GENEL - 17 Ocak 2020 Cuma 10:19

Siyez pidesi, dünya mutfağıyla buluştu

A
A
A
Siyez pidesi, dünya mutfağıyla buluştu

Adana’da bir fırıncının siyez buğdayından yaptığı pide, kentin en ünlü restoranlarından birinde dünya mutfağıyla buluştu.

Adana’da bir fırıncının siyez buğdayından yaptığı pide, kentin en ünlü restoranlarından birinde dünya mutfağıyla buluştu. Restoran sahibi Gürkan Şeref, “Siyez pideyle tanıştık ve dünya mutfağıyla siyez pidesinin buluşabileceğini düşündük. Suşinin yanında siyez pidesinin tüketildiğini gördük” dedi.


Fırın işletmeciliği yapan Fahri Aslan, genetik olarak dünyanın ilk buğdayı olarak bilinen siyez buğdayından dünyanın ilk siyez pidesini yaptı. Adana’nın ise en ünlü mekanlarından Maki Restoran’ın sahibi Gürkan Şeref, gelen müşterilerine daha sağlıklı ürünler sunmak için yemekleri siyez pidesiyle servis etmeye başladı.


Uzak Doğu’dan, Avrupa’ya kadar birçok dünya mutfağının yer aldığı Maki Restoran, şimdiyse yemeklerini siyez pidesiyle servis ederek misafirlere sağlıklı beslenme imkanı sunuyor.


Siyez ununun restoran olarak farkında olduklarını anlatan Gürkan Şeref, “Maki mutfaklarının başında yıllardır annem var. Makinin 2 önemli değeri var. Birincisi anne eli, ikincisiyse misafirlerimizle sağlıklı ürünleri buluşturmaktır. Bu siyezin farkındaydık ama müşterilerimize ulaşabilecek şekilde ürünü bulamıyorduk. Siyez pidesiyle tanıştık ve dünya mutfağıyla siyez pidesinin buluşabileceğini düşündük. Çabuk ilgi de gördü. Bunun üzerine birkaç ürün geliştirdik” diye konuştu.



“Suşinin yanında siyez pidesi”


Siyez unundan yapılan lahmacun, siyez ekmeğiyle servis edilen iskender ve siyezden yapılan pilava müşterilerin yoğun ilgi gösterdiğini anlatan Şeref, “Siyez unuyla lahmacun ve bizim geliştirdiğimiz ‘Siyezkender’ yani siyez ekmeğiyle İskender bunun bir göstergesi. Suşinin yanında siyez pidesinin tüketildiğini gördük. Toplumda artık sağlıklı beslenme bilinci gelişti. Bu da bizi Maki Restoran olarak mutlu ediyor. Ürüne çabuk adapte oldular” ifadelerini kullandı.


Öte yandan Şeref, hem sağlık, hem lezzeti buluşturduklarını sözlerine ekledi.



“Maki’de yapılan her şey sağlıklı”


Maki Restoran’daki bütün yemeklerin anne deli değerek yapıldığını aktaran Ayten Çayırcılar da, “Siyezi, turşu mayasında kullanıyorum. Organik pilav yapıyorum. Mersin Marina’da Maki Restoranı açtığımda ben siyezle ilgili çalışmalara ara verdim. Fahri bey ile tanışınca tekrardan siyeze döndük. Bizim bütün ürünlerimiz sağlıklı. Özel zeytinyağı getirtiyoruz. Yoğurt ve tereyağını doğal kullanıyoruz. Maki’de yapılan her şey sağlıklı. Yiyenler çok memnun” açıklamasını yaptı.


Siyez pidesini yapan Fahri Aslan ise, “Dünyada bir ilki daha yaptık. Siyez pidesinden sonra siyez unundan lahmacun yaptık. Uzun yıllardır diyette olup da lahmacun yiyemeyenler için bu. Diyettekilerin serbest gününde yiyecekleri çok sağlıklı bir ürün” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Bu oyun yazmayı kolaylaştırıyor Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ev sahipliğinde düzenlenen 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Kayseri Bölge Yarışması’na Kayseri Murat Kantarcı Bilim ve Sanat Merkezi’nden katılan öğrenciler, geliştirdikleri oyun ile yazmayı öğrenenlerin işini kolaylaştırmayı hedefliyor. Öğrencilerin geliştirdikleri Yazı Asistanı isimli oyunda 5 ana kart üzerinde duruluyor. Oyuncu sırasıyla kategorilere ayrılmış kartlardan çekerek kartlarda yazanları birleştirerek metin haline getirerek yazma konusunda sunulan kolaylıktan faydalanıyor. Öğrenciler birinci turu 5, ikinci turu 15 ve üçüncü turu 30 dakika olarak belirlenen sürelerde bulunan kelimelerle ilham vererek metin yazmayı kolaylaştıran oyunun Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim materyali olarak sunulmasını hedefliyor. Oyun hakkında bilgi veren Murat Kantarcı BİLSEM 5. sınıf öğrencisi Zehra Damla Küçük, "Bizim bu oyunumuzun adı ‘Yazı Asistanı’ ve bu oyunun amacı, çocuklar yazı yazarken yazmayı onlar için daha eğlenceli bir şekle getirmek ve yazma yeteneklerini geliştirmek. Bu oyunumuzda her kategoriden birer seçenek var. Oyunumuzun 5 adet ana kartı var ve kartı çektikten sonra her oyuncunun elinde 5 tane kart oluşuyor. Bunlarla da 3 turda bir metin yazmış olurlar. Birinci tur 5, ikinci tur 15 ve üçüncü tur 30 dakika olmak üzere sürelerimiz var. Bu süreler içinde bu kartlardan ilham alarak metin yazmaya çalışılır ve böylece daha kolay metin yazılır" dedi. Küçük, hedeflerinin yazmayı kolaylaştırmak olduğunu söyleyerek, "Bizim için bundan sonraki hedef ise Milli Eğitim Bakanlığında oyunumuzun eğitim materyali olarak kullanmak. Oyunu farklı dillere çevirmek ve çocukların yazmasını daha da kolaylaştırmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
Mersin Gülnar Devlet Hastanesi’nde 2 yeni hizmet Gülnar Devlet Hastanesi’nde mart ayı itibari ile Bilgisayarlı Tomografisi Cihazı ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniğinin hizmet vermeye başladığı bildirildi. 2016 yılında yeni binasına taşınan 40 nitelikli yatağa sahip Gülnar Devlet Hastanesi, vatandaşlara sunulan sağlık hizmetinin kalitesini arttırma yönündeki çalışmalarına devam ediyor. Birkaç branş dışında personel ve hekim eksiği bulunmayan Gülnar Devlet Hastanesi’nde mart ayı itibari ile Bilgisayarlı Tomografisi Cihazı ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği hizmet vermeye başladı. Hizmete giren yeni birimlerle ilgili açıklama yapan Başhekim Uzm. Dr. Hasan Şahin, yeni hizmete alınan BT Cihazı ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği ile birlikte sevklerde yüzde 30’lar civarında bir azalma olduğunu söyledi. Şahin, "Bir firma tarafından hastanemize hibe edilen Bilgisayarlı Tomografi Cihazı ile tanı koyma noktasında büyük bir avantaja sahip olduk. Bu da hastanemizden başka sağlık tesislerine sevklerimizde kayda değer bir azalmayı sağladı. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezimiz ise Gülnar Kaymakamlığımız tarafından finanse edilmiş olup, haftanın 5 günü vatandaşlarımıza hizmet vermektedir. Şu ana kadar 758 vatandaşımız bu hizmetten faydalanmıştır. Bu iki birimin hastanemize kazandırılmasında emeği geçen ve ayrıca bu hizmetlerin sunulması noktasında personel desteği sağlayan bakanlığımıza ve İl Sağlık Müdürlüğümüze, vatandaşlarımız ve hastanemiz adına teşekkürlerimi sunarım” dedi.