GENEL - 17 Kasım 2018 Cumartesi 12:36

TÜBİTAK Proje Yarışması’nda Türkiye finaline Zonguldaklı Ahmet Burak kaldı

A
A
A
TÜBİTAK Proje Yarışması’nda Türkiye finaline Zonguldaklı Ahmet Burak kaldı

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinin Perşembe Beldesi’nden Ahmet Burak Özyurt Ankara’da düzenlenen TÜBİTAK Proje Yarışmasına katıldı.

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinin Perşembe Beldesi’nden Ahmet Burak Özyurt Ankara’da düzenlenen TÜBİTAK Proje Yarışmasına katıldı.


TÜBİTAK Proje Yarışması 12 ile 14 Kasım tarihleri arasında Ankara’da düzenlendi. Projenin içeriğinde olan "Üniversite Öğrencileri Proje Yarışmaları" kapsamında İTÜ Bilişim Enstitüsü Yüksek Lisans öğrencisi Ahmet Burak Özyurt ve öğretim üyesi Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata danışmanlığında hazırlanan "Mobil Ağlarda Dinamik Kapsama Alanı Yönetimi" adlı proje TÜBİTAK 2242 Öncelikli Alanlarda Üniversite Öğrencileri Proje Yarışmasında 229 başvuru arasında İstanbul Bölgesinde Türkiye üçüncüsü oldu.


Perşembeli öğrencinin 5 Bin TL’lik para ödülü ODTÜ ve Gazi Üniversitesi rektörü tarafından kendisine takdim edildi. Proje’nin özeti şu şekilde; “Mobil haberleşme ağlarında, ağ yönetimi ve planlamasına yönelik olarak dinamik kapsama alanı benzetimi yapan bir yazılım ürünü ortaya konulacaktır. Artan veri trafiğiyle beraber hücre sayısında da artış olacaktır. Bunun sonucu olarak baz istasyonlarına ait kapsama alanlarının enerji verimliliği sağlayacak şekilde dinamik planlanması, mobil operatörler için yeni nesil haberleşme ağ yönetiminde önemli ve yeni bir konudur. Gün içerisinde hareketli kullanıcılar sebebiyle hücrelerdeki trafik yükü değişkendir. Eğer her bir hücre en yoğun olduğu zamana göre planlanırsa, sistemde daima kapasitesinin altında çalışan hücreler mevcut olacaktır. Değişen trafik yüküne hiçbir sabit hücre planlaması en uygun düzeyde çözüm olmamaktadır. Gelecekte bu trafik dalgalanması daha ciddi bir problem olmaya başlayacaktır. Hücre açma/kapama (cell switch on/off, CSO) ve hücre yakınlaştırma/uzaklaştırma (cell zooming, CZ) yöntemleri bu sorunların iyileştirilmesinde önemli birer alternatif olarak değerlendirilmektedir. Şu an elde edilen ön simülasyon sonuçlarına ek olarak önerilen çözüm yolunun uygulanabilmesi için kullanıcı dostu bir arayüze sahip yazılım ürününün elde edilmesi planlanmaktadır. Bu yazılım ürünüyle baz istasyonlarının daha etkin şekilde kullanılabileceği çevreci haberleşme sistemlerinin elde edilmesi planlanmaktadır."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van’da yaşanan balık ölümlerinin nedeni araştırılıyor Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şubesi ekipleri, Özalp ve Saray ilçesinde bulunan göletlerdeki balık ölümlerine ilişkin çalışma başlattı. Özalp ilçesinde bulunan Yumruklu ve Saray ilçesindeki Beyarslan (Çeçen) göletlerinde balık ölümlerinin olduğu ihbarı üzerine ekipler harekete geçti. Balıkçılık ve Su Ürünleri Şubesi ekipleri tarafından bölgeye gidilerek yerinde incelemeler yapıldı. Yapılan ilk incelemelerde göletlerin çevresinde ölmüş sazan balıklarının iskeletlerinin olduğu görüldü. Yumruklu ve Beyarslan (Çeçen) göletlerinde yerinde yapılan analizlerde (PH, çözünmüş oksijen, sıcaklık, iletkenlik, tuzluluk) herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı. Ayrıca göletlerde su numunesi alınarak incelenmek üzere Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsüne gönderildi. Konuya ilişkin yapılan açıklamada; yerinde ölçülen parametre (PH, Ç.O., sıcaklık, tuzluluk, E.İ.) değerleri sazangiller için uygun olduğu, kışın göletlerin yüzeyinin buzla kaplı olmasından dolayı havayla temasının kesildiği ve göletlere kış aylarında su girişi olmadığından dolayı göletlerin içerisinde su sirkülasyonu meydana gelmediği, bu nedenle sazan balıklarının çözünmüş oksijen yetersizliğinden ölmüş olabileceği, ancak kesin ölüm nedeninin enstitüde yapılacak diğer su analiz sonuçlarından sonra belli olacağı belirtildi. Ayrıca ekipler, laboratuvar sonuçları belli oluncaya kadar göletteki balıkların tüketilmemesi ve hayvanlara gölet suyunun içirilmemesi uyarısında da bulundu.
Aydın İncirliova’da tarım makineleri operatörleri belgelerine kavuştu Belgesem İş ve Tarım Makineleri Operatör Yetiştirme Kursu ile İncirliova Ziraat Odası işbirliğiyle gerçekleştirilen tarım makineleri operatörlük kursunu başarıyla tamamlayan adaylar operatörlük belgelerine kavuştu. Aydın’da Belgesem İş ve Tarım Makineleri Operatör Yetiştirme Kursu, belediyeler ve ziraat odaları ile birlikte hayata geçirdiği protokollerle verdiği eğitimlerin sonunda tarım sektöründeki kalifiye eleman ihtiyacını karşılamaya devam ediyor. Bu çerçevede İncirliova Ziraat Odası işbirliğiyle gerçekleştirilen tarım makineleri operatörlük kursunu başarıyla tamamlayan adaylar da belgelerini almaya hak kazandı. Yoğun katılımla gerçekleştirilen eğitimlerin ardından belge almaya hak kazanan adaylara belgeleri, İncirliova Ziraat Odası adına Emrah Sayın ve Belgesem’in kurucularından ve eğitmenlerinden olan Yüksek Öğretmen Okan Sezgin tarafından teslim edildi. Konu ile ilgili Belgesem İş ve Tarım Makineleri Operatör Yetiştirme Kursu’ndan yapılan açıklamada “İncirliova Ziraat Odası ile gerçekleştirmiş olduğumuz Tarım makineleri operatörlük protokolüne istinaden, eğitimi tamamlanıp belge almaya hak kazanan adaylarımızın belgeleri, İncirliova Ziraat Odası adına Emrah Sayın tarafından teslim edildi. Sektöre dair destekleri sebebiyle kendilerine teşekkürlerimizi iletiyor, adaylarımıza iş hayatlarında başarılar diliyoruz” ifadeleri yer aldı.