ÇEVRE - 30 Nisan 2024 Salı 12:34

Kapuz Plajı’nda sezon hazırlıkları sürüyor

A
A
A
Kapuz Plajı’nda sezon hazırlıkları sürüyor

Zonguldak’ta Haziran ayında açılması planlanan Kapuz Plajı’nda son hazırlıklar sürüyor.


Zonguldak’ın vazgeçilmez plajlarından olan Kapuz plajında yeni sezon hazırlıklar başladı. Zonguldak Belediyesine bağlı ekipler plajı yeni sezonu hazırlamak için iç dış temizlik ve tadilat işlerine başladı. Ekipler çalışmaları ay sonuna kadar tamamlayarak plajı yeni sezona hazır hala getirecek. Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte Haziran ayında plajın kapılarını açması planlanıyor.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Üniversite-sanayi ortak laboratuvarlarına bir yenisi eklendi Dudullu Organize Sanayi Bölgesi (OSB) içerisinde yer alan konumuyla ve gerçekleştirdiği iş birlikleriyle adından söz ettiren Doğuş Üniversitesi, üniversite-sanayi ortak laboratuvarlarına bir yenisini ekledi. Hisense Hvac ile yapılan protokol sonrası “HVAC-İklimlendirme Sistemleri Laboratuvarı” açılarak, öğrencilerin hizmetine sunuldu. Doğuş Üniversitesi, Hisense Hvac ile yeni bir iş birliğine imza attı. “HVAC-İklimlendirme Sistemleri Laboratuvarı” açılış törenine Doğuş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turgut Özkan, Hisense HVAC Başkan Yardımcısı Youbo Li, Hisense HVAC Türkiye Genel Müdürü Turhan Karakaya ve Hisense HVAC çalışanları katıldı. Törende konuşan Doğuş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turgut Özkan, iş birliğinin üniversite ve sanayi arasında güçlü bir köprü oluşturacağını ve öğrencilerin uygulamalı eğitim imkanlarının artacağını vurguladı. “Araştırma-geliştirme faaliyetleri birlikte yürütülecek” Hisense HVAC Türkiye Genel Müdürü Turhan Karakaya ise konuşmasında, mezunu olduğu Doğuş Üniversitesi ile böyle bir iş birliğine imza atmaktan gurur duyduğunu belirtti. Karakaya, "Ortak laboratuvar sayesinde Hisense HVAC’nin en yenilikçi iklimlendirme teknolojilerinin Türkiye’de de üretilmesi adına araştırma-geliştirme faaliyetleri Doğuş Üniversitesi ile yürütülecek" ifadelerini kullandı. Açılan “HVAC-İklimlendirme Sistemleri Laboratuvarı” ile öğrenciler eğitim süreçlerini zenginleştirirken, Hisense HVAC’nin en güncel teknolojileri ile tanışma fırsatı da yakalayacak. Laboratuvarın, Türkiye’nin iklimlendirme teknolojileri alanındaki araştırma ve geliştirme çalışmalarına da ivme kazandırması bekleniyor.
İzmir Sınav stresi gençlerde abur cubur tüketimini artırıyor İlk oturumu 8 Haziran Cumartesi günü yapılacak üniversite sınavı için geri sayım başlarken gençlerdeki sınav stresinin arttığını belirten Beslenme Uzmanı Hande Selin Ok, bu stresin yeme davranış bozukluğuna yol açabileceğini söyledi. Bunun da sağlık sorunlarını beraberinde getirebileceğini vurgulayan Ok, “Bu dönemde doğru, yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulanırsa hem sağlık problemlerinden korunma, hem de doğru besin seçimi ile başarıyı artırmak mümkün” dedi. Ok, adaylara hazırlık ve sınav günü için performansı da artıracak beslenme önerilerinde bulundu. Bu yıl 3 milyonun üzerinde adayın başvurduğu, pek çok adayın “hayat memat meselesi” olarak gördüğü üniversite sınavı 8- 9 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek. Sınav tarihinin yaklaşması adayların stresini artırırken, Acıbadem Kent Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Selin Ok, stres kaynaklı yeme davranış bozukluğuna dikkat çekti. Böylesi önemli sınav öncesinde pek çok adayın stresle baş etmek için abur cubur yediğini, uyku düzeninin bozulup kaygısını bastırmak için şekerli gıdalara, tatlılara yöneldiğini belirten Ok, şöyle konuştu: “Şekerli yiyecekler, tatlılar kan şekerinde ani yükselme ve düşmelere neden olabilir, bu da adayın konsantrasyonunun bozulmasına neden olur, derslerine odaklanmasını engeller. Masa başında sürekli, yüksek kalorili yiyecekler atıştırmak istenmeyen kilo alımına da yol açar. Maalesef bu dönemde pek çok adayda stresle gelişen yeme davranış bozukluğu görülüyor. Başarılı performans için doğru, dengeli, yeterli beslenmek gerekir. Stresle başa çıkmada düzenli uyku ve düzenli egzersizin gerekliliği de unutulmamalıdır. Güne sıkı bir kahvaltıyla başlayın “Güne sıkı bir kahvaltı ile başlayın” diyen Diyetisyen Ok, beslenme önerilerini şöyle sıraladı: "Kahvaltıda kaliteli karbonhidratı eksik etmeyin. Tahıllar veya yulafa sofranızda yer verin. Kuşluk ve ikindi ara öğünlerini ihmal etmeyin. Bu ara öğünler; yulaf ezmesi ve meyve ezmesi ve yağlı tohumlardan (ceviz, çiğ badem gibi) yapılmış ev yapımı kurabiyelerden oluşabilir. Haftada birkaç kez yağlı balık yemeye çalışın. Yağlı balıkların yapısında bulunan omega-3 yağ asitleri hafızayı güçlendirir. Hindistan cevizi ya da Hindistan cevizi yağı tüketebilirsiniz. Hindistan cevizi yağının yağ asidi örüntüsü diğer tüm yağlardan farklıdır ve beyin fonksiyonlarını olumlu yönde destekler. Güçlü hafıza için ’kolin’ önemlidir, en iyi kolin kaynakları yumurta ve balıktır. Çinko için et, balık, deniz mahsulleri, yağlı tohumlar tüketebilirsiniz. Demir yetersizliğinde hem duygudurum düşer hem de düşünceler bulanır. En iyi demir kaynakları kırmızı et, balık ve yumurtadır. Vejetaryenler için en iyi kaynaklar ise kurubaklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, çiğ badem, avokado ve kayısıdır. Demirden zengin besinleri C vitamini kaynağı (maydanoz, brokoli, çiğ meyveler gibi) bir besinle birlikte tüketin." Strese iyi gelen besinler Diyetisyen Hande Selin Ok, yaklaşan sınav yüzünden stresi daha da artan adaylara C vitamini, magnezyum içiren besinler tüketmelerini önerdi. Ok, "C vitamini için çilek, kivi, limon, brokoli, biber, turunçgiller, magnezyum için koyu yeşil yapraklı sebzeler, bitter çikolata, tohumlar, kuru yemişler tüketebilirsiniz. Bunlar strese iyi gelen besinler" dedi. Ok, sınav öncesi için adaylara şu uyarılarda bulundu: "Sınavdan bir gün önce şimdiye kadar yemediğiniz besini ilk defa o gün tüketmeyi denemeyiniz. Mümkünse dışarıda yemek yemeyiniz, evde daha önce yediğiniz yemekleri tercih ediniz. Huzursuzluk, kalp çarpıntısı ve uykusuzluk gibi sağlık problemlerine yol açtığı için çay, kahve, kola yerine bitki çaylarını tercih ediniz. Susuzluğu arttıran besinlerden uzak durun. Tuz içeriği yüksek salamura gıdalar veya tuzlu atıştırmalıklar susuzluğa sebep olacaktır, bu yüzden (işlenmiş etler, sucuk, salam, sosis, tuzlu krakerler, turşu) tüketilmemelidir. Sınav sırasında da şekerli gıdalardan uzak durunuz."
Giresun Giresunlular Haluk Levent ile unutulmaz bir gece yaşadı Giresun Belediyesi tarafından düzenlenen 47. Uluslararası Aksu Festivali kapsamında sahneye çıkan Türk Rock Müziği’nin sevilen ismi Haluk Levent, Giresun Atatürk Meydanı’nı dolduran binlerce Giresunlu’ya unutulmaz bir gece yaşattı. Konser öncesi sahnede sanatçıyla bir araya gelerek çiçek ve fındık hediye eden Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse, Giresunluların ‘Fuat Başkan’ sloganlarına “Asıl başkan sizlersiniz, sizler her şeyin en iyisine layıksınız, o yüzden sizler için Haluk Levent’i Giresun’a getirdik” dedi. Genç hayranı ile dans etti Atatürk Meydanı’nı dolduran genç, yaşlı binlerce Giresunlu Haluk Levent’in seslendirdiği birbirinden güzel şarkı ve türkülerle unutulmaz bir gece yaşadı. Sahnedeki performansının yanı sıra sahneden inerek izleyicilerin arasına karışan sanatçı, şarkılarının bir kısmını seyircilerin yanında söyledi. Haluk Levent, genç kız bir hayranı ile ‘Zor Aşk’ adlı şarkısı eşliğinde dans etti. Konserde duygusal anlar yaşandı Çocukluk yaşlarında yaşadığı hastalığın tedavisinin gerçekleştirilebilmesi için o dönemde desteğe ihtiyacı olan Hayati Gedük ile 1994 yılında kendisi için yardım konseri veren Haluk Levent sahnede yeniden bir araya geldi. Gedük ve eşini sahneye davet eden sanatçı, 30 yıl önce yaşanan anıları seyircilerle paylaşması duygusal anlar yaşanmasına neden oldu. Levent sahnede yaptığı konuşmada, “Hayati, 1994 yılında küçücük bir çocuktu. Yaşadığı hastalığın tedavisi için çok sayıda zorlu ameliyat geçirmesi gerekiyordu. Bende yardım konseri için Giresun’a gelmiştim. Ardından tüm tedavilerinin yapılmasını sağladık. Hayati, şimdi kocaman bir adam oldu, evlendi ve aile kurdu” dedi. Giresunlular’a keyifli bir gece yaşatan sanatçı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlayıp, elindeki Türk Bayrağı ile İzmir Marşını söyleyerek konserini tamamladı.
Erzincan Bayram öncesi mezbaha denetimi Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri halkın sağlıklı ve huzur içinde bir bayram geçirmesi amacıyla gıda ile ilgili işyerlerini sıkı bir denetime tabi tutuyor. Erzincan genelinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onay belgesi verilmiş olan mezbahaların denetimleri aralıksız devam ediyor. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne bağlı Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekipleri Kurban Bayramı’nda Erzincan halkının sağlıklı ve kaliteli ete ulaşmaları için mezbahalardaki denetimlerini sürdürüyor. Bugün yapılan mezbaha denetimlerine Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su ürünleri Şube Müdürü Yunus Koç ce teknik ekipler katıldı. Ekipler, mezbahalarda başta hijyen kuralları olmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nce yayımlanan yönetmelik ve talimatlara uygunluk açısından denetliyor. Mezbaha denetimleri esnasında görüşlerini aldığımız Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, halkın sağlıklı ve kaliteli et ihtiyacının karşılanması, güvenli gıdaya erişiminin güvence altına alınması için mezbahalarda denetimlerin yapıldığını, ekipleri tüm detayları titizlikle incelediğini söyledi. İl Müdürü Murat Şahin açıklamasında; “Mezbahalarda görevli resmi veteriner hekimler ve mezbaha sorumlusu veteriner hekimler ile birlikte gerçekleştirilen denetimlerde mezbahaların teknik ve hijyenik koşulları, kasaplık hayvanların mezbahaya geliş evrakları, işletme padokları, kesim salonu, sakatat bölümleri, soğuk depolarda incelemeler yapılıyor, işletmede tutulması gereken evraklar kontrol ediliyor” dedi. İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, mezbahalarda denetim çalışmalarına ek olarak mezbaha sorumlularına genel hijyen, özel hijyen gereklilikleri, ekipman ile ilgili hususlar, personel hijyeni konularında bilgilendirme yapıldığını, özellikle Kurban Bayramı öncesinde gıda işletmelerinde alınması gereken tedbirlerin personele hatırlatıldığını söyledi. İl Müdürü Şahin, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereğince mezbaha denetimlerinin devam edeceği bilgisini verdi.
Erzincan Kurbanlık seçerken bunlara dikkat edin Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bayram öncesi kurbanlık hayvan alacak vatandaşları nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyardı. Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin tarafından yapılan açıklamada, “Kurban edilebilmesi için koyun ve keçinin bir, sığır ve mandanın iki, devenin ise beş yaşını doldurmuş olması gerekir” dedi. İl Müdürü Murat Şahin, açıklamasında kurbanlık hayvan alımında şu hususlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Sığır ve manda ile koyun ve keçinin küpesinin olup olmadığına bakılmalı. Çok zayıf, gebe ya da yeni doğum yapmış hayvanlar olmamalı. Hayvanın kılları düzgün ve parlak, bakışları ve dış görünümü canlı olmalı. Yüksek ateş, salyası ve gözde akıntısı olmamalı. Pis kokulu ishali ve burun akıntısı olmamalı. Öksürük ve nefes darlığı yaşamamalı. Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı. Yara, şişlik ve ödemi olmamalı. Cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı bulunmamalı. Hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmelidir. Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin açıklamasında kurbanlık hayvanlarda yaş tayini konusunda uyarılarda bulundu: İl Müdürü Şahin “hayvanların yaşlarının tayininde düzgün tutulmuş çiftlik kayıtları kesin sonucu verir. Kayıtlar yok ise, en iyi yaş tespiti diş gelişimine bakarak tayin edilir. Ayrıca kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve yaş bilgileri Bakanlığımızca geliştirilen “TarımCebimde" mobil uygulaması üzerinden sorgulanabilmektedir. Sığır veya mandanın alt çenesinin önünde gelişimini tamamlamış iki kalıcı kesici dişin bulunması o hayvanın iki yaşını doldurduğunu göstermektedir. Koyunların dış görünüşüne bakılarak, altı aydan büyük ve anası veya erişkin bir koyun kadar olması kurban edilebilmesi için yeterli sayılmaktadır. Keçilerin kurban edilebilmesi için bir yaşını doldurmuş olması gerekir. Sığırlarda olduğu gibi keçilerde de yaş tayini, ön kesici süt dişlerinin çıkıp yerlerini kalıcı dişlerinin alması esasına dayanmaktadır. Devenin kurban edilebilmesi için beş yaşında değişen ikinci kesici süt dişlerinin çıkıp yerlerini kalıcı dişlerin alması gerekir” dedi. Kurbanlık hayvanların, Tarım ve Orman Bakanlığından Onaylı kesimhaneler ile Kurban Hizmetleri Komisyonlarının belirlediği kesim yerlerinde yapılabileceğini söyleyen İl Müdürü Şahin, cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlık hayvan kesimlerinin yapılamayacağını söyledi.