GENEL - 22 Ocak 2021 Cuma 08:55

Akıllı baston görme engellilerin gözü olacak

A
A
A
Akıllı baston görme engellilerin gözü olacak

Besni Kaymakamlığı ve Besni Sosyal Hizmetler Merkezi tarafından görme engellilere yönelik hazırlanan proje ile 25 görme engelli vatandaşa akıllı baston verildi.

Besni Kaymakamlığı ve Besni Sosyal Hizmetler Merkezi tarafından görme engellilere yönelik hazırlanan proje ile 25 görme engelli vatandaşa akıllı baston verildi.


Bastonlar Besni Sosyal Hizmet Merkezi konferans salonunda gerçekleştirilen program ile görme engellilere verildi.


Besni İlçe Kaymakamı Nazlı Demir, Besni Belediye Başkanı Eyyup Mehmet Emre, belde belediye başkanları, kurum müdürleri ve siyasi parti temsilcileri programa katıldı.


Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda törenin açılış konuşmasını yapan Besni Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Mustafa Orhan, "Besni Sosyal Hizmet Merkezi olarak evde bakım yardımı, Sosyo-ekonomik destek yardımı 5395 sayılı kanun kapsamında çocuklara yönelik yapılan çalışmalar, Şehit ve Gazilerimize yönelik yapılan çalışmalar, Doğum yardımı, mobil sosyal hizmet birimi çalışmaları, Alo 183 Danışma hattı, CİMER, açık kapıya gelen ihbarların değerlendirilmesi çalışmaları yürütüyoruz. ASDEP kapsamında 2020 yılında 2647 hane ziyaret edilip 5383 kişi ile görüşme yapılmıştır. Bu ailelerden 53 tanesi kamu kurum ve kuruluşlarına yönlendirilmiştir. Herkesin bir gün engelli olabileceği gerçeği çerçevesinde kurumumuz engelli vatandaşlarımıza her türlü maddi ve manevi desteği sağlamaya çalışmaktadır. Akıllı Baston projesinin yürütülmesinde ve hayata geçirilmesinde bizlere öncü olarak desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen İlçe Kaymakamımız Nazlı Demir’e, İlçe ve Belde Belediye Başkanlarımıza, STK temsilcilerimize, daire amirlerimize ve projenin gerçekleşmesinde maddi manevi destek olan tüm hayırseverlerimize teşekkür ederim” dedi.


Besni Kaymakamı Nazlı Demir ise, "Böyle hayırlı işlerle bir araya gelmek bizi gerçekten mutlu ediyor. Öncelikle bu fikrin nereden çıktığına değinmek istiyorum. Hepinizin bildiği gibi 7-14 Ocak Beyaz baston görme engelliler haftası olarak geçiyor. Malumunuz beyaz baston görme engelli kardeşlerimiz için bir simge. Onların sosyal hayata katılmasını sağlayan ve gittiği yerlerde onlara yol gösteren en önemli araçları. Bizlerde bu kapsamda neler yapabiliriz diye düşündüğümüzde aklımıza bu akıllı baston uygulaması geldi. Bizim buradaki amacımız acaba ne yapabiliriz de onların hayatını biraz daha kolaylaştırabiliriz, sosyal hayata katılımlarını nasıl artırabiliriz, hareketliliklerini nasıl artırabiliriz, bir yerlere gidip gelirken nasıl bir kolaylık sağlayabiliriz bunu düşündük. Sağ olsun Sosyal Hizmetler Müdürümüz ve müdür yardımcılarımız böyle bir fikir ile bize geldiler. Bizde, Besni’nin hayırseverlerine, hayırseverliğine Besni’deki o yardımlaşma ve dayanışma kültürüne güvenerek bu işi yapma kararı aldık. Bizim buradaki hedef grubumuz 9 - 50 yaş arası, özellikle sosyal hayata katılım imkanı bulunan, yani başka bir rahatsızlığı olup da yatağa bağımlı olmayan engelli kardeşlerimiz oldu. Onları hedef kitle olarak aldık ve bu kapsamda 25 görme engelli vatandaşımız tespit edildi.


Akıllı bastonlarımız Belediye başkanlarımız, STK Temsilcilerimiz, Meslek odalarımız ve kurum amirlerimizin katkıları ile akıllı bastonlarımızın alımı yapıldı ve 25 kişiye bastonların teslimini gerçekleştiriyoruz. Bastonların özelliği sensörlü olması ve daha geniş bir alanı algılayıp görme engelli vatandaşlarımızı etraflarındaki riske ve tehlikeye karşı uyarıyor. Ayrıca yine akılı telefon yardımı ile navigasyon üzerinden yönlendirme yapıyor ve inşallah sizlere daha kolay bir hareket imkanı sağlayacak.


Bir sonraki amacımız tabi zorunlu değil ama isteyen tüm görme engellilerimize okumayı öğretmek istiyoruz. Bununla ilgili isteyene bizzat kendi evlerinde ve isteyene açacağımız kurs merkezlerinde okuma imkanı sağlamak istiyoruz. Hayat devam ediyor. Bizler hayatı sizlerle ne kadar çok paylaşırsak o kadar mutlu olacağımıza inanıyoruz. Bizler de birer görme engelli adayıyız. Başımıza ne gelir bilemeyiz. O yüzden hepimizin empati yaparak, sizleri anlamamız lazım mümkün olduğu sürece de bizler bunu düşünmeye çalışıyoruz.


Çok şükür Besni’de güzel bir ortam var. Bu projeye destek olan büyüklerimiz ve hemşerilerimiz ben yapamam demedi. Zaten Besni’yi de bize sevdiren en önemli özellik bu. Her zaman olduğu gibi bu projede de güzel bir dayanışma örneği sergiledi. Hepinize katılımlarınız ve destekleriniz için çok teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.


Konuşmaların ardından Akıllı Bastonlar sahiplerine teslim edildi. Bu projeye destek verenlere Besni Kaymakamlığı tarafından plaket verildi. Plaketler Besni Kaymakamı Nazlı Demir ve Besni Belediye Başkanı Eyyup Mehmet Emre tarafından takdim edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Balıkesir’de Mühendishane ’de 2.0 İletişim Modül eğitimi başladı Balıkesir Necatibey Eğitim Fakültesinde Mühendishane modül eğitimi ile "İletişim Becerileri ve Beden Dili" semineri ile kariyer programı başladı. Mühendishane 2.0 kayıtları Adıyaman, Aksaray, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, İstanbul, Karabük, Kayseri, Kocaeli, Konya ve Yalova olmak üzere Türkiye’de 11 il de başvuruya açıldı. Balıkesir’de ilk defa bu yıl 2024 itibariyle başlayacak olan Mühendishane 2.0 programına başvuru yapacak öğrenciler mülakat yolu ile belirlendi. Mühendishane 2.0 İletişim Modülü ’nün ilk eğitimi Beyin ve Hafıza Eğitici Eğitmeni Tuncay Okay tarafından verildi. Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesinde "İletişim Becerileri ve Beden Dili" semineri ile kariyer programı başlamış oldu. Program surecinde bir mühendisin sahip olması gereken bilimsel, etik, felsefi değerleri ve güncel bilgileri verebilmek için kurulan Mühendishane Mesleki Kariyer Tamamlama Programı mezun olan her mühendisin okul müfredatının yanı sıra bu donanımlara sahip olmalarını amaçlanmaktadır. 2019 yılında ilk mezunlarını veren mühendishane süreç içerisinde edindiği tecrübeler ışığında yeni dönemine daha esnek ve modüler olan Mühendishane 2.0 konsepti ile başlayacak ve Atölye çalışmaları, sosyal ve sanatsal faaliyetler ile desteklenen modüller siz değerli mühendishane öğrencileri ile buluşturulacaktır. Bu program kapsamında öğrencileri; konusunda uzman ve başarılı akademisyen ve öğretmenler tarafından verilecek kariyer modülü, iletişim modülü ve her modülün içerisinde yer alan derslerle birlikte atölye çalışmaları, tecrübe paylaşımları, şehir ve kültür gezileri, sosyal aktiviteler bekliyor olacak. Modüler eğitim sayesinde her bir ders ile beraber öğrendiklerini pekiştirmeni sağlayacak atölyelere dahil olacaksın ve alanında uzman, başarılı akademisyen ve eğitimcilerle tanışma fırsatı yakalayacak, ayrıca kursiyerlerin bu süreçte öğrendiklerini ve denetimlediklerini mühendislik kariyerinde ilerlerken daha emin adımlar atmalarını sağlayacaktır.
Balıkesir Başkan Akın, hayvan pazarının şartlarını iyileştirecek Balıkesir’de güne, hayvan pazarında başlayarak esnafa kolaylıklar dileyen Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, tüm padokları gezerek her bir esnafla tek tek ilgilendi. Padokların rüzgâr alan yan açıklığını esnafların isteği doğrultusunda kapatacaklarını söyleyen Başkan Akın, esnafın elini kolaylaştıracak tüm işlemleri gerçekleştireceklerini söyledi. Başkan Ahmet Akın, sabahın erken saatlerinde Hayvan Pazarı’nı ziyaret ederek yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde esnafa bereketli kazançlar diledi. Seçim döneminde de ziyaret ettiği Hayvan Pazarı esnafına; seçimin ardından tekrar ziyaret etme ve sorunlarını dinleyerek çözüme kavuşturma sözü veren Başkan Ahmet Akın, tüm padokları tek tek gezerek esnafın halini hatırını sordu. ‘Tüm sorunları çözeceğiz’ Hayvan Pazarının şartlarını iyileştireceklerini belirten Başkan Akın, padokların rüzgârdan korunması için yan açıklıklarının tek tarafının kapatılacağını söyleyerek “Gübrelerin aktığı ızgaraları da genişletip, yeni demir ızgaralar takacağız. Ortamı daha hijyenik ve steril hale getirebilmek ve esnafımızın elini kolaylaştırmak için gerekli tüm işlemleri en kısa zamanda yapacağız. Büyük küçük demeden tüm sorunları çözeceğiz. Esnafımız, bizlerin kıymetlileri. Balıkesir; tarım ve hayvancılığın en güzel şekilde yapılacağı şehirlerden bir tanesi. Gerçekleştireceğimiz çalışmalarla şehrimizi bu konuda hak ettiği seviyeye getirecek ve üreticilerimizin daha çok kar elde edeceği çalışmaları ortaya koyacağız. Balıkesir, her şeyin en iyisini hak ediyor” diye konuştu.
Denizli Kitap okurken okulun elektriğini üretiyorlar Denizli’nin Kale ilçesine bağlı kırsal mahallelerden Belenköy’ün çocukları örnek bir çalışmaya imza attı. Bakanlık desteği de alan ‘Egzersiz Yapıyorum, Elektrik Üretiyorum’ projesi kapsamında kurulan düzenekte pedal çeviren öğrenciler, kitap okurken okulun elektriğini üretiyor. Kale Belenköy İlkokulu öğrencilerinin hazırladığı ‘Egzersiz Yapıyorum, Elektrik Üretiyorum’ projesi, Gençlik ve Spor Bakanlığı hibe programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Okul öğretmenlerinden Atıl Rıza Elbir tarafından geliştirilen proje sayesinde, okulun ikinci katına özel bir düzenek kuruldu. Araba koltuğundan oluşturulan düzeneğe oturan öğrenciler, boş zamanlarında buraya gelerek hem kitap okuyor hem de pedal çeviriyor. Kitap okurken pedal çeviren öğrenciler, inverterler sayesinde şehir elektriği üretiyor. Ortalama 250-300 kw elektrik üreten öğrenciler, okul elektriğinin aylık yüzde 70’ini üretiyor. Spor yapan öğrenciler bir yandan kitap okurken bir yandan da okul elektriğini üretmiş oluyor. Projeye ilişkin açıklama yapan Kale İlçe Milli Eğitim Müdürü Nurettin Tıkım, “Kale kitap okuyor zinciri diye bir proje başlatmıştık. 2018 yılından itibaren daha sonra Belenköy Orta Okulumuzda Gençlik Spor Müdürlüğü ile yaptığımız bir projede egzersiz yapıyorum enerjimi üretiyorum projesini kabul edildi. Daha sonra Atıl Bey ile görüştüğümüzde öğrencilere egzersiz yaptırırken kitapta okutabileceğimize karar verdik. Kale Kitap Okuyor zincirimizi zenginleştirmiş olduk. Böylece çocuklarımızın kitap okuma hevesinin olacağını gördük. Çocuklar teneffüslerde, boş zamanlarda kitap okuyor. Enerjisini boşaltıyor. Aynı zamanda kitap okurken de okulun elektriğini üretiyorlar. Bundan dolayı çok mutluyuz” dedi. "Okulun elektrik ihtiyacının yüzde 70’i bu sistemle karşılanıyor" Okulun elektrik ihtiyacının bu projeyle karşılandığını söyleyen Proje Koordinatörü Atıl Rıza Elbir ise, “Projemizin adı egzersiz yapıyorum elektrik üretiyorum. Gençlik ve Spor Bakanlığımızdan hibe olarak bu projeyi hayata geçirdik. Öğrencilerimiz hem spor yapmakta hem de okulun elektriğini üretmekte. Öncelikle pedal çevirerek ürettikleri elektriği depoluyoruz. Akülere invertörler vasıtasıyla da dolduruyoruz. Şehir elektriğine dönüştürülüp okulumuzda kullanıyoruz. Okulumuzun elektrik ihtiyacının büyük bir kısmını buradan karşılıyoruz. İhtiyacımızın yüzde 70’i bu projeyle karşılanıyor. Aynı zamanda çocuklarımız hareket etmiş oluyorlar. Kitaplarını okuyorlar” diye konuştu. İmza attıkları sıra dışı projeyle örnek olan okul öğrencileri ise, “Burada spor yapıyoruz. Hem kitap okuyoruz hem de elektrik üretiyoruz. Bundan dolayı çok mutluyuz” diyerek yaşadıkları sevinci ifade etti.