ÇEVRE - 12 Mayıs 2021 Çarşamba 10:55

Sincik’te yaylalara akın başladı

A
A
A
Sincik’te yaylalara akın başladı

Adıyaman’ın Sincik ilçesinde baharın gelmesiyle birlikte vatandaşlar, yaylalara akın etmeye başladı.

Adıyaman’ın Sincik ilçesinde baharın gelmesiyle birlikte vatandaşlar, yaylalara akın etmeye başladı.


Baharın gelişiyle beraber yaylaya çıkan yöre halkı, 5 ay boyunca yaylada kalmayı planlıyor. Sincik ilçesindeki yüksek rakımlı Teşikan Yaylasında metrelerce kar yerini yeşilliklere bıraktı. 5 ay boyunca yaylada kalmayı hedefleyen göçerler, her yıl olduğu gibi bu yılda Mayıs’ın ilk haftasından itibaren yaylaların yolunu tutmaya başladı. Göçerler, binlerce küçük ve büyükbaş hayvanları ile buz gibi havası ve suyu olan Teşikan yaylasına doğru yola çıktı.


Yaylayan çıkan vatandaşlardan Aziz Öztürk, “Yüzyıllardır bu topraklarda yaşıyoruz, yılın 5 ayı buradayız. Burada hayvancılıkla uğraşıyoruz, arıcılıkla uğraşıyoruz. Bu bölgeye kadastro girdiğinde tarlalarımızı topladı ancak daha sonra ormana çevirdiler. Gördüğünüz gibi düz araziler ekilebilecek araziler. Devletimizden beklentimiz arazilerimizi 2B kapsamına alarak satın almamızı sağlamasıdır. Yollarımızın standardının yükseltilmesidir” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Yenilebilir yabani otları bu eğitimde tanıdılar Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği “Yenilebilir yabani otlar” eğitimine katılanlar, bilmedikleri bir çok otu tanıdı ve nasıl tüketebileceklerini öğrendi. Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği “Yenilebilir Yabani Otlar Eğitimi” büyük ilgi gördü. Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde gerçekleşen eğitimi ziraat mühendisi Kemal Özdemir verdi. Katılımın yoğun olduğu eğitimde Özdemir, katılımcılara hem yenilebilir yabani otlar grubundaki bitkileri tanıttı, hem de tüketilebilirliği hakkında bilgiler verdi. Yabani otların yüzyıllardır insan beslenmesinde önemli rol oynadığını kaydeden Özdemir, “Baharın gelişiyle doğada çıkmaya başlayan yabani otlar gastronomik ve bitkisel zenginlik açısından ülkemizde önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde yaklaşık 12 bin bitki türü bulunmakta ve bunların 4 bine yakını endemiktir. Yenilebilir yabani otlar grubunda yer alan bitkiler aynı zamanda düşük bütçeli gıdalar arasında yer almaktadır. Tatlarının nasıl olduğunu ya da ne yemekler yapıldığını göstermek için Hasanağa Gıda Merkezi’nde uzman ekiple 6 farklı tarif uyguladık. Hem düşük bütçeli hem de sağlık açısında faydalı yabani otları iyi tanıyıp tüketebilirsiniz” diye konuştu. Eğitim sonunda yabani otlardan yapılan yiyecekler de tanıtıldı. Katılımcılar gelincik şerbeti, çiriş otu böreği, semiz otu-sebzeli arpa şehriye salatası, balık otu turşusu, balık otu kavurması, ısırganlı kiş ve gelincik köftesi yiyeceklerin tadına bakarak yabani otlarla neler yapabileceklerini de öğrendi.