POLİTİKA - 12 Eylül 2019 Perşembe 10:39

Aytaç Durak’tan Başkan Karalar’a: “Şaibeli ihaleleri durdurup, yargı denetimine açmak zorundasınız”

A
A
A
Aytaç Durak’tan Başkan Karalar’a: “Şaibeli ihaleleri durdurup, yargı denetimine açmak zorundasınız”

Adana Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aytaç Durak, Başkan Zeydan Karalar’ın seçimler öncesi yapılan şaibeli ihaleleri durdurup, yargı denetimine açmak zorunda olduğunu söyleyerek, “Önceki yönetim hakkında kamuoyunu aydınlatmazsanız halkın desteğini de kaybedersiniz” dedi.

Adana Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aytaç Durak, Başkan Zeydan Karalar’ın seçimler öncesi yapılan şaibeli ihaleleri durdurup, yargı denetimine açmak zorunda olduğunu söyleyerek, “Önceki yönetim hakkında kamuoyunu aydınlatmazsanız halkın desteğini de kaybedersiniz” dedi.


Eski Belediye Başkanı Aytaç Durak, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin borçlarını ve ihalelerini eleştirerek açıklamada bulundu.


Durak, açıklamasına ‘Zeydan Karaları uyarıyorum’ diye başlayarak şunları söyledi:


“Sayın Başkanım, teslim aldığınız belediye kendi bütçe ve nüfusu dikkate alındığında Kocaeli’den sonra Türkiye’nin en borçlu belediyesidir: 5,5 milyar TL borç vardı. Belediyede 20 bini bulan personelin kaçının bankamatikçi olduğu halen belli değil. Türkiye’de bütün CHP’liler teslim aldıkları Belediyelerin yolsuzluklarını her gün açıklıyorlar. Siz ise susuyorsunuz, ihaleye fesattan yargılanan Sözlü konuşuyor. Halk deyimindeki gibi lütfen yavuz hırsıza ev sahibini suçlatmayın. Seçimler öncesi yapılan şaibeli ihaleleri durdurup, yargı denetimine açmak zorundasınız. Aksi halde mevcut personel ve borçla başarılı olmanız çok çok zor. Önceki yönetim hakkında kamuoyunu aydınlatmazsanız halkın desteğini de kaybedersiniz.”


Adana Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Hüseyin Sözlü’nün “Ben Aytaç Durak dönemini sorgulamadım” dediğini ifade eden Durak, “Oysa, devlet beni 86 müfettişle 4 yıl sorguladı. Tek suç bulamadılar. Sen kendine bak. Beni konuşturma. Beni Adanalılar büyük, küçük parti farkı gözetmeden 5 defa seçti. Sen ise 17 yıldır Adana’da da iktidar olan AKP ile Başkanı olduğun MHP’nin ortak adayı olarak girdiğin ilk seçimi 150 bin oy fark yiyerek kaybettin” dedi.



“ASKİ’nin bir yıllık geliri metronun kalan tüm borcunu ödemeye yeter”


Durak, metronun 2. etabının (hastane, üniversite ve stadyuma ulaşan bölümü) Hükümet Programına alındığını kaydederek, “Görevden alınmasaydım 4 yılda bitirirdim. Zira, zor olan şehir içi 14,5 km’lik Metro 1. Etabını zaten bitirmiştim. Görevden alındığımda Belediyemin hiç borcu yoktu. (Metro borç taksitleri hariç) Bu konuyu Recep Tayyip Erdoğan, Büyükşehir Başkanvekili seçilen Mahmut Çelikcan ve Yüreğir Belediye Başkanvekili Hıdır Bahçe de biliyorlar. Benim teslim ettiğim Belediyede ASKİ ve işletmeler dahil 2 bin 600 personel vardı. Şimdi ise sadece ASKİ’de 4 bine yakın personel var, 1 milyar lira borçlu. ASKİ’nin bir yıllık geliri metronun kalan tüm borcunu ödemeye yeter” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Yağmurlu havalarda ıslanmak istemeyen depremzede Meriç’in sesini duyan sağlıkçı Havva’dan afetzede aileye sıcak yuva Hatay’da depremin ilk günlerinde enkaz altındaki vatandaşları yaşatmak amacıyla görev alan sağlıkçı Havva Aydanur Ertuğrul, yağmurlu havada bir daha ıslanmak istemeyen 9 yaşındaki Meriç Altunay ve ailesini sıcak yuvasına kavuşturmayı başardı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay yerle bir olmuş, 25 bine yakın insan vefat etmişti. Afetin ilk saatlerinden itibaren Türkiye’nin dört bir yanından kurtarma ekipleri ve sağlık çalışanları bölgeye yardıma koşmuştu. Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli 38 yaşındaki Acil Tıp Teknisyeni Havva Aydanur Ertuğrul, asrın felaketinin ilk saatlerinden itibaren bölgedeki afetzede vatandaşları hayata tutundurmak için mücadele etti. Sağlık personeli Ertuğrul, depremin yaralarını sarmak için kurucusu olduğu Ülkem Kitap Okuyor Derneği aracılığıyla afet bölgesine 21 çadır okul açtı ve 7 bin 700’den fazla öğrenciye 100 binden fazla kitap ulaştırdı. ATT Ertuğrul, depreme Antakya ilçesi Karaali Mahallesi’nde yakalanan 9 yaşındaki Meriç Altunay ve ailesinin isteği üzerine afetzede aileye yuva yapabilmek için çalışma başlattı. Dernek aracılığıyla Altunay ailesine ev yaptırmayı başaran Ertuğrul, 2 odası ve 1 salonu olan evi Altunay ailesine teslim etti. "Yeterli maddi destek sağladığında yıl sonuna kadar 12 ev yapmayı istiyoruz" Ülkem Okuyor Derneği olarak 2’nci evi teslim ettiklerini ifade eden Ertuğrul, "Depremin 37’nci gününde çadır okul açmıştık. Bugün ev yaptığımız öğrencimiz de o çadır okula gelen ilk öğrencilerimizden biriydi. Talent ve Meriç okulu açtığımızda koşa koşa gelmişti. Bu enkazlar bir gün kalkıp Hatay normale dönecek dememize neden oldular. Biz 2 aydır ev yapıyoruz. Öğrencilerimiz ve depremzede çocuklarımızın yaşam koşullarını düzeltmeye dert edindik. Çadırda ve barakada yaşayan öğrencilerimize ev yaparak hak ettikleri yaşamları sürmelerini istiyoruz. Bu depremden en çok çocuklar etkilendi. 15 aydır baktıklarında enkaz görüyorlar. Çadırda yaşıyorlar. Deprem üzerine oyunlar kuruyorlar. O yüzden buradaki çocukların daha iyi yaşam koşullarından yaşamaları için emek veriyoruz. ‘Ülkem Okuyor Derneği’ olarak ev yapmaya devam edeceğiz. Haftaya 4 ve 5’inci evlerimizin temelini atacağız. Durmadan yorulmadan Hatay’daki son çocuğun yüzünü güldürene kadar güldürmeye devam edeceğiz. Yeterli maddi destek sağladığında yılsonuna kadar 12 ev yapmayı istiyoruz” dedi. "Yeni evim için çok heyecanlıyım ve çok mutluyum" Yeni evlerine kavuşan anne Esmeray Altunay, "Depremde evimiz yıkıldı. Çok kötü bir durumdaydık. Havva abla çocuklara mont ve ayakkabı getirmişti. Okula çağırdı. Oğlum Meriç’in doğum günüydü. O esnada Havva ablayı tanıdım. Eşimle beraber çadırdan suları dışarı atmaya çalışıyorduk. Ellerimiz, ayaklarımız ve çocuklar berbat bir haldeydi. Çocuklar sırılsıklamdı. Çocukların ayaklarında ne ayakkabı ne de çorap vardı. Yeni evim için çok heyecanlıyım. Çok mutluyum" ifadelerini kullandı.