KÜLTÜR SANAT - 18 Ekim 2025 Cumartesi 14:44

Kırgızistan ve Kazakistanlı sanatçılar Saimbeyli’nin kurtuluş coşkusuna ortak oldu

A
A
A
Kırgızistan ve Kazakistanlı sanatçılar Saimbeyli’nin kurtuluş coşkusuna ortak oldu

Adana’nın Saimbeyli ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 105. yıl dönümü, düzenlenen etkinliklerle coşkuyla kutlandı.


Kurtuluş etkinlikleri kapsamında sabah saatlerinde başlayan programda mehter takımı marşlar çalarak Saimbeyli sokaklarını inletti. Şehitler için Kur’an-ı Kerim okunup dua edilirken, gün boyu süren etkinliklerde ilçe halkı büyük bir coşku yaşadı. Etkinliklere Kırgızistan’dan Gulira Kasymkulova ve Kazakistan’dan Ulalika Aldamjarova adlı halk sanatçıları da katıldı. Sahne alan sanatçılar, söyledikleri halk türküleriyle izleyicilerden büyük alkış aldı.


Saimbeyli Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı ev sahipliğinde düzenlenen törende konuşan Kaymakam Emre Aydın, ilçenin milli mücadeledeki tarihi önemine dikkat çekti.


Belediye Başkanı Mahmut Dal ise "Bugün, ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 105. yıl dönümünü coşkuyla kutluyoruz. Saim Bey, Doğan Bey, Osman Tufan Paşa, Gizik Duran ve Arap Ali gibi kahramanlarımızın önderliğinde yakılan direniş ateşi, 18 Ekim 1920’de zaferle sonuçlanmıştır. Bu kurtuluş, sadece Saimbeyli’nin değil, tüm Türk milletinin bağımsızlık destanının bir parçasıdır" dedi.


AK Parti Adana Milletvekili Sunay Karamık da birlik ve beraberlik mesajı vererek, "18 Ekim 1920’de bu topraklarda verilen mücadele, sadece Saimbeyli’nin değil, tüm milletimizin azminin sembolü olmuştur. O gün ‘Ya istiklal ya ölüm’ diye haykıran kahramanlarımızın mirası bugün hâlâ kalplerimizde yaşamaktadır" ifadelerini kullandı.


Törende öğrenciler tarafından şiirler okundu, âşıklar sahne aldı, halk oyunları ekipleri gösterilerini sundu.



Kırgızistan ve Kazakistanlı sanatçılar Saimbeyli’nin kurtuluş coşkusuna ortak oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale Çanakkale’de 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan kaza genç çifti birbirinden ayırdı Çanakkale’de 5 kişinin hayatını kaybettiği ve 1 kişinin yaralandığı kaza, 5 ay önce evlenen Neslihan ve Mustafa Soysal çiftini birbirinden ayırdı. Kaza, gece saat 02.30 sıralarında Lapseki-Çanakkale kara yolunda meydana geldi. Sürücüsünün kimliği henüz belirlenemeyen 35 APD 325 plakalı otomobil, iddiaya göre polisin ’dur’ ihtarına uymayarak kaçmaya başladı. Polisle kovalamacaya giren otomobil Kangırlı sapağında ters yöne girip, o sırada Lapseki istikametinden gelen 17 LP 800 plakalı otomobile çarptı. Kazayı gören diğer sürücüler durumu 112 Acil sağlık ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibi sevk edildi. Kaza sonucunda iki otomobildeki 5 kişi hayatını kaybederken, 1 kişi ise yaralandı. Kazada, 35 APD 325 araçta bulunan Nuray Tekin, Osman Göksu, Doğuran Samet Eğer hayatını kaybetti. Mustafa Soysal idaresindeki 17 LP 800 plakalı araçta bulunan Neslihan Soysal ve Hanife Soysal hayatını kaybederken sürücü yaralandı. Ambulansla hastaneye kaldırılan sürücü taburcu edildi. Genç kadın da hayatını annesi gibi trafik kazasında kaybetti Kazada hayatını kaybeden edebiyat öğretmeni Neslihan Soysal’ın annesi Feray Akın’ı 2017 yılında Muğla’da Anneler Günü gezisinde trafik kazasında, babasını ise 2020’de kaybettiği öğrenildi. Neslihan Soysal’ın 5 ay önce evlendiği eşi Mustafa Soysal ise kazadan yaralı olarak çıktı.
Tekirdağ Tekirdağ’da hamsi izdihamı: 3 ton hamsi dağıtıldı Tekirdağ’da düzenlenen "2. Hamsi ve Mıhlama Festivali"nde yaklaşık 3 ton hamsi ücretsiz dağıtılırken, alanda uzun kuyruklar oluştu. Karadeniz İlleri Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nce Karadeniz Mahallesi’nde gerçekleştirilen festival yoğun ilgi gördü. Festival alanına gelen vatandaşlar, Trabzon ekmeği, Akçaabat köftesi, Vakfıkebir tereyağı başta olmak üzere Karadeniz Bölgesi’ne özgü ürünlerin yer aldığı stantları gezdi, kemençe eşliğinde horon oynadı. Hamsi için metrelerce kuyruk Festival kapsamında kurulan ızgaralarda pişirilen yaklaşık 3 ton hamsi vatandaşlara ücretsiz olarak ikram edildi. Hamsiden tatmak isteyenler uzun kuyruklar oluştururken, oluşan kalabalık dronla havadan görüntülendi. Dernek Başkanı Muharrem Akyüz, gazetecilere yaptığı açıklamada, 10 bin kişilik hamsinin festival alanında hazırlandığını söyledi. Akyüz, "Burada hamsi bir temsil. Önemli olan aynı çimende buluşmak. Karadeniz’in gücü, bizim kardeşliğimiz, hamsi ve mıhlamanın birleştiriciliği. Herkesi bekliyoruz" dedi. Etkinliğe İstanbul, Çanakkale, Edirne ve Kırklareli’nden de katılım olduğunu belirten Akyüz, festivalin kente ekonomik katkı sağladığını vurgulayarak, "Bütün oteller dolu. Akşam gezdim, dolaştım. Bu tip hareketin her yere katkısı var. Bunların artması lazım. Her şeyden önemlisi bütün Türkiye burada. Türkiye’nin renklilikleri ve farklılıkları burada herkes aynı horon halkasında buluşuyorlar. Kimse kimseyi ayırmaksızın aynı tencereden mıhlamayı ve aynı ızgarada pişen hamsiyi bölüşüyoruz. Bu çok güzel bir şey" ifadelerini kullandı. Hamsi ve Mıhlama Festivali, bu gece düzenlenecek Selçuk Balcı konseriyle sona erecek.