YEREL HABERLER - 16 Ocak 2017 Pazartesi 12:31

AK Parti’li Küçükcan: “Yeni Anayasa denge kuruyor”

A
A
A
AK Parti’li Küçükcan: “Yeni Anayasa denge kuruyor”

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Delegasyonu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Talip Küçükcan, anayasadaki düzenlemeyle Cumhurbaşkanına siyasi, yargısal ve cezai sorumluluklar yüklendiğini, Meclise de önemli bir denetim imkanı ve vazifesi verildiğini söyledi.
Milletvekili Talip Küçükcan yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin Cumhurbaşkanının siyasi, yargısal ve cezai sorumluğunu artırdığını, saydamlık ve hesap verebilirlik bakımından yeni bir dönemin başlayacağını belirtti.

"Meclis’in itibarını korumak görevimizdir"
Talip Küçükcan Meclis Genel Kurulu’ndaki tartışmalara değinerek, “Milli iradenin tecelligahı olan Yüce Meclisin onurunu ve itibarını korumak milletvekillerinin öncelikli görev ve sorumlulukları arasındadır. Üzülerek ifade etmeliyim ki bazı üyelerimizin davranışları meclisimizin itibarına zarar vermektedir. Direniş ve protesto doğal haktır ancak bu kelime ve kavramları kullanarak diğer milletvekillerinin konuşma hakkını ihlal edecek biçimde kürsüyü işgal etmek; görüntü kayıtlarından da açıkça anlaşıldığı üzere planlı biçimde bir milletvekiline saldırmak, yumruklamak ve fiziki şiddete başvurmak hepimizin kınaması gereken davranışlardır. Bu vesileyle Genel Başkan Yardımcımız Sayın Fatih Şahin’e yapılan saldırıyı kınıyor, kendisine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” diye konuştu.

Yeni sistem cumhurbaşkanını sorumlu kılacak
Cumhurbaşkanının siyasi, yargısal ve cezai sorumluğunun artacağını belirten Küçükcan, “Ne yazık ki teklif aleyhine söz alanlar genelde tek adam, otoriterleşme, yetkilerin tek elde toplanması, siyasi darbe” gibi hiçbir rasyonel temeli olmayan, hayali kaygılar ve korkular üzerinden tartışmalarını sürdürmekte ve itirazlarını ortaya koymaktadırlar” dedi.
Demokratik yönetimlerin, hukuk devletlerinin ve meşru iktidarların ortak nitelikleri arasında saydamlık ve hesap verebilirlik son derece önemli olduğuna işaret eden Küçükcan, “Aynı nitelikler ve ilkeler liderler ve yürütmenin başında olan yetkililer için de geçerlidir. Saydamlık, hesap verebilirlik ve sorumluluk taşımayan yönetimler ve liderlerin meşrutiyeti sorgulanır. Yetki kullanımı ve sorumluluk arasında bir dengenin kurulması demokrasi ve hukuk devletinin kalitesini gösteren ölçütler arasında yer alır. Bu bağlamda teklif edilen düzenleme Cumhurbaşkanının sorumluluklarının belirlenmesi ve artırılması açısından yeni bir dönemin başlangıcına zemin hazırlamaktadır” ifadelerini kullandı.

Yetki ve sorumluluk dengesi kuruluyor
Mevcut sistemde Cumhurbaşkanının siyasi sorumluğunun bulunmadığını, şu an yürürlükte olan 1982 Anayasası’na göre Cumhurbaşkanının, görevi sırasında tek başına aldığı karar ve verdiği emirlerden sorumlu tutulamayacağını ifade eden Küçükcan, vatana ihanet suçlaması dışında Cumhurbaşkanının yargılanamayacağını yani yargısal ve cezai sorumluluğunun bu istisna dışında olmadığını belirtti.
Talip Küçükcan yeni düzenleme ile Cumhurbaşkanının siyasi, yargısal ve cezai sorumluluklarının artacağını belirtti. Küçükcan, şunları kaydetti:
“Yapılan iş ve işlemlerden, cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanlar sorumlu tutulacak. Cumhurbaşkanı tek başına yapacağı iş ve işlemlerle, onaylayacağı kararlardan sorumlu olacak. Bu anlamda siyasi sorumluluk yürütmenin başı olarak Cumhurbaşkanına ait olacak ve halka doğrudan hesap verecek. Öte yandan Cumhurbaşkanının yargısal sorumluluğu olacak. Yürütme yetkisini icra edecek olacak Cumhurbaşkanına yargı yolu açılıyor. Cumhurbaşkanının yargılanmasına da Meclis karar verecek. Yani denetim görevini yapacak. Milletin doğrudan seçtiği Cumhurbaşkanını yine milletin seçtiği Meclis denetleyecek. Yeni düzenleme ile Cumhurbaşkanına cezai sorumluluk getirilecek. 1982 Anayasasına göre sadece vatana ihanet suçlaması ile cezai sorumluluğu olan Cumhurbaşkanına yürütme yetkilerinin kullanımından kaynaklı diğer suçlamalara ilişkin soruşturma açılabilecek, yüce divana sevk edilebilecek. Görüldüğü yeni düzenleme Cumhurbaşkanına siyasi, yargısal ve cezai sorumluluklar yüklemekte, Meclise de önemli bir denetim imkanı ve vazifesi vermektedir. Bu da demokratik bir yönetim biçimi ve hukuk devletinin gereğidir.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Büyükçekmece’de kontrolden çıkan araç tırın altına girdi: 1 ölü, 2 yaralı Büyükçekmece’de gece saatlerinde kontrolden çıkan otomobil, seyir halindeki tırın altına girdi. Kazada araç içerisinde sıkışan 1 kişi hayatını kaybederken tırın ve kaza yapan aracın sürücüleri ise yaralandı. Kaza, saat 01.45 sıralarında Büyükçekmece E5 Karayolu Edirne istikametinde gerçekleşti. İddiaya göre kontrolden çıkan E.M. (42) idaresindeki 35 KH 1721 plakalı otomobil, E5 üzerinde seyir halinde olan S.G. idaresindeki 76 DE 334 plakalı tıra arkadan çarparak tırın altına girdi. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri intikal etti. Kazada tır sürücüsünün yaralandığı öğrenilirken tırın altına giren otomobilin sürücüsü E.M. ve yan koltukta bulunan Ahmet Andırın (58) araç içerisinde sıkıştı. İtfaiye ekiplerinin kurtarma çalışmaları sonucu sürücü E.M. bulunduğu yerden yaralı şekilde kurtarılarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Sağlık ekipleri yan koltuktaki Ahmet Andırın’ın ise olay yerinde hayatını kaybettiğini tespit etti. Olay yeri inceleme ekipleri ve nöbetçi savcının incelemelerini tamamlamalarının ardından Ahmet Andırın’ın cenazesi ceset torbasına koyularak ambulansla en yakındaki hastane morguna götürüldü. İtfaiye ekiplerinin çalışması sonucu tırın altına sıkışan araç bulunduğu yerden çıkarılırken polis ekipleri kazayla ilgili inceleme başlattı.
Ankara AJet’in Ankara-Erzincan seferi yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara’ya geri döndü AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara Esenboğa Havalimanına geri döndü. Edinilen bilgilere göre AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan Boeing 737 tipi uçakta bomba ihbarı yapıldı. Ankara Esenboğa Havalimanından saat 23.55’te kalkan uçak, ihbar nedeniyle yaklaşık 40 dakika sonra Ankara Esenboğa Havalimanına döndü. Yolcuları tahliye edilerek güvenli bölgeye alınan uçakta güvenlik güçleri tarafından arama yapıldı. Yarım saat süren incelemenin ardından ihbarın asılsız olduğu öğrenildi. Uçakta bulunan yolculardan Murat Bozdelen ise o anları, “AJet firmasından Erzincan için biletimizi aldık. Saat 23.55’te bindik. Biz 40 dakikada indiğimizi sandık. Bize bilgilendirme yapılmadı. İndikten sonra sadece, kadınlar ve çocuklar çıksın, dediler. Biz de internete girip öğrendik ki bomba ihbarı varmış. Sonra buraya geldik, mağdur olduk. Bana kalsa ben biletin parasını isterim ama öyle bir şey yapmıyorlar. 7 gün bekletiyorlarmış” şeklinde anlattı. Uçakta bulunan başka bir yolcu Ayhan Akkaya ise “Saat 12’ye beş kala bindik. Uçak Ankara’ya geri indi. Bize hiçbir şey söylenmedi. 2 saat uçağın içerisinde bekledik. Yetkililerden cevap alamadık. Biz neden beklediğimizi sorduk. Pilot bey bilgi verecek, dediler ama bilgi veren olmadı. Güvenlik güçleri silahları ile gelince biz tedirgin olduk zaten. İlk önce bayanları aldılar. Sonra bizi aldılar. Buraya getirdiler bizi ama burada da yetkili bulamıyoruz” dedi.
Bayburt Bayburt’ta basit yaralama suçunda taraflar TSK’ya bağış yapma şartıyla uzlaştılar Bayburt’ta ’Basit Yaralama’ suçunda taraflar Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) 10 bin lira bağış yapılması noktasında anlaştılar, dosya mahkemeye intikal etmeden çözülerek kapatıldı. K.A ve B.N.K isimli iki arkadaş dışarıda vakit geçirdikleri sırada araçla yanlarına gelen H.A ve R.A isimli şahıslar tarafından darp edildiler. Darp edildikleri iddiasıyla emniyete başvuran iki arkadaş H.A ve R.A’dan şikayetçi oldular. Mağdurların şikayeti üzerine şüpheliler H.A ve R.A hakkında ’Basit Yaralama’ suçundan soruşturma başlatıldı. Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda dosyadaki suçun uzlaştırmaya uygun bir suç olduğu belirlendi, dosya Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosuna gönderildi. Uzlaştırma bürosu ekipleri, mağdur taraflarla uzlaşma şartlarını görüşmek için bir araya geldiler. Mağdur K.A ve B.N.K, TSK’ya bağış yapılması şartıyla şüphelilerle uzlaşacağını uzlaştırma bürosu ekiplerine bildirdiler. K.A’nın ve B.N’K’nın uzlaşma talebini kabul eden şüpheliler, TSK’ya 10 bin lira bağışta bulundular. Uzlaştırma Bürosu görevlilerinin titizlikle yürüttüğü çalışmalar sonucunda dosya mahkemeye intikal etmeden, çözüme kavuşturularak kapatıldı. Bununla birlikte, Uzlaştırma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Asya Büşra Alim, taraflarla görüşme sağlayan uzlaştırmacılara titiz çalışmalarından ötürü teşekkür ederek, kişi onarıcı adalet anlayışına hizmet etme gayreti içerisinde olduklarını, kamuya yararlı edimleri Uzlaştırma Bürosu ekipleriyle birlikte gerçekleştirdiklerini ve çalışmaların özenle yürütüldüğünü vurguladı.