EKONOMİ - 24 Mayıs 2017 Çarşamba 14:43

Dolu ve yağış Adana çiftçisini üzdü

A
A
A
Dolu ve yağış Adana çiftçisini üzdü

Adana ve çevresinde son günlerde yaşanan dolu ve yağış, başta karpuz olmak üzere ekili ürünlerde zarara neden oldu.

Adana ve çevresinde son günlerde yaşanan dolu ve yağış, başta karpuz olmak üzere ekili ürünlerde zarara neden oldu.


Bölgede incelemelerde bulunarak çiftçilerle görüşen Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Seyhan ilçesine bağlı, Camuzcu, Kayışlı, Karayusuflu, Çaputçu ve Köylüoğlu mahallelerinin de yer aldığı bölgedeki şiddetli yağış ve dolunun çiftçiyi üzdüğünü ve tabi bir afetin söz konusu olduğunu bildirdi.



20 bin dekar alanda zarar oluştu


Yaklaşık 20 bin dekar alanda aşırı yağış ve doludan kaynaklı ciddi bir zarar oluştuğunu vurgulayan Başkan Doğru, “Zarar gören tarım alanlarındaki ürünleri ciddi bir masrafla hasat aşamasına getiren üreticilerimiz zor durumdalar. Ekili ürünlerdeki zararın yaklaşık yüzde 30-80 civarında olduğunu tahmin ediyoruz” dedi.



Zirai kredi vadeleri uzatılmalı


Doğru, zirai kredi vadelerinin uzatılması ve çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden destek beklediklerini vurguladı.



Milletvekillerine çağrı


Bölgede oluşan zararın yetkili birimlerce denetlenerek kayıt altına alınması gerektiğine dikkati çeken Başkan Doğru, ayrıca bölge milletvekillerinden de bölgede inceleme yaparak, çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi konusunun takipçisi olmalarını beklediklerini sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Turuş Kaya Mezarlarında kazı ve temizleme çalışmaları başladı Adıyaman’da Roma ve Bizanslılar tarafından kullanılan binlerce yıllık Turuş Kaya Mezarlarının turizme kazandırılması için kazı ve temizleme çalışmaları başladı. Adıyaman-Şanlıurfa Karayolu üzerinde Kuyulu köyü sınırlarında bulunan Turuş Kaya Mezarları’da son üç yılda yapılan temizleme ve kazı çalışmalarında 60 mezar ortaya çıkartıldı. Bu yıl Nisan ayında başlayan kazı çalışmalarında şuana kadar 2 kaya mezar ortaya çıkartılırken, mezarlar yeniden temizleniyor. İlk kazıların 1999 yılında yapıldığı Turuş Kaya Mezarlarının temizleme ve kazı çalışmaları 2021 yılına kadar ara verilmişti. Kommagene Canlandırma Projesi ile 2021 yılında yeniden başlayan çalışmalarda şuana kadar 10 dönümlük alan temizlendi. Mezarlarının içerisindeki taş ve toprak yığınları temizleniyor. Yağmur sularının mezarlara girmesini engellemek için üstte drenaj sistemi yapılıyor. Kazı ve temizleme çalışmalarının Eylül ayına kadar sürmesi bekleniyor. Adıyaman’ın önemli tarihi yapılarından birisi olan Turuş Kaya mezarlarının her birisinde değişik mimari ve farklı kabartmalar, bezemeler, bukranyumlar bulunuyor. Yaklaşık 2 yıllık kaya mezarların Roma ve Bizans döneminde kullanıldığı biliniyor. Kazı ve temizleme çalışmalarının başladığını söyleyen Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, “Turuş Kaya Mezarlarında bu yıl kazıya başladık. 1999 yılında başlayan ve ara verilen kazılar 2021 yılında başladı. 3 yıl aralıksız devam eden kazılarda yaklaşık 10 dönüm bir alan temizliği yapıldı. Temizliğin yanında mezar odalarını ortaya çıkartıyoruz. Önceki dönemde 60 adet kaya mezarı çıkartmıştık, bu yıl ise şuana kadar 2 adet kaya mezarını ortaya çıkarttık” diye konuştu.