GENEL - 24 Aralık 2011 Cumartesi 15:24

CHP`Lİ TOPRAK`TAN SURİYE VE FRANSA YORUMU

A
A
A
CHP`Lİ TOPRAK`TAN SURİYE VE FRANSA YORUMU

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Türkiye’nin Suriye politikasının arkasında Fransa olduğunu iddia ederek, "Bize ’Gidin savaşın’ diyorlar, bir ay sonra da Ermeni tasarısını parlamentodan geçiriyorlar. Peki biz bu dış politikaya mı güveneceğiz?" dedi.
Bir süredir tedavi gördüğü hastalığına yenik düşerek hayatını kaybeden CHP Sarıçam İlçe Başkanı Öcal Özdemir’in, merkez ilçe Yüreğir’e bağlı Baklalı Köyü’nde düzenlenen cenaze törenine katılmak üzere Adana’ya gelen Toprak, cenaze ve taziye ziyaretlerinin ardından CHP İl Binası’nda partililerle bir araya geldi. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Toprak, gazetecilerin soruları da yanıtladı.
CHP İl Başkanı Zeydan Karalar’ın yanı sıra CHP Adana Milletvekilleri Turgay Develi, Ali Demirçalı ve Ümit Özgümüş’ün de hazır bulunduğu toplantıda konuşan Toprak, Özdemir’in genç, genç olmasının yanında da partisi adına mücadele eden oldukça değerli bir isim olduğunu vurguladı. Toprak, "Siyasette eğer siz, onurlu bir çizgi izlemezseniz, iktidara geldiğinizde birileri geçmişin diyetini size ödetir. Ama rahmetli Özdemir, çok zor şartlar altında ve tamamen kendi imkanlarıyla ilçesi ve partisi için mücadele
ederek, bayrağı bugünlere taşıdı. Nur içinde yatsın" dedi.
"NE OLDU DA BUGÜN SURİYE’YE SAVAŞ İLAN EDECEK NOKTAYA GELDİK?"
Adana ve Türkiye gündemine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Toprak, ekonomide işlerin yolunda gitmediğini ve kaynakların artık tükenme noktasına geldiğini söyleyerek, dış borcun 2002 yılında 220 milyar dolarken, bugün 600 milyar dolara ulaştığının altını çizdi. Türkiye ile Suriye arasındaki gerilime dikkat çeken Toprak, bugün gelinen noktada Türkiye’nin Suriye’ye savaş ilan etme noktasına geldiğini ve bu duruma anlam veremediklerini savundu. Toprak, "Suriye ile kol kola baraj temeli atarken,
vizeleri karşılıklı olarak kaldırırken, ’Ortak Ticaret Anlaşmaları’ imzalarken, ne oldu da bugün bu noktada geldik?" diye sordu.
"BUNLARIN GİTTİĞİ HİÇBİR YERDE ’DEMOKRASİ AĞACI’ YEŞERMEDİ"
Erdoğan Toprak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"AB ve ABD, Çin’e kaptırmış oldukları üretim sanayisinin yerini silah sanayisiyle kapatmaya çalışıyor. Yani bölgedeki ülkelere savaş ilan ederek, kendi ekonomilerini canlandırmaya çalışıyorlar. Bunun adına da ’demokrasi’ diyorlar. Bunların bugüne kadar gittiği hiçbir yerde demokrasi ağıcı yeşermedi. Çünkü dışarıdan getirdikleri ağaç, orada kök salmıyor. Demokrasiyi halklar ister. Onların getirdiği ’noel ağacı’, bu ağaçta ne yazık ki orada kök salmıyor. Irak’ta, Mısır’da ve Libya’da kök salmadığı gibi.
Bakın Irak’a girdiler ve ’Bölgeye insan hakları, demokrasi gelecek’ dediler. Ama ne yazık ki bugün Irak’a üçe bölündü. Irak’ta 1.5 milyar sivil öldü, ölmemesi gereken 2 bin doktor öldü. 4 milyon insan işinden ayrıldı. İşte gelinen nokta bu. Irak’taki hareket, demokrasi değil, aksine petrolün paylaşım hareketiydi."
"TÜRKİYE’NİN SURİYE POLİTİKASININ ARKASINDA FRANSA VAR"
Suriye’de buna benzer bir müdahaleye CHP olarak karşı olduklarını vurgulayan Toprak, bölgede oynanan oyunlara CHP olarak karşı duracaklarını, bu konuda parlamento ya da farklı alanlarda karar alınmasının da önüne geçeceklerini ifade etti. Toprak, "Bugün Türkiye’nin Suriye’ye uyguladığı dış politikanın arkasında Fransa var. Fransa Dışişleri Bakanı’nın dile getirdiği ’Bu iş Türkiye’ye yakışır’ sözü hala hafızalarda. Benim Suriye ile ne sorunum var? Türkiye’yi yönetenler o kadar küçük beyinlere sahip ki
Fransa Dışişleri Bakanı, ’Bu size yakışır, gidin siz savaşın’ diyor ve bir ay sonra gidip Ermeni tasarısını parlamentodan geçiriyor. Peki biz bu dış politikaya mı güveneceğiz? Yani Fransa’nın dümen suyuna giren Türk dış politikasına güvenip, Suriye’ye mi savaş açacağız? Libya konusunda olduğu gibi. ’Önce NATO ülkesi değil, orada ne işimiz var’ deyip, peşinde de Dışişleri Bakanı Libya’ya gemilerimizi gönderdi" ifadesini kullandı.
"FRANSA’YI KINIYORUZ. KONU TARİHÇİLERE BIRAKILMALI"
Fransa Parlamentosu’nun aldığı kararı kınadıklarını ve bu meselenin tarihçilere bırakılması gerektiğinin vurgulayan Toprak, "Ama bir şeyden ders almamız lazım. ’Suriye konusu Türkiye’ye yakışır diyen Fransa Dışişleri Bakanı’nın sözlerini de Türk Dışişleri Bakanı’nın masasının üzerine koyuyorum. Siz onların ipiyle bu işe sarıldınız. Bunlar bizim dostumuz değil. Komşularımızla iyi geçinmeliyiz. En uzun sınır komşumuz Suriye ile savaşa girmemize bir neden yok. CHP olarak Suriye’de demokratik bir yapıyı
savunuyoruz. Ama konuşmamın başında dediğim gibi ABD ve AB’nin ’noel ağacının’ orada yani Suriye’de kök salması zor. Oranın ağacını orada bulup, orada yeşertmeliyiz" dedi.
Bir gazetecinin Fransa’ya yönelik boykot kararını nasıl değerlendiriyorsunuz sorusuna da Toprak, şu yanıtı verdi:
"Sanırım konuyla ilgili olarak birçok karar alınacak. Ancak tüm bunların sağduyu içerisinde sürdürülebilir olması lazım. Arkasında duracağımız kararlarla güçlü olabiliriz. Alelacele alınmış kararlar olmamalı."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.