POLİTİKA - 15 Kasım 2025 Cumartesi 18:31

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "350 bin 178 bağımsız bölümün anahtarlarını hak sahibi kardeşlerimize takdim etmiş oluyoruz"

A
A
A

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adıyaman’da düzenlenen 350 bininci deprem konutu anahtar teslimi töreninde yaptığı konuşmada, "11 ilimizde toplam 350 bin 178 bağımsız bölümün anahtarlarını hak sahibi kardeşlerimize takdim etmiş oluyoruz" dedi.

350 bininci konutun anahtar teslim töreni için Adıyaman’a gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan burada açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sevgili Adıyamanlılar, her karışı tarih her adımı sabırla dolu Adıyaman’ı selamlıyorum. Adıyaman’ın her bir köşesindeki kardeşlerime muhabbetimi gönderiyorum. Bizleri takip eden vatandaşlarıma sevgilerimi gönderiyorum. Bugün sizlerle bir aradayız. Adıyaman’a geldiğimiz andan itibaren bizleri bağrınıza bastığınız için teşekkür ediyorum. Rabbim muhabbetimizi daim eylesin. Sizin bir kardeşiniz olmaktan şeref duydum. Bugüne kadar bizde sizin bu teveccühünüze halel getirmedik. Size mahcup olmadık. Gençler bizim millete ülkeye ve Adıyaman’a hizmet etmekten başka bir gayemiz yok. Şunu tüm samimiyetimle biz yaraları sarmanın derdindeyiz biz ülkeye ve millete eser kazandırmanın peşindeyiz. Bugün Adıyaman’da devletimizin gücüyle milletimizin dayanışmasının nasıl tek yürek haline geldiğine tanıklık ediyoruz. 11 ilimizde yapımını tamamladığımız 350 bininci yuvamızın tesliminin gururunu yaşıyoruz. Adıyaman bu coğrafyanın hem iradesi hem de direncidir. Adıyaman kardeşliğin, vefanın ve dirilişin şehirleşmiş halidir. 6 Şubat’ta Adıyaman çok büyük bir acı ve yıkım yaşadı. Adıyaman’la birlikte 11 ilimiz zarar gördü. Deprem şehitlerine Allahtan rahmet diliyorum. Dünyada çok az milletin taşıyabileceği yükün altından kalktık" dedi.

"Sandıklar kapandı, seçim bitti bunlarında deprem bölgesiyle işi bitti"

"Bu süreçte herkes iyi bir sınav veremedi. Millet burada can derdindeyken siyasi rant hesabı yapan vicdansızlar çıktı" ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Devletimiz tüm imkanlarını seferber etmişken yüreği yaralı depremzedelerimiz devletimize karşı kışkırtanlar oldu. Oy tercihi dolayısıyla depremzedelerimizin kapı dışarı atıldığı, aşağılandığı horlandığı sahnelere şahitlik ettik. Seçimlerden önce bol bol fotoğraf çektirip bir daha yolları buralara hiç düşmeyen deprem turistlerini gördük. Bedava ev sözü verip daha sonra kulaklarının üzerinde yatan yalancılarla karşılaştık. Lafa gelince mangalda kül bırakmayanların, medyada ve sosyal medyada hükümet düşmanlığı yapanları, meydanlardan bol keseden atanları şimdi ne gören var ne duyan var. Sandıklar kapandı, seçim bitti bunların da deprem bölgesiyle işi bitti. Biz ise, deprem bölgesi ve depremzedeleri bir an olsun yalnız bırakmadık. Buradaki çalışmalardan elimizi çekmedik. Sizlerin talep ve beklentilerinize kulaklarımızı hiçbir zaman tıkamadık" şeklinde konuştu.

"Anka kuşu misali milletçe küllerimizden yeniden doğduk"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sadece enkazları kaldırmadık çok daha önemlisi Anka kuşu misali milletçe küllerimizden yeniden doğduk. Bir yandan kardeşlerimizi yeni evlerine kavuşturuyor. Diğer yandan depremden etkilenen tüm şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırıyoruz. Eylül ayında Malatya’da 304 bininci konutumuzun anahtarlarını teslim etmiştik. Bugün de söz verdiğimiz gibi konutlarımızın yüzde 78’ini tamamladığımız 350 bininci yuvamızın anahtarını Adıyaman’ımızda teslim ediyoruz. Depremin üzerinden geçen 2 yılda sadece Adıyaman’da 38 bin 157 konut ve işyerini teslim ettik. Türkiye’nin en büyük 2. şantiye alanını Adıyaman’ımızda kurduk. İndere’de 5 milyon metrekarelik devasa alanda 16 bin yuvamızı tamamlayarak 100 bine yakın vatandaşımızı içinde güvenle huzurla yaşayacakları konutlarıyla inşallah buluşturacağız. Bugün Adıyaman ile birlikte Malatya’mızda 21 bin 760, Hatay’ımızda 11 bin 320, Kahramanmaraş’ımızda 6 bin 523, Gaziantep’imizde 3 bin 834, Şanlıurfa’mızda 644, Elazığ’mızda 354, Osmaniye’mizde 214, Tuncel’imizde 97, Sivas’ımızda 79, Bingöl’ümüzde 62, Diyarbakır’ımızda 50, Kayseri’mizde 15, Adana’mızda 14 olmak üzere toplam 45 bin 342 yuvamızı daha teslim ediyoruz. Böylece toplam 350 bin 178 bağımsız bölümün anahtarlarını hak sahibi kardeşlerimize takdim etmiş oluyoruz. Bugün deprem konutları ve iş yerleri ile birlikte ayrıca Gençlik ve Spor Bakanlığımızın 10 projesini, İçişleri Bakanlığımızın 11 projesini, Milli Eğitim Bakanlığımızın 99 okul yatırımını resmen hizmete veriyoruz. Yılsonunda Adıyaman’ımızda 40 bin 993 konut ve 2 bin 580 işyeri olmak üzere toplam 43 bin 573 konut ve işyerini deprem bölgemizin tamamında ise 453 bin bağımsız bölümü teslim etmeyi hedefliyoruz. Depremde hasar gören 235 kilometre uzunluğundaki Malatya, gölbaşı, narlı, Nurdağı demiryolu hattını 15 Eylülde yeniden kullanıma açtık. 93 kilometre uzunluğundaki gölbaşı Adıyaman-Kahta hızlı demiryolunun proje çalışmaları sona erdi. Bu önemli proje hayata geçtiğinde Adıyaman’ımız inşallah hızlı trenin sürat ve konforuyla buluşmuş olacak" dedi.

"Yalan makinası mı, ana muhalefetin Genel başkanı mı ayıra bilene helal olsun"

"Biz eserlerimiz ve hizmetlerimizle konuşuyoruz. Bizim boş işlerle boş tartışmalarla kaybedecek tek bir saniyemiz yok. Millete ve memlekete hiçbir hayrı dokunmayan sahte ve sanal gündemler bizim umurumuzda bile değil" diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ana muhalefetin başındaki zat günlerdir hem çok çirkin ifadelerle bizi yargı mensuplarımızı ve yolsuzluk iddialarının üzerine giden herkesi hedef alıyor. Muhalif kimliğiyle öne çıkan gazetecileri sırf hoşlarına giden cümle kurmadılar diye milletin kesesinden besledikleri trol ordularına linç ettiriyor. Son seçimde beraber kapı kapı gezdikleri kazanırsak Türkiye’yi uyum içinde yöneteceğiz dedikleri eski ittifak ortakları bile bunların öfkesinden kurtulamıyor. Öyle bir faşizm ki, aykırı tek bir söze, fikre, görüşe tahammülü yok. Sözlerine bakıyorsunuz ne nezaket ne derinlik nede tutarlılık var. Hallerine bakıyorsunuz oturduğu koltuğa yakışmayan bir duruş var. Her gün bir yalanı ortaya çıkıyor, her gün çark ediyor. Sürekli geri vitese takıyor. Yalan makinası mı, ana muhalefetin genel başkanı mı ayırabilene helal olsun. Bunu söyleyince beyefendiler hemen rahatsız oluyor. Bir partinin genel başkanına o üslup o dil o hakaretler hiç yakışıyor mu? Bu ülkenin ana muhalefet partisinin genel başkanı sokak ağzıyla siyaset yapar mı? Sizler de mecburen bu rezil üsluba maruz kalıyorsunuz. Oradan oraya sürüklediği CHP’li vatandaşlarımıza her gün konuşuyor. Elinden mikrofon eksik olmuyor. Ne dediğini anlayabilen var mı? Ne demek istediğini çözebilen var mı? Yolsuzlukları savunmak dışında yaptığı bir iş var mı? Şimdiye kadar milletin ve memleketin faydasına kurduğu bir cümle var mı? Suç örgütü yakayı ele verdiğinden bu yana çıkıyor her gün yargı mensuplarına hakaret ediyor. Sabah akşam birilerini tehdit ediyor. Allah aşkına yargıyı siyasallaştırmanın hukuki davaları güncel siyasete meze etmenin milletin kesesinden zenginleşenler haricinde kime ne faydası olacak. CHP Genel Başkanının dürüstlükten ve siyasi olgunluktan uzak bu üslubu en fazla CHP’li vatandaşlarımızı rencide ediyor. Gazi Mustafa Kemal’in partisinin düşürüldüğü bu kötü durumdan bizim kadar onlar da rahatsız. Anlaşılan onlar bu zatın işbilmezliğinden yılmışlar bıkmışlar, usanmışlar. Nereden baksanız hayal kırıklığı oluşturan zavallı zayıf bir karekterle karşı karşıyayız. Sınırlarımızın ötesinde bu kadar karışıklık varken, milletimiz bizden çözüm beklerken, biz bu zatın söyledikleriyle ilgilenmiyoruz. Bu zatın milletin milyarlarca lirasını hiç eden talan eden başında bulundukları belediyeleri arpalığa çeviren şebekeyi aklama çabalarıyla ilgilenmiyoruz. Bu şahsın artık iyice gençlerin eğlencesi haline dönüşen garip komik ve zavallı halleriyle ilgilenmiyoruz."

"Dakikada 3, saatte 23, günde 550 yeni konut yapıyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz sadece işimize bakıyoruz. Biz lafla değil, eserle konuşan bir anlayışın sahibiyiz. Ana muhalefetle aramızdaki zihniyet farkını görmek için şu rakamlar bile yeterlidir. Bugün deprem bölgemizdeki 11 ilimizde 174 ayrı alanda 3 bin 481 şantiyede 200 bin mimar, mühendis ve işçi kardeşimiz 7 gün 24 saat esasıyla çalışıyor. Dakikada 3 saatte 23 günde 550 yeni konut yapıyoruz. İnsanımızın hayatına dokunan şehirlerimizin çehresini değiştiren projelerle yol alıyoruz. Geçtiğimiz günlerde 500 bin sosyal konut projemizi ilan ettik. 10 Kasım’da da başvurular başladı. Milletimiz projeye çok yoğun ilgi gösteriyor. Kampanyamız kapsamında Adıyaman’ımıza da 5 bin sosyal konut yapacağız. Merkezde, Besni’de Çelikhan’da Gerger’de Gölbaşı’nda Kahta’da Samsat’ta Tut’ta yerlerimizi belirledik. Başvurular bittikten sonra temelleri atacak evlerimizi hızla teslim edeceğiz. Evlerinin anahtarlarını almaya hak kazanan vatandaşlarımızı tebrik ediyorum. Bu eserlerimizin yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"Önümüzdeki ay evine kavuşmayan tek bir depremzede kalmayacak"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da, "Devletimiz ilk andan itibaren afetzedeler için seferber oldu. Şehirlerimizi hep beraber ayağa kaldırdık. Bugün 350 bin huzura dönüştü. Durmayacağız, önümüzdeki ay evine kavuşmayan tek bir depremzede kalmayacak. Dünyada hiçbir ülke bu büyüklükte afette bu kadar kısa sürede bunları yapamazdı. 453 bin yuvamızı kardeşlerimize teslim edeceğiz. Bu eserler cumhurbaşkanımızın vizyonudur, kararlılığıdır. Bir yandan deprem konutları inşa ederken diğer yandan 500 bin dar gelirli vatandaşlarımıza yeni yuvalar inşa ediyoruz. ‘Devlet nerede’ diyorlar. Bizde diyoruz ki, ‘işte devlet burada’ devletimiz 350 bin konutu bitirdi. Biz bunun gururunu yaşıyoruz. Asil milletimiz depremzede kardeşimiz için bir an bile durmayacağız. 11 ilimizi ayağa kaldıracağız" diye konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde tam 300 milyar dolarlık ulaşım yatırımı yaptıklarını belirtti.

Cihan Kizir - Fatma Altınbaş - Eray Özbudak - Uğur Dönek

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Aydemir’den Kayseri’ye çağrı: "Vatandaşımız Tıkyemek’e sahip çıkmalı" Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Altan Aydemir, yeniden başkan seçilmesinin ardından ilk projelerinin imalathane kurmak olacağını söyledi. Kayserili vatandaşlara da çağrıda bulunan Aydemir, "Vatandaşımızın kendini düşünerek, Tıkyemek’e sahip çıkması lazım" dedi. Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Altan Aydemir, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Yeniden başkan seçilmesinin ardından yapacakları ilk projenin 16 bin metrekarelik alana imalathane kurmak olacağını dile getiren Aydemir; "Yeni dönemde göreve geldikten sonra yapacağımız ilk projemiz, imalathane kurmak olacak. Çalışmalarımızda da sonra yaklaştık. Şu anda 16 bin metrekare arsamızı temin ettik. Milli Emlak’tan bu arsanın satışını istedik. Önümüzdeki hafta içerisinde görüşmelerimizi yapıp, Ankara’dan satışını almaya gideceğiz. 16 bin metrekare alanımıza 50 tane dükkan sığıyor. Toplu sanayi sitesine benzer şekilde bizde de toplu imalathane olacak. Yufka, lokum, pasta ve yemek üreten kişilerin imalathanelerini bu yapacağımız alana taşımak istiyoruz. Şimdi bina altlarında üretim için ruhsat verilmiyor. Daha önceden ruhsatını alan vatandaşlarda yeni devir yaptığında alan kişi oraya tekrar ruhsat alamıyor. Biz şehrin hemen 6-7 kilometre dışında kuracağımız imalathaneyi İl Tarım Müdürlüğü’müzün kriterlerine göre yapacağız. Denetimlere gelindiğinde ‘burasının böyle olması gerekiyor’ demesine kalmaksızın projemizi yapacağız. Teknolojiye uyumlu, akıllı bir imalathane olacak. Burada iş yapacak üyelerimiz de kira öder gibi mülk sahibi olacaklar. Alan aldığı kadar yer yapacağız ve fazla kişiyi kaydetmeyeceğiz. Buraya başvuru yapacak üyemizin, imalat ruhsatı olması lazım. Devletimiz yapının yüzde 70’ini ödeyerek, yapılacak imalathaneyi teslim edecek. Burayı alacak üyemizde yüzde 30’unu ödedikten sonra devletimiz karşıladığı yüzde 70’lik kısmı ilk 2 yılı ödemesiz, 11 yıla yayıyor. Buradaki kullanabileceğimiz alan kısıtlı ama talep ulursa bir başka yerde yine proje yaparız. Projemiz Türkiye’de ilk olan bir proje olacak" ifadelerini kullandı. "Tıkyemek’e sahip çıkalım" Vatandaşların kendilerini de düşünerek, Tıkyemek projesine sahip çıkması gerektiğini ifade eden Aydemir; "Tıkyemek projemizde üyelerimizi tamamladık. 2 kurye firmasıyla görüştük. Birisi Kayseri’de diğeri de Ankara’dan geldi. Hatta önümüzdeki hafta içerinde görüşmelerimiz olacak. Tıkyemek hem esnafın kazandığı hem de vatandaşın kazandığı bir proje. Esnafımız bu projeye çok sahip çıktı. Çevre illerden de takip ediliyor. Oralarda da talep var ve çalışmalar yapılıyor. Tıkyemek’te bin 500 esnafımız var. Bu projemize marketleri de dahil etmek istiyoruz. Projemiz öncelikle Kayseri için. Aracı firma bizim üzerimizden rant elde ediyor. Türkiye genelindeki esnaflarımız bu durumdan çok muzdarip. Biz bu yüzden böyle bir proje geliştirdik. Tıkyemek artık hayatımıza girdi. Vatandaşımızın kendini düşünerek, Tıkyemek’e sahip çıkması lazım. Düşük fiyata aynı ürünü yemiş olacak" dedi. "Devletimizin büyük imkanları var" Çıraklık okulunda eğitim görüp, işletmelerde çalışan öğrencilerin sigortalarının devlet tarafından yapıldığını ve bunun esnaf için çok değerli olduğunu belirten Aydemir; "Çıraklıktan çıkıp, bizim işletmelerimizde iş öğrenen arkadaşlarımızın sigortasını devletimiz yapıyor. Bu önemli genç arkadaşımız merdivenden düşebilir. Belki başka bir kaza geçirebilir. Bu da işletmeye çok büyük külfet getirir. Devletimiz bunların önüne geçmek için çıraklık yapmak için yanımıza gelen arkadaşları sigortalı yapıyor. Bunun bile bizim için çok büyük artısı var. Devletimizin gerçekten çok büyük imkanları var. Önceden Bağ-Kur borcu olanlar hizmet alamıyorlardı. Şimdi Bağ-Kur’a borcu da olsa yıl sonuna kadar hastanelerde hizmet alabilirler. Benim ‘Bağ-Kur’a borcum var’ deyip, gitmemezlik etmesinler" şeklinde konuştu.
Konya KTO’da Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkan Yardımcısı Kutluhan Taşkın, Konya Ticaret Odası’nda (KTO) meclis üyeleriyle bir araya geldi. KTO Başkanı Selçuk Öztürk, "Reel sektörün sahadan gelen geri bildirimlerinin dikkate alınmasını, kamu ile özel sektör arasındaki istişare kültürünün güçlenmesini son derece kıymetli buluyoruz" dedi. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkan Yardımcısı Kutluhan Taşkın, Konya Ticaret Odası’nda Meclis Üyeleriyle bir araya geldi. Konya Ticaret Odası Şubat Ayı Meclis Toplantısı öncesinde gerçekleşen buluşmada, Türkiye’nin ekonomi politikalarının mevcut yönü ve bu politikaların reel sektör üzerindeki yansımaları kapsamlı şekilde ele alındı. Toplantıda, meclis üyeleri tarafından reel sektörün talep ve beklentileri dile getirilirken, Başkan Yardımcısı Taşkın yöneltilen soruları yanıtladı. Görüşmenin ardından Konya Ticaret Odası Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkan Yardımcısı Kutluhan Taşkın’ı Oda Meclislerinde ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, "Meclis üyelerimizle bir araya gelerek ekonomik gelişmeler ve reel sektörün beklentilerini paylaştığımız hemşehrimiz başkan yardımcımıza katılımları ve değerli katkıları için teşekkür ediyorum. Ekonomi politikalarının tasarımında reel sektörün sahadan gelen geri bildirimlerinin dikkate alınmasını son derece kıymetli buluyor; kamu ile özel sektör arasındaki istişare kültürünün daha da güçleneceğine inanıyoruz" dedi "Uygulanan politikalar ekonominin geleceğine olan inancımızı artırıyor" Konuşmasında küresel ve ulusal ekonomik gelişmelere de değinen Başkan Öztürk, son yıllarda yaşanan belirsizliklerin Türkiye ekonomisi açısından önemli bir sınama süreci oluşturduğunu ifade etti. Öztürk, "Pandemi sonrası oluşan kırılgan dengeler, artan jeopolitik riskler ve küresel finansal sıkılaşma süreci, ülkemizi de etkilemiştir. Bu dönemde özellikle 2023 sonrası uygulanan ekonomi politikalarının daha öngörülebilir, kural temelli ve dezenflasyonu merkeze alan bir çerçeveye oturtulmuş olması önemli bir kazanımdır" diye konuştu. Enflasyonla kararlı mücadelenin sürdürülmesi, mali disiplinin güçlendirilmesi ve para politikasında sadeleşme adımlarının orta vadede makroekonomik istikrar açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Öztürk, "Bugün gelinen noktada beklentilerin daha rasyonel bir zemine oturduğunu, finansal göstergelerde kademeli bir dengelenme sürecinin başladığını ve ekonomi yönetiminin piyasa mekanizmasını önceleyen bir yaklaşım sergilediğini görmekteyiz. Bu sürecin, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde güçlü bir koordinasyon ve uzun vadeli bir perspektifle yürütülmesi, reel sektör olarak ekonomimizin geleceğine olan inancımızı artırmaktadır" ifadelerini kullandı. Başkan Öztürk, reel sektörün temel beklentisinin; enflasyonla mücadeleden taviz verilmeden, üretim kapasitesini, istihdamı ve ihracat potansiyelini koruyacak seçici ve hedefli desteklerin sürdürülmesi olduğunu belirterek, "Güçlü bir makroekonomik denge ancak güçlü ve sürdürülebilir bir reel sektör yapısıyla mümkündür" dedi. Ekonomik değerlendirmelerin ardından Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, oda ve iştiraklerinin Şubat ayı faaliyetlerine ilişkin bilgilendirme sunumunu meclis üyeleriyle paylaştı.