YEREL HABERLER - 07 Kasım 2012 Çarşamba 19:49

ZONGULDAK`TAKİ SAОLIK ÇALIŞTAYI SÜRÜYOR

A
A
A
ZONGULDAK`TAKİ SAОLIK ÇALIŞTAYI SÜRÜYOR

Karadeniz`deki sağlık turizmi ve potansiyeline yönelik Zonguldak`ta yapılan sağlık çalıştayı, devam ediyor.
Dedeman otelde sabah saat 09.00`da başlayan "Karadeniz Geneli ve Batı Karadeniz Özelinde Sağlık turizmi sempozyumu ve Zonguldak ilinde Sağlık turizmi Potansiyelinin Değerlendirilmesi konulu çalıştay, öğlen ve öğleden sonra gerçekleşen 3 ayrı otorumla devam etti. Öğle yemeği arasından sonra başlayan "Sağlık Turizmiinde Özel Konular" başlık ikinci oturum, Bülent Ecevit Üniversitesi Uygulam ave Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. K. Varım Numanoğlu başkanlığında gerçekleşti. Oturumda Bursa Sağlık turizmi Derneği Başkanı ve Doruk Sağlık Grubu Medikal direktörü Doç. Dr. Mustafa Esgin, Bursa`da Medikal Turizm Deneyimi konulu, Bülent Ecevit Üniversitesi Zonguldak Sağlık Yüksekokulu Fizyoretapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zuhal Kunduracılar "Karadeniz bölgesi`nde ileri yaş turizmi" konulu, Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim görevlisi Taner Bayraktar "Sağlık Turizmi Yönüyle Zonguldak İlinde Diabetes, Mellitus ve Obezitenin Değerlendirilmesi" STD Sağlıklı Çocuk Proje Koordinatörü ve Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. F. Esra Güneş, "Obozite Turizmi özelinde Batı Karadeniz Bölgesi`nde Sağlıklı Beslenme Turizmi Uygulanabilirliği" konulu, Sağlıklı Toplum Derneği Başkanı Serpil Keskin tarafından ise Batı Karadeniz Bölgesi için Sağlık turizmi Pazarlama modeli" konulu sempozyumlar düzenlendi.
Verilen aranın ardından ise Prof. Dr. Yusuf Sümer Atasoy`un başkanlığında 3. oturum gerçekleşti. İstanbul Ünivesitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Öğretim görevlisi Prof. Dr. Nergis Erdoğan tarafından "Termal Turizm", İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Öğıretim Görevlisi Prof. Dr. Hatice Gürdal, "Klimaterapi ve speleoterapi" konulu, İzmir Balçova Termal Tesisleri Genel Müdürü Turabi Çelebi, "Termal Turizm Uygulamaları konulu, Maden Tetkik ve araştırma Genel Müdürlüğü Jeotermal Koordinatörlüğü`nde görevli Lütfi Taşkıran tarafından "Batı Karadeniz Bölgesi`nin jeotermal durumunun değerlendirilmesi" konulu panel verildi. Tekrar düzenlenen aranın ardından ise dördüncü oturum gerçemleştirildi. Oturum Başkanlığını Prof. Dr Turhan Korkmaz`ın yaptığı oturumda ise Zonguldak A Tıp Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Vecdi Bayramoğlu, "Zonguldak`ta sağlık turizminin özel işletmesi ve pazarlanması" konulu, Zonguldak dedeman Oteli Genel Müdürü İbrahim Çelik, "Zonguldak`ta sağlık turizmi alternatifleri" konulu, Turizm Seyahat ACenteleri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Engin Zaman, "Sağlık Turizmi`nde seyahat acenteleri ve aracı kuruluşların önemi" konulu sempozyum düzenlendi.
Çalıştay, 8 Kasım Perşembe günü de oluşturulacak çalışma gruplarının yapacağı sonuçlandırma çalışmaları ve gezi programı ile tamamlanacak.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Satın almaya son, kıyafetlerini dönüştürüp yenileyecekler Antalya’da Muratpaşa Belediyesi, ‘Bahçede Yaşam Var’ etkinlikleri kapsamında kıyafetlerin geri dönüşümü konusunda atölye çalışması düzenledi. Etkinliğe katılan vatandaşlar, yeni kıyafet satın almadan yenilemeyi ‘Gardroplarımızdaki Olimpik Havuzlar’ başlıklı atölyede öğrendi. Muratpaşa Belediyesi’nin çevre duyarlılığına dikkat çekmek amacıyla 2023’te başlatılan Bahçede Yaşam Var etkinlikleri farklı konularla devam ediyor. Muratpaşa Belediyesi Başkan Vekili Canan Keleş’in katıldığı etkinlik, Demircikara Mahallesi Şirinler Parkı’nda düzenlendi. Kot pantolon üretimi için 7 bin 500 litre su kullanılıyor Tekstil ürünlerini konu alan ‘Gardroplarımızdaki Olimpik Havuzlar’ başlıklı atölye, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mine Aydoğan’ın anlatımıyla gerçekleşti. Aydoğan, Birleşmiş Milletler’in (BM) 2019’da yayınladığı raporuna göre küresel giyim üretimde tek bir kot pantolon üretimi için 7 bin 500 litre su kullanıldığının altını çizdi. Mine Aydoğan, giyim alanında hızla artan tüketim kültürünün azaltılması ve kıyafetlerin geri dönüştürülmesinin çevre korumada önemli bir unsur olduğunu söyledi. Aydoğan ayrıca çeşitli teknikler kullanarak geri dönüştürdüğü kıyafet koleksiyonunun yapım aşamalarını da katılımcılarla paylaştı. ‘Bahçede Yaşam Var’ etkinlikleri devam edecek Muratpaşa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Ceren Şahin, 2023’te başlattıkları ‘Bahçede Yaşam Var’ etkinliklerini kent sakinleriyle buluşturarak devam ettirmeyi planladıklarını söyledi. Şahin, “Geri dönüştürülebilir her türlü atıkla ilgili nasıl tasarruf sağlayabilir, nasıl tekrar kullanabiliriz, geri dönüşüme gitmeden önce evlerimizde nasıl tasarrufa teşvik edebiliriz diye çalışıyoruz” şeklinde konuştu. “Öğrendiğim tekniklerle, kıyafetlerimi yenileyeceğim” Etkinliğe sosyal medya hesapları üzerinden haberdar olarak katıldıklarını ifade eden Dilek İnce, kızının ikinci el sürdürülebilirlik mağazası olduğunu ve bu atölyede yeni teknikler öğrenerek faydalı olacağı heyecanını taşıyarak geldiğini söyledi. Farklı yenileme tekniklerini bu çalışma sayesinde öğrendiğini aktaran İnce, "Hocamız kıyafetlerini kendisi yapmış, bayıldık, şahane. Evimde dün akşam kıyafet toparlıyordum. Şimdi burada öğrendiğim tekniklerle, onları yenileyeceğim" diye konuştu. Aydoğan, yenileme tekniklerinin yanı sıra pantolonları bluz, şalları etek, pareoları fular gibi farklı formlarda kullanarak, kıyafet çeşitliliğinin alışveriş yapmaya gerek duymadan sağlanabileceğini gösterdi.