EKONOMİ - 08 Aralık 2023 Cuma 16:27

Ticaret İl Müdürü yılbaşı alışverişleri konusunda uyardı

A
A
A
Ticaret İl Müdürü yılbaşı alışverişleri konusunda uyardı

Ticaret İl Müdürü İsmail Maden yılbaşı öncesinde siber dolandırıcılığın arttığını ve doğruluğunu kontrol etmeden yılbaşı içerikli temalara hemen tıklanmaması konusunda vatandaşları uyardı.


Maden açıklamasında şu ifadelere yer verdi;


“2024 yılına girmeye sayılı günler kala, sevdiklerine yılbaşı hediyesi almak isteyenler online alışveriş sitelerini her zamankinden daha çok ziyaret etmektedir. Yoğun yılbaşı kampanyaları ve uygun fiyatlı hediye arayışı, tüketicilerimizin zaman zaman güvensiz siteleri ziyaret etmelerine de sebep olabilmektedir. Bu nedenle yılbaşı alışverişlerinin yoğun olarak yapıldığı yılın bu son günlerinde siber dolandırıcılık faaliyetlerinin de arttığı görülmektedir. Tüketicilerimizin kendilerini siber dolandırıcılardan korumak ve yılbaşı alışverişinin mağduriyete dönüşmesini engellemek için uymaları gereken önemli birkaç hususu belirtmek istiyorum.


Tüketicilerimiz Yılbaşı temalı içeriklere hemen tıklamamalı, gelen maillerin adresini ve doğruluğunu kontrol etmelidir. Çünkü kötü niyetli kişilerin gönderdiği linklere tıklandığında tüm kişisel bilgiler dolandırıcıların eline kolayca geçebilir. İyi niyetli gibi gözüken tebrik kartlarının arkasında da kötü planların olabileceğinden şüphe edilmelidir. Düşünmeden girilecek linkler virüs bulaştırabilir. Bu nedenle bir tanıdıktan dahi gelse kendisi ile iletişime geçilip teyit edilmelidir. Tüketicilerimiz Abartılı kampanya, indirim ve hediye tekliflerine itibar etmemelidir, yani bir kampanya gerçek olamayacak kadar cazipse, büyük bir ihtimalle gerçek değildir. Kampanyanın gerçek olduğu düşünülürse yeni bir tarayıcı açılarak web sitesinin adresi doğrudan bu adres çubuğuna yazılmalıdır. Verilen bilgilere dikkat edilmelidir. Alışveriş yapılan site sipariş için gerekli bilgiler dışında çok daha fazla soru soruyorsa, bu özel soruları cevaplamamalı ve hemen alışveriş sonlandırılmalıdır. Mağazaların web siteleri yerine uygulamaların kullanılması uygulamaların ele geçirilme ihtimali daha düşük olduğundan satın alımları daha güvenli kılmaktadır. Eğer mutlaka site üzerinden alışveriş yapılacaksa, alışveriş yapılan sitenin SSL sertifikası kullandığından emin olunmalıdır.


Bu vesile ile tüm halkımızın yeni yılını şimdiden tebrik ediyorum."


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ardahan Ardahan’da kış mevsiminin uzaması hayvancılığı vurdu Türkiye’nin en fazla kar alan illerinin başında gelen Ardahan’da kış mevsiminin uzaması, besicileri zor durumda bıraktı. Ardahan’da kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle üreticiler hayvanlarını meralara çıkaramadıkları için zor günler yaşıyor. Kış mevsiminin uzun sürmesi, özellikle hayvancılıkla uğraşan üreticiler için ciddi bir ekonomik baskı oluşturuyor. Soğuk hava şartları nedeniyle hayvanların mera yerine kapalı alanlarda daha uzun süre beslenmesi gerekiyor. Bu da yem tüketimini artırarak, maliyetleri yükseltiyor. Özellikle Ardahan gibi kışın sert geçtiği kentlerde üreticiler, aylarca süren kar örtüsü nedeniyle hayvanlarını dışarı çıkaramıyor. Bu durum saman, arpa ve fabrika yemine olan talebi artırırken, fiyatların da yükselmesine yol açıyor. Ardahan’ın Damal ilçesine bağlı Seyitören köyünde hayvancılık yapan Suat Cankat, "Kışın uzun sürmesi ve son zamanlarda yem maliyetlerinin artması hayvancılığı olumsuz etkiledi" dedi. Cankat, karla kaplı araziye rağmen hayvanları araziye çıkartmak zorunda kaldıklarını söyleyerek, ’’Gördüğünüz gibi her yer bembeyaz. Bu yıl kış uzun sürdü. Hayvanlarımızı kapalı alanlarda yemliyoruz. Ve şu anda samanın tonu 12-13 bin lira, otun tonu ise 15 bin lira. Çiftçi perişan durumda, ne ot ne de saman kaldı. Baharın geleceği yok ve bir ay daha var baharın gelmesine. Ot ve saman karaborsaya düşmüş ve fırsatçılar iş başında’’ dedi. Yem fiyatlarındaki artış, üreticinin kar marjını ciddi şekilde düşürüyor. Bazı üreticiler maliyetleri karşılayamadığı için hayvan sayısını azaltmak zorunda kalırken, bazıları ise zararına üretim yapıyor. Uzayan kış aynı zamanda doğum dönemlerini ve hayvan sağlığını da olumsuz etkileyerek, verim kaybına neden oluyor. Uzmanlar, bu tür mağduriyetlerin önüne geçilmesi için yem desteği, düşük faizli kredi ve mera ıslahı gibi önlemlerin artırılması gerektiğini belirtiyor. Aksi halde bölgedeki hayvancılığın sürdürülebilirliğinin tehlikeye girebileceği ifade ediliyor.