EĞİTİM - 22 Ağustos 2024 Perşembe 11:36

Adana’da mevsimlik tarım işçilerine yönelik alan taraması gerçekleştirildi

A
A
A
Adana’da mevsimlik tarım işçilerine yönelik alan taraması gerçekleştirildi

Adana’da Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı ekipler mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı bölgede alan taraması gerçekleştirerek, okula gitmeyen çocukları tespit edip okula gönderilmesi konusunda aileleri uyardı.


Adana Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, Karataş ilçesine bağlı Karagöçer köyü çadır bölgesinde mevsimlik tarım işçilerine yönelik alan taraması gerçekleştirdi. Yaklaşık 150 çadırın bulunduğu belirlenen bölgede mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı problemler; psikolog, sosyal çalışmacı ve sosyologlardan oluşan ekip ile tespit edildi. Bölgede yaşayan kişilerin sosyal hizmet, eğitim ve sağlık alanları başta olmak üzere ihtiyaçlarının tespiti ve çözümü için yürütülen çalışmalarda temel problemlerin; adres kaydı aldıramama, buna bağlı olarak bazı kamu hizmetlerinden mahrumiyet, çocukların okuldan uzak kalması ve çadır bölgesindeki altyapı eksiklikleri olduğu belirlendi.


Gerçekleştirilen alan taramasında; bölgede bulunan çadır ve aile sayısı, çocuk, engelli, yaşlı ve yetişkin sayıları, okul devamsızlığı olan çocuk sayıları ile ailelerin gelir durumları ve temel ihtiyaçları gibi konularda bilgiler toplanarak belirlenen sorun alanlarına yönelik destek, rehberlik ve koordinasyon çalışmalarına başlandı.



Öncelikli olarak çocukların okul devamsızlıklarını önlemeye yönelik faaliyetler yürütülüyor


Bölgedeki çalışmalar hakkında bilgi veren Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Gökboğa, "Mevsimlik tarım işçilerimize yönelik saha taramaları yapılıyor. Bu bölgelerde de öncelikli olarak çocukların okul devamsızlıklarını önlemeye yönelik faaliyetlerin yanında ailelerin sosyal hizmet ihtiyaçları belirleniyor ve bakanlığımızın sosyal hizmet politikaları gereği sosyal hizmet destekleri sağlanmakta. Mevsimlik tarım işçilerimize yönelik yapılan çalışmalarda, ihtiyaç duyulması halinde diğer kamu kurum ve kuruluşlarımıza gerekli yönlendirmeler yapılıyor ve bu yönlendirmelerin takiplerini, Sosyal Hizmet Merkezlerimiz yürütüyor" dedi.


Adana’da çeşitli bölgelerde mevsimlik tarım işçilerinin bulunduğunu belirten Gökboğa, "Bunlardan büyük bölümü Karataş ilçemizde. İlçede içinde bulunduğumuz Karagöçer Mahallesi’nde çalışmalarımız salı ve çarşamba günleri saha taraması şeklinde yürütülüyor. Bugün ise sahada 11 meslek elemanımızla çalışmalarımız devam ediyor. Öncelikle çadır sayıları belirlenecek, sonrasında ise içindeki aile sayıları ve ailelerin ihtiyaç duyduğu hizmet modelleri belirlenerek çalışmalarımız sonlandırılacak" diye konuştu.


Çocukların eğitim haklarının ellerinden alınmaması için büyük çaba gösterdiklerini kaydeden Gökboğa, "Öncelikle tabii ki çocuğun eğitim hakkının elinden alınmaması gerekiyor. Bu nedenle de ailelerin temel ihtiyaçlarını karşılama noktasında yaşadıkları şartların çocuğun lehine düzenlenmesi gerekiyor. Bu nedenle de tabi ki çocukların eğitim hayatına devamını sağlama noktasında çalışmalar yapıyoruz" ifadelerini kullandı.



Sabah erken saatlerde başlıyor, günde 500 TL kazanıyorlar


4 aydır bölgede ailesi ile birlikte çalıştığını belirten tarım işçisi Fadıl Olgun, "Buraya işçi olarak geldik, çadırda yaşıyoruz. Mücadele ediyoruz, çalışıyoruz. Adam başı günlük 500 TL kazanıyoruz. Sabah saat 5’te gidiyor, öğleden sonra 4’te geliyoruz. Günde yaklaşık 12-13 saat çalışıyoruz. Gün boyunca çocuklar biber topluyor, sabah gidip akşam geliyorlar. Güneşte çalışıyorlar, biz de çadırda kalıyoruz. Zor olsa da mecburuz, çalışıyoruz. Tarlada çok insan bayılıyor, biz mücadele ediyoruz" dedi.


Yıllardır burada çalıştığını ve daimi olarak bölgede yaşadığını belirten Tahir Tilki ise, "Saat 6’da gidiyor, 5’te geliyoruz. Bir günlük yevmiye 500 TL. Bir yemek parası. Tarlada bayılanlar oluyor sıcaktan. Tek sorun çadırda yaşıyoruz. Ne klima var, hiçbir şey yok. Bu sıcakta çadırda yaşıyoruz. Sabaha kadar yatamıyoruz ki sıcakta. Hiç yatmıyoruz" diye konuştu.



Adana’da mevsimlik tarım işçilerine yönelik alan taraması gerçekleştirildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Reyhanlı saldırısında torununu ve kızını kaybeden anne: "Devletimiz büyüklüğünü gösterdi ve yüreğimize su serpildi şükürler olsun" Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013’te 53 kişi hayatını kaybettiği bombalı saldırıda Türkiye’ye patlayıcı maddeleri getiren terörist Cengiz Sertel’in yakalanmasının ardından, saldırıda yakınlarını kaybeden aileler, "Devletimiz büyüklüğünü gösterdi, yüreğimize su serpildi şükürler olsun” diyerek duygularını dile getirdi. Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013’te arka arkaya gerçekleştirilen 2 bombalı saldırıda 53 kişi hayatını kaybetmişti. Bombalı saldırıda patlayıcı maddeleri Suriye’den Türkiye sokan Cengiz Sertel, MİT Başkanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü koordinesinde; Hatay Emniyet Müdürlüğünce yürütülen çalışmalarda yakalandı. Bombalı saldırının faillerinden Sertel’in, uluslararası düzeyde kırmızı bültenle, İçişleri Bakanlığı Terör Arananlar Listesi’nde turuncu kategoride yer aldığı öğrenildi. Saldırıda yakınlarını kaybeden aileler Reyhanlı Şehitler Derneği’nde bir araya gelerek buruk sevinçlerini dile getirdiler. "Eninde sonunda suçluların yakalanacağını biliyorduk" Esad rejiminin gerçekleştirdiği Reyhanlı patlamasında kardeşini ve kızını kaybeden anne Kübra Erboz, "Kardeşim ve evladımın vefat etmesine neden olan bu teröristin yakalandığı için buruk bir mutluluk yaşıyorum. Eninde sonunda suçluların yakalanacağını biliyorduk. Devletimizin askerine ve polisine her zaman güveniyorduk. Adaletin 13 yıl sonra yerini bulması bize buruk bir acı veriyor. Bir an önce diğer suçlularında yakalanmasını ve adaletin yerini bulmasını istiyorduk. Bir an önce bu olayın faillerinin hepsinin yakalanmasını istiyoruz" dedi. “Bizim ateşimiz söndü, inşallah Esad’ın ateşi ömür boyu sönmez” Saldırıda torununu ve kızını kaybeden Döne Kuvvet, yüreğine su serpildiğini ifade ederek, "Saldırıda torunum ve kızım vefat etti. Başımıza ne geldiğini bilemedik. Rabbim Beşar Esad’ı kahretsin. Devletimiz büyüklüğünü gösterdi, yüreğimize su serpildi şükürler olsun. İnşallah Beşar Esad’ın kendi bizden kötü olur. Bizim ateşimiz söndü, inşallah Esad’ın ateşi ömür boyu sönmez. Herkes yaptığını çeksin" ifadelerini kullandı.
Edirne TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: "Edirne tarım ve hayvancılıkta stratejik öneme sahip bir kent“ Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Edirne tarım ve hayvancılıkta stratejik öneme sahip bir kent“ dedi. Edirne Ticaret Borsası (ETB) borsanın konferans salonunda yapılan ödül töreninde konuşan Hisarcıklıoğlu Edirne’yi önemsediklerini belirtti. Hisarcıklıoğlu, Edirne’nin tarım ve hayvancılık alanında stratejik öneme sahip bir kent olduğunu dile getirdi. Edirne’nin tarım ve hayvancılık alanında stratejik öneme sahip bir kent olduğunu özellikle ayçiçeği, buğday, çeltik ve kanola üretiminde Türkiye’nin lider şehirlerinden birisi olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu, “Ayçiçeğinin yüzde 20’sini çeltiğin ise neredeyse yarısını Edirneliler karşılıyor. Hayvancılıkta hastalıklardan ari bir bölgeyiz. Bu sayede müthiş bir potansiyelimiz var. Bugün ülkemizde buğdayda 20 milyon ton üretim kapasitemiz var. Özel sektörün yatırımlarıyla beraber 12 milyon ton lisanlı depo kapasitesine ulaştı. Ekonomik olarak KOBİ’lerin finansman erişimi, ihracatla ilgili sıkıntılar ve farklı sektörlerde yaşanan problemlerin çözümü için yetkililerle görüşürüz“ ifadeleri kullandı. Program 2015-2024 yılları arasında yüksek tescil ücreti ödeyen ve meslekte 40, 50 ve 60’ıncı yılını dolduran borsa üyelerine plaketleri, Hisarcıklıoğlu ve Edirne Valisi Yunus Sezer tarafından verildi.