- 01 Mart 2023 Çarşamba 09:40

Depremde ölen personelinin anısını işletmesinde yaşatıyor

A
A
A
Depremde ölen personelinin anısını işletmesinde yaşatıyor

Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde bir kafede yarı zamanlı çalışan 23 yaşındaki üniversite öğrencisi Emine Kızılkaya, Adıyaman’daki depremde hayatını kaybetti.

Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde bir kafede yarı zamanlı çalışan 23 yaşındaki üniversite öğrencisi Emine Kızılkaya, Adıyaman’daki depremde hayatını kaybetti. 7 ay boyunca yanında çalışan personelinin acı kaybıyla yıkılan işletme sahibi, kaybettiği personelinin fotoğrafını işletmesine astı.


Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde (BEÜ) Çocuk Gelişimi Bölümü’nde öğrenim gören 23 yaşındaki Emine Kızılkaya, boş zamanlarında Kozlu ilçesinde Nejat Uludüz’ün işletmeciliğini yaptığı kafede yarı zamanlı olarak çalışmaya başladı. Genç kız; ailesinin yanına gittiği Adıyaman’da meydana gelen depremde enkaz altında kaldı. Kendisi, 4 kardeşi ve annesi enkaz altında kalarak hayatını kaybetti. Genç kızın babası ise enkazdan kendi imkanlarıyla kurtuldu.


Acı haberi alan kafe işletmecisi Nejat Uludüz büyük üzüntü yaşadı. İşletmeci Nejat Uludüz, Kızılkaya’nın anısını yaşatmak amacıyla fotoğrafını çıkartarak kafenin girişine astı. Uludüz’ün bu anlamlı hareketi yediden yetmişe herkesi duygulandırdı. Kafe işletmecisi Nejat Uludüz Emine’nin depreme nasıl yakalandığını ve kafede çalıştığı süreyi İhlas Haber Ajansı’na (İHA) anlattı.



‘Memleketine giderken hakkını helal et diye mesaj göndermiş’


Kafe işletmecisi Nejat Uludüz, Emine’nin gitmeden önce kendisine hakkını helal et dediğini söyleyerek, “Zaman zaman burada üniversite öğrencilerini çalıştırıyoruz. Yarı zamanlı olarak çalışıyorlar. Emine’de bunlardan bir tanesiydi. Bizim burada ailemiz çalışıyor genelde. Yengem kardeşim eşim falan. Dolayısıyla burada çalışanlarımız bizim evlatlarımız gibidir. Çocuklar bizimkilerle uyum sağlarlar. Emine de onlardan bir tanesiydi. 7-8 ay Emine burada çalıştı. Yani biraz içine kapalı bir kızdı. Buraya gelmişti. 7-8 ay burada çalıştı. Daha sonra babası falan işte 1-2 dersi kalmıştı. Ailesi bir akşam telefon etti, bizde buradayken, geldi morali bozuldu içeriye girdi falan. Babam illa ki benim dönmemi istiyor dedi. Beni de daha göndermezler dedi, bir ürktü telaşlandı. Bende göremedim onu gideceğinden haberimde yoktu. Ondan sonra gitmiş sonradan haberim oldu. Sonra buradaki çocuklar söyledi Nejat abi hakkını helal etsin dediler dedi. Kuzenlerine de aynısı söylemiş Nejat abiye söyleyin hakkını helal etsin demiş üzüldük” dedi.



‘Depremde kardeşleri birlikte vefat etmiş’


Depremde kardeşleri ile birlikte vefat ettiğini ifade eden Uludüz, “Sonra depremin birinci günü kuzenleri ile iletişime geçti. Onlarda deprem altında kaldığını ve uğratıldığını söylediler. Televizyonlarda gösterilen bir saat kulesi varyasyon gösterilen hemen onun karşısında oturuyorlarmış. Kardeşleri ile beraber deprem kaldığını öğrendik. Bir gün sonra da ölüm haberi geldi. Kardeşleri ile beraber vefat etmiş. Bir tek babası sağ çıkmış. Kendi imkanları uğraşıp çıkartmışlar. Üzüldük tabi ki burada çalışanlarımızla bağımız oluyor. Allah rahmet eylesin” diye konuştu.



‘Emine’yi burada herkes çok severdi’


Nejat Uludüz Emine Kızılkaya’yı herkesin çok sevdiğini söyleyerek, “Buradaki çalışanlarımız da çok severdi onu. Mutfakta ki beraber çalıştıkları arkadaşları. Burada emek verdi çalıştı bizle. Bizde burada yaşatabildiğimiz kadar yaşatalım. Kuzenleri arkadaşları geldi hep beraber burada oturduk Kur’an okuttuk. Arkadaşlarına bir şeyler dağıttık. Beraber çalıştığı arkadaşlar geldi, üniversiten arkadaşları geldi. Bir nebze olsun onu anabildiysek ne mutlu bize” diye konuştu.



‘Emine depreme uyanık yakalanmış’


Emine’nin depreme uyanık yakalandığını ifade eden Uludüz, “Bir kötü anısı da var. Emine deprem vaktine kadar uyanıkmış. Kuzeni ile telefonla konuşuyormuş. Mesajlaşıyormuş. Ve erkek kardeşi kucağında çıkartılmış. Demek ki kardeşini kucağına kapmış merdivenlere doğru onu kurtarmaya çalışmış. Raporlar da anında ölmüş. Kendinden çok kardeşini düşünmüş. Onu dışarıya çıkarmaya çalışmış. Kuzenlerinden duyuyoruz bunları.”


‘Şehir dışı olarak ilk defa Zonguldak’a gelmiş’


Kafe işletmecisi Nejat Uludüz, Emine’nin ilk defa şehir dışı olarak Zonguldak’a geldiğini belirterek, “Kuzenleri yaşıyor. Onlar Ankara’da yaşıyormuş. Depremden 1-2 saat sonra evde ne kadar malzeme varsa kazma kürek alarak oraya gidip kurtarmaya çalışmışlar. Kimseye ulaşamamışlar. Onlardan haberimiz oldu. 5 kardeşi annesi kendisi hayatını kaybetti. Bir babası kurtulmuş. Anlatmak zor tabi ki. Evladımız gibiydi o bizim. Ölünce çok üzüldük. Çok çekmiş. Mutlu bir yaşamı olmamış. Dışarıya çıkmamış. İlk defa Zonguldak’a gelmiş. Üniversite de 2 yıllık çocuk gelişimi okuyordu” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Atatürk’ü ANMA Gençlik ve Spor Bayramı’nda Doğal Yaşam Parkı Müzeler ücretsiz olacak Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı müzeler ve Gaziantep Doğal Yaşam Parkı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında ziyaretçilerini ücretsiz ağırlayacak. Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ikinci, dünyanın ise dördüncü büyük doğal yaşam alanlarından biri olan Gaziantep Doğal Yaşam Parkı, bu anlamlı bayramda da özellikle çocukların ve gençlerin kültürel ile sosyal gelişimine katkı sunmayı hedefliyor. Öğretmenler, öğrenciler, gazi, şehit yakınları ve 65 yaş üstü vatandaşlar müzeleri ücretsiz gezebilecek Uygulama kapsamında öğretmenler, öğrenciler gazi, şehit yakınları ve 65 yaş üstü vatandaşlar gün boyunca müzeleri gezebilecek, tüm vatandaşlar ise ücretsiz olarak Doğal Yaşam Parkı’nda keyifli vakit geçirerek bayram coşkusunu doyasıya yaşayabilecek. Ziyaretçiler, bayram coşkusunun yaşanacağı bu özel günde, parkın en çok ilgi gören sakinlerinden biri olan zürafa Selvi’nin yavrusunu görme fırsatı bulacak. Türkiye’de doğan ilk zürafa yavrusu olma özelliğini taşıyan yavru, şubat ayında dünyaya geldi. 15 ay süren hamilelik sürecinin ardından doğan yavrunun babası Şakir ise süreç içerisinde hayatını kaybetti. Yeni doğan yavru, kısa sürede ziyaretçilerin ilgi odağı haline geldi. Öte yandan parkta bu yıl toplam 115 yeni yavru dünyaya geldi. Böylece Gaziantep Doğal Yaşam Parkı, Türkiye’nin en yüksek üreme başarısına sahip doğal yaşam parklarından biri olma özelliğini bir kez daha ortaya koydu. Parkın yeni üyeleri, ziyaretçilerini bekliyor.
Gaziantep SANKO Okulları öğrencileri, Aziz Sancar Fen Bilimleri Araştırma Projeleri Yarışması’nda Türkiye ikincisi oldu SANKO Okulları öğrencileri, Milli Eğitim Vakfı adına düzenlenen "Aziz Sancar Fen Bilimleri Araştırma Projeleri Yarışması"nda fizik alanında Türkiye ikincisi olarak önemli bir başarı elde etti. Türkiye genelinde düzenlenen yarışmaya 127 fizik, 148 kimya ve 167 biyoloji projesi olmak üzere toplam 442 proje başvuru yaptı. Her alanda ilk 10’a giren projelerin finalist olarak davet edildiği yarışmada SANKO Okulları, bir biyoloji, iki kimya ve iki fizik projesiyle toplam beş projede finalist olarak yer aldı. SANKO Okulları öğrencileri Samet Egemen Atalar, Efe Özkara ve Giray Uğurluer, proje danışman öğretmenleri Özgül Güner rehberliğinde hazırladıkları "Polarizasyon Tabanlı Yapay Zekâ Destekli Madde Analiz Sistemi" adlı projeyle fizik alanında Türkiye ikincisi oldu. Cansu Yıldırım ve Ayşenur Demir, biyoloji alanında proje danışman öğretmenleri Özgül Güner rehberliğinde hazırladıkları "Hemoglobin-Kaplı Maya Mikrokapsüllerinde Uçucu Yağların Enkapsülasyonu ve Dermanyssus Gallinae’ye Karşı Biyolojik Etkinliği" projeyesiyle finalist olurken; Yiğit Güdemezoğlu ve Berkay Abar, kimya alanında proje danışman öğretmeni Özgül Güner rehberliğinde hazırladıkları "Antibiyotik Dirençli Plazmidlerin Organik-İnorganik ve L-DOPA Modifiye Yüzeylerde Adsorpsiyon Analizi" çalışmasıyla finale kaldı. Mehmet Akif Kısa ve Burak Tuncay ise kimya alanında, proje danışman öğretmenleri Ebru Kısa rehberliğinde hazırladıkları "Moringa oleifera ve Rheum ribes Özütleri Kullanılarak Mikrodalga Destekli Yeşil Sentezle Gümüş ve Altın Nanopartiküllerin Üretimi ve Kimyasal Aktivitelerinin İncelenmesi" projeyesiyle finalist olarak yer aldı. Berkay Özdemir, Ali Doğanay ve Mustafa Kerem Kaya da fizik alanında, proje danışman öğretmenleri Hale Melis Soylu rehberliğinde hazırladıkları "Sessiz Alarm: Duyusal Hassasiyeti Olan Bireyler İçin Akıllı Afet Uyarı Sistemi" adlı projeyle finalist olma başarısı gösterdi. SANKO Okulları Genel Müdürü Fırat Mümtaz Asyalı, öğrencilerinin beş projeyle finalist olarak davet edildiği yarışmada fizik alanında Türkiye ikinciliği elde etmelerinden büyük mutluluk duyduklarını belirterek öğrencileri ve danışman öğretmenlerini tebrik etti.
Gaziantep Yılmaz’dan özel eğitime anlamlı katkı Şehitkamil Belediyesi tarafında ilçe genelinde bulunan özel eğitim okullarına eğitim materyali, sosyal etkinlikler ve engelli çocuklara sahip ailelere rehberlik ile danışmanlık hizmeti verilmesine ilişkin protokol imzalandı. Başkan Umut Yılmaz, Şehitkamil’de kimsenin yalnız ve çaresiz hissetmesine müsaade etmeyeceklerini belirterek, "Bir gün değil, her gün; hayatın her alanında her daim yanınızdayım" dedi. Gaziantep Valiliği’nde düzenlenen protokol imza törenine Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz ve İl Milli Eğitim Müdürü Önder Arpacı katıldı. Protokol kapsamında Şehitkamil Belediyesi tarafından Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel eğitim okullarına eğitim materyali desteğinin yanı sıra sosyal etkinlikler düzenlenecek ve engelli çocuklara sahip ailelere rehberlik ile danışmanlık hizmeti verilecek. "Hayatın her alanında yanınızdayım" Başkan Yılmaz, hayatın her alanında özel bireylerin yanında yer alacaklarını belirterek, "Bu yola çıkarken "Herkesin belediye başkanı olacağım" demiştim. bu sözümüzü Gaziantep’in en özel evlatları için tutuyoruz. Bu protokolle görme, yürüme engelli ve otizmli tüm kardeşlerimizin eğitiminden sosyal hayatına kadar her alanda yanlarında olacağız. Temel gayemiz, cefakâr ailelerimizin yükünü hafifletmek ve çocuklarımızı hayatın tam merkezine taşımaktır. Onların sosyal hayatta daha fazla yer almasını istiyoruz. Ailelerimiz ve çocuklarımız için "bir şey yapabilir miyiz" dedikten sonra bu proje ortaya çıktı. Bu protokolle onların hayatına çok güzel katkılarda bulunacağız. Şehitkamil Belediyesi olarak tüm imkanlarımızla özel çocuklarımızın ve ailelerinin emrindeyiz" dedi. Başkan Yılmaz’a teşekkür Vali Kemal Çeber de Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz’ın göreve geldiği günden bu yana eğitim ve gençlik odaklı projelere sunduğu karşılıksız desteklerden övgüyle bahsetti. Çeber, belediyenin çoğu zaman talep dahi beklemeden çözüm önerileriyle geldiğini belirterek protokolün, özellikle özel evlatlarımız için ayrı bir başlık altında derinleştirilmesinin şehir adına büyük bir kazanç olduğunu belirterek, Başkan Yılmaz ve ekibine desteklerinden dolayı teşekkür etti. Eğitimde fırsat eşitliği İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Önder Arpacı ise "Bu protokolle, özel evlatlarımızın psikososyal gelişimlerine katkı sunmayı, okullarımızın fiziki ihtiyaçlarını modern standartlara taşımayı ve çocuklarımızı sosyal-kültürel etkinliklerle buluşturmayı hedefliyoruz. Eğitimde fırsat eşitliğini güçlendiren bu anlamlı iş birliği için teşekkürlerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı.
Manisa Manisa’da ormanlık alanda yüzlerce kilo çöp toplandı Manisa’da ’Orman Benim’ kampanyası kapsamında protokol üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar el ele vererek orman yangınlarına neden olabilecek cam, plastik ve kağıt atıkları tek tek topladı. Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye genelinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen ’Orman Benim’ kampanyası, Manisa’da yoğun katılımla gerçekleştirildi. Kampanya kapsamında doğaya atılan ve orman yangınlarına neden olabilecek yüzlerce kilo atık toplandı. Şehzadeler ilçesi Bayındırlık Mahallesinde bulunan Mevlevihane’nin yanındaki ormanlık alanda düzenlenen etkinliğe Şehzadeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin Gencay, Manisa Orman İşletme Müdürü Ufuk Aydemir, protokol üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Katılımcılar ellerindeki çöp poşetleriyle çevrede bulunan cam, plastik, kağıt ve çeşitli yanıcı atıkları topladı. Kampanya ile orman içi ve bitişiğindeki yol kenarları, tarım arazileri, yerleşim yerleri ile tesislerin çevresindeki yanıcı maddelerin azaltılması ve çevrenin temiz tutulması hedefleniyor. Ayrıca toplumda orman yangınlarına karşı farkındalık oluşturulması ve yangın riskine neden olabilecek davranışların önüne geçilmesi amaçlanıyor. Yetkililer, özellikle yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte vatandaşların daha duyarlı olması gerektiğini belirterek, "Yangına sebep olabilecek atıkları doğaya atmayalım, gördüğümüzde temizleyelim. Ormanlarımızı hep birlikte koruyalım." mesajı verdi.