GENEL - 22 Mayıs 2017 Pazartesi 12:29

AVM ortasında çalgı ürettiler

A
A
A
AVM ortasında çalgı ürettiler

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Devlet Konservatuvarı Çalgı Yapım Bölümü öğrencileri AVM ortasında yaylı çalgı ürettiler.

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Devlet Konservatuvarı Çalgı Yapım Bölümü öğrencileri AVM ortasında yaylı çalgı ürettiler. Öte yandan, dünyaca ünlü sanatçı Güney Koreli Soyoung Yoon da çalgı yapımı bölümünde üretilen kemanla konserler verdi.


Yaylı çalgıları, bölümleri bünyesindeki atölyelerinde kendileri üreten öğretim elemanları ve lisans öğrencileri, Türkiye’de pek fazla bilinmeyen yaylı çalgı yapımını ön plana çıkartmak için bir etkinlik düzenledi. Vatandaşlara yaylı çalgı yapımı hakkında bilgi vermek amacıyla Esas 67 Burda Alışveriş ve Yaşam Merkezi giriş katında bir tanıtım sergisi ve atölye çalışması gerçekleştirdiler. Yaylı çalgı yapımı ve yapılan eserlerin yer aldığı sergi ve workshop vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü.


Çalgı Yapım Bölümü Yaylı Çalgılar Yapımı Anasanat Dalı’nın Zonguldak açısından önemine dikkat çeken Bülent Ecevit Devlet Konservatuvarı Çalgı Yapım Bölümü Başkanı Öğretim Görevlisi Cem Dertsiz, bu etkinliğin Zonguldak’ta bir ilk olduğunu söyledi. Türkiye’de yaylı çalgı yapımının hızla gelişmekte olduğuna dikkat çeken Dertsiz, "Yaylı çalgılar yapımı büyük kentler dışında, kentimiz Zonguldak’ta da büyük bir başarı ile yapılmaktadır. Bu alanın Bülent Ecevit Üniversitesi Devlet Konservatuvarı bünyesinde hızla gelişmesinde ve altyapı olanaklarının dünya standartlarına getirilmesinde, desteğini bizden esirgemeyen, Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer’e şükranlarımızı sunuyoruz. Luthierlik (Çalgı Yapımcısı) dünyada çok önemli olan bir meslek olarak bilinmektedir. Bu mesleği icra etmek üzere öğrenci yetiştiren bölümlerden birisinin Zonguldak’ta kurulmuş olması ilimizin kültür sanat profili açısından önemli bir durumdur. Klasik müzik ve onunla birlikte gelişen entegre yapılanmalar (Çalgı yapımcılığı, satış ve pazarlama sektörü) Avrupa ekonomisinde çok önemli bir yer tutmaktadır. Ülkemizde de bu tür işlerin yapılabildiğini, çok başarılı sonuçlar alınabildiğini toplumumuzla paylaşmamız gerektiği düşüncesindeyiz. Millet olarak el becerisi gerektiren sanat alanlarında çok yetenekli olduğumuz, gözardı edilemez bir gerçektir" ifadelerine yer verdi.



BEÜ’de üretilen kemanla konser


Güney Koreli sanatçı Soyoung Yoon’un BEÜ’de üretilmiş bir kemanla dünyanın farklı ülkelerinde konserler verdiğini ifade eden Dertsiz, “Geçtiğimiz yıl Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda da bir sergi gerçekleştirmiştik. Ülkemizin önde gelen müzik insanları, konuyla ilgili övgü dolu sözlerden bahsettiler. Ulusal basın da konu ile yakından ilgilendi. Dünyanın en önde gelen keman sanatçılarından birisi olan Güney Koreli sanatçı Soyoung Yoon okulumuzda üretilmiş bir kemanla tüm dünyada konserler veriyor. Devlet Konservatuvarı ve Çalgı Yapım Bölümümüz İncirharmanı yerleşkesinde bulunmaktadır. Bu yerleşke 1960’lı yıllarda maden işçileri tarafından kullanılıyormuş. Her yerinde maden kazması seslerinin yükseldiği, her santimetre karesine alın terinin düştüğü bir alanda, keman yapım sanatının ülkemizdeki en önemli temsilcilerinden bir akademinin kurulmuş olması da ayrı bir övünç kaynağıdır” dedi.



“Güzel işlere imza atacağız”


Türkiye genelinde Zonguldak’ın, yaylı çalgı yapımı konusunda ipi en başta göğüsleyen iller arasında yer aldığını ifade eden Dertsiz, “Daha önce il dışında sergiler açtık fakat Zonguldak’ta ilk kez bir sergi yapıyoruz. Bizleri burada misafir ettikleri için, Esas 67 Burda yönetimine teşekkür ediyoruz. Önemli olan kent dokusu içerisinde bu alanı insanlara tanıtmak ve yapılışı hakkında bilgiler vermek. Yaylı çalgı kültürü ile ilgili ilimiz de farkındalık oluşturmak bakımından da etkinliği önemsiyoruz. Çalgı Yapım Bölümümüz şu an 22 öğrenciyle eğitim hayatımızı sürdürmekte. Ana atölye derslerimiz üç öğretim elemanımızın uhdesinde ki çalışmalarla sürdürülmekte. Türkiye genelinde Zonguldak, yaylı çalgı yapımı konusunda ipi en başta göğüsleyen iller arasında. Umuyoruz ki önümüzdeki dönemler de çok daha başarılı çalışmalara imza atacak” şeklinde konuştu.


AVM’yi gezen ziyaretçiler ise çalgı yapım çalışmalarına büyük ilgi gösterdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Serdar Topraktepe’den derbide 3 değişiklik Beşiktaş Yardımcı Antrenörü Serdar Topraktepe, Ziraat Türkiye Kupası yarı final ilk maçında MKE Ankaragücü ile deplasmanda oynadıkları karşılaşmanın 11’inden 3 değişiklik yaparak Fenerbahçe derbisine çıktı. Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Beşiktaş, deplasmanda Fenerbahçe ile karşılaşıyor. Siyah-beyazlılarda Yardımcı Antrenör Serdar Topraktepe, Ziraat Türkiye Kupası yarı final ilk maçında deplasmandaki MKE Ankaragücü mücadelesinin 11’inden 3 değişiklik yaparak sarı-lacivertlilerin karşısına çıktı. Siyah-beyazlılarda Ghezzal ve Umut Meraş yedek kulübesinde yer alırken, sarı kart cezalısı Jonas Svensson ise kadroda bulunmuyor. Beşiktaş, Fenerbahçe derbisine şu 11’le çıktı: "Mert Günok, Necip Uysal, Omar Colley, Joe Worrall, Arthur Masuaku, Al-Musrati, Gedson Fernandes, Milot Rashica, Ernest Muçi, Semih Kılıçsoy, Jackson Muleka." Semih Kılıçsoy döndü Sakatlığı sebebiyle geçtiğimiz hafta hem ligde hem de kupada oynanan MKE Ankaragücü müsabakalarını kaçıran siyah-beyazlı takımın 18 yaşındaki futbolcusu Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisiyle sahalara döndü. Semih, Serdar Topraktepe tarafından 11’de görevlendirildi. Masuaku 5 maç sonra 11’de Beşiktaş’ın tecrübeli savunma oyuncusu Arthur Masuaku, 5 maç sonra 11’de yer aldı. Son olarak ligin 29. haftasındaki Gaziantep FK mücadelesinde görev alan 30 yaşındaki futbolcu, sarı kart cezası ve ardından yaşadığı sakatlık sebebiyle ligde 4 maçı kaçırdı. Masuaku, kupadaki MKE Ankaragücü karşılaşmasında ise sonradan oyuna dahil oldu. Beşiktaş taraftarı tribünde Siyah-beyazlı taraftarlar da takımlarını Kadıköy deplasmanında yalnız bırakmadı. 2 bin 79 taraftar, tribünde kendilerine ayıran yerleri doldurarak takıma destek oldu.
Muğla Dünyaca ünlü fizikçiler Fethiye’de buluştu Fethiye’de ikisi bir arada gerçekleştirilen 9. Uluslararası Süperiletkenlik ve Manyetizma (ICSM2024) ve 2. Uluslararası Kuantum Malzemeleri ve Teknolojileri Konferansları (ICQMT2024) başladı. 9. Uluslararası Süperiletkenlik Manyetizma Konferansı (ICSM2024) ve 2. Uluslararası Kuantum Malzemeleri ve Teknolojileri Konferansı (ICQMT2024) Fethiye’de başladı. Ölüdeniz Mahallesi’nde düzenlenen konferanslara dünyadaki ünlü fizikçiler katıldı. Konferansa Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Oğuz Bolelli ve 55 ülkeden yaklaşık 800 kişi katıldı. Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Gencer Başkanlığı’nda gerçekleşen konferans açılışında küresel ısınmaya dikkat çekildi. Prof. Dr. Ali Gencer konuşmasında, “Konferansımızın asıl amacı, küresel iklim değişikliği ve bunun dünyamıza getireceği değişiklikleri önlemek üzere uluslararası bir çabanın ürünü olarak ortaya çıkan yeni teknolojilerin tartışılmasıdır. Dünyanın ortalama sıcaklığı artışı eğer kontrol altına alınamazsa hem ülkemiz hem de dünya açısından gerçekten yaşanamaz bir yer olacak. Ülkemizin uluslararası başlattığı çabalara bir destek olsun diye akademik bir bakış açısıyla gelişmeleri tartışacağız. Ülkemizin bu coğrafyada daha yaşanabilir bir ülke olması için yeni teknolojilerin geliştirilmesi kaçınılmaz. Bunun için Türkiye’nin pozisyon almasına ve yükseltmesi konularını teknik açıdan bu konferansta değerlendirmiş olacağız. Katılım oldukça yüksek” ifadelerini kullandı.