GENEL - 05 Ekim 2019 Cumartesi 16:35

Dünya ‘şişte et pişirme’ rekoru 233 metrelik et şişle Adana’nın oldu

A
A
A
Dünya ‘şişte et pişirme’ rekoru 233 metrelik et şişle Adana’nın oldu

3.

3. Adana Lezzet Festivali’nde 194,5 metreyle Çin Halk Cumhuriyeti’ne ait olan “şişte et pişirme” rekoru, Gül Kıstak ve ekibinin hazırladığı 233,67 metrelik et şişle kırıldı.


Adana Valiliği’nin ev sahipliğinde Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ve odaların destekleriyle ‘Büyük Akdeniz Şöleni’ temasıyla bu yıl 3’üncüsü gerçekleştirilen Adana Lezzet Festivali’nde bir dünya rekoru denemesi yapıldı. Guinness Rekorlar Kitabı’nda yer alan 194,5 metre ile Çin Halk Cumhuriyeti’ne ait “şişte et pişirme” rekoru, 222 metrelik dev şişle kırılmaya çalışıldı.


Rekor denemesini gerçekleştiren Gül Kıstak’ın ekibi, sabahın erken saatlerinde Seyhan Nehri kıyısına kurulan dev mangalın üzerine, yaklaşık 500 kilogramlık etin yerleştirilme çalışmasına başladı. Adana ve diğer illerden festival için kente gelen kalabalık ise büyük bir merakla rekor denemesini takip etti.


Rekor denemesi, etlerin mangal ateşinin üzerine alınmasıyla Guinness Rekorlar Kitabı Türkiye Temsilcisi ve Resmi Hakemi Şeyda Subaşı Gemici’nin gözetiminde başladı. Bir süre pişirilen et, daha sonra hakem gözetiminde 233,67 metre olarak ölçüldü.


Rekor denemesinin başarıyla sonuçlanmasının ardından rekor sertifikası, hakemlik yapan Gemici tarafından Gül Kıstak’a takdim edildi. Rekor denemesinin başarıya ulaşmasının ardından konuşan Kıstak, dünya rekorunu Adana’ya getirmenin haklı gururunu yaşadığını belirterek, bu denemede kendisine güvenen herkese teşekkür etti.


Adana Valisi Mahmut Demirtaş ise Kıstak’ı tebrik ederek, “Adana olarak hep birlikte başardık. Bu başarının devamını diliyorum” ifadesini kullandı.


Rekorun kazanılmasının ardından pişirilen 233,67 metrelik et şiş, festival alanındaki vatandaşlara ikram edildi.


Lezzet festivali için Mersin’den Adana’ya gelen Duygu Öztürk, “Daha önce Portakal Çiçeği Karnavalı’na gelmiştik ve çok beğenmiştik. Bu kez de ilk defa lezzet festivaline geldik. Şu anda ortam müthiş. Adana zaten mükemmel bir yer” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmir Büyükşehir Belediyesi kaçak yapılaşmaya izin vermiyor İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çeşme’nin Çiftlik Mahallesi’nde ilçe belediyesi tarafından ruhsatsız olduğu tespit edilen Tiny House türü yapıların kaldırılması için harekete geçti. Büyükşehir ekipleri, bölgede bulunan imara aykırı yapıların da yıkımını yaparak molozları temizledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, kaçak yapılaşmaya karşı etkin mücadele veriyor. Çeşme’nin Çiftlik Mahallesi Altınkum Pırlanta Sitesi yanında bir arazide Tiny House olarak adlandırılan ruhsatsız evlerin kaldırılmasını sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, alandaki imara aykırı yapıları da yıktı. Yurttaşların şikayeti üzerine harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir kişinin kendi arazisi üzerinde kurduğu ve Çeşme Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü’nce ruhsatsız olduğu tespit edilen ve mühürlenen Tiny House’ların kaldırılması için sahiplerine tebligat yaparak süre verdi. Ayrıca bazı Tiny House’lar arasında betonarme bir yapı oluşturulduğu ve bu yapı üzerine su deposu ile çanak anten konulduğu belirlendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce verilen sürenin sonunda Çiftlik Mahallesi’ndeki arazide yer alan Tiny House’lar sahiplerince kaldırıldı. İzmir Büyükşehir Zabıta Dairesi Başkanlığı ile Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ve Çeşme Belediyesi ekipleri, iş makineleri ile yıkım kararı alınan yapıların yanı sıra ahşap teras, müştemilat, sundurma ve betonarme su deposunu yıktı. Alandaki molozlar da ekipler tarafından temizlendi. Bölgede kaçak yapılaşmanın tekrarlanmaması için de ilçe belediyesinin gerekli kontrolleri yapması istendi.
Yalova Genç yetenekler Türkiye Şampiyonası biletini kaptı Yalova, 2023-2024 sezonu Okul Sporları Masa Tenisi Küçük (Erkek-Kız) müsabakalarına ev sahipliği yaparak genç sporcuları ağırladı. Bu heyecan dolu etkinlikte, Türkiye’nin dört bir yanından gelen yetenekli sporcular mücadele etti. Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu ve Özel Yalova Güçlü Ortaokulu ise gösterdikleri performansla dikkatleri üzerlerine çekti. Türkiye Şampiyonası biletini alarak başarılı bir çıkış yakalayan okullar, gelecek müsabakalara umutla bakıyor. 90. Yıl Spor Salonu’nda 26-28 Nisan tarihleri arasında yapılan maçlarda erkeklerde İstanbul’dan Özel Güneşli Final Ortaokulu ve FMV Özel Ispartakule Işık Ortaokulu, Eskişehir’den Özel Yeni Yol Ortaokulu, Sakarya’dan Akyazı İmam Hatip Ortaokulu ve Pınarlıbacı Ortaokulu, Bilecik’ten Orhangazi İmam Hatip Ortaokulu, Bursa’dan Sadettin Türkün Ortaokulu, Düzce’den Hürriyet Ortaokulu, Kütahya’dan Ressam Abdullah Taktak Ortaokulu ile Yalova’dan Özel Yalova Güçlü Ortaokulu mücadele etti. Kızlarda Sakarya’dan Şehit Mahmutbey Ortaokulu, Düzce’den İlhami Reyhan Turan Ortaokulu, Eskişehir’den Namık Kemal Ortaokulu, Kocaeli’nden Körfezkent Emlak Konut Ortaokulu, Kütahya’dan 1 Eylül İmam Hatip Ortaokulu, İstanbul’dan Hacı Mehmet Cingil Ortaokulu ve Şeyhli Ortaokulu’nun yanı sıra ilimizi Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu temsil etti. Organizasyonun ilk gününde teknik toplantı ve kura çekimi gerçekleştirilirken, ikinci gün erkekler ve kızlarda ilk 3 tur müsabakaları yapıldı. Üçüncü günde 4-5 ve 6. maçları oynadıktan sonra dereceye giren okullar ödüllendirildi. Erkeklerde birinciliği Özel Güneşli Final Ortaokulu, ikinciliği FMV Özel Ispartakule Işık Ortaokulu kazanırken üçüncülü kupasının sahibi Özel Yalova Güçlü Ortaokulu oldu. Kızlarda ise Şehit Mahmutbey Ortaokulu şampiyonluğa uzanırken, Mehmet Akif Ortaokulu ikinciliği, üçüncülüğü Namık Kemal Ortaokulu kazandı. Dereceye giren okullara kupa ve madalyalarını Spor Hizmetleri Müdürü Murat Altuntaş, Spor Şube Müdürü Musa Aslan, uluslararası hakem Zeynep Süslü, Masa Tenisi İl Temsilcisi Feridun Toparlak takdim etti.
Adana Adana’da buğday hasadı başladı, verim yüzleri güldürdü Stratejik öneme sahip birçok ürünün hammaddesi olan buğdayın, Adana’da hasadı başladı. Türkiye’nin en önemli hububat üretim merkezlerinden Adana’da buğdayda hasat başladı. Birçok ürünün hammaddesi olan ve savaşlar nedeniyle stratejik öneme sahip buğday için biçerdöverler Çukurova’daki tarlalarda çalışmaya başladı. Türkiye’nin ilk buğday hasadının yapıldığı ve ihtiyacın yaklaşık yüzde 4’ünü karşılayan Adana’da kıyı şeridi dışındaki bölgelerde üretim yapan çiftçiler ise ürünlerinin olgunlaşmasını bekliyor. Bu yıl kent genelinde 1 milyon 330 bin dekar buğday ekildi. Dönüm başına ortalama 500 ile 600 kilogram arasında verim alınan buğdayda toplamda ise 1 milyon tona yakın rekolte bekleniyor. “Verimi iyi bekliyoruz” Hasat sırasında İhlas Haber Ajansı’na konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Adana’da ilk turfanda buğday hasadı başladı. 50 dönüm alanda bugün buğday alanı yapılıyor. Kurak bir alanda olmamıza rağmen dönüme 600-650 kilogram verim bekliyoruz. Bundan sonra burada ki hasat ovaya doğru ilerleyecek. Adana’nın tamamında verimi iyi bekliyoruz” dedi. “Çiftçiler buğdayını ucuza satmasın” Çiftçilere buğdayların Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) satılması gerektiğini anlatan Doğan, “Lisanslı depolar bütün çiftçilerin buğdayını alacak. Çiftçiler buğdayını ucuza satmasın. Önümüzdeki günlerde buğday fiyatları açıklanınca lisanslı depolara çiftçi buğdayını döksün. Oradan alacağı elektronik ürün senediyle satışı TMO’ya gerçekleştirebilir. Bizler fiyatları bu sene ton başına 15 bin lira bekliyoruz. Prim desteğinin de ovada 1, kıraç bölgelerde 2 lira olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. Öte yandan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, fiyatların çiftçiyi sevindirmesiyle gelecek sene ekim alanlarının daha da artacağını sözlerine ekledi.