GENEL - 08 Kasım 2019 Cuma 16:53

Kadın ve Gençlik Merkezinde Mevlid Kandili programı düzenlendi

A
A
A
Kadın ve Gençlik Merkezinde Mevlid Kandili programı düzenlendi

Adıyaman Belediyesi Kadın ve Gençlik Merkezi’nde Mevlid Kandili dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Adıyaman Belediyesi Kadın ve Gençlik Merkezi’nde Mevlid Kandili dolayısıyla etkinlik düzenlendi.


Siteler Mahallesi Kadın ve Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Adıyaman Belediye Kadın ve Gençlik Merkezi Koordinatörü Yasemin Delibaş, Adıyaman İl Müftü Yardımcısı Hatun Özmen ile kursiyerler ve eğitmenler katıldı.


Kur’an-ı Kerim tilavetinin yapılıp, hadislerin okunduğu programın açılış konuşmasını yapan Kadın ve Gençlik Merkezi Koordinatörü Yasemin Delibaş, “Peygamber sevgisi, bir beşere duyulabilecek en ulvi sevgidir. Bu sevgi hak, hakikat, adalet ve ahlak yoludur. Rabbimiz, Efendimiz (SAV)’in bize emanet olarak bıraktığı ve sımsıkı sarılmamızı emrettiği Sünnet ve Kur’an-ı Kerim’e sımsıkı sarılmamızı nasip etsin inşallah. Bu vesileyle alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz (SAV)’in dünyaya teşrifi dolayısıyla kutlanan Mevlid Kandilinin tüm İslam alemine birlik, beraberlik ve hayırlar getirmesini diliyor, hepinizin kandilini kutluyorum” diye konuştu.


Açılış konuşmasının ardından, Adıyaman İl Müftü Yardımcısı Hatun Özmen günün anlam ve önemine binaen ‘Peygamberimiz ve Aile’ konulu konferans verdi.


Konferansın sonunda, Kadın ve Gençlik Merkezi yöneticileri ve kursiyerleri tarafından hazırlanan ‘Peygamber Köşe’sinde pasta kesilerek, programa katılanlara ikramda bulunuldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.