GÜNDEM - 27 Nisan 2024 Cumartesi 09:26

Hüseyin usta tezgahın başında mesleğin son ustalığını sergiliyor

A
A
A
Hüseyin usta tezgahın başında mesleğin son ustalığını sergiliyor

Zonguldak’ın Devrek ilçesinde kalaycı ustası Hüseyin Macit Çekeneci, mesleğini teknolojiye rağmen sürdürüyor.


Devrek tarihini yansıtan ve bakır, kap-kacak, ibrik, tas, tabak, kazan gibi bakır mutfak eşyalarını kullanırken insanı zehirlememesi için yapılan kalay işlemini 68 yaşındaki Hüseyin Macit Çekeneci sürdürüyor. İlçede kalaycılık mesleğini seyyar ve yerleşik olarak yapan esnaf sayısı 1960’larda 23 iken şimdilerde son iki ustayla sürdürülüyor. 68 yaşındaki Hüseyin Macit Çekeneci 48 yıldır bu mesleği yaparak zamana direnen son iki ustadan birisi oldu. Kalaycı ustası Çekeneci; geçmiş zamanda Devrek’te sayılarının seyyar ve dükkan olmak üzere 23 olduğunu, kalaycıların olduğu sokağa girildiğinde çekiş seslerinden geçilmediğini hatırlattı.



"Bizden sonra devam ettirecek çırak yok"


Babasından devraldığı işyerinde 85 yıldır mesleğin yaşatılmaya çalışıldığını ifade Çekeneci, "Ben bu mesleği 1973 yılında 17 yaşımda liseden ayrıldıktan sonra babamın yanında başladığım zamandan beri yapıyorum. Askerden sonra da bu mesleği bırakmayarak devam ettim. Bu sokakta 12 belki de daha fazla kalaycı dükkanı vardı. Sokağa girdiğiniz zaman alışkın değilseniz çekiç seslerinden duramazdınız. İnsanların zamanla bakır mutfak eşyası kullanmayı bırakmasıyla birlikte sokağı inleten çekiç sesleri de zamanla azaldı. Şimdi bu mesleği yapan iki kişi kaldık. Bizlerde bırakırsak bu meslek ölmüş olacak. Bu meslek çok güzel bir meslek bu bakırlarda pişen yemeğin tadını hiçbir alüminyum, çelik vermez. Bir kalaycı ustası en az 7-8 defa kalay atacağı ürünü elden geçirir. Kalay için gelen bir bakır önce kostik asit daha sonra tuz ruhu ile sürtme işini yaparak parlatıp dogrultarak kalaya hazır hale getirip meslegi devam ettirmekteyiz. Bizler artık bu mesleğin son dönemlerindeyiz bizlerde bıraktıktan sonra bir çırak yok. Artık bu meslek Türkiye’de azalıyor” dedi.



Hüseyin usta tezgahın başında mesleğin son ustalığını sergiliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Başkan Balaban’a borçlanma yetkisi verildi Yunusemre Belediye Meclisi Mayıs Ayı Meclis Toplantısı, Belediye Başkanı Semih Balaban başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda Başkan Balaban’a her türlü açık finansman ihtiyacını karşılamak için İller Bankası ve diğer bankalardan kredi kullanması için yetki verilmesi maddesi de oy birliği ile kabul edildi. Yunusemre Belediye Meclisi Mayıs Ayı Meclis Toplantısı, Yunus Emre Millet Çarşısı Etkinlik Salonu’nda yapıldı. Belediye Başkanı Semih Balaban başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda 26 madde görüşüldü. Toplantı öncesi meclis üyelerine seslenen Başkan Balaban, salonda eksiklik olarak gördükleri Gazi Mustafa Atatürk’ün portresini astıklarını söyledi. Balaban yaptığı konuşmada, “Geçen toplantıda gördüğümüz bir eksiklik vardı salonda. O da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün portresinin olmaması. Onu da astık. Bu konunun gereğini meclis olarak yapmış olalım” dedi. Toplantıda Çiftçi Malları Koruma Meclisi ve Murakebe Heyetine 5 asil, 5 yedek; Türkiye Belediyeler Birliği’ne bir asil, bir yedek; Türk Dünyası Belediyeler Birliği’ne bir asil bir yedek üyenin seçimi yapılırken; daha önce üyelikten çıkılan Ege Belediyeler Birliği’ne yeniden üye olunarak bir asil bir yedek üyenin seçilmesi kararlaştırıldı. Meclis kararıyla Sosyal Konutlar Müdürlüğü ve Koordinasyon İşleri Müdürlüğü’nün kaldırılması oy birliği ile kabul edildi. Başkan Balaban’a her türlü açık finansman ihtiyacını karşılamak için İller Bankası ve diğer bankalardan kredi kullanması için yetki verilmesi maddesi de oy birliği ile kabul edildi. Haziran Ayı Meclis Toplantısı’nın 4 Haziran saat 18.00’de yapılması kararlaştırıldı.