SAĞLIK - 15 Ocak 2018 Pazartesi 11:04

Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiyor

A
A
A
Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiyor

Kardiyoloji Uzmanı Prof.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. H. Göknur Tekin, günümüzde insan hayatını tehdit eden en önemli hastalık grubunun başında kalp-damar hastalıklarının geldiğini belirterek, “Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiyor ve bunların üçte biri hayatını kaybediyor. Bazı yaşam tarzı değişiklikleri ile bu ölümlerin birçoğu önlenebilir” dedi.


Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Çukurova Poliklinikleri Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. H. Göknur Tekin, yaptığı açıklamada, genetik faktörler, ilerleyen yaş, sigara, diyabet, yüksek tansiyon, kolesterol, stres, obezite ve hareketsizliğin kalp-damar hastalıklarının oluşmasında önemli etkenlerden bazıları olduğunu, çevre ve hava kirliliği gibi etkenlerin de kardiyovasküler hastalık gelişimine katkıda bulunduğunu söyledi.


Tekin, kalp-damar hastalıklarında toplumun bilinçlenmesi gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Buradaki en temel nokta, kalp hastalıklarının bir kader olmadığının bilinmesidir. Halkımızda şöyle bir kanı var, ‘Bizde genetik yatkınlık var, ne yapsak fayda etmez’ bu tamamen yanlıştır. Kalp hastalıkları birçok etkenin bir araya gelmesi ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Hiçbir zaman tek bir sebep bunun nedeni değildir. Genetik faktörler ise bu kadar çok sebepten sadece bir tanesidir ve etkisi tek başına çok fazla değildir. Bizim hayatımızda yapacağımız birkaç değişiklik ile birçok risk faktörünü engelleyebiliriz. Dünya Sağlık Örgütü uygun yaşam tarzı değişiklikleri ile kardiyovasküler ölümlerin dörtte üçünün önlenebileceğini belirtmektedir. Hiçbir ilaç, ameliyat stent, balon ya da anjiyo bir kişinin yaşam tarzındaki yaptığı değişikliklerinin yerini tutmaz. Yaşam tarzı değişiklikleri ile risk faktörlerinin düzeltilmesi her şeyden önemlidir.”



“Türkiye’de koroner arter hastalığı sıklığı Avrupa’ya göre daha fazla”


Avrupa’daki ülkelere göre kalp rahatsızlarının görülmesinde Türkiye’nin çok önde olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tekin, “Uzun ve sağlıklı bir yaşam için kalp sağlığının korunması büyük önem taşıyor. Yaşam tarzınızda yapacağınız küçük değişikliklerle hem kalp hem de genel sağlığınızı korumanız mümkün. Bunların başında doğru beslenmek geliyor. Sebze, meyve, tam tahıllı, lifli gıdalardan zengin beslenmek, haftanın iki günü balık tüketmek kalp damar hastalıkları oluşmasını engelleyecek en önemli faktörlerden birisidir. Trans yağlardan uzak durulmalı, mümkünse işlenmiş gıdalar hiç tüketilmemeli. Bunun yanında mümkün olduğunca un, şeker, tuz ve işlenmiş gıdalardan tüketmekten kaçınmak gerekiyor ” diye konuştu.



"Hareketsiz yaşam kalp krizine zemin hazırlıyor"


Toplumun günümüzde teknolojinin sunduğu otomobil, yürüyen merdiven ve asansör gibi imkanlar nedeniyle gün geçtikçe daha az hareket ettiğini sözlerine ekleyen Tekin, “Oysa fiziksel aktivite azlığı ve fizik kondisyon yetersizliği kalp damar hastalıklarının oluşumunda önemli bir risk faktörüdür. Asansör yerine merdiven kullanılmalı, yakın yerlere araba ile gitmek yerine yürüyüş tercih edilmelidir. Kalp sağlığınız için haftanın en az 5 günü 30-45 dakika egzersiz yapmaya özen gösterilmesi gerekiyor. Bunun yanında stres ve depresyon kalp damar hastalıklarının oluşma riskini artırıyor. Günümüzde sigara önlenebilir ölüm sebepleri içinde ilk sırayı almaktadır. Kesinlikle sigarayı bırakmak gerekiyor hatta pasif içici bile olmamak gerekiyor. Bu konuda kişilerin çok daha dikkatli olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Kartal’da satranç turnuvasında hamleler yarıştı Kartal Belediyesi ve Türkiye Satranç Federasyonu işbirliği ile düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen satranç turnuvası başladı. Turnuvaya yaklaşık 300 öğrenci katılırken, hamleler kıyasıya yarıştı. Kartal Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet veren Sanat Akademisi, Türkiye Satranç Federasyonu, Türkiye Satranç Federasyonu İstanbul İl Temsilciliği ve Türkiye Satranç Federasyonu Kartal İlçe Temsilciliği iş birliği ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen satranç turnuvası kıyasıya bir rekabete sahne oldu. Ailelerin ve çocuk sporcuların büyük ilgi gösterdiği turnuvanın açılışını Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Adem Uçar yaptı. “Milli bayramlar onurumuzdur” Satranç turnuvasının açılışında konuşan Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Adem Uçar, “Milli bayramlar onurumuzdur. Kartal Belediyesi olarak bütün milli bayramlarımızda birçok aktiviteler gerçekleştiriyoruz. Bu etkinlikler arasında olmazsa olmazlardan biri olan da satranç turnuvalarımız. Bugün de 23 Nisan ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız adına gençlerimizle bir araya geldik. Geleneksel olarak rutini devam ettiriyoruz. İnşallah bunu daha da geliştirerek devam ettireceğiz. Bu turnuvada bizim en büyük paydaşımız Satranç Federasyonu. Ben onlara da ayrıca teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Kayseri Havalar ısındı, uzmanından ’boğulmayın’ uyarısı geldi AFAD Başkanlığı tarafından Kayseri’de akredite edilen Türkuaz Arama ve Kurtarma Derneği’nin Operasyon Sorumlusu Deniz Temel, havanın ısınmasıyla birlikte meydana gelebilecek boğulma vakalarına karşı vatandaşları uyardı. Temel, "İnsanların daha hassasiyetle davranmaları, daha tedbirli davranmalarını umuyoruz" dedi. Kayseri’de, sualtı ve akarsu arama kurtarma operasyonlarına katılan ve AFAD Başkanlığı tarafından akredite edilen Türkuaz Arama Kurtarma Derneği Operasyon Sorumlusu Deniz Temel; havaların ısınmasıyla birlikte meydana gelebilecek boğulmalara karşı vatandaşları uyardı. Temel; "Malum artık havalar ısınıyor. Isınmaya bağlı olarak da insanların balığa, piknik alanlarına gitmeleri bu dönemde artacaktır. Havalar da 2024 yılında daha erken ısınmaya başladı ve insanlar kendilerini dışarıya atıyor. Hafta sonları da insanlar piknik alanlarında vakit geçirmek için gidiyorlar. İnsanlar hem serinlemek amaçlı, hem balık tutmak amaçlı hem de ırmak ve dere kenarında yürüyüş yaparken suya düşme durumları malum. Bunlara istinaden de biz de arama ve kurtarma faaliyetlerini gerçekleştiriyoruz. Bu konuda insanların daha hassasiyetle davranmaları, daha tedbirli davranmalarını umuyoruz. Örneğin balıkçılar güzel oltalar alıyorlar, ciddi paralarla malzemeler alıyorlar ama bir can yeleği veya yüzdürücü almayı akıl edemiyorlar. Bu gibi durumlarda insanların üzerlerinde ekipmanlar olduğunda bu tür olaylarla karşılaşmak daha az olacaktır. İnsanların bilinçlenmesi, tedbirler almaları konusunda bilgilendirmek önemlidir" dedi. Kayseri’de bulunan suların genellikle ’kapalı su’ olduğunun altını çizen ve suya girmenin tehlikelerinden bahseden Deniz Temel, "Bizim bölgemizdeki sular ’kapalı su’ olarak adlandırdığımız sulardır. Buralara girmek tehlikeli ve yasaktır. Her dere ve göl kenarlarında bu tür uyarıcı levhalar mevcuttur. Ama biz insanlar bu levhaları da yıkıyoruz, kurallara uymadan suya giriyoruz. Kayseri’de daha çok Yamula Baraj Gölü, Sarımsaklı Baraj Gölü’nde yabancı uyruklu insanlar hem bölgeyi bilmedikleri hem de kuralları tanımadıkları için daha kontrolsüz davranmaktalar. Geçen yıllardaki boğulma oranlarına baktığımız zaman çıkarttığımız kazazedelerin çoğu yabancı uyrukluydu. Bu konuda daha tedbirli davranılması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
Kayseri Büyükşehir’den ‘Özel Gereksinimli Bireyler İçin Afet Hazırlığı’ semineri Kayseri Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı tarafından Özel Gereksinimli Bireyler İçin Afet Hazırlığı konulu seminer düzenlendi. Kamu kurum kuruluşları ve Sivil Toplum Kuruluşları ile iş birliği içerisinde çeşitli konularda eğitimler düzenleyen Kayseri Büyükşehir Belediyesi, afetlere karşı gerekli hazırlıklar ve tedbirler kapsamında da eğitim ve seminerlerini sürdürüyor. Bu kapsamda, kentte yaşayan tüm vatandaşların afetlere karşı bilinç düzeyini arttırmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı, engelli bireyleri de unutmadı. Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı tarafından Özel Gereksinimli Bireyler İçin Afet Hazırlığı konulu seminer düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen seminere Afet İşleri Daire Başkanı Gonca Arın, seminer konuşmacısı Prof. Dr. Onur Kurt, Büyükşehir Belediyesi personelleri ve Sivil Toplum Kuruluşlarının arama kurtarma ekipleri ile vatandaşlar katıldı. Katılımcıların, engelli bireylere afet hazırlığı nedir, nasıl yapılır, aşamaları nelerdir, bir engelli bireyin afete hazırlanması için neler yapması gerekir gibi konularında fayda saylayabilecekleri bilgi, beceri ve donanımı kazanmaları hedeflenen seminerde, Prof. Dr. Onur Kurt katılımcılara önemli bilgiler verdi. Öte yandan, Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı’nca düzenlenen eğitim ile seminere katılan personellerin bir engelli vatandaş ile buluşarak afet hazırlığı yapması planlanıyor.