KÜLTÜR SANAT - 13 Eylül 2021 Pazartesi 13:43

Fikret usta kebabın başkentinde hamburgerin sırlarını anlatacak

A
A
A
Fikret usta kebabın başkentinde hamburgerin sırlarını anlatacak

Kebap diyarı Adana’da menüsünü steak ve hamburger çeşitleriyle zenginleştiren yeni nesil kebapçı Fikret Taşgıran, bu yıl 8-9-10 Ekim 2021 tarihlerinde 5’incisi düzenlenecek Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nde ezber bozan lezzetleriyle boy gösterecek.

Kebap diyarı Adana’da menüsünü steak ve hamburger çeşitleriyle zenginleştiren yeni nesil kebapçı Fikret Taşgıran, bu yıl 8-9-10 Ekim 2021 tarihlerinde 5’incisi düzenlenecek Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nde ezber bozan lezzetleriyle boy gösterecek.


FikrEt Steakhouse markasıyla merkez Seyhan ve Çukurova ilçelerindeki iki ayrı adreste işlettiği restoranlarıyla hizmet veren Fikret Taşgıran, Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nde “en iyi handmade hamburger” yapmanın sırlarını lezzet avcılarıyla paylaşacak.


Türkiye’de et denilince ilk akla gelen isim olan Cüneyt Asan ile birlikte gastronomi sahnesinde hamburger pişirmek için sabırsızlanan Fikret Taşgıran, festival alanında kuracağı FikrEt Steakhouse çadırında da Covid-19’a karşı koruyucu aşılarını tam olarak yapan ziyaretçilere ücretsiz ikramlarda bulunacak.



"İyi bir hamburger için yağlı kaliteli et şart"


Türkiye’de hamburgerin yaygın olarak tüketilmesine rağmen gerçek handmade hamburgerin nasıl yapıldığını çok az kişinin bildiğini belirten Fikret Taşgıran, “İyi hamburger yapmak için öncelikle iyi et kullanmak gerekiyor. Biz ağırlığı 250-300 kiloyu geçmiş yağlı danalar kestiriyoruz. Hamburger kıyması için karkasın 6-7 yerinden yumuşak etler seçip, biraz da kuzu eti ilave ederek hazırlıyoruz. Hamburgerimizde et lezzetinin önüne başka şeylerin geçmemesi için sadece tuz ve karabiberle incitmeden yoğuruyoruz. Köfte harcı gibi karışımları kesinlikle önermiyoruz” dedi.



Izgaradan tabağa gelinceye hamburgerin püf noktaları


Hamburgeri kömür ateşinde pişirmenin işin püf noktalarından olduğunu, dumanın ete ayrı bir aroma ve lezzet kattığını kaydeden Taşgıran, “Hamburger köftemiz yaklaşık 160-180 gram olduğu için ortalama pişme süresi 10 dakikayı buluyor. Normala göre 2 dakika kadar daha fazla ateşte kalıyor. Et odaklı çalıştığımız için köftenin üzerine sadece cheddar peyniri, karamelize soğan ve rozbif ekliyoruz. Hamburger ekmeğimiz de bize özel üretiliyor. Zerdeçallı yumuşak ekmeğimizin üzerinde yumurta sarısı ve susam bulunuyor. Hamburger köftemizin formülü bizde saklı, ancak Adana Lezzet Festivali meydanını dolduracak konuklara çok önemli tüyolar vereceğim. Çünkü etin dokusu, karışımındaki denge, etlerin dinlendirilmesi, kıymanın çekimi, yoğrulması, her şeyi ayrı bir özellik taşıyor. Günlük hayatımızın vazgeçilmez lezzetlerinden bir olan hamburgerin en lezzetli halinin nasıl pişirileceğini merak eden herkesi Adana Lezzet Festivali’ne davet ediyorum” diye konuştu.



"Adana’nın gastronomi turizminde öne çıkması için çalışıyoruz"


Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Adana Şubesi Başkan Yardımcısı olarak da Adana’nın gastronomi turizminde öne çıkması için çeşitli çalışmalar yürüten Fikret Taşgıran, “Adana denince akla ilk kebap geliyor, ancak binlerce yıldır birçok medeniyete beşiklik eden memleketimiz, etlisinden zeytinyağlısına, hamur işinden çorbasına ve tatlılarına kadar çok zengin mutfak kültürüne sahip. TÜRES Adana Şubesi olarak Türk mutfağını ve Adana’nın yöresel lezzetlerini en iyi şekilde tanıtmanın gayretini gösteriyoruz. Adana’nın gastronomi turizminde daha fazla söz sahibi olması için var gücümüzle çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Kadın üreticilerin emeği değer görüyor Tepebaşı Belediyesi’nin yerel üretime ve kadınlara verdiği destekler doğrultusunda hizmete sunduğu Kadın Üretici Ürün Satış Noktası, vatandaşlardan yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Tepebaşı Belediyesi, hayata geçirdiği proje ve çalışmalar ile üretici kadınların emeğine sahip çıkmayı sürdürüyor. İlk olarak Temmuz 2019’da hizmete başlayan ve kent halkı tarafından çok sevilen Kadın Üretici Ürün Satış Noktası haftada üç gün olmak üzere Özdilek Sanat Merkezi, Batıkent Mahallesindeki Hasan Âli Yücel Belde Evi ve Uluönder Mahallesi Fevzi Çakmak Caddesi’nde hizmet veriyor. Kırsal mahalle sakini üretici kadınlar, kurulan tezgahlarda ürettikleri doğal ürünleri kent halkının beğenisine sunuyor. Eskişehirlilerden ilgi gören ürünler, kadınların emeklerini kazanca dönüştürmesini sağlıyor. Tepebaşı Belediyesi tarafından ücretsiz tezgah, çadır gibi imkanların sağlandığı Kadın Üretici Ürün Satış Noktası ile kadınlar, doğal ürünlerini Eskişehirlilerle buluşturuyor. Kadın üreticiler kendilerine verilen imkandan dolayı Tepebaşı Belediyesi’ne teşekkürlerini iletirken, vatandaş da doğal ürün tüketmekten ve kadınlara destek olduklarından dolayı memnun olduklarını ifade ediyor. Kadın Üretici Ürün Satış Noktası; salı günleri Uluönder Mahallesi Fevzi Çakmak Caddesi’nde Avlulu Çarşı arkası, perşembe günleri Özdilek Sanat Merkezi bahçesinde ve cumartesi günleri de Batıkent Mahallesindeki Hasan Âli Yücel Belde Evi bahçesinde Eskişehirliler ile bir araya geliyor. El işi ürünler beğeniye sunuluyor Öte yandan Kadın Üretici El İşi Satış Noktası da faaliyetlerine devam ediyor. Kırsal mahalle sakini üretici kadınlar, çarşamba günleri Uluönder Mahallesi Fevzi Çakmak Caddesi’nde, el emeği göz nuru el işi ürünlerini kent halkının beğenisine sunuyor.
Giresun Giresun’da istihdam seferberliği devam ediyor Giresun’da 2024 yılının ilk 4 ayında iş arayan 10 bin 730 kişiden bin 780 kişisinin işe yerleştirildiği açıklandı. Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti başkanlığında il İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda istihdama yönelik bilgi veren Giresun Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Sarı, “2024 yılı içinde kuruma 5 bin 227 kadın ve 5 bin 503 erkek olmak üzere toplam 10 bin 730 iş arayan vatandaşımızın başvuruda bulundu. Aynı dönem içinde kamu sektöründen 32, özel sektörden 2 bin 371 kişi olmak üzere toplam 2 bin 403 kişilik açık iş talebi alındı. Bu dönem içinde kamuya 3, özel sektöre ait işyerlerine ise 46 engelli ve bin 731 normal işsiz olmak üzere toplam bin 777 işsiz vatandaşımız işe yerleştirildi. İlk 4 aylık dönem içinde istihdama kazandırılan kamu ve özel sektör toplam işçi sayısı ise bin 780 kişiye ulaştı. Bu dönemde düzenlenen 69 kurs ve programlara 499 kadın ve 271 erkek olmak üzere toplam 769 işsiz vatandaşın katıldı. Ayrıca il genelinde faaliyet gösteren özel sektör işletmelerinde açılan 30 İşbaşı Eğitim Programlarına da 47 kadın, 30 erkek olmak üzere toplam 77 işsiz vatandaşın katıldı. Kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde düzenlenen 39 TYP’lere 451 kadın ve 241 erkek olmak üzere toplam 692 işsiz vatandaşımız katıldı. Dönem içinde istihdam seferberliği kapsamında bin 347 işveren ile temas ve ziyaret yoluyla irtibat kurularak, kurumun istihdamla mücadele kapsamındaki yürüttüğü hizmetleri konusunda bilgilendirme çalışması yapıldı” dedi.
Balıkesir Kız öğrenci yurdunun çevresine yeni fidanlar dikildi Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde bulunan Hasan Basri Çantay Yurdu’nda gerçekleştirilen ‘Fidan Dikim Etkinliği’ ile yurtta barınan öğrenciler fidanları toprakla buluşturdu. Fidan dikim etkinliğini, Balıkesir Valiliği koordinesinde Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü, Balıkesir Üniversitesi ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirildi. Yurtlar sadece barınma alanları olarak değil; aynı zamanda gençlerin sosyal ve kültürel etkileşimlerini yaşadığı ortamlar olarak da önem taşıyor. Bu nedenle yurtlarda kalan öğrencilerin ders dışı zamanlarını olumlu bir şekilde değerlendirmeleri için çeşitli etkinlikler ve faaliyetler düzenleniyor. Bu tür etkinlikler, gençlerin sosyal ve akademik gelişimine katkı sağlamak, milli, manevi ve insani değerleri tanımalarına yardımcı olmak ve doğaya olan sevgilerinin arttırılması amaçlanıyor. Hasan Basri Çantay ve Balıkesir Kız Yurdu öğrencileri, ağaç ve orman sevgisi konularında bilinçlenmek, gençlerin çevre faaliyetlerinde etkin rol almaları ve yaşadıkları çevreye duyarlılıklarının artırılması hedefiyle fidan dikim etkinliğinde bir araya geldiler. Vali İsmail Ustaoğlu,” Bugün gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikte fidanları toprakla, umutları yarınlarımızla buluşturacağız. Unutmamalıyız ki ağacıyla, ormanıyla, taşıyla, toprağıyla bu cennet vatan hepimizindir. Bu bilinçle hareket ederek, gelecek nesillere en değerli ve en paha biçilmez bir miras olarak, uygarlığın en temel göstergesi olan ağacı ve ormanı bırakmalıyız. Toprakla buluşturduğumuz bu fidanların ülkemiz, şehrimiz, milletimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı. İl Müdürü Adem Özalp, ” Ormanların korunması ve sürdürülebilir yönetimi, insanların sağlığına ve refahına katkıları, çevre kirliliğinin azaltılması, iklim değişikliğiyle mücadele ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak adına kritik önem taşır. Ağaçların, insanların sağlığına ve refahına katkıları, çevre kirliliğinin azaltılması, iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve doğal yaşam alanlarını korumak gibi birçok farklı alanda etkileri bulunuyor Bizler de geleceğimiz olan gençlerimize, çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak adına hep birlikte doğaya katkı sağlamak için fidan dikim etkinliklerine katılmaya devam edelim. Bu anlamlı etkinliğe, katkı sunan ve katılım sağlayan herkese teşekkür ederim” dedi. Fidan dikim törenine Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Orman Genel Müdürü Kemal Kayıran, Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cevdet Avcıkurt, Gençlik ve Spor İl Müdürü Adem Özalp ve birim müdürleri ile öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen bu anlamlı etkinlikle dikilen fidanlar geleceğe bir armağan olarak bırakılarak, yıllar boyunca yaşam alanlarına renk katacak ve doğal dengenin korunmasına katkı sağlayacak.
Düzce Toz taşınımı oto yıkamacıların yüzünü güldürdü Düzce’de etkili olan yağmur ve toz taşınımı sebebiyle araçlarının üzeri çamurla kaplanan sürücüler oto yıkamacılarda yoğunluğa sebep oldu. Düzce’de toz bulutunun ardından etkili olan kısa süreli yağışı, hem günlük yaşamı olumsuz etkiledi hem de araçların üzerini çamurla kapladı. Araçları çamurla kaplanan sürücülerin bazıları gece saatlerinde araçlarını yıkarken, bazıları ise soluğu oto yıkamacılarda aldı. Aracını yıkayan Aykut Ekinci, "Gündüz saatlerinde Afrika’dan gelen toz ile birlikte yağan yağmur araçların üzerini çamur yaptı. Yarın da işlerimiz var. Gece hava durumu da müsaitken arabamı yıkadım" dedi. Oto yıkamacılarda yoğunluk oluştu Aracını çamurdan arındırarak temizletmek isteyen bazı araç sahipleri ise oto yıkamacıların yolunu tuttu. Oto yıkamacı Evren Eser, "Keşke iş yerimize her gün bu kadar araç gelse. Tabii her gün böyle olmuyor. Araçların üzerinin çamurla kaplanması oto yıkama işi yapan esnafın dükkanlarındaki yoğunluğunu artırdı. Bizde insanların araçlarına daha temiz binebilmeleri için temizliyoruz. Sene de bir hafta böyle bir olayla karşılaşıyoruz. Daha önceki senelerde de karşılaşmıştık" diye konuştu. Aracını yıkatmak için sırada bekleyen Tamer Yeşildağ ise "Dün yağan yağmur ve toz bulutu ile araçlarımızın üzeri çamurla kaplandı. Aracımla çamurlu gezmek yerine yıkatmaya geldim ancak yoğunluktan dolayı bekliyoruz" şeklinde konuştu.