DÜNYA - 04 Aralık 2025 Perşembe 22:23 | Son Güncelleme : 04 Aralık 2025 Perşembe 22:25

Putin: "Biz, Batı'nın Ukrayna'yı kullanarak üzerimize yönlendirdiği savaşı durdurmak istiyoruz"

A
A
A
Putin: "Biz, Batı'nın Ukrayna'yı kullanarak üzerimize yönlendirdiği savaşı durdurmak istiyoruz"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’da devam eden savaş ile ilgili yaptığı açıklamada, "Biz, Batı'nın Ukrayna'yı kullanarak üzerimize yönlendirdiği savaşı durdurmak istiyoruz" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, resmi ziyaret kapsamında geldiği Hindistan’da Hint basınına röportaj verdi. Hindistan ile Rusya arasındaki ilişkilerin geliştiğine dikkat çeken Vladimir Putin, "Rusya ile Hindistan arasında enerji alanındaki iş birliği, Ukrayna’daki gelişmelerden veya dış etkenlerden bağımsız şekilde sürüyor. Hindistan, Rusya'nın savunma alanındaki güvenilir ortaklarından biri. Her iki ülke arasında yapay zeka gibi geleceğe dönük çok sayıda kapsamlı iş birliği alanı mevcut. Rus ve Hint şirketleri, Ukrayna çatışmasından önce de sağlam ticari ilişkiler tesis etmişti. Hindistan ile 77 yıl önceki gibi konuşulamaz. Hindistan artık bir İngiliz veya Britanya kolonisi değil, büyük bir güçtür" dedi.

Putin, Hindistan’ın hala kendilerinden petrol ihraç etmeye devam ettiğini belirterek, "Şu anda size kesin rakamlar veremem ama petrol ve petrol ürünleri ticareti ile Hindistan'daki Rus petrol ürünlerinin üretimi tamamen normal bir hızda ilerliyor" ifadelerini kullandı.

"ABD'nin nükleer santralleri için bizden nükleer yakıt almaya devam ettiğini belirtmek isterim"

ABD’nin de kendilerinden petrol satın almaya devam ettiğine dikkat çeken Putin, "ABD'nin nükleer santralleri için bizden nükleer yakıt almaya devam ettiğini belirtmek isterim. ABD’nin bizden yakıt alma hakkı varsa Hindistan’ın neden olmasın" dedi.

"Trump’ın savaşı sonlanmasını istediğinden hiç şüphem yok"

Son dönemlerde Ukrayna’daki savaşın sona ermesi için ABD Başkanı Donald Trump’ın çabalarına dikkat çeken Putin, "Trump’ın bu savaşın insani gerekçelerle de olsa hızlı bir şekilde son bulmasını istediğinden hiç şüphem yok. Çünkü kayıpların en aza indirilmesi gerektiğini defalarca dile getirdi" ifadelerini kullandı.

Savaşın son bulması için Trump’ın çabasının bir diğer nedeninin de ekonomik gerekçeler olduğuna dikkat çeken Putin, "Ekonomik nedenler de var. Bu enerji ve diğer alanları da kapsayabilir. ABD ile Rusya arasında ekonomik ilişkilerin yeniden tesis edilmesinin mümkün olduğu birçok alan var ve bu her iki ülke için de faydalı olacaktır" dedi.
ABD şirketlerinin de savaşın son bulmasını beklediğini ve Rus pazarına geri dönmek istediklerini belirten Putin, "ABD şirketlerinin bize gönderdiği mesajları size aktarmak isterim. Geri dönebilmek için sorunun çözülmesini bekliyorlar. Bu bir gerçek" ifadelerini kullandı.

"Batı’nın başlattığı savaşı durdurmak istiyoruz"

Batılı ülkelerin Ukrayna’yı kışkırtarak kendilerine yönelik bir savaş başlattığını, Rusya’nın Kırım ve Donbass bölgesi kararlarının da bu gerekçeyle alındığını savunan Putin, "Rusya olarak biz, Batı'nın Ukrayna'yı kullanarak üzerimize yönlendirdiği bu savaşı durdurmak istiyoruz" dedi.

Ukrayna’nın kendilerine yönelik tehdit oluşturduğunu da savunan Putin, "Ukrayna da dahil olmak üzere her ülke kendi savunma yöntemlerini seçme ve kendi güvenliğini sağlama hakkına sahip. Ukrayna’nın bu hakkını reddetmiyoruz. Ancak bu Rusya’ya karşı yapılırsa kabul edilemez. Ukrayna NATO'ya katılmanın kendisine fayda sağladığını düşünüyor. Ama biz bunun güvenliğimizi tehdit ettiğini söylüyoruz. Gelin Ukrayna’nın güvenliğini bizi tehdit etmeden sağlamanın bir yolunu bulalım" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in, Donbass’taki çatışmayı sonlandırma vaadiyle başkan seçildiğini söyleyen Zelenskiy, "iktidara geldiğinde, her ne pahasına olursa olsun barış için çabalayacağını vadetti. Ancak şuan selefi (Pedro Poroşenko) gibi davranıyor ve dar bir milliyetçi grubun, özellikle de radikal milliyetçilerin çıkarlarını halkın çıkarlarının üstünde tutuyor" ifadelerini kullanarak, Zelenskiy’in Neo Nazi politikalar yürüttüğünü savundu.

Ukrayna’da amaçlarına ulaşana kadar Rus ordusunun operasyonlarını sürdüreceğini de vurgulayan Putin, ayrıca NATO’nun 1990’lı yıllarda belirlenen sınırlarına geri çekilmesi gerektiğini söyledi.

Erhan Altıparmak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Ankara’da 64 yaşındaki kadını polis taklidi yaparak dolandıran şüpheli Aksaray’da yakalandı Ankara’da kendisini polis olarak tanıtarak 64 yaşındaki kadını dolandıran şüpheli ticari taksi ile Şanlıurfa’ya kaçmaya çalışırken Aksaray’da yakalandı. Edinilen bilgilere göre Ankara’da yaşayan 64 yaşındaki A.G yi arayarak kendilerini polis olarak tanıtan şüpheli adınız terör örgütüne karıştı, kimlik bilgilerinizi kullanarak FETÖ terör örgütü para topluyor, biz bu şahıslara ve bunlara yardım eden banka çalışanlarına operasyon yapacağız, bu sebeple evinizdeki ziynet eşyalarını kapıya gelen görevliye verin, sonrasında size geri vereceğiz, paralarınız devlet garantisinde olacak diyerek vatandaşı dolandırdılar. Telefon irtibatını hiç kesmeyen şüpheli; mağdurun evindeki tüm birikimlerini istedi. Şüpheli yaşlı kadının ikametinin olduğu sokağa gelip toplam 6 milyon Türk lirası değerinde ziynet eşyasını aldı. Şüpheli şahıs Şanlıurfa’ya ticari taksiyle kaçmaya çalışırken ziynet eşyalarıyla birlikte Aksaray ilinde kıskıvrak yakalandı. Şanlıurfa’dan Ankara’ya otobüsle gelen şüphelinin Ankara içinde ticari taksi kullandığı tespit edildi. Şüpheli yakalandıktan sonra mağduru tespit etmek isteyen polis ekipleri, şüphelinin bindiği taksinin kameralarından indiği yeri tespit edip, dakika dakika takip etti. Şüphelinin indiği yerden detaylı kamera çalışması sonunda yaşlı kadınla şüphelinin bir araya geldiği görüntülerine ulaştılar. Kamera görüntülerinden yaşlı kadını tespit eden Ankara Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri yaşlı kadına ulaşarak dolandırıldığından bahsettiler ancak yaşlı kadını ikna etmek o kadar kolay olmadı. Emniyet müdürlüğüne getirildikten sonra ikna olan kadın şaşkınlığını gizleyemedi. Şüphelinin üzerinden çıkan 100 adet altın ve 18 adet bilezik müştekiye iade edildi. Şüpheli V.E.M., adliyedeki işlemlerinin ardından tutuklanarak cezaevine teslim edildi.