SAĞLIK - 05 Şubat 2025 Çarşamba 13:01

"Afetlerden sonraki iyileşme bireysel değil toplumsal bir süreçtir"

A
A
A
"Afetlerden sonraki iyileşme bireysel değil toplumsal bir süreçtir"

Travma, bireyin veya toplumun başa çıkma kapasitesini aşan, derin izler bırakan olaylar karşısında yaşadığı psikolojik ve duygusal bir durum olarak tanımlanıyor. Bazı travmalar yalnızca bireysel değil, toplumsal düzeyde de etkiler bırakabiliyor. Bu travmalar arasında, ülkemizde defalarca yaşanan ve derin izler bırakan depremler en sarsıcı örneklerden biri olarak karşımıza çıkıyor.


Büyük toplumsal travmalar, yalnızca acı ve kayıplarla değil, aynı zamanda dayanışma ve kolektif iyileşmeyle de anılabilir. Medline Adana Hastanesi’nden Klinik Psikolog Fulda Karaçiçek, "Travmaları yalnızca unutmaya çalışarak değil, onları anlamlandırarak, dersler çıkararak ve dayanışmayı artırarak aşabiliriz. Unutulmamalıdır ki, bu gibi durumlarda iyileşme bireysel değil, toplumsal bir süreçtir ve oldukça uzun sürebilir" diyerek şu önemli bilgileri verdi:


"Derin izler bırakıyor


Deprem, insan psikolojisi üzerinde derin ve uzun vadeli etkiler bırakan bir doğal afettir. Aniden ve kontrolümüz dışında gerçekleşmesi, bireylerde yoğun bir çaresizlik hissi oluşturur. Travmaya uğrayan kişilerde yaygın olarak güvensizlik, kaygı, panik ataklar, uyku bozuklukları ve geleceğe dair umutsuzluk gibi belirtiler gözlemlenir. Özellikle evlerini ve sevdiklerini kaybeden bireylerde travma sonrası stres bozukluğu, depresyon ve yas süreci daha ağır seyreder.


Sadece yaşayanlar etkilenmiyor


Depremin psikolojik etkileri yalnızca doğrudan zarar gören kişilerle sınırlı kalmaz. Televizyondan, sosyal medyadan veya tanıklık yoluyla depremi takip eden kişilerde de "ikincil travma" gelişebilir. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve ruhsal olarak hassas bireyler, bu tür olaylardan derin bir şekilde etkilenebilir.


Toplumu etkiliyor


Toplum olarak yaşadığımız büyük travmalar, bireylerin psikolojisini aşarak kolektif bir etki oluşturur. Deprem gibi doğal felaketlerin sonrasında toplumda yaygın olarak yoğun kaygı, korku, güvensizlik, öfke, dayanışma ve kolektif yas süreci gözlenir. Bu gibi durumlarda insanlar, kayıplar karşısında bir araya gelerek destek grupları oluşturabilir, yaralarını birlikte sarabilirler. Ancak bunun için desteğe ihtiyaç duyarlar.


İyileşme sürecinde destek gerekir


Toplum olarak büyük travmalarla başa çıkabilmek için bireysel ve toplumsal düzeyde psikolojik destek mekanizmalarının devreye girmesi gerekir. Travmaların iyileşme süreci, bir anda olmayıp zamana yayılan ve aktif çaba gerektiren bir zamanı kapsar. Deprem gibi afetlerden sonra psikolojik destek çalışmaları, bireylerin travmayı işlemesine yardımcı olur. Psikososyal destek ekipleri, travmaya uğrayan bireylerin duygularını ifade etmelerini sağlayarak iyileşme sürecini hızlandırır.


Travmalardan güçlenerek çıkmak mümkün


Büyük toplumsal travmalar, sonrasında yalnızca acı ve kayıpla değil, aynı zamanda dayanışma ve kolektif iyileşmeyle de anılabilir. Depremler gibi doğal afetlerden sonra yaşanan travmalar, bireylerin ve toplumun dayanıklılığını adeta test eder. Ancak güçlü bir psikososyal destek sistemi, dayanışma ruhu ve önleyici tedbirler, bu tür olaylardan daha bilinçli ve güçlü bir toplum olarak çıkılmasını sağlar. Toplum olarak travmaların tekrarını önlemek için ise bilinçlenme şarttır. Deprem öncesi, sırası ve sonrası yapılması gerekenlerle ilgili farkındalık çalışmaları hem gelecek için şarttır hem de psikolojik dayanıklılığı artırır."


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’da 5 iş yerinin kurşunlanması olayına karışan şüpheliler yakandı İstanbul’da 5 otel ve iş yerinin kurşunlanması olaylarına karışan şüpheliler yakalandı. Yaşı küçük şahısların birçok suç kaydı olduğu belirlendi. Edinilen bilgilere göre, Avcılar Merkez Mahallesi Fatih Sokak’ta faaliyet gösteren Lantıs Otel’e 4 Şubat günü saat 06.50’de düzenlenen silahlı saldırıyla ilgili polis ekipleri geniş çaplı çalışma başlattı. Yapılan çalışmalarda kasklı 2 şahsın motosikletle kaçış istikametlerinin yer aldığı kamera görüntüleri sıralı şekilde incelendi. Yapılan incelemede olay sonrası Büyükçekmece’ye giden şüphelilerin Civan A., R.A. (16) ve Mert I. (18) oldukları tespit edildi. 15 Şubat’ta Özel Harekat destekli operasyonla Civan A. ve R.A. yakalandı. Şüphelilerin alınan ifadesinde motosikleti R.A.’nın kullandığı ve Mert I.’nın da otele ateş ettiği öğrenildi. Şüphelilerin "firar evi" olarak nitelendirdikleri Büyükçekmece’deki eve aynı gün düzenlenen baskında A.T.A. (17) yakalandı. Mert I.’nın evine düzenlenen operasyonda ise Mert I. ve Enes Hüseyin E. yakalandı. Gözaltına alınan şüpheliler Avcılar Asayiş Büro Amirliği’ne götürülürken, olayda kullanılan motosiklet Büyükçekmece ilçesi Pinartepe Mahallesi Mesnevi Sokak’ta bulundu. Operasyon anı saniye saniye kameraya yansıdı. Motosikletin plaka sorgusunda çalıntı olduğu anlaşılırken, Mert I. ve Enes Hüseyin E.’nin Esenyurt ve Büyükçekmece ilçelerindeki iş yerlerini kurşunlama olaylarına müşterek olarak karıştıkları belirlendi. Toplam 5 iş yeri kurşunlama olayına karışan şüphelilerden Enes Hüseyin E.’nin 4 suç kaydı, A.T.A.’nin 1 suç kaydı, Mert I.’nın 10 suç kaydı, R.A.’nın 20 suç kaydı, Civan A.’nın da 21 suç kaydı olduğu tespit edildi. Şüphelilerin emniyetteki işlemleri devam ediyor.
Batman Batman’da CHP’den istifa eden 514 kişi AK Parti’ye geçti Batman’da aralarında CHP İl Genel Meclis üyeleri, Belediye Meclis üyeleri, il başkan yardımcıları, merkez ilçe başkan yardımcıları ve gençlik kolları başkan yardımcılarının da olduğu 514 kişi, partilerinden istifa ederek AK Parti’ye katıldı. AK Parti Batman İl Başkanlığı, Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı’nı Batman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü salonunda düzenledi. Toplantıya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri, AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu, İl Başkanı Hüseyin Şansi ve ilçe belediye başkanları katıldı. İleri, CHP’den istifa edek AK Parti’ye katılan 514 kişiye rozetlerini taktı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı İleri, yaptığı konuşmada AK Parti’nin toplumun her kesimine hitap eden bir parti olduğunu belirterek, Batman’da gerçekleşen bu denli geniş katılımın da bunun göstergesi olduğunu söyledi. Dayanışmanın ve ortak hedeflerin ışığında Türkiye’nin geleceğe emin adımlarla yürüdüğünü ifade eden İleri, "Enerjimiz çok yüksek. Allah birliğimizi, beraberliğimizi daim etsin diyorum. Biz bir ve beraber olduğumuz sürece inşallah Türkiye’nin önü daha da açılacak. Cumhurbaşkanımız ve AK Parti bu ülkeyi milletin teveccühüyle emanet aldığı zaman hepinizin malumu ülke yangın yeriydi. Ekonomik sıkıntılardan tutun toplumsal hırsızlıklara kadar çok geniş yelpazede çok ciddi sıkıntılarımız vardı. Ancak çok şükür 23 yılın sonunda bugün itibarıyla geldiğimiz noktada çok rahat şekilde söyleyebiliriz bu 23 yılın sonunda AK Parti iktidarı sürecinde Türkiye alt ve üst yapısıyla sınıf atlamıştır. Bunu çok net bir şekilde ortaya koymamız lazım" dedi. AK Parti İl Başkanı Hüseyin Şansi ise AK Parti bayrağını daha ileriye taşıma gayreti içerisinde olduklarını söyledi. Şansi, "AK Parti ailesi Batman’da her geçen gün daha da genişliyor. Partimize her geçen gün toplumun her kesiminden geniş bir teveccüh ve büyük bir güven oluştuğunu görüyoruz. Bugün de partimize geniş bir katılım oldu. AK Parti ailemize katılan 514 kardeşimize rozetlerini Danışma Kurulumuza katılan Genel Başkan Yardımcımız Ömer İleri ve AK Parti Batman Milletvekilimiz Ferhat Nasıroğlu ile birlikte takdim ettik" ifadelerini kullandı.
İstanbul Trendyol Süper Lig: Fenerbahçe: 1 - Kasımpaşa: 0 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 24. haftasında Fenerbahçe, Kasımpaşa’yı konuk ediyor. Mücadelenin ilk yarısı sarı-lacivertlilerin 1-0’lık üstünlüğüyle sonuçlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 14. dakikada Mamadou Fall’un pasında topla buluşan Kevin Rodrigues, penaltı noktası gerisinden yaptığı vuruşta meşin yuvarlak yandan dışarı gitti. 19. dakikada Claudio Winck’in sağ taraftan yerden pasında Da Costa’nın altıpas içerisinde vuruşunda meşin yuvarlak az farkla yandan dışarı çıktı. 21. dakikada Fred’in derinlemesine pasında savunmandan seken topu alan Youssef En-Nesyri, ceza sahası içine girip, kaleciyle karşı karşıya pozisyonda yaptığı vuruşta meşin yuvarlak ağlara gitti. 1-0 35. dakikada savunmadan çıkarken Cafu’nun kaptırdığı topta araya giren Oğuz Aydın, ceza sahası içi sol çaprazdan yaptığı vuruşta meşin yuvarlak kaleci Gianniotis’te kaldı. Hakemler: Ali Şansalan, Abdullah Bora Özkara, Bahtiyar Birinci Fenerbahçe: İrfan Can Eğribayat, Milan Skriniar, Sofyan Amrabat, Levent Mercan, Mert Müldür, Mert Hakan Yandaş, Fred, Oğuz Aydın, Dusan Tadic, Youssef En-Nesyri, Anderson Talisca Yedekler: Ertuğrul Çetin, Engin Can Biterge, Burak Kapacak, Edin Dzeko, İrfan Can Kahveci, Filip Kostic, Osayi-Samuel, Cenk Tosun, Yusuf Akçiçek, Allan Saint-Maximin Teknik Direktör: Jose Mourinho Kasımpaşa: Andreas Gianniotis, Claudio Winck, Nicholas Opoku, Yasin Özcan, Kevin Rodrigues, Kamil Piatkowski, Mamadou Fall, Cafu, Haris Hajradinovic, Ben Ouanes, Nuno Da Costa Yedekler: Sinan Bolat, Sadık Çiftpınar, Atakan Müjde, Gökhan Gül, Antonin Barak, Sinan Alkaş, Emirhan Yiğit, Can Keleş, Yaman Suakar, Josip Brekalo Teknik Sorumlu: Serhat Sütlü Gol: Youssef En-Nesyri (dk. 21) (Fenerbahçe) Sarı kartlar: Anderson Talisca (Fenerbahçe), Claudio Winck (Kasımpaşa)