SAĞLIK - 13 Şubat 2026 Cuma 10:32

Uzmanından elektronik sigara uyarısı: "Bu likitlerin içerisinde her türlü madde var"

A
A
A
Uzmanından elektronik sigara uyarısı: "Bu likitlerin içerisinde her türlü madde var"

Yeşilay Adana Şube Başkanı Dr. Yunus Emre Yıldırım, sigarayı bırakmada alternatif olarak kullanılan elektronik sigara kullanımının vücutta geri dönülemez hasarlara yol açtığını belirterek, "Elektronik sigara, normal tütünden çok daha zararlı. Bu likitlerin içerisinde her türlü madde var" dedi.

Her yıl milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine sebep olan tütün bağımlılığı ile mücadele kapsamında 2026, ‘Bağımsızlık yılı’ olarak kutlanıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, her yıl 8 milyondan fazla kişi tütün kullanımı nedeniyle hayatını kaybederken, bu ölümlerin 1,3 milyonu pasif içicilikten kaynaklanıyor. Adana’daki Seyhan Devlet Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği’nde ise 2008 yılından bu güne kadar binlerce kişinin sigarayı bırakması sağlandı. Bu kapsamda hastanede sigarayı bırakan sağlık çalışanlarına ve bırakmayı düşünenlere yönelik toplantı düzenlendi.

Uzmanından elektronik sigara uyarısı:

"İnsanlar, çevreden gelen yorumlara kulak asmamalı"

Sigarayı bırakan sağlık çalışanlarından Şule Şahin, "Sigarayı daha öncede bırakmak için çaba gösterdim ama başarılı olamadım. Sonra bırakmaya karar verdim ve Seyhan Devlet Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği’ne başvurdum. Şu anda çok iyiyim, nefes almam kolaylaştı. Sigarayı bırakmak isteyenler mutlaka kendinden emin olmalılar, bol su içmeliler ve çevreden gelen yorumlara kulak asmamalılar" diye konuştu.

"Hasta kabullerimiz sürüyor"

Sigara Bırakma Polikliniği Uzman hemşiresi Ayşe Turan, "1 yıl boyunca hiç sigara ve nikotin kullanmamış kişileri bizler artık sigarayı bırakmış kişiler olarak niteliyoruz. Bu oran, yüzde 35-47 arasında değişmekte. Hasta kabullerimiz sürüyor. Gelen danışanların önce tahlilleri yapılıyor, sonra eğitime giriyorlar ve ardından uygun olan farmakolojik tedavi uygun hekim tarafından başlanıyor" dedi.

Uzmanından elektronik sigara uyarısı:

"Her 4 kişiden 3’ü sigaranın çokta tehlikeli olmadığını düşünüyor"

Yeşilay Adana Şube Başkanı Dr. Yunus Emre Yıldırım ise sigara bağımlılığının ciddi seviyelerde olduğuna değinerek, "Sigara bırakmak isteyen vatandaşlarımız bizlere başvurduğunda yüzde 85’e yakın bir başarı oranımız söz konusu. Aslında şu anda sigaranın tehlikesinin algısı var ülkemizde. Sigarayı ne yazık ki tehlikeli olarak görmüyoruz. Türkiye’de her 4 kişiden 3’ü sigaranın çok da tehlikeli olmadığını düşünüyor. Bize başvuran 100 kişiden 7’si sigaranın tehlikeli olmadığını savunuyor. Biz bu algıyı yıkmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Elektronik sigara, normal tütünden çok daha zararlı"

Uzmanından elektronik sigara uyarısı:

Elektronik sigaranın normal sigaraya oranla daha zararlı olduğuna dikkat çeken Dr. Yıldırım, şunları söyledi:

"Türkiye’de yeni düzenlemeler gündemde. Sigara içilmemesinin farkındalığının arttırılması bizler açısından çok sevindirici. Normal sigarayı bırakmak maksatlı başlanılan elektronik sigara tüketilmeye devam ediyor. Elektronik sigara, normal tütünden çok daha zararlı. Bu likitlerin içerisinde her türlü madde var. Normal tütünün içerisinde ne olduğunu biliyoruz ama likitleri bilmiyoruz ve şu anda satışı da yasak. Bunu elde eden kişiler yasal olmayan yollardan elde ediyor. Bu konuda gelecek olan yasal düzenleme bizler için çok önemli. Elektronik sigara, en az sigara kadar tehlikelidir."

Umutcan İşledici - Elif Ayşenur İşledici

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul SATKOF İstanbul İl Temsilciliği törenle açıldı Sağlık Turizmi Konfederasyonu (SATKOF) İstanbul İl Temsilciliği, Genel Başkan Prof. Dr. Aysun Bay’ın öncülüğünde gerçekleştirilen törenle resmi olarak açıldı. Sağlık Turizmi Konfederasyonu İstanbul İl Temsilciliğinin açılışı, SATKOF Genel Başkanı Prof. Dr. Aysun Bay liderliğinde gerçekleştirildi. Program, sağlık turizmi alanında Türkiye’nin küresel vizyonunu güçlendirecek stratejik bir adım olarak değerlendirildi. Açılışta konuşan Prof. Dr. Aysun Bay, İstanbul’un uluslararası sağlık yatırımları, ileri sağlık teknolojileri ve sağlık diplomasisi açısından taşıdığı kritik öneme dikkat çekti. Bay, "İstanbul; coğrafi konumu, sağlık altyapısı ve uluslararası bağlantı kapasitesiyle küresel sağlık turizminin merkezlerinden biri olmaya adaydır. SATKOF olarak bu süreci güçlü bir kurumsal vizyon ve sürdürülebilir projelerle yöneteceğiz" dedi. Genel Başkan Prof. Dr. Aysun Bay’ın liderliğinde yürütülen yapılanma süreci kapsamında Hakan Dolapçıoğlu’nun SATKOF İstanbul İl Temsilcisi olarak görevlendirildiği bildirildi. İstanbul İl Temsilciliğinin; yatırım koordinasyonu, kamu-özel sektör iş birlikleri ve uluslararası hasta-yatırımcı ağlarının geliştirilmesi çalışmalarını yürüteceği belirtildi. Açılışın, Prof. Dr. Aysun Bay’ın sağlık turizminde uluslararasılaşma ve kurumsallaşma vizyonunun İstanbul ayağı olarak önemli bir kilometre taşı niteliği taşıdığı ifade edildi.
Iğdır Iğdır’da kız çocuğunun bıçaklı saldırıya uğradığı anlar kamerada Iğdır’da 16 yaşındaki lise öğrencisinin okula giderken bıçaklı saldırıya uğradığı anlara ait güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı. Iğdır’da 10 Şubat’ta Cumhuriyet Mahallesi Cumhuriyet Caddesi’nde sabah 07.40’da meydana gelen olayda, okula gitmekte olan 16 yaşındaki D.B. isimli kız çocuğu, 23 yaşındaki Y.B. tarafından bıçaklı saldırıya uğradı. Aldığı darbelerle yaralanan D.B. ambulansla Iğdır Dr. Nevruz Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Olayın ardından Iğdır Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ve Iğdır Şehit Bülent Yurtseven Polis Merkezi Amirliği ekiplerinin yürüttüğü çalışma sonucu Y.B. kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Y.B., Sulh Ceza Hakimliği tarafından "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan tutuklandı. "Sabah evden çıktım, birini bıçaklamam lazım" dedim. Şüpheli Y.B.’nin ifadesinde, "Sabah evden çıktım. ‘Birini bıçaklamam lazım’ dedim. Yolda karşıma çıkan kızı bıçakladım" dediği öğrenildi. Olay anı kamerada Olay anına ait güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde, D.B.’nin arkadaşlarıyla birlikte yürürken Y.B.’nin yanına yaklaşarak hiçbir şey söylemeden bıçakladığı, ardından bıçağı göstererek olay yerinden uzaklaştığı anlar yer aldı. D.B.’nin hastanedeki tedavisinin sürdüğü, olayla ilgili soruşturmanın devam ettiği bildirildi.