GENEL - 14 Mart 2012 Çarşamba 14:18

SAĞLIK ÇALIŞANLARINDAN `ŞİDDET` TEPKİSİ

A
A
A
SAĞLIK ÇALIŞANLARINDAN `ŞİDDET` TEPKİSİ

Adana’da ’Tıp Bayramı’ kapsamında alanlara çıkan sağlık çalışanları, sağlık alanında yapılan düzenlemeleri protesto etti. Karşı karşıya kaldıkları şiddet olaylarına dikkat çeken sağlıkçılar, konunun araştırılıp incelenmesi için Meclis çatısı altında bir komisyon kurulmasını istedi.
Atatürk Caddesi üzerinde yer alan Atatürk parkında bir araya gelen ve ’Adana Sağlık Meclisi’ni oluşturan sendika, oda ve çeşitli sivil toplum kuruluşuna üye sağlık çalışanları, burada hükümet aleyhine sloganlar attı. Üzerinde, ’Önce Hastalarımız ve Onlar İçin En İyi Olanı Yapmaya Devam Edeceğiz’ ifadesinin yer aldığı pankart açıp, yürüyüşe geçen eylemciler, ’Sağlık Haktır Satılamaz’ şeklinde sloganlar attı. Atatürk Caddesi güzergahını takip edip, İnönü Caddesi’ne ulaşan göstericiler, yürüyüşlerini Sosyal
Güvenlik Kurumu (SGK) Adana İl Müdürlüğü Seyhan Sosyal Güvenlik Merkezi önünde sonlandırdı. Burada da slogan atmaya devam eden çalışanlar, taşıdıkları dövizlerle de sağlık alanında yapılan düzenlemelere karşı çıkıp, talep ve isteklerini dile getirdi.
"HER ZAMANKİNDEN DAHA ÇOK BİRLİKTELİĞE İHTİYACIMIZ VAR"
Türkiye’de ’Tıp Bayramı’nın, 14 Mart 1919 tarihinde işgal altındaki İstanbul’da tıbbiyelilerin işgale tepkisinin bir ifadesi olarak başladığını hatırlatan Adana-Osmaniye Tabip Odası Genel Sekreteri Nuh Demirpas, ’14 Mart’ tarihinin aynı zanda da hekimlerin antiemperyalist özü ve refleksini gösterdiğini anlattı. Bugün gelinen noktada Türkiye’de her şeyin değersizleştirildiğini, bunun kendileri için de geçerli olduğunu kaydeden Demirpas, "Bugün sağlıkta dönüşüm ve ’Genel Sağlık Sigortası’ gibi
uygulamalarla rekabetin, paranın, ticaretin, kar amacının ön plana çıkarıldığı, hekimlerin her geçen gün özlük haklarını kaybettiği, her türlü şiddete maruz kaldığı zor bir dönemden geçiyoruz. Tüm hekimlerin ve tüm sağlık emekçilerinin her zamankinden daha çok birlik içinde ve dayanışma halinde olmaya ihtiyacı var" dedi.
"SAĞLIK ALANINDAKİ ŞİDDET OLAYLARI ARAŞTIRILMALI"
Hekimler olarak yaşanan her türlü olumsuzluğa ve her şeye rağmen, mesleklerini özveriyle yapıp, sağlığın bir hak olduğu bilinciyle eşit, ulaşılabilir, ücretsiz, nitelikli bir sağlık hizmeti kurumanın yanında mesleğin değerlerini korumak ve geliştirme gayreti içinde olduklarını belirten Demirpas, sağlık alanında yaşanan ’şiddet olayları’na işaret etti. Her gün fiziksel şiddet olayıyla karşı karşıya kaldıklarının altını çizen Nuh Demirpas, "Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, sağlık alanındaki şiddeti,
nedenlerini açıklıkla araştırmak üzere bir inceleme başlatmasını talep ediyoruz. Eğer bu konuda etkisi olacak herhangi bir makam, kurum, kişi varsa bekliyoruz. Mutlaka girişimde bulunmalılar. Evet bu bir alarm çağrısı" ifadesini kullandı. Yapılan açıklamanın ardından eylemciler bir süre daha slogan attıktan sonra olaysız bir şekilde dağıldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Dere ıslahı çalışmasında bin 183 yaşındaki porsuk ağacını kökünden kestiler Zonguldak’ta yüklenici firmanın dere ıslah çalışması sırasında bin 183 yaşındaki porsuk ağacını kökünden kestiğini fark eden mahalle sakininin tepkisi üzerine çalışmalar durduruldu. Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, kesimle ilgili zabıt tuttu. Zonguldak-Ankara karayolunun 6’ncı kilometresinde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü; dere ıslah çalışmasını bir yüklenici firmaya ihale etti. Gökgöl Vadisi olarak bilinen alanda yapılan çalışmalar sırasında bin 183 yaşındaki porsuk ağacı kökünden kesildi. Makine sesini duyunca olay yerine gelen mahalle sakini Engin Zaman, bölgenin korunması için dilekçelerinin olduğunu ancak ağacın kesildiğini fark edince çalışmaları durdurduğunu anlattı. “Porsuk ağaçlarının yer aldığı denize en yakın seviyedeki yer dünyada tek bu vadi” İş makinesinin operatörünü bölgeden uzaklaştırdığını ardından da Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine haber verdiğini ifade eden Zaman şöyle dedi: “Ağacı kestiklerini görünce kepçeciyi kovdum. Sonra yetkilileri arama çalıştım. Bir kısmına ulaştım, bir kısmına ulaşamadım. Ben burayı anlatmak istiyorum. Burası Gökgöl Vadisi. Bu vadinin özelliği şu. Bütün dünyada Porsuk ağaçları 750 ila 1000 rakım arasında yaşar. Dünyada bir tek Gökgöl Vadisi’nde denize en yakın seviyede olan yer bu vadidir. Buranın korunması için dilekçelerim var. Burası dünyaya mirasımız bir yer. Kestikleri ağaç bin 183 yaşında olacaktı" diye konuştu. Ekipler gelene kadar ağacın başında nöbet tuttu İhbar üzerine olay yerine gelen Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri söz konusu ağacın kesilmesiyle ilgili zabıt tuttu. Bölgeye tersip bendi yapılacağını öğrendiğini anlatan Zaman, “Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri olay yerine gelip zabıt tuttu. Yapacakları bir şey yok. Kepçeciyi kovdum. ’Bu dereye giremezsiniz’ dedim. Kepçeciden öğrendiğim buraya tersip bendi yapacaklarmış. Tersip bendi yapacaksınız da burada ne işiniz var sizin" dedi. Tutanağın tutulmasının ardından ekipler ve mahalle sakini Engin Zaman kesilen ağaçtan hatıra amacıyla bir parça alarak olay yerinden ayrıldı. Ağacın kesildiği ve çalışmaların yapıldığı bölge dron ile havadan görüntülendi.