ÇEVRE - 25 Ocak 2025 Cumartesi 22:07

Adanalılar 6 gezegenin yan yana sıralanışını gözlemledi

A
A
A

Adana’da vatandaşlar, Satürn, Venüs, Neptün, Uranüs, Jüpiter ve Mars’ın aynı hat üzerinde dizilmesini izlemek için yüksek bölgelere akın etti.

Yıllar sonra ilk kez Satürn, Venüs, Neptün, Uranüs, Jüpiter ve Mars aynı hat üzerinde hizalandı. Nadir rastlanan doğa olayını seyretmek için Adana merkezde vatandaşlar Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne (UZAYMER) adeta akın etti. Vatandaşlar, teleskop ile gezegenlerin aynı hat üzerinde sıralanmasını izledi.

Adanalılar 6 gezegenin yan yana sıralanışını gözlemledi

Kuzey Adana’da da yoğun ilgi

Adana’nın Kozan ve Feke ilçelerinde de uzay meraklıları Kozan Kalesi’ne ve Feke Seyir Terası’na gitti. Vatandaşlar, teleskop ile gezegenleri izledi.

Adanalılar 6 gezegenin yan yana sıralanışını gözlemledi

“Gezegenlerin dördü çıplak gözle görülüyor

Çukurova Üniversitesi UZAYMER Müdürü Prof. Dr. Aysun Akyüz, İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Gözlem etkinliğine yoğun katılımın olduğunu belirten Prof. Dr. Akyüz, “Küçük 20 santimlik 3 teleskopumuzu çıkardık ve görüş alanımıza giren 6 gezegenden 4’ünü bugün gelen meraklı gözlemcilere izleteceğiz. Bunlar Satürn, Venüs, Jüpiter ve Mars olacak. Hepsini gözlemek ayrı bir güzel zevkli oluyor. Uranüs ve Neptün’de var görüş alanımızda fakat onlar görülmüyor. Bu 4 gezegen gözlenecek etkinliğimizde. Bu çerçevede planladık etkinliğimizi. Gezegenlerin 4’ü çıplak gözle görülüyor 6 tanesi de teleskopla görülüyor” dedi.

Adanalılar 6 gezegenin yan yana sıralanışını gözlemledi

“Bu gözlemler çok güzel”

Gözlem etkinliğine gelen Ceylan Ekerer, “Çok güzeldi, şu an Jüpiter ve Venüs’ü gördük küçük teleskoplar ile. Şansımıza da hava bugün çok güzeldi gözlemi çok güzel şekilde yaptık. Böyle bir yer olduğu için çok şanslıyız, halka açık bu şekilde gözlem yapmaları, bizimle paylaşmaları çok güzel” ifadelerini kullandı.

Adanalılar 6 gezegenin yan yana sıralanışını gözlemledi

“525 yılda bir olan nadir bir olay”

Gezegenlere ilgi duyan Mustafa Duha Seyhan isimli 11 yaşındaki çocuk ise, “Şu anda iki gezegen gördüm, diğer gezegenleri görmek için sıradayım. 525 yılda bir olan nadir bir olay bu. Venüs’ün çok kalın atmosferi olması nedeniyle çok fazla göremedim. Gezegenleri çok sevdiğimden dolayı büyüyünce gök bilimci olmak istiyorum. Gelmeyenler bu mükemmel olayı kaçırdı” diye konuştu.

Adanalılar 6 gezegenin yan yana sıralanışını gözlemledi

“Astronot olmak istiyorum”

Gezegenlere ilgi duyan bir başka çocuk Mehmet Bolut Sergi de, “Gezegenleri çok sevdiğim için bu etkinlik beni çok heyecanlandırdı. Astronot olmak istiyorum, Mars’a çıkan ilk Türk olmak istiyorum. Çok mutluyum bu etkinlikte olmaktan” dedi.

Kozan Kalesi’nde teleskop ile gökyüzünü izleyen Gülen Ayhan isimli vatandaş ise 4 gezegeni net gördüklerini, 2 gezegeni ise göremediklerini ancak mutlu olduğunu söyledi.

Umut Dağlı – Beril Solmuşgül – Faruk Yiğenoğlu



 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla’da Hz. Mevlana 752. Vuslat Yıldönümünde anıldı Muğla’da Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin vefatının 752. yıldönümü dolayısıyla ’Şeb-i Arus’ programı düzenlendi. Muğla’da faaliyet gösteren Konya Karamanlılar Derneği’nin organizasyonuyla Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen anma töreninde protokol üyeleri ve sayıda vatandaş bir araya geldi. Gecede, Mevlana’nın öğretileri ve insanlığa mirası üzerine önemli vurgular yapıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Konya Karamanlılar Derneği Başkanı Erol Kütahyalı, Mevlana’nın sadece söz söyleyen değil, söylediklerini bizzat hayatına tatbik eden bir şahsiyet olduğunu vurguladı. Kütahyalı konuşmasında, "İnsan, bildiği için değil, bildiğini yaşadığı zaman insandır. Hz. Mevlana’nın asırlardır gönüllerde diri kalmasının asıl sebebi budur. O, sadece süslü sözler söyleyen biri değil, öğütlerini bizzat yaşayan bir kişi olduğu için hala aramızdadır. Geçmişte olduğu gibi, önümüzdeki asırlarda da hoşgörü timsali Hz. Mevlana’yı anmaya ve onun felsefesini içimizde yaşatmaya devam edeceğiz" dedi. Törene katılan Muğla Vali Yardımcısı İsmail Soykan ise Mevlana’nın evrensel değerlerine dikkat çekti. Soykan, Mevlana’nın 1207 yılında Belh şehrinde doğup 17 Aralık 1273’te Konya’da vuslata erdiğini hatırlatarak şunları söyledi: "Mevlana’nın insan anlayışının temelinde; nefsini arındırarak ilahi aşka ulaşmak vardır. Bu yolun temel taşları aşk, sabır, tevazu ve hoşgörüdür. Bu özellikler o dönemde olduğu gibi bugün de toplum olarak en çok ihtiyaç duyduğumuz değerlerdir. Bu felsefeyi ve Hz. Mevlana’nın ruhunu yaşatan bu güzel geceyi organize eden Konya Karamanlılar Derneği Başkanı’na ve üyelerine teşekkür ediyorum." Konuşmaların ardından programın finalinde gerçekleştirilen ve manevi atmosferin doruğa çıktığı semazen gösterisi, katılımcılar tarafından büyük bir ilgi ve beğeniyle izlendi.