POLİTİKA - 05 Nisan 2021 Pazartesi 18:44

Milletvekili Tutdere kentsel dönüşüm konusunu meclise taşıdı

A
A
A
Milletvekili Tutdere kentsel dönüşüm konusunu meclise taşıdı

Adıyaman Merkez Mara mahallesinde sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmalarını yerinde inceleyerek hak sahiplerinin sorunlarını dinleyen TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere konuyu meclis gündemine taşıdı.

Adıyaman Merkez Mara mahallesinde sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmalarını yerinde inceleyerek hak sahiplerinin sorunlarını dinleyen TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere konuyu meclis gündemine taşıdı.


Kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında bölgedeki bina, arsa ve işyerlerinin piyasa değerinin altındaki fiyatlarla hak sahiplerinden satın alınmak istendiğini, bu sebepten dolayı da hak sahiplerinin mağduriyet yaşadığını ifade eden Tutdere, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi. İdarecilerin mülkiyet hakkına saygı duyması ve hak sahiplerinin taşınmazlarının değerinde satın alınması gerektiğini ifade eden Tutdere, “Yurttaşlarımızın alın terleriyle inşa ettikleri evleri, işyerleri, taşınmazları piyasa değerinin altındaki fiyatlarla satın alınmak isteniyor. Kamu gücü kullanılarak yurttaşlarımızın mağdur edilmesi asla kabul edilemez bir durumdur. Hak sahiplerinin taşınmaz bedelleri bilirkişiler vasıtasıyla eksiksiz olarak hesaplanmalıdır. Vatandaşlarımızı mağdur edecek uygulamalar içerisine asla girilmemelidir. Bölgede yaşayan yurttaşlarımızın tek isteği taşınmazlarının piyasa değerindeki fiyatlarla satın alınmasıdır” dedi.


Kentsel dönüşüm sahasındaki hak sahiplerinin taleplerine hükümetten ve idarecilerden muhatap bulamadıklarını vurgulayan Tutdere, “Mahalle sakinleriyle sahada yaptığımız görüşmelerde idarecilerden ve hükümet kanadından muhatap bulamadıklarını ifade ettiler. Taşınmazlarının değerinin altında alınmasından yakınan yurttaşlarımız, kıymet takdiri konusunun tam bir muamma olduğunu belirttiler. Mara Mahallesinde taşınmaz maliklerinin mülkiyetinde bulunan bina, arsa ve işyerlerinin kıymet takdir bedellerinin hangi yılın verilerinin esas alınarak yapıldığı tam ve kesin olarak bilinmemektedir. Bu nedenle arsa ve inşaat bedellerinin 2017 tarihli kıymet takdiri raporlarına göre yapıldığı iddiasının doğru olup olmadığını Bakana sorduk. Ayrıca arsa bedeli ve inşaat bedelleri tespit edilirken Adıyaman’ın en merkezi bölgesinde bulunan Mara mahallesinin konumunun ve taşınmazların değerine etki eden objektif değer artırıcı tüm unsurların ayrı ayrı nazara alınıp alınmadığı, emsal araştırmasının yapılıp yapılmadığı gibi durumları da Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle vermiş olduğumuz önergeyle meclis gündemine taşıdık” ifadelerini kullandı.


Vatandaşların konuyla ilgili yeterince bilgilendirilmediğini ve cevap bekleyen sorular olduğunu belirten Tutdere, “Mara mahallesindeki kentsel dönüşüm çalışmalarının kaç kişiyi doğrudan etkilediği, TOKİ tarafından kaç tane bağımsız bölüm yapılarak hak sahiplerine tesliminin planlandığı, kaç kişiyle uzlaşma sağlandığı gibi vatandaşlarımızın ziyaret sırasında bizlere iletmiş oldukları soruların cevaplarını Çevre ve Şehircilik Bakanından istedik. Bu soruların cevapları gelir gelmez kamuoyu ile paylaşacak vatandaşlarımızı bilgilendireceğiz. Ayrıca Mara mahallemiz dışında kentsel dönüşüm kapsamında kalacak olan mahallelerde yürütülen çalışmaların ne aşamada olduğunun da cevabını istedik. Gerek Mara mahallemizdeki hak sahibi vatandaşlarımızın mağdur olmaması gerekse kentsel dönüşüm çalışmalarının başlamadığı mahallelerimizde çalışmalara başlanması hususlarında mücadelemizi sürdürecek, konunun yakından takipçisi olacağız” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Iğdır Iğdır’da gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantı yasağı Iğdır Valiliği gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantılarının 7 gün süreyle yasaklandığını duyurdu. Valilikten yapılan açıklamada, anayasa ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylem ve saldırıların önüne geçilmesinin hedeflendiği belirtildi. Valilik tarafından yapılan açıklamada; ”Anayasamızda ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylemler ile saldırı olaylarının önüne geçmek, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliklerini sağlamak, terör örgütlerinin planlarını bertaraf etmek ve bu bağlamda, milli güvenliğin sağlanması, kamu düzeni ve genel sağlığın korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin devamının temini ile şiddet olaylarının yaygınlaşmasının önlenmesi amacıyla; Valilik ve Kaymakamlık makamlarının uygun göreceği etkinlikler ile kamu kurum ve kuruluşlarının düzenleyeceği programlar, resmi bayramlar, resmi anma günleri, spor faaliyetleri, resmi tören ve kutlamalar ile bu kurumların gelenek ve göreneklerine göre yapacakları programlar, sendika ve siyasi partilerin tüzüklerine göre yapacakları kongreler, ticari kimliği bulunan özel hukuk tüzel kişilerinin ticari faaliyetleri hariç olmak üzere, yapılması muhtemel her türlü açık yer toplantıları ile gösteri yürüyüşleri, toplu olarak karşılama ve uğurlama merasimleri, kurum ve kuruluşların kendi binası dışında yapacakları basın açıklaması, oturma eylemi, miting, çadır kurma, imza kampanyası, stant açma, kitlesel cenaze merasimi ve mezarlık ziyareti, anma töreni, şenlik, konser, eğlence, oyun temsili, gösteri vb. türdeki tüm eylem ve etkinlikler, ses yayın araçlarıyla yapılabilecek her türlü sesli ve görsel faaliyetler, dilek feneri-balon uçurtmak, drone-paramotor vb. her türlü hava faaliyetleri ile el ilanı, sticker, broşür vb. dağıtılması, afiş ve pankart asılması vb. etkinliklerin ve ilimiz genelinde yapılacak olan eylem ve etkinliklere katılmak amacıyla toplu olarak ilimiz dışından gelecek olan şahıslar ile il merkezi ve ilçeler arası toplu olarak giriş çıkışların Iğdır il merkezi ve ilçeler dahil olmak üzere, tüm il sınırları içerisinde (Coğrafi Alan-İl Merkezi, İlçeler, Polis ve Jandarma sorumluluk bölgelerinin tamamı), 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 17. ve 19. Maddeleri ile 5442 sayıl İl İdaresi Kanununun 11/A, B ve C maddeleri gereğince (Jandarma bölgesi dahil) il ve ilçe mülki sınırlarımız içerisinde 04.06.2024 günü saat 00.01’den 10.06.2024 günü saat 23.59’a kadar (7) yedi gün süre ile yasaklanmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” ifadelerine yer verildi.
Bitlis Tatvan’da toplantı ve gösteri yürüyüşleri 7 gün süreyle yasaklandı Bitlis’in Tatvan ilçesinde toplantı, gösteri yürüyüşleri ve basın açıklaması gibi eylem ve etkinliklerin düzenlenmesi, Valilik kararıyla 7 gün süreyle yasaklandı. Valilikten yapılan açıklamada, “Tatvan ilçe mülki sınırları içerisinde 03.06.2024 tarihi saat 00.00’dan 10.06.2024 tarihi saat 23.59’a kadar 7 gün süreli yasaklama kararı aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir. Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın 03.06.2024 tarihinde gözaltına alınmasıyla ilgili sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımda ’tüm belediyeler önünde nöbet eylemlerine halkı ve demokratik kitle örgütlerini davet edileceği, ayrıca tüm Türkiye’de il içi örgütleri tarafından organize edilerek protesto eylemleri yapılacağı’ tespit edilmiştir. Bu çerçevede ilimizde konu ile ilgili protesto eylemleri yapılacağı değerlendirildiğinden, Tatvan Mülki sınırları içerisinde 03/06/2024 tarihini saat 00.00’dan 10/06/2024 tarihi saat 23.59’a kadar 7 gün süre ile, Valilik ve Kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerine göre düzenlenecek gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantılarının 2911 Sayılı Kanun’un ilgili hükümlerine istinaden yasaklanması, valilik ve kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, basın açıklaması, oturma eylemi ve anket yapılması, çadır ve stant kurulması/açılması, imza kampanyası düzenlenmesi, bildiri, broşür ve el ilanı dağıtılması ve her türlü protesto eylemi şeklindeki faaliyetlerin de 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11. Maddesinin (a) ve (c) fıkra hükümleri gereğince belirtilen tarihler arasında yasaklanması, yine yukarıda belirtilen tarihler arasında, ilçelerimizden veya çevre illerden bireysel veya toplu olarak veya ilimiz güzergâhını kullanarak, başta yukarıda belirtilen örgütsel çağrılarda bahsedilen konu ve benzer konulara ilişkin her türlü kanuna aykırı eylem/etkinliklere katılım sağlanmasının önlenmesi amacıyla, kanuna aykırı eylem/etkinliklere katılması muhtemel şahıs/şahıslar/grup/grupların 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. Maddesinin (c) fıkra hükümleri gereğince, Tatvan ilçelerimize girişlerine, buralardan bireysel veya toplu olarak çıkışlarına izin verilmemesi kararı alınmıştır” denildi.