GÜNDEM - 11 Kasım 2024 Pazartesi 15:18

BEUN’da "Atatürk’ün Sosyoloji İlgisi ve Sosyolojinin Kurumsallaşması" konulu konferans gerçekleştirildi

A
A
A
BEUN’da "Atatürk’ün Sosyoloji İlgisi ve Sosyolojinin Kurumsallaşması" konulu konferans gerçekleştirildi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü etkinlikleri kapsamında "Atatürk’ün Sosyoloji İlgisi ve Sosyolojinin Kurumsallaşması" konulu konferans düzenlendi.


Farabi Kampüsü Tahir Karauğuz Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Zonguldak Vali Yardımcısı Dr. Halil İbrahim Ertekin, BEUN Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenol Hakan Kutuoğlu, Prof. Dr. Bekir Hakan Bakkal ve Prof. Dr. Servet Karasu, Genel Sekreter Prof. Dr. Zehra Safi Öz, senato üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.


Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ayça Demir’in "Atatürk’ün Sosyoloji İlgisi ve Sosyolojinin Kurumsallaşması" başlıklı sunumu ile başlayan konferansta Demir, Atatürk’ün sosyoloji ile tanışması ve sosyoloji kapsamında düşünce yapısının gelişmesinde hangi Türk aydınların ve dünya düşünürlerinin katkı sağladığı üzerine bilgi verdi. Doç. Dr. Ayça Demir aynı zamanda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün katkılarıyla hazırlanan “Vatandaş İçin Medeni Bilgiler” adlı eserin cumhuriyetin vizyonunu yansıtmasında ve yurttaşlık bilincinin oluşmasında kayda değer bir öneme sahip olduğunun altını çizdi. Doç. Dr. Demir bununla birlikte Atatürk’ün direktifleriyle kurulan Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti, Türk Dili Tetkik Cemiyeti, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi ile Türkiyat Enstitüsünün gerçekleştirdiği edebi, tarihi, antropolojik ve sosyolojik çalışmaların da önemini vurgulayarak sözlerine son verdi.


Doç. Dr. Ayça Demir’in konuşmasının ardından Demir’e teşekkür belgesini takdim etmek üzere kürsüye çıkan Zonguldak Vali Yardımcısı Dr. Halil İbrahim Ertekin, Kurtuluş Savaşı’nın ardından Cumhuriyetin ilanı ile Türkiye Cumhuriyeti’nin muasır medeniyeteler seviyesine yükselmesinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkelerinin izinde ilerlemenin oldukça kıymetli olduğunu dile getirdi. Ertekin konuşmasına son verirken böylesine anlamlı bir günde etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen başta Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer olmak üzere tüm üniversite ailesine teşekkür etti.


Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün anısına gerçekleştirilen etkinliğe binaen Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Atatürk’ün en büyük eserim dediği Cumhuriyetin, bugün güçlü ve aydınlık yarınlar için aziz Türk milletinin yoluna ışık olduğunu belirtti. Rektör Özölçer ayrıca, Atatürk’ün “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” sözüne karşılık, toplumların aydınlık yüzünü temsil eden üniversitelere düşen görevlerin bilincinde olarak Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ailesiyle güçlü Türkiye için üretken, çağdaş, vatanını ve milletini seven bireyler yetiştirmeyi ilke edindiklerini söyledi. BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer sözlerine son vermeden önce konferansın sunumunu gerçekleştiren İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ayça Demir başta olmak üzere etkinliğin düzenlemesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.


10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü kapsamında düzenlenen konferans, günün anısı hasebiyle hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Başkentte bayramın son gününde trafik hareketliliği havadan takip ediliyor Ankara’da Ramazan Bayramı tatilinin son günü tedbirler çerçevesinde icra edilen helikopter destekli trafik kontrolleri devam ediyor. Ankara’da Ramazan Bayramı tatilinin son gününde dönüş trafiğine yönelik denetimler devam ediyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığı ve Ankara Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda, kara yollarındaki trafik akışı helikopterle havadan takip ediliyor. Vatandaşların güvenli şekilde seyahat edebilmeleri amacıyla sürdürülen denetimlerde, yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi için sahada yoğun şekilde görev yapılıyor. Denetimler kapsamında görev yapan polis helikopteri, gece ve gündüz yüksek çözünürlüklü görüntü alabilen, uzun mesafeden plaka tespiti yapabilen ve hareketli araçları anlık olarak izleyebilen kamera sistemleriyle dikkat çekiyor. Helikopterden elde edilen görüntüler doğrultusunda trafik kuralı ihlalleri anında belirlenerek, güzergah üzerindeki ekiplere bildiriliyor ve sürücülere gerekli işlemler uygulanıyor. Başkentten çevre illere dönüşlerin artmasıyla birlikte trafik hareketliliği devam ederken, bölgesel yağışa rağmen ana arterlerde akışın genel olarak kontrollü şekilde ilerlediği gözlemleniyor. Zaman zaman oluşan yoğunluklara ekipler tarafından müdahale edilerek trafik akışının sürdürülebilirliği sağlanıyor.
Antalya Antalya’da evde ölü bulunan gencin teyzesinden yürek yakan ağıt Antalya’da babası ve kardeşiyle birlikte yaşayan 34 yaşındaki genç odasında hareketsiz halde bulundu. Epilepsi hastası olduğu öğrenilen gencin yaşamını yitirdiği belirlenirken, olay yerine gelen teyzesinin, "Dayanamam ben, yanıyor içim. Ben varken o gitti. Ciğerim yanıyor, anacım torunun geliyor. Karşıla anacım, karşıla çocuğumu" sözleri yürekleri dağladı. Olay, Kepez ilçesi Ahatlı Mahallesi 3150 Sokak’ta bulunan bir gecekonduda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, babası ve erkek kardeşiyle birlikte yaşayan Oğuz Demiralay’ı odasında hareketsiz halde bulan kardeşi yüzünün morardığını fark edince büyük panik yaşadı. Endişeye kapılan genç, durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. Çağrı merkezi görevlilerinin yönlendirmesiyle ağabeyine kalp masajı yapan kardeş, tüm çabasına rağmen herhangi bir tepki alamadı. Sağlık ekipleri ölümünü belirledi İhbar üzerine adrese sevk edilen 112 Acil Sağlık ekipleri, yaptıkları kontrolde Oğuz Demiralay’ın hayatını kaybettiğini belirledi. Sağlık ekiplerinin ardından olay yerine belediye tabibi çağrıldı. Belediye tabibinin ölümle ilgili durumu şüpheli olarak değerlendirmesi üzerine adrese Olay Yeri İnceleme ekipleri ile cumhuriyet savcısı sevk edildi. Olay Yeri İnceleme ekipleri, gencin vefat ettiği yataktan battaniye ve yastık kılıflarını değerlendirmek için alırken; evde yapılan incelemelerin ardından Demiralay’ın cenazesi, kesin ölüm nedeninin belirlenmesi amacıyla otopsi yapılmak üzere Antalya Adli Tıp Kurumu Morgu’na kaldırıldı. Epilepsi hastası olduğu öğrenildi Öte yandan, hayatını kaybeden Oğuz Demiralay’ın epilepsi hastası olduğu öğrenildi. Olayla ilgili başlatılan inceleme sürerken, gencin ani ölümü ailesi ile mahallede büyük üzüntüye neden oldu. Teyzesinin feryadı yürekleri dağladı Acı haberi alarak olay yerine gelen teyzesinin feryadı ise yürekleri dağladı. Gözyaşlarına hakim olamayan acılı kadın, yere kapanıp uzun süre ağıt yaktı. Teyze, gözyaşları içinde, "Oğlum, kuzum başımıza bu da mı gelecekti? Kuzum, kalk gel oğlum. Dünyadan mı bezmiş benim çocuğum. Dayanamam ben, yanıyor içim. Ben varken o gitti. Ciğerim yanıyor, anacım torunun geliyor. Karşıla anacım, karşıla çocuğumu. Beni yaktılar anam" diyerek gözyaşı döktü. Evin önünde toplanan aile yakınları ve mahalle sakinleri, yaşanan acı olay karşısında büyük üzüntü yaşarken; ölen gencin erkek kardeşi ve babası da gözyaşlarına hakim olamadı.