GENEL - 12 Ekim 2017 Perşembe 17:14

Çalışkan “Maaşlar yetersiz kalıyor”

A
A
A
Çalışkan “Maaşlar yetersiz kalıyor”

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, Zonguldak’a gelerek Zonguldak Şube Başkanı Mustafa Sarıoğlu’nu ziyaret etti.

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, Zonguldak’a gelerek Zonguldak Şube Başkanı Mustafa Sarıoğlu’nu ziyaret etti.


Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, Batı Karadeniz bölgesinde bulunan şubeleri ziyaret ederek dernek başkan ve yöneticileri ile bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundu. Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, ziyarette emeklinin sorunları hakkında açıklamalarda bulundu.


Emeklilerin en büyük sorununun intibak yasası ve katkı payları olduğunu ifade eden Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, “Bölgemizdeki şubelerimizi dolaşıyoruz. Emeklilerimizin sorunları hakkında bilgi alışverişi yapıyoruz. Emeklilerin sorunları maaş ve sağlık sorunları maaş sorunları deyince aklımıza gelen intibak yasası ve maaş yetersizliği var. Piyasa günden güne yükselmekte emeklinin aldığı paranın yetmediğinin ve emekliğinin yüzde 70’nin bankalara kredi borcunun olduğu görülmekte. Biz yılbaşında gelecek zamda bunların göz önüne alınması ve tüm emeklileri kapsayacak bir intibak yasası getirilmesini istiyoruz. Çünkü intibak geçmişten bu yana yasalarla yapılan farklılıkların ortadan kaldırılması olması lazım. Biz bütün emeklilerin ele alınmasını istiyoruz. Mevcut yasamızda emekli olma şartlarından başta 5 bin gün şartı. Biz 5 bin gün şartını taban aylığı olarak belirleyelim. Yani emekli olmaya hak kazanan kişi taban aylığı olsun. Biz diyoruz ki emekli olan en düşük maaş açlık sınırının bir lirada olsa üstünde olsun. Yine yasalarımızda olan 240 güne 1 puan verilerek kişinin hizmetine göre aylık bağlama oranı belirlenir. Aylık bağlandıktan sonra emeklinin çalışırken prim ödediği derecesi ve kıdemi vardır. Herkes derecesine göre aylık maaşını alırsa burada hiçbir kimsenin kimseye hakkı geçmez” dedi.


“Emekliyi özel hastanelerden kurtarın”


Emeklilerden alınan katkı paylarının emeklileri zorladığını ifade eden Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Satılmış Çalışkan şunları söyledi:


“Sağlık hizmetleri maalesef her gün paralıya gitmektedir. Belki bugün ilacımızı daha kolay imkanlarla alıyoruz. Belki hastaneye gidip hemen ilacımızı yazdırabilirsiniz ama Devlet ve Üniversite hastanelerinde görüntüleme ve laboratuvar hizmetlerinde çok uzun süreler verilmektedir. Hasta olan hastaneye gittiğinde bir an önce tedavisinin başlaması gerekir. Doktor teşhis koyamadığı için tedavisine başlayamıyor. Emeklimiz istemeyerek, elinde olmayarak özel hastaneye gitmek zorunda kalıyor. Özel hastanede bir veya iki günde hastanın teşhisi konuluyor ve tedavisi başlıyor. Ancak karşısına bir fatura çıkıyor, baş ağrısından giden bir hastanın bu seferde stres hastalığı başlıyor. Bizim hükümetimizden devletten istediğimiz emeklilere yapılan katkı paylarının ortadan kaldırılmasıdır. Bugün her emekli her ay en az 50 TL katkı payı ödemektedir. Buda emekliyi çok zorlanmaktadır. Bunların kaldırılmasını talep ediyoruz. Devlet ve özel hastanelerde görüntüleme ve laboratuvar hizmetlerini daha önem verilerek bunlara çareler bulunarak emeklinin özel hastanelere gönderilmemesi sağlanmalıdır. Siyasilerimizden bir an önce bu konulara çare bulmalarını istiyoruz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Minibüs şoförleri özel servis kiralayan üniversite öğrencilerine kızdı, yol keserek darp etti Trabzon’un Sürmene ilçesinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği öğrencileri tarafından kiralanan öğrenci servisine kızan minibüs şoförleri aracın önüne kesti. Servis sürücüsü ve öğrenciler, ilçe hat minibüsü şoförleri tarafından saldırıya uğrarken, öğrencilerin şikayeti üzerine yapılan çalışmada şüpheli 4 kişiden 2’si gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre ilçenin Çarşı Mahallesi’nde meydana gelen olayda Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler ulaşım sorunları nedeniyle özel bir servis kiraladı. Üniversite öğrencilerinin servis kiralamasına kızan minibüs şoförleri tarafından araçların önleri kesilerek durduruldu. Okul çıkışında durdurulan servis sürücüleri, öğrenciler ve minibüs şoförleri arasında yaşanan tartışmanın arbedeye dönüşmesiyle bazı öğrencilerin ve servis sürücüsünün saldırıya uğradığı öne sürülürken, öğrencilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Darp raporu alan öğrenciler şikayetçi olurken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 2 kişi gözaltına alındı Trabzon Valiliği tarafından yapılan açıklamada şikayet üzerine 4 kişi hakkında başlatılan tahkikat neticesinde 2 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, "İlimiz Sürmene ilçesindeki KTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü öğrencilerinin dolmuşlarda yer bulamadıkları için servis kiraladıkları gerekçesiyle, kiraladıkları özel servisin önü dolmuş şoförleri tarafından kesilerek servis şoförü ve içindeki öğrencilere tehdit ve hakaret edilip darp edildikleri yönünde sosyal medyada yer alan haberlerle ilgili olarak; servis şoförü ve darp edilen öğrencilerin şikayetleri üzerine şüpheliler Ö.D., K.D., H.S., ve S.Y. hakkında cumhuriyet savcısının talimatıyla başlatılan tahkikat neticesinde şüpheliler Ö.D. ve K.D. gözaltına alınmıştır. Mezkur olayla ilgili valiliğimizce de çok yönlü inceleme başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.