GÜNDEM - 10 Ağustos 2023 Perşembe 09:25

Hurdacılıktan dünya 3’üncülüğüne

A
A
A
Hurdacılıktan dünya 3’üncülüğüne

Adana’da hurdacılık yapan ve çocukluk hayalini gerçekleştirip mühendis olan Göncü Musa Zeytun, işitme engellilerin hayatını kolaylaştırmak için yaptığı yazılımla Çin’de düzenlenen uluslararası bir yarışmada dünya 3.lüğü elde etti. Zeytun, “Dünyadaki 500 milyon işitme engelli bu programın hayata geçmesiyle engelleri aşacak” dedi.

Mehmet (78) ve Münevver (70) Zeytun çiftinin 9 çocuğundan biri olan Göncü Musa Zeytun (30), çocuk yıllarında mekatronik mühendisi olmak istedi. Maddi zorluklara rağmen hayalinden vazgeçmeyen Zeytun, hayalini gerçekleştirmek için hurda ve kağıt toplayıcılığı dahil her türlü işi yaptı. Zeytun, yaşadığı zorluklara rağmen zekası, hırsı, azmi ve kararlılığı ile mühendis oldu.

Hurdacılıktan dünya 3’üncülüğüne

İşitme engelli arkadaşı ile iletişim kurarken çok zorlanan Zeytun, işitme engellilerin rahat bir şekilde iletişim kurabilmeleri için ‘Dostext’ isimli yazılım programını geliştirdi. Dostext ismini verdiği program ile ‘merhaba’ diyen bir kişinin söylediği söz, işitme engelli kişiye işaret diliyle, işitme engellinin işaret diliyle anlattıkları ise karşı tarafa yazı olarak iletiliyor.

Çin’de dünya 3.lüğü aldı

Göncü Musa Zeytun’un projesi, ilk olarak WIIPA tarafından Mayıs ayında İstanbul’da düzenlenen‘1Idea 1World’ yarışmasında ikincilik, Temmuz ayında ise Çin Expo’da düzenlenen yarışmada ise dünya 3.lüğü elde etti. İhlas Haber Ajansı’na konuşan Göncü Musa Zeytun, projenin hayata geçirilmesiyle dünyadaki 500 milyon işitme engellinin hayatının kolaylaşacağını belirtti. Zeytun, “Gururluyuz. Start-Up dünyasında uluslararası arenada ülkemizin bayrağını dalgalandırmak bize büyük bir mutluluk verdi. Projemizin evrensel bir sorunu çözmeye aday olduğunu, aynı zamanda sürdürülebilir ve yatırım açısından cazip bir proje olduğunu görmek bizi gururlandırdı” ifadelerini kullandı.

Hurdacılıktan dünya 3’üncülüğüne

“300 bin dolarlık yatırıma ihtiyacımız var”

Projesine 300 bin dolar yatırım beklediğini söyleyen Zeytun, “2 farklı olimpiyata katıldık ve ikisinde de podyumda yer aldık. En son katıldığımız yarışmada dünya 3.sü olduk. Biz ve bizim gibi gençler katma değeri yüksek projeler üretiyoruz. Biz ve bizim gibilere destek verilmesi lazım. Böyle durumlarda devletin bizzat kendisi en büyük destekçidir. Dünyada 500 milyon işitme engelli var. Türk gençlerinin yaptığı bu yazılım, birçok işaret ve konuşma dilinde bütün dünyaya hizmet verecek. Yazılımımız yerli, çözümümüz evrensel. Bizim Dostext olarak yatırım ihtiyacımız devam ediyor. 3 milyar dolarlık piyasa için 300 bin dolarlık bir yatırıma ihtiyacımız var” dedi.

“Kağıt toplayan o insan artık dünyaya yazılım satacak”

Yazılımının bütün dünyada kullanılacağını anlatan Musa Zeytun, “500 milyon işitme engellinin hayatını kurtaracak projeyi Türk gençleri yerli ve milli imkanlarla geliştirdi ve patentledi. Sokaktan kağıt toplayan o insan artık dünyaya yazılım satacak. Bunun dışında en büyük yatırımcı devletimizdir. KOSGEP ve TÜMMİAD ülkemizi ileri taşıyacak projelere önemli katkılar sağlıyor. TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Selçuk Selek, Adana KOSGEB İl Başkanı Mehmet Eren ve TÜMMİAD Başkanı Bülent Kavaklı’ya desteklerinden dolayı minnettarım” şeklinde konuştu. Şirket avukatı Özge Can Özgür ise işitme engellilerin bu proje sayesinde adalete erişiminin kolaylaşacağını söyledi.

Umutcan İşledici - Ramazan İlın

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Başkan Başdeğirmen, çocuklarla iftarda buluştu Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve eşi Şadiye Başdeğirmen, Sidre Mahalle Muhtarlığınca düzenlenen iftarda çocuklarla bir araya geldi. Sidre Mahallesi Muhtarı Hacer İnci Özbey’in her yıl çocuk iftarı programı düzenlediğini belirten Başkan Başdeğirmen, muhtar ve programa katkı veren hayırseverlere teşekkür etti. Sidre Mahalle Muhtarlığı tarafından geleneksel hale getirilen ve bu yıl 12’incisi gerçekleştirilen çocuk iftarına Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve eşi Şadiye Başdeğirmen, iş insanları ve çocuklar katıldı. Başdeğirmen çifti, Modapark Düğün Salonu’nda düzenlenen iftarda çocuklarla yakından ilgilendi, onların fotoğraf çektirme taleplerini geri çevirmedi. Programda çocuklara ikramlarda da bulunuldu. Sidre Mahallesi Muhtarı Hacer İnci Özbey, 12 yıldır muhtar olduğunu ve 12 yıldır geleneksel olarak çocuk iftar programı düzenlediklerini belirterek, çocukların bu sayede Ramazan ayının maneviyatını yaşadığını dile getirdi. Özbey, "Kadir Gecesi’nin de maneviyatını yaşayalım diye biz bugünü tercih ettik. Sayın belediye başkanımız ve eşi Şadiye Hanımefendi bu kadar işlerinin yoğunluğunda Sidre Mahallemizin güzel çocuklarını yalnız bırakmadılar. Kendilerine canı gönülden teşekkür ediyorum. Ne zaman zorda kaldık, ne zaman onları özledik yanımızda oluyorlar. İftar programının hayırseverlerin destekleriyle düzenliyoruz. Hayırlarını Allah kabul etsin" dedi. Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Ramazan ayında iftarda çocuklarla birlikte olmaktan mutlu olduklarını ifade ederek, Sidre Mahallesi Muhtarı Hacer İnci Özbey’in bu hassasiyetini her yıl gösterdiğini söyledi. Özbey’e ve iftar programına destek veren hayırseverlere teşekkür eden Başkan Başdeğirmen, "Geleceğimiz olan çocuklarımız ve gençlerimiz Allah ileride çok güzel hizmetler yapmayı nasip eylesin. Ailelerine, devletimize ve milletimize hayırlı bir birey olarak yetişmesini nasip eylesin. Bu mübarek günün hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerinde bulundu. Program Başdeğirmen çiftinin çocuklarla hatıra fotoğraf çektirmesiyle sona erdi.