EKONOMİ - 30 Mayıs 2026 Cumartesi 09:38

Kurbanlar kesildi, kelleler ütülmeye başladı

A
A
A
Kurbanlar kesildi, kelleler ütülmeye başladı

Kurban Bayramı’nda kurbanlarını kesen vatandaşlar kelle paça hazırlığı için ocak başına geçti. Adana’nın Kozan ilçesindeki kadınlar ise köylerde yıllardır sürdürülen kelle ütme geleneğini kent merkezinde ekonomiye dönüştürerek hem kendi kurbanlarının kelle paçalarını hazırladı, hem de sipariş alarak aile bütçesine katkı sundu.


İlçeye özgü geleneksel yöntemlerle hazırlanan kelle paçalar için kadınlar sabahın erken saatlerinden itibaren ateş başında mesai yaptı. Kurbanlıkların kelle ve ayaklarını ütüp temizleyen kadınlar, yaklaşık 12 saat süren zahmetli çalışmanın ardından ürünleri tüketime hazır hale getirdi. Bayram boyunca 700 liraya kelle ve ayak ütüp yoğun mesai yapan kadınlar, hem geleneksel lezzeti yaşattı hem de emekleriyle aile ekonomilerine katkı sağladı.



"Bu bizim bayram kültürümüz"


Kurbanın hiçbir bölümünün israf edilmemesi gerektiğini belirten Gülizar Dinler, yıllardır süren kültürü yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. Dinler, "Hem kendi paçalarımızı hem de komşuların paçalarını hazırlıyoruz. Bu bizim bayram kültürümüz. Genç gelinlere yardım ediyoruz çünkü yeni nesil bu işleri çok bilmiyor. Bu sene 300 kelle hazırlamayı hedefliyoruz. Bunun püf noktası tüylerin tamamen arındırılması ve doğru şekilde ütülmesi. Bir tarafı yanıp diğer tarafı çiğ kalırsa olmaz. Bölgede bunu genelde anneler, yaşlı kadınlar yapar. Kurbanın hiçbir uzvunu atmamamız lazım. Kelle paça hazırlığını 700 liraya yapıyoruz" dedi.



"Bu ürün şifa deposu"


Kelle paça çorbasının şifa deposu olduğunu ifade ederek, "Kelle ütümü yapıyoruz. Sabah 05.30’da başlayan mesai gece geç saatlere kadar sürüyor. Özellikle kış aylarında çok tüketiliyor. Şifa deposu olarak görüldüğü için vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor" diye konuştu.



Kurbanlar kesildi, kelleler ütülmeye başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Beşparmak Dağları’nda çobanlığı terk etmeyen sadece Rukiye bacı kaldı Türkiye’de gençlerin tarımdan ve kırsal yaşamdan hızla uzaklaşması ile birlikte bir zamanlar çobanlar tarafından paylaşılamayan Aydın ve Muğla sınırları arasında kalan Beşparmak Dağları bu günlerde bir elin parmak sayısını geçmeyecek kadar çobana kaldı. Onların da en genci 60 yaşına merdiven dayayan Çine Develiler mahallesinde yaşayan Rukiye Kocabıyık oldu. İlerleyen yaşına rağmen halen ata mesleği çobanlığı sürdüren Rukiye Kocabıyık, keçi çobanlığının genç işi olduğunu ancak gençlerin bu işi yapmaması nedeniyle her yıl sürüsünü azaltarak mesleğini sürdürdüğünü belirtti. Bir zamanlar Latmos adıyla da bilinen Beşparmak Dağları’nın keçi ve koyunların çan sesleri ile şenlendiğini ancak gençlerin tarım ve çobanlığı terk edip şehre göç etmesi ile yıllardır yeni çoban yetişmediğini belirten Rukiye Kocabıyık, "Eskiden bu dağlar sürülere yetmezdi, şimdi koyun-keçi otlatan kalmadı. Neredeyse en genç çoban ben kaldım ben de 60’ına merdiven dayamak üzereyim. Yıl geçtikçe dizlerimin dermanı kesiliyor, keçi peşinde koşmak genç işi. Gençler de bu işi yapmadığı için dağlarda çobanlık yapan çok az kişi kaldık" dedi. Tarım ve hayvancılık saha araştırması verilerine göre; Türkiye’de çobanlık ve küçükbaş hayvancılık yapan üreticilerin yaş ortalaması, 55 ile 58 yaş arasında değişiyor. Sektörde genç nüfusun azalması ve köyden kente göç nedeniyle çobanların büyük bir çoğunluğu ileri yaştaki kişilerden oluşuyor.
Kars Milletvekili Adem Çalkın, "Şehitlerimizin emanetleri baş tacımızdır" AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın, Kurban Bayramı dolayısıyla Arpaçaylı şehitlerin ailelerini ziyaret ederek hem bayram sevincini paylaştı hem de devletin ve milletin vefa duygusunu bir kez daha gösterdi. Bayram ziyaretleri kapsamında ilk olarak Şehit Polis Memuru Engin Yılmaz’ın ailesiyle bir araya gelen Milletvekili Adem Çalkın, aile bireyleriyle yakından ilgilenerek Kurban Bayramlarını tebrik etti. Ziyarette şehidin aziz hatırası dualarla anılırken, Kur’an-ı Kerim okunup Fatiha gönderildi. Şehit ailelerinin milletin en değerli emanetleri olduğunu vurgulayan Çalkın, vatan uğruna canlarını feda eden kahramanların fedakarlıklarının hiçbir zaman unutulmayacağını belirtti. Devletin tüm kurumlarıyla şehit yakınlarının yanında olmaya devam edeceğini ifade eden Çalkın, ailelerin her zaman baş tacı olduğunu söyledi. Milletvekili Çalkın, bayram programı kapsamında daha sonra Şehit Oğuzhan Ulaş Avcı’nın ailesini ziyaret etti. Aile fertleriyle sohbet eden Çalkın, onların talep ve düşüncelerini dinleyerek Kurban Bayramı’nı kutladı. Ziyaret sırasında duygusal anlar yaşanırken, şehitlerin kahramanlıklarının gelecek nesillere aktarılmasının önemine dikkat çekildi. Samimi ve sıcak bir atmosferde gerçekleşen ziyaretlerde birlik, beraberlik ve dayanışma mesajları verildi. Bayramların, toplumsal bağları güçlendiren ve milli-manevi değerleri pekiştiren özel günler olduğuna işaret eden Çalkın, şehit ailelerinin her zaman milletin gönlünde müstesna bir yere sahip olduğunu dile getirdi. Duaların edilmesi ve şehitlerin rahmetle yâd edilmesinin ardından sona eren ziyaretlerde, vatan uğruna can veren tüm şehitler bir kez daha minnet, şükran ve rahmetle anıldı. Şehit aileleri ise ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirerek Milletvekili Adem Çalkın’a teşekkür etti.