçi Bayramı, tüm dünyada çok daha etkili kutlanıyor. Çünkü tüm dünyada, uluslararası sermayenin, işçilere ve emekçilere müthiş bir saldırısı var. Uluslararası sermaye, 1990 yılından bugüne uygulanan küresel ekonomik politikalarla, kendi hukukunu ve gittikleri ülkelerde, her alanda kendi işbirlikçilerini yaratarak tüm dünyayı kuşattı. Bugün, uluslararası sermayenin işini kolaylaştırmak üzere; sanki tek bir dünya parlamentosunda alınıyormuşçasına, ayrı ülkelerde, aynı kararlar alınıyor. 200 yıllık kazanımlarımıza göz koyuyor, bizi modern köleler haline getirmek istiyorlar. Yeniden vahşi kapitalizme dönmek istiyorlar. Sermayeleri ve kendi hukukları ile işgal edemezlerse, doğrudan işgal etmenin senaryolarını yazıyorlar ve oynuyorlar. Bazen demokrasi getireceğiz diyorlar, bazen nükleer tehdit var diyorlar. Dünya enerji kaynaklarını bir bir ele geçiriyorlar. Uluslararası sermaye öylesine azdı ki, Avrupa ülkeleri dahil tüm dünyada, sosyal devleti ve işçilerin, emekçilerin kazanımlarını ortadan kaldırmak istiyorlar. Kıdem Tazminatını tartışma konusu yapıyorlar, yeni işbaşı yapacak arkadaşlarımızın kıdem tazminatı almasını zorlaştırıyorlar. Biz, Türk-İş`in Genel Kurul kararını hatırlatıyoruz; Kıdem tazminatı, bizim için bir genel grev sebebidir. Bölgesel asgari ücret diye, farklı asgari ücret uygulaması getirmek istiyorlar. Taşeron uygulamasını destekleyecek ve daha da yaygınlaştıracak düzenlemeler yapmak istiyorlar. Ulusal İstihdam Stratejisi adı altında bir düzenleme yaparak, sosyal barışı darmadağın edecek, işyerlerinde çalışma barışını bozacak adımlar atmak istiyorlar. Eşit işe eşit ücret uygulamasını, hukuken ortadan kaldırmak istiyorlar. Serbest çalışma, esnek çalışma diyerek; ay, hafta gün gibi çalışma sürelerini, hatta saatlik çalışma sürelerini parçalamak istiyorlar. İstihdam Büroları açmak; işsizleri toplamak ve işçileri köle ticareti yapar gibi işverenlere kiralamak istiyorlar. Yani işçi arkadaşlarımızı, aynı günde, sabah 2 saat bir işyerinde, öğleden sonra başka bir işyerinde çalışmak üzere işverene kiralayabilmenin planlarını yapıyorlar. Sendikaları ve toplu sözleşme düzenini ortadan kaldırmak istiyorlar. Bu uygulamalar; sadece bizde değil, Almanya`dan, Hindistan`a dünyanın dört bir yanında dayatılıyor. Bugün tüm dünyada, uluslararası sermayenin küresel saldırısına karşı, küresel bir dik duruş gösteriyoruz. Biz de buradan, Zonguldak`tan, Madenci Anıtı`ndan Hükümeti uyarıyoruz. Sermayenin isteklerine değil, bizim, işçilerin, emekçilerin sesine kulak vermesini istiyoruz.``
Konuşmaların ardından katılımcılar, davul zurna eşliğinde 1 Mayısı kutladı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın Otomobil tırın dorsesine saplandı:1 yaralı Bartın’da otomobil kırmızı ışıkta duran tırın dorsesine ok gibi saplandı. Feci kazada önce araçta sıkışan yaralı sürücü, ardından ise otomobil saplandığı tırın dorsesinden kurtarıldı. Bartın Gölbucağı Kavşağı’nda şehir merkezi istikametine seyir eden S.T. idaresindeki 34 BJG 526 plakalı otomobil, kırmızı ışıkta duran K.D idaresindeki 74 BE 133 kupa plakalı tırın dorsesine arkadan çarptı. Dorseye ok gibi saplanan otomobilin ön kısmında büyük hasar görürken, sürücüsü ise araç içerisinde sıkıştı. Kazanın ardından aracın kornası da takılı kaldı. Kaza ihbarı üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri, sıkışan sürücüyü kurtarma çalışması yürütürken, korna sesini de kesmeye çalıştı. Ekipler zaman zaman yeniden çalan korna sesini kesmeyi başarırken, uzun uğraşlar sonucu da araçta sıkışan sürücü de araçtan çıkarıldı. Sıkıştığı yerden kurtarılan sürücü S.T, sedye ile ambulansa götürülerek, ilk müdahalesi yapıldı. İlk müdahalenin ardından sürücü Bartın Devlet Hastanesi’ne götürülerek, tedavi altına alındı. Otomobil saplandığı dorseden kurtarıldı Kaza nedeniyle oto sanayiden il merkezine istikametindeki yol ulaşıma geçici süre kapanırken, çarpışmanın etkisiyle ok gibi dorseye saplanan otomobil ile tır, yapılan ileri geri manevralarla birbirinden ayrıldı. Sürücüsü tarafından tırın hareket ettirilmesi, çekici yardımıyla da otomobilin götürülmesinin ardından bölgedeki trafik normale döndü. Tır sürücüsü ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürülürken, yaralanan otomobil sürücüsünün ise hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi.