EKONOMİ - 08 Kasım 2019 Cuma 14:54

Doğru: "Tarım politikaları siyasetten arındırılmalı"

A
A
A
Doğru: "Tarım politikaları siyasetten arındırılmalı"

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, 2050’de iklim değişikliğinden sonra artan nüfusa paralel doğacak gıda ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için tarım üretiminin yüzde 50 artırılması gerektiğini belirterek, tarım politikalarının siyasetten arındırılmasının önemine dikkati çekti.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, 2050’de iklim değişikliğinden sonra artan nüfusa paralel doğacak gıda ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için tarım üretiminin yüzde 50 artırılması gerektiğini belirterek, tarım politikalarının siyasetten arındırılmasının önemine dikkati çekti.


Doğru, Tarım ve Gıda Politikaları Konferansı’nda ele alınan konuların, sorunlar ve çözüm önerilerinin kitaplaştırılarak, ilgili mercilere ulaştırılacağını ifade etti. Çiftçi ve çiftçi temsilcileri olarak konferansı önemsediklerine vurgu yapan Doğru, gelecek nesillerin de tarım yapabilmesi için yapılması gerekenlere dikkati çekerek, “Çünkü ben bir çiftçi ve çiftçi temsilcisi olarak söylemek isterim ki; son 5 yılda tarım politikalarımızın devamlı değişmesinden dolayı başımız döndü. Öyle ki son 5 yılda 4 saygıdeğer tarım bakanımızla çalıştık hepsi de aynı parti ve ideolojiden olmasına rağmen her birinin tarım politikası üretme şekli farklı oldu. Milli tarım projesi vardı hepimiz yürekten destekledik. Çünkü hepimizde milliyetçilik var ama bir diğer tarım bakanımız geldi bambaşka bir proje açıkladı. Farklı siyasi partilerden olsa anlaşılır ama aynı siyasi partiden bu kadar farklı tarım politikasını 5 yıl içinde duymak bizi yordu ve şaşkına çevirdi” dedi.


Tarım politikalarının siyasetten arındırılması gerektiğini belirten Doğru, “Artık tarımın stratejik önemini Türkiye de herkes biliyor. Ben bunları tamamen siyasi duygulardan arınmış olarak söylüyorum. Benim işim siyaset değil ben tarım gönüllüsüyüm ve ben bir çiftçiyim. Sadece kendim için değil 3 nesildir çiftçilik yaptığım yerlerde çocuklarım ve torunlarım da çiftçilik yapsın istiyorum. Ama bunun için bu günden doğru tarım politikalarını ortaya koymak lazım” diye konuştu.


2050’de iklim değişikliğinden sonra artan nüfusla beraber artacak gıda ihtiyaçları tarım üretimini yüze 50 artırmak gerektiğine vurgu yapan Doğru, destekleme politikalarından hal yasasına, bitkisel yağ açığından bölgesel ürün desteklerine ve sulama suyu ihtiyacına kadar birçok soruna değinip, çözüm önerilerini sunduğu konuşmasında, konuşmasını şöyle tamamladı:


“Türkiye kendi kendine yeten 7 ülkeden biri arasında sayılıyordu. Şu anda Türkiye bu konumda değil. Eğer yine eskilerin dediği gibi ‘bir hırka bir lokma’ diyeceksek kendimize yeteriz. Bulgurumuz da var ayranımız da var karnımız doyar. Ancak, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi muasır medeniyetler seviyesi hedefimiz var. Bu yüzden daha fazla üretmek zorundayız. Bu üretim için de kapasitemiz mevcut. Yeter ki doğru ve sürekli değişime uğramayan tarım politikalarını hayata geçirelim.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Ziya Akçeken: “Hedefimiz, haftaya Boluspor maçını kazanarak ligi üçüncü bitirmek” Çorum FK Teknik Sorumlusu Ziya Akçeken, Şanlıurfaspor maçının ardından, “Hedefimiz, haftaya Boluspor maçını kazanarak ligi üçüncü bitirmek” dedi. Trendyol 1. Lig’in 33. haftasında Çorum FK, sahasında Şanlıurfaspor ile 1-1 berabere kaldı. Maçın ardından ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Çorum FK Teknik Sorumlusu Ziya Çeken, bu tür maçların kolay olmadığını belirterek, “Rakibin düşme hattında olması, bizimde play-off için konumuzu koruyabilmemiz sonrasında da üçüncülük şansımızı devam ettirmek istiyorduk. Genel olarak baktığımızda başlangıcımız iyi, istekli ve arzulu bir oyunumuz vardı. Kazanılan penaltı değerlendirebilseydik maçta daha farklı bir senaryo olabilirdi. İkinci yarı daha istekli bir oyun oynadık. Rakibi hapsettiğimiz pozisyonlar aradığımız bir oyuna döndü. Kazanabilirdik ama 1 puanında kazanmak kadar önemli. Hafta biz kazanıp rakiplerimiz kaybettiğinde tekrardan kaybettiğimiz üçüncülük koltuğuna yenden oturabiliriz. Ama olmasa da önemli değil. İç saha avantajı olması nedeniyle 4 veya 5’cilikte önemli. İnşallah hedefimize ulaşırız” diye konuştu. Genel olarak oyundan memnun olduklarını anlatan Akçeken, “Sakat oyuncularımız vardı. Bu da bir etken oldu mu? Tabii ki birbirini tanıyan oyuncularla oynamak daha farklı. Ligin büyük bir yükünü o oyuncularımızla kaldırdık. Ama bugün o oyuncularımızın yerine oynayan futbolcularımızda iyi bir mücadele ortaya koydular. Seyircimizin önünde kazanmak istiyorduk. Bu olmadı. Bu hedefimize ulaşamadı. Ancak tek bir hedefimiz var. Haftaya Boluspor maçını kazanarak ligi üçüncü bitirmek. Olmazsa da en iyi yerde ligi tamamlayıp play-off’a hazırlanmak” ifadelerini kullandı.
Muğla Yeniden görevine başlayan Saylak, gazetecileri ağırladı Bodrum Gazeteciler Cemiyeti (BGC), Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü görevine yeniden başlayan Barış Saylak’ı makamında ziyaret etti. BGC heyeti Saylak’ı makamında ziyaret ederek hayırlı olsun dileklerinde bulundu. Keyifli bir sohbet havasında geçen ziyarette Saylak, Bodrum’da görev yapan gazetecilerin bir arada olmasından oldukça mutluluk duyduğunu dile getirdi. Saylak, yeniden göreve geldiği için mutlu olduğunu ve daha iyi projelere imza atmak için var güçleriyle çalışacaklarını ifade etti. Muğla’yı çok sevdiğinği ve bölgeye hizmete devam edeceğini belirten Saylak; "Muğlamızın her bir köşesi bizim için ayrı bir öneme sahip. Biz bu güzelliklerin farkındayız. Muğla’da biliyorsunuz su sorunumuz var. Barajlarımızdaki su seviyemiz oldukça düşük. Bu nedenle daha az su kullanarak tarım yapma çalışmamız var. Bu kapsamda projeler geliştirerek daha az su kullanmayı planlıyoruz" dedi. BGC Başkanı Eren Ayhan da dernek üyeleri ile birlikte hayırlı olsun ziyaretinde bulunduklarını belirterek, "Yeniden görevinizde başarılar diliyorum. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü görevinizde çok aktif çalışmalar yürütüyorsunuz. Bizde bu projelerin özellikle Bodrum kısımlarını sık sık takip ediyoruz. Hem şahsım hem de BGC üyeleri adına Bodrum ve Muğla’da çalışmalarınızın devamını diliyorum. Ben birçok ziyarette şunu söylüyorum. Muğla’da gazetecilik yapmak zor bir görevdir. Özellikle kıyı kesimlerde basın mensubu olmak daha da zordur. Bu zorlukları yerel yönetimlerle yeneceğimizi düşünüyorum" şeklinde konuştu. Ziyaretin ardından Ayhan, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü anı defterini imzaladı. Ziyaret çekilen hatıra fotoğrafının ardından sona erdi. Ziyarete, BGC Başkanı Eren Ayhan, Başkan Yardımcısı Ali Ballı, Yönetim Kurulu Üyeleri Selim Turan, Fırat Akay, Baran Akcan ile dernek üyeleri Fikret Hıdır ve Hamdi Yörür katıldı.