GENEL - 18 Eylül 2018 Salı 15:34

Adıyaman’da Ahilik Haftası kutlamaları başladı

A
A
A
Adıyaman’da Ahilik Haftası kutlamaları başladı

Esnaflar arası yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamak, üretici ile tüketici arasında sevgi, saygı, güven duygusu oluşturmak ve usta, çırak ilişkisinin günümüzün pedagoji anlayışını desteklemesini sağlamak amacıyla yüzyıllardır bir gelenek olan Ahilik Haftası Kutlamaları Adıyaman’da da başladı.

Esnaflar arası yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamak, üretici ile tüketici arasında sevgi, saygı, güven duygusu oluşturmak ve usta, çırak ilişkisinin günümüzün pedagoji anlayışını desteklemesini sağlamak amacıyla yüzyıllardır bir gelenek olan Ahilik Haftası Kutlamaları Adıyaman’da da başladı.


Ahilik Haftasının başlaması dolayısıyla Atatürk Anıtına çelenk sunan Adıyaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ziya Duranay, Ticaret İl Müdürü Ömer Uslu ve kutlama komitesi ile birlikte Vali Nurullah Naci Kalkancı’yı makamında ziyaret etti.


Valilik makam ziyaretinin ardından Ahilik Haftası kutlama programına Adıyaman Demokrasi Parkında devam edildi.


Ahilik Haftası Kutlama Programına Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı, Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, İl Emniyet Müdürü Metin Alper, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ziya Duranay, Ticaret İl Müdürü Ömer Uslu, STK başkanları, oda başkanları, bazı kurum amirleri ile esnaf ve vatandaşlar katıldı.


Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan Ahilik Haftası Kutlamalarının açılışı konuşmasını yapan Ticaret İl Müdürü Ömer Uslu, ahiliğin, Anadolu Selçuklu Devletinin son dönemlerinde Osmanlı Devletinin kuruluş dönemi arasında kurularak güçlenen bir esnaf örgüt olduğunu Ahilik Haftasının kutlamanın sevincini yaşadıklarını belirtti.


Esnaf ve sanatkarların özü, kökü ve temelinin ahilik kültürüne ve ahiliğe dayandığını kaydeden Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ziya Duranay ise, “Ahilik, ticarette dürüstlüğün, mesleki faaliyetlerde kendi kendini denetlemeyi öngörmüş bir örgüttür. Ülkemizde 31. ilimizde de 11. Sini kutlayacağımız Ahilik Kültürü Haftasının ülkemiz ve tüm esnaf ve sanatkarlarımız için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor, Ahilik, etkinliklerinin birliğimize, dirliğimize ve kardeşliğimize vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.


Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu ise, “Bugün için ahilikte anladığım en önemli husus, birbirine faizsiz para verebilmektir. Biz ne zaman bir arkadaşımıza ve bir dostumuza faiz almadan para verebilirsek o zaman ahilik geleneğini başlatmış oluruz. Ama gitgide aslımıza döneceğiz. İnşallah aslımıza döndüğümüz zaman da işlerimizde daha iyi olacak ve esnafımızda daha güçlü olacaktır. Ahilik Haftası kutlama programı vesilesiyle bütün esnaflarımıza faiz almadan işini döndürebilmeyi, bol ve bereketli kazançlar diliyorum” şeklinde konuştu.


Ahilik geleneğinin yüzyıllar öncesinden esnaf ve sanatkarların örgütlenmesinin temel taşı olduğunu dile getiren Vali Nurullah Naci Kalkancı, “Bütün esnaf ve sanatkarların Ahilik Haftasını kutlayarak, Ahilik, Anadolu’yu vatan yapan, Anadolu’nun fetih edilmesinde rol oynayan dünyanın ilk örgütlü esnaf topluluğudur. Türk tasavvufunun önemli mimarlarından Ahmet Yesevi’nin yetiştirdiği dervişler, Anadolu’ya ve batıya doğru fetihlerde en önemli rolü oynamış ve bunlar gittikleri yerlerdeki o yörenin insanlarını örgütleyerek, askeri manada değilse bile devletin temellerini hem siyasi hem de iktisadi manada bunlar atmışlardır. Osmanlı Devletinin kuruluşunda en önemli rol oynayan Ahi Evran Teşkilatıdır. Bugünkü adıyla da esnaf ve sanatkarlarımızdır. Nasıl ki bir milletin ilk çekirdeğini aile oluşturuyorsa, bir ekonominin de ilk çekirdeği ve ilk hücresi esnaf ve sanatkarlardır. Temelini yardımlaşma ve topluluk düzenini korumak esasına dayandıran Ahilik, unutulmaması gereken çok değerli bir kültürel mirastır. Bu vesile ile tüm esnafımızın Ahilik Kültürü Haftasını tebrik ediyorum” diye konuştu.


Protokol konuşmaların ardından ahilikte kalfalıktan ustalığa geçişi sembolize eden ’Şed Kuşanma’ töreni canlandırıldı.


Vali Nurullah Naci Kalkancı, yılın ahisi seçilen lokanta işletmecisi Faik Gündoğan’a kalafatı giydirerek bir adet Cumhuriyet Altını hediye etti.


Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu ve İl Emniyet Müdürü Metin Alper ise, yılın kalfası seçilen berber Orhan Dağ’a ve yılın çırağı seçilen oto elektrikçisi Eyüp Soyoğlu’na plaket vererek, birer adet altın hediye etti.


Hediye takdim töreni sonrası Halk Eğitim Merkezi halk oyunları ekipleri gösterilerini sundu.


Bu yıl 31.’si kutlanan Ahilik Haftası programı, katılımcılara pilav ve ayran ikramı ile son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Göztepe taraftarları ile iş yeri çalışanları arasındaki kavgada 6 gözaltı İzmir’de, Göztepe taraftarlarından kaçarak iş yerlerine sığınan kişiyi kalabalık taraftar grubuna vermeyen iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında çıkan kavgada 6 şüpheli gözaltına alındı. Cep telefonu kamerasıyla da görüntülenen kavgada olaya karışan diğer şüphelileri yakalama çalışması başlatıldı. 1 Lig’in 32. haftasında Göztepe evinde karşılaştığı Gençlerbirliği’ni 2-0’lık skorla mağlup ederek, Eyüpspor’un ardındın Süper Lig’e çıkan ikinci takım olmuştu. Maçın bitiminden itibaren binlerce taraftar takımlarının bir üst lige çıkışını doyasıya kutlarken, akşam saatlerinde Konak Güzelyalı Mahallesi’nde kavgalar yaşandı. İddiaya göre, dün, kalabalık Göztepe taraftarının kovaladığı kimliği öğrenilemeyen bir genç, Mithatpaşa Caddesi’nde bulunan bir iş yerine sığındı. Bunun üzerine iş yeri çalışanları da içeri girerek genci darp etmek isteyen taraftarlara engel oldu. Bir süre aralarında sözlü tartışma yaşanan taraftarlar ile iş yeri çalışanları arasından bir anda kavga çıktı. Kavga anı cep telefonu kamerasına yansımıştı İş yeri çalışanları ile kalabalık Göztepe taraftarları arasında çıkan kavga, anbean cep telefonu ile görüntülendi. Görüntülerde; iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında sözlü tartışmanın ardından kavga çıktığı ve taraftarlar ile iş yeri çalışanlarının birbirlerine sandalye fırlattıkları, bu esnada kavganın arasına motosikletiyle dalıp bir kişiye çarpan iş yeri sahibinin ise kaskıyla çarptığı kişiye vurduğu anlar ile o esnada iş yerini önündeki masada bulunan müşterilerden küçük bir kızla yanındaki kadının kavganın ortasında kaldığı yer almıştı. Yine aynı caddede, taraftarların kendi aralarında yaptıkları bir başka kavga ve kavga esnasında kabalalık bir grubun yere düşürdükleri şahsa tekmeler attığı anlar cep telefonu kamerasıyla görüntülenmişti. 6 kişi gözaltına alındı Öte yandan, motosikletiyle gelerek kavgaya dahil olan iş yeri sahibinin başından yaralandığı olayla ilgili 6 şüphelinin gözaltına alındığı ve kavgaya karışan diğer şahısları tespit etme ve yakalama çalışmalarının sürdüğü öğrenildi.
Konya Konyaspor’da Omerovic’in durumu yönetim toplantısında belli olacak Konyaspor’da teknik direktör Fahrudin Omerovic ile yolların ayrılıp ayrılmayacağı yarın yapılacak yönetim kurulu toplantısından sonra belli olacak. Konyaspor 2. Başkanı Adem Bulut, "Sivasspor maçından sonra bir değerlendirme yaptık. Net kararımızı yarın toplantının sonrasında açıklayacağız" dedi. Trendyol Süper Lig ekiplerinden Konyaspor, Hakan Keleş ile yolların ayrılmasından sonra 62 yaşındaki Bosna-Hersekli çalıştırıcı Fahrudin Omerovic ile mukavele imzalamıştı. Ligin bitimine 4 hafta kala yeşil-beyazlı yönetimde Fahrudin Omerovic ile yolların ayrılması gündeme geldi. Konu ile ilgili açıklama yapan Konyaspor 2. Başkanı Adem Bulut, "Sivasspor maçından sonra bir değerlendirme yaptık. Net kararımızı yarın toplandıktan sonra açıklayacağız. Şu ana kadar yazılanların hiçbirinin kesinliği yok ve resmiyet kazanmadığı için sadece söylentiden ibaret. Yarın bir karar verilecek. Omerovic hocayla devam edilip edilmeyeceği ile şu anlık alakalı bir karar çıkmadı ama büyük ihtimalle devam edilmeyecek gibi görünüyor. Netlik kazanmadığı için de biz bir şey diyemiyoruz" diye konuştu. Adem Bulut, Fahrudin Omerovic ile yolların ayrılması halinde takımın başına gelecek hocanın yeni bir hoca mı olacağı yoksa içeriden biri mi olacağına da yarın karar vereceklerini kaydetti. Fahrudin Omerovic, yeşil-beyazlı takımın başında çıktığı 13 lig maçında 3 galibiyet, 5 mağlubiyet ve 5 beraberlik alarak 17 puan elde etti. Bu maçlarda 16 gol atan yeşil-beyazlılar, kalesinde 15 gol gördü.