ÇEVRE - 09 Mayıs 2021 Pazar 11:09

Çevreyi kirleten geri dönüşüm tesislerine sıkı denetim

A
A
A
Çevreyi kirleten geri dönüşüm tesislerine sıkı denetim

Çevre kirliliğine neden olan 26 işletmenin faaliyetinin durdurulduğu, 32 işletmeye 7 milyon 900 bin lira para cezası uygulandığı Adana’da, plastik geri dönüşüm tesislerinde denetimler ve işlendikten sonra gelişigüzel atılan atık çöplerin kaldırılma işlemi devam ediyor.

Çevre kirliliğine neden olan 26 işletmenin faaliyetinin durdurulduğu, 32 işletmeye 7 milyon 900 bin lira para cezası uygulandığı Adana’da, plastik geri dönüşüm tesislerinde denetimler ve işlendikten sonra gelişigüzel atılan atık çöplerin kaldırılma işlemi devam ediyor.


Adana’da, son günlerde özellikle plastik geri dönüşüm işletmelerinden kaynaklanan atıkların, çevreye gelişigüzel dökülerek bertaraf edildiğine ilişkin haberler gündeme geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Denetim ekiplerini bölgeye gönderdi.


Atık geri kazanımı konusunda faaliyet gösteren 133 tesiste yapılan denetimlerde, Çevre Kanunu gereğince alınması gereken Geçici Faaliyet Belgesi veya Çevre İzin ve Lisans Belgesi olmadan çalıştığı tespit edilen 26 işletmenin faaliyeti durduruldu. Toplam 32 işletmeye 7 milyon 900 bin lira idari para cezası uygulandı.


Plastik geri dönüşüm tesislerinde denetimler sürerken atık çöplerin kaldırılması işlemi de devam ediyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, ÇED İzleme ve Çevre Denetimi Dairesi Başkanı Barış Ecevit Akgün, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un talimatıyla bölgeye ekiplerin geldiğini belirterek, “Geçtiğimiz 2 hafta boyunca yaklaşık 139 işletmeyi denetledik ve bu kontrollerde Çevre Kanununa göre alınması gereken ‘Geçici faaliyet belgesi ve çevre izin, lisans belgesi’ olmadığını tespit ettiğimiz 29 işletme hakkında faaliyetten men kararı aldık. Geçtiğimiz hafta bunların mühürleme işlemini gerçekleştirdik. Belgeleri olan işletmelerinde mevzuata uygun olarak faaliyet gösterdiklerine dair kontrollerimiz devam ediyor” dedi.



“181 ton atığı kaldırdık”


Bu denetim ve incelemeler sonucunda çevre mevzuatlarına aykırılık tespit edilirse buna ilişkin idari yaptırımları da uygulayacaklarını ifade eden Akgün, "Denetimlerde 32 işletmeye toplam 7 milyon 900 bin lira civarında çevre kanununa göre idari para cezası uyguladık. Öte yandan kanal boyuna atık atanlara yönelik yaptığımız kontrollerde de bu döküm işlemini yaptığımız şahıslar hakkında 466 bin lira para cezası uyguladık. Ayrıca Cumhuriyet Savcılığına haklarında suç duyurusunda bulunduk. Bir taraftan çevre denetimlerimizi gerçekleştirirken diğer taraftan da muhtelif bölgelerdeki atıkları kaldırma çalışmasını sürdürüyoruz. 181 ton atığı kaldırarak lisanslı geri dönüşüm tesislerine göndermeyi sağladık. Konuyla ilgili denetimlerimiz devam edecek" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünden Gölcük Tabiat Parkı açıklaması Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Gölcük Tabiat Parkı’nın işletme hakkının Bolu Belediyesinden feshedilmesi ile ilgili çıkan haberlerle ilgili açıklama yaptı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, "Bolu’da bulunan ve işletme hakkı Bolu Belediyesine verilen Gölcük Tabiat Parkı’na sözleşmenin Genel Müdürlüğümüzce hiçbir gerekçe gösterilmeden feshedildiğine dair çıkan haberler üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek görülmüştür. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Bolu Belediyesi arasında 2012 yılından itibaren çeşitli tarihlerde yapılan 3 ayrı sözleşmeyle Gölcük Tabiat Parkı’nın işletme hakkı Bolu Belediyesine verilmiştir. Bolu Belediyesi ise alt işletmecilik hakkını her üç sözleşme kapsamında yapı ve tesislerin alt işletmeciliğini Boluspor’a devretmiştir. Sözleşmelerde alt işletmeci Boluspor ise kendisine verilen alt işletmecilik hakkı kapsamındaki yapı ve tesisleri bir başka alt işletmeciye verme hakkı bulunmamasına rağmen bahse konu sözleşmelerdeki yapı ve tesisleri sözleşme hükümlerine aykırı olarak 4 farklı kişiyle ikinci kez alt sözleşme imzalayarak alt işletmeciliğe verdiği tespit edilmiştir. Bu aykırılığın düzeltilmesi için defaten yapılan yazışmalara rağmen Bolu Belediyesi tarafından sözleşmeye aykırılık bulunan bu durumun düzeltilmesine yönelik her hangi bir işlem tesis edilmediği 18 Aralık 2023 tarihinde anlaşılmıştır. Yine Genel Müdürlüğümüzce bahse konu alanlarda defaten yapılan denetimlerde temizlik, bakım onarım, ücretlendirme, trafik sorunu, yanlış araç park ettirilmesi, geçici izinsiz yapı, seyyar satıcılık gibi hususlarda sözleşmeye aykırılıklara yönelik 25 adet tutanak düzenlenmiştir. Aykırılıkların giderilmesi için Bolu Belediyesine defaten uyarılar yazılmasına rağmen işlem yapılmamıştır. Gelinen bu süreçte 2024/1 sayılı yönerge hükümleri kapsamında her üç sözleşme Bakanlığımızca feshedilerek Bolu Belediyesi’ne yazılı olarak tebligat yapılmıştır. DKMP 9. Bölge Müdürlüğü Bolu İl Şube Müdürlüğünün 09.05.2024 tarihli yazısı ve eklerinde fesih gerekçeleri detaylı olarak açıklanmıştır. Buna rağmen, yapılan açıklamalarda ’sözleşmenin hiçbir gerekçe gösterilmeden siyasi gerekçelerle habersiz şekilde feshedildiği’ iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Ayrıca Gölcük Tabiat Parkımızın ’halka kapatıldığı’ iddiası gerçek dışıdır. Parkımızın halka kapatılması gibi bir durum söz konusu değildir. Bolu ilimizdeki Abant Gölü ve Yedigöller milli parklarında olduğu gibi vatandaşlarımıza en iyi şekilde hizmet verilmeye devam edilecektir" denildi.