ASAYİŞ - 29 Aralık 2011 Perşembe 16:56

ÇATALAN İÇME SUYU TESİSİ DAVASI

A
A
A
ÇATALAN İÇME SUYU TESİSİ DAVASI

Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak hakkında çeşmelerden akan içme suyunu ’Çatalan’ markasıyla Arap ülkelerine satmak için 1 milyon euro yatırımla belediye şirketine şişeleme fabrikası kurdurması konusunda açılan ’görevi kötüye kullanma’ davasında, Sayıştay "Suç yok" dedi.
Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), 2009 yerel seçimleri öncesinde Adana Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 99.7 hissesine sahip olduğu Beldetaş A.Ş. ortaklığında yaklaşık 1 milyon euro yatırımla günde 100 bin şişe 2 litrelik su dolumu gerçekleştirecek tesis kurdu. Aytaç Durak hakkında şişeleme fabrikasını izin almadan kurdurarak, belediyeyi zarara uğrattığı iddiasıyla ’görevi kötüye kullanmak’ suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Adana 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, Aytaç Durak’ın kamu zararına neden olup olmadığı ve görevi kötüye kullanma suçunun oluşup oluşmadığı yolunda Sayıştay denetçilerinin rapor hazırlamasına karar verildi. Mahkeme, dava dosyasını Ankara Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi kanalıyla Sayıştay’a gönderdi. Bugün devam eden duruşmada, Sayıştay denetçilerinden oluşan 3 kişilik bilirkişi heyetinin raporu okundu. Raporda, "Suç yok" denildi.
Geçen duruşmaya katılarak hakkındaki suçlamaların asılsız ve siyasi olduğunu ileri süren Başkan Durak, "Ben halen AK Parti’de olsaydım bu iddialar olur muydu? Ben AK Parti’den ayrıldıktan sonra bu iddialar gündeme geldi" demişti. Tesisin atıl durumda olmadığını da belirten Durak şunları söylemişti:
"Davaya konu tesis şu anda atıl vaziyette kalmadı ve ben görevden ayrıldıktan sonra gelir elde etmek için meyve suyu, aromalı gazlı su ürünleri üretiminde kullanılacaktır ya da kullanılmaktadır. Ayrıca şunu da belirtmek istiyorum; davaya konu şirketin sermayesinin yüzde 99’u Büyükşehir Belediyesi’ne ait olsa da, yüzde 1 hisse olarak Özel İdare de şirketin hissedarıdır. Bu bağlamda Özel İdare’nin başkanı da Adana Valisi’dir. Yani şirketin diğer ortağı da bir nevi Özel İdare ve validir."
Duruşma, davaya yeni katılan müşteki avukatının dosyayı incelemek için süre istemesi üzerine ileri bir tarihe ertelendi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kurşunlanan evde anne-oğul yaralandı Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde iddiaya göre alacak verecek meselesi yüzünden aralarında husumet bulunan 2 aile arasında çıkan kavgada 2 ikamet kurşunlandı. Kurşunlanan ikametin birinde anne ve oğlu saçmaların isabet etmesi sonucu yaralandı. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Battalgazi Mahallesi Derinçay Sokak’ta meydana gelen olayda, iddiaya göre daha önceden aralarında alacak verecek meselesi yüzünden husumet bulunan 2 aile arasında tartışma çıktı. Tartışmanın ardından E.U. ve D.U. tüfekle anne N.E. ve oğlu İ.E.’nin yaşadığı ikamete ateş açtı. Olayda, N.E. ve İ.E. saçmaların isabet etmesi sonucu yaralanırken, ihbar üzerine bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemi alırken, sağlık ekipleri de anne ve oğlunu olay yerindeki ilk müdahalenin ardından ambulansla hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda şüpheliler E.U. ve D.U. yakalanırken, aynı saatler içerisinde olayla bağlantılı olduğu düşünülen bir kurşunlama olayı daha gerçekleşti. Yine Battalgazi Mahallesi’nde bulunan Nazır Geçidi Sokak üzerinde kimliği belirsiz şahıslar tarafından bir ikamete ateş açıldı. Kurşunlar ikamete isabet ederken, olayda yaralanan olmadı. Polis ekipleri ikinci kez gerçekleşen kurşunlama olayının şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı. , Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.