EĞİTİM - 26 Kasım 2023 Pazar 08:29

ZBEÜ Ev Sahipliğinde ‘Sanayi Keneviri Proje Geliştirme Çalıştayı’ başladı

A
A
A
ZBEÜ Ev Sahipliğinde ‘Sanayi Keneviri Proje Geliştirme Çalıştayı’ başladı

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Kenevir Ar-Ge Koordinasyon Merkezi ve Anadolu Kenevir Endüstrileri Derneği (AKED) iş birliğinde düzenlenen ‘Sanayi Keneviri Proje Geliştirme Çalıştayı’nın açılışı gerçekleştirildi.


Tahir Karauğuz Konferans Salonun’da düzenlen etkin açılışına, Zonguldak Vali Yardımcısı Mehmet Türk, Belediye Başkan Vekili Erol Yılmaz, ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Prof. Dr. Servet Karasu, ZTSO Başkanı Metin Demir, AKED Kurucu Başkanı Ercüment Degidiben, Proje Onursal Başkanı Dr. Cemil Çakmaklı, akademisyenler, konunun uzmanı kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.


“Son Yıllarda Doğal ve Biyobozunur Ürünlere Olan İlgi Giderek Arttı”


Etkinliğin açılışında konuşan, ZBEÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Emine Yılmaz Can, son yıllarda doğal ve biyobozunur ürünlere olan ilginin giderek arttığına dikkat çekerek, “Kenevir bitkisi de bu ihtiyacı karşılaması bakımından daha çok dikkat çekmektedir. Türkiye pazarı, endüstriyel kenevir kökenli ürünler bakımından ithalata bağımlıdır. Bitkinin endüstriyel alanda sunmuş olduğu avantajlar göz önünde bulundurulduğunda; Türkiye ekonomisinde daha çok yer kazanması ve geliştirilmesi için, daha fazla çalışmaya ve desteğe ihtiyaç duyulmaktadır. Hedefimiz topraktan ürüne, kalite kontrol odaklı ve Ar-Ge temelli altyapı oluşturma, geliştirme ve sürdürülebilirlik işbirliklerinin kurulmasıdır. Bu amaçla; üretim-ARGE-sanayileşme temellerinin atılması, sürdürülebilirlik koşullarının analiz ve uygulama aşamalarının planlanarak hayata geçirilmesi hedeflenmektedir” dedi.


AKED Kurucu Başkanı Ercüment Degidiben, Çalıştayda ele alınacak konulardan bahsetti ve emeği geçen herkese teşekkür etti. Proje Onursal Başkanı Cemil Çakmaklı, böylesine bir Çalıştayın ve sonrasında ortaya konacak projenin Zonguldak açısından önemli olduğunu belirtti.


“Üniversitemiz bünyesinde, farklı birimlerimizde endüstriyel kenevir AR-GE çalışmaları başladı”


Açılışta konuşan ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, endüstriyel amaçlı kenevir yetiştiriciliğinin dünya çapında artarak devam ettiğini ifade ederek, “Bugün gerçekleştireceğimiz çalıştayımızda; insanlık tarihinde 8 bin yıllık uzun bir kullanım geçmişine sahip, kültürümüzde de önemli bir yer tutan ve son yıllarda popülaritesi artan endüstriyel kenevir bitkisinin dünden bugüne kullanımı, yetiştirilmesi, endüstrideki yeri hakkında bilgi almayı ve aynı zamanda kenevirin potansiyelinin ortaya koyulmasını ve bu konudaki işbirliklerimizin kurulmasını amaçlıyoruz. Üniversitemiz bünyesinde, farklı birimlerimizde endüstriyel kenevir AR-GE çalışmaları başlamıştır. Amacımız, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesini, Kenevir Ar-Ge Merkezi haline getirmektir. Anadolu Kenevir Endüstrileri Derneği ve siz katılımcılarımızın desteği ile bu konuda kaliteli adımlar atacağımıza eminim” diye konuştu.


Belediye Başkan Vekili Erol Yılmaz, Zonguldak’ta istihdam sağlama açısından Çalıştayın önemine vurgu yaptı. Vali Yardımcısı Mehmet Türk ise, çalıştayın şehre katkı sağlamasını temenni ederek projede emeği geçenlere teşekkür etti. Açılış konuşmalarının ardından AKED Kurucu Başkanı Ercüment Degibiden ‘Ne, Nerede, Neden, Nasıl, Ne zaman Kenevirle İlgili Her Şey’, Prof. Dr. Emine Yılmaz Can ’Zonguldak Bülent Ecevit Üniversite Ar- Ge Girişimler ve Kenevir Bilim Ağları/Ar-Ge Proje Koordinasyon Merkezi Kurulumu, Hedefler ve Çalışmalar, Zonguldak için Sanayi Dönüşüm ve Sürdürülebilir Şehir’ ve Dr. Cemil Çakmaklı Zonguldak Projelerine Ekolojik Bakış ve Kenevir Projesi’ başlıklı sunumlarını yaptı.


Çalıştayda konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, iyi proje yapmanın önemine değinerek, proje geliştirmede üniversitelerin önemli roller üstlendiğini vurguladı. Açılış konuşmaları ve sunumların ardından Çalıştay panellerle devam etti. İlk panelde kenevir tohumu, kenevirden elde edilen temel gıda ve gıda katkı maddeleri, petro kimyasal plastik çağının oluşturduğu kısır döngüye kenevir bazlı bio kompozitlerle alternatif oluşturma, kenevirin tekstil sektöründe kullanımı ele alınacak.


İkinci panelde kenevir kozmetiği, kenevirin inşaat sektöründe kullanımı, tıpta kenevir ve kenevirde 2.0 dönemi ile hasat ve hasatın işlenmesi, üçüncü ve son panelde kenevirle ilgili ön yargıların kırılabilmesi için eğitim ve toplumsal aydınlatmanın iletişim stratejileri ile, günümüzün en önemli sorunlarından biri olan iklim değişikliği ile mücadelede kenevirin rolü, kenevir ile karbon negatife nasıl ulaşılabileceği yerli ve yabancı konukların katılımıyla tartışılacak.


Çalıştay 26 Kasım Pazar günü sona erecek.



ZBEÜ Ev Sahipliğinde ‘Sanayi Keneviri Proje Geliştirme Çalıştayı’ başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Uçağın düştüğü gören vatandaşlar, o anları anlattı Libya Genelkurmay Başkanı Al-Haddad’ı taşıyan uçağın düşmesin ardından vatandaşlar o anları anlattı. Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Ahmed Al-Haddad’ı taşıyan 9H-DFJ kuyruk numaralı Falcon 50 tipi uçağın Haymana ilçesi Kesikkavak köyü yakınlarında düşmesi sonrası köylüler gördüklerini anlattı. Evinde istirahat ettiği sırada bir patlama sesi geldiğini ifade eden vatandaş, "İkinci patlama sesi gelince herkes sokağa döküldü. Biri trafo patlamış dedi. Sonradan uçağın düştüğünü durduk. Zaten parçaları hep görünüyordu. Sonra Jandarma ekipleri gelince bizleri oradan çıkarttılar. Oradan sağ çıkma ihtimalleri yok, kötü bir patlama oldu. Herkese geçmiş olsun" dedi. Gazi Özgür’se saat 20.00-21.00 sıralarında yüksek bir patlama sesi duyduğunu ifade ederek, "Bir de yoğun bir sis ve hafif bir yağmur vardı. Patlamanın neticesini bilemediğimizden dolayı anlık haberler yayılmaya başladı. Haberler yayılmaya başlayınca arabaya bindim. Bölgede Jandarma ekipleri dronlarla arama yapıyorlardı. Deprem oluyor ve depremden önce gelen patlama sesi gibi bir ses geldi. Kalıntıları ilk gençler görünce Jandarmaya haber vermişler. Jandarma da olay yerine geldi ve herkesi uzaklaştırdı. Uçağın enkazı bulundu" diye konuştu. Olayı anlatan Gökhan Tekin ise, "Otelde teknik servis olarak çalışıyorum. Bir patlama sesi duydum. Otelde doğalgaz patlaması oldu diye bizim otelin ismini verdiler. Bizim otelde öyle bir patlama olmadı. Sonra uçak düştüğünü söylediler. Uçak parçaları vardı, ceset vardı jandarma sokmadı bizi oraya. Ses büyüktü, deprem oldu ya da bomba patladı sandık ama sonradan uçağın düştüğünü öğrendik" şeklinde konuştu.
Ankara İletişin Başkanı Duran’dan düşen uçakla ilgili açıklama İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Libya Genelkurmay Başkanını taşıyan uçağın düşmesi ile ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. İletişim Başkanı Duran, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, uçağın elektrik arızası nedeniyle acil durum bildirdiğini belirterek, "23 Aralık 2025 günü Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Ahmed Al Haddad ve maiyetindeki dört kişi ile üç mürettabatı taşıyan bir özel jet, 20:17’de Esenboğa havalimanından kalktıktan sonra 20:33’te hava kontrol merkezine elektrik arızasından kaynaklı acil durum bildirmiş ve acil iniş talebinde bulunmuştur. Uçak hava kontrol merkezi tarafından tekrar Esenboğa havalimanına yönlendirilmiş ve havalimanında gerekli önlemler alınmaya başlamıştır. Acil iniş için alçalmaya başlayan uçak 20:36’da radar ekranından kaybolmuş ve sonrasında irtibat kurulamamıştır" ifadelerine yer verdi. Olay yerinde gerekli çalışmaların devam ettiğini ve sadece resmi makamlar tarafından yapılan açıklamalara itibar edilmesi gerektiğini vurgulayan Duran, "İçişleri Bakanlığımıza bağlı ekiplerce başlatılan arama faaliyetleri sonucunda düştüğü anlaşılan uçağa ait enkaza ulaşılmış olup, ilgili tüm kurumlarımızca gerekli çalışmalar titizlikle sürdürülmektedir. Bu süreçte başta basın-yayın kuruluşlarımız olmak üzere kamuoyumuzun sadece resmi makamlar tarafından yapılan açıklamalara itibar etmesi; bunun haricinde sosyal medyadaki teyitsiz bilgi, spekülasyon ve komplo teorilerini dikkate almaması, dezenformasyon girişimlerine prim verilmemesi adına oldukça önemlidir" ifadelerini kullandı.
Kars Masalsı yolculuğun son durağı: Turistik Doğu Ekspresi Kars’ta coşkuyla karşılandı Türkiye’nin en prestijli demiryolu rotalarından biri olan ve Ankara’dan yola çıkan Turistik Doğu Ekspresi, kış sezonunun en yoğun seferlerinden birini tamamlayarak son durağı olan Kars’a ulaştı. Yaklaşık bin 300 kilometrelik etkileyici bir parkuru geride bırakan tren, Kars Garı’nda büyük bir coşkuyla karşılandı. Yolcuları Kars Garı’nda karşılayan Vali Ziya Polat, yolculara hoş geldin dileklerini ileterek karanfil takdim etti. Kars’a Ankara’da geldiğini ifade eden İrem Büğrü, "Ankara’da Kars’a turistik tren ile geldik. Her şey çok güzeldi. Çok güzel karşılandık. Kars halkına teşekkür ediyorum" dedi. "Sevgi dolu sıcak bir karşılama ile bu ayazı hiç hissetmedik" Turistik Doğu Ekspresi ile Kars’a gelen TCDD Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Şems Çakıroğlu, "Biz Kars’a trenimizi dün Ankara’dan 13.55’de yola çıkardık. Yüzlerce kişiyle beraber inanılmaz keyifli, neşeli bir yolculukla buraya kadar geldik. Öncesinde Erzincan’a uğradık. Erzurum’a uğradık. Kars’a geldik, inanılmaz sevgi dolu sıcak bir karşılama ile bu ayazı hiç hissetmedik. Çok teşekkür ediyorum" diye konuştu. Kars’ın marka şehir olduğunu dikkat çeken Vali Ziya Polat, "Kars’ın soğuk gecesinde sıcak bir karşılama ile Turistik Doğu Ekspresi Kars’a, Kars’ta Turistik Doğu Ekspresi’ne kavuştu. Tabi Kars’ın en önemli turizm markalarından biri olan Turistik Doğu Ekspresi buraya yolcu edenlere teşekkür ediyoruz. Gazi Kars’ımız Ani, Çıldır, Sarıkamış, Şehitler diyarı Baltık mimarisi ile bu bölgenin, ülkemizin en önemli turizm destinasyonlarından biri artık, bu turizm merkezi olma yolunda tabi ki Turistik Doğu Ekspresi başlangıç noktası, buraya çok büyük bir marka kattığını hepimiz biliyoruz. Kars’a gelen misafirlerimize hoş geldiniz diyoruz" şeklinde konuştu. Daha sonra gar binasına geçen yolcuları burada aşıklar türküleriyle karşıladı. Yolcular son olarak çıkıştı ateşle yakılan Kars yazısıyla otellerine uğurlandı. Öte yandan, Turistik Doğu Ekspresi’nin şehre gelişiyle birlikte Kars’taki otellerde doluluk oranları yüzde 100 seviyesine ulaştı. Geceyi Kars’ta geçirecek olan yolcular sabahın ışıklarıyla sırasıyla UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki tarihi şehir Ani Ören Yerini gezecek. Donmuş Çıldır Gölü üzerinde atlı kızak keyfi yapacak. Kars Mutfağının olmazsa olmazı Kaz eti ve gibi yöresel lezzetlerin tadına bakacak.