SAĞLIK - 09 Ekim 2025 Perşembe 11:01

Kahta Devlet Hastanesi’nde ilk defa TAPP kasık fıtığı ameliyatı gerçekleştirildi

A
A
A
Kahta Devlet Hastanesi’nde ilk defa TAPP kasık fıtığı ameliyatı gerçekleştirildi

Adıyaman’ın Kahta Devlet Hastanesi’nde cerrahi alanda önemli bir ilke imza atıldı.


Modern tıbbın sunduğu imkanları kullanan Kahta Devlet Hastanesi, ilçedeki sağlık hizmeti kalitesini artırmaya devam ediyor. Yapılan çalışmalar neticesinde hastanede ilk defa gerçekleştirilen TAPP Kapalı (Laparoskopik) fıtık onarımı, başarıyla gerçekleştirildi. Kahta Devlet Hastanesinde gerçekleştirilen TAPP Kapalı (Laparoskopik) fıtık onarımı yöntemiyle, büyük kesilere gerek kalmaz, kozmetik olarak daha iyi sonuç verir. Her iki kasık tarafını aynı anda onarma imkânı vardır. Ameliyat sonrası çok daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme görülür. Hasta genellikle 1 gün içinde taburcu edilir. Hafif ağrılar birkaç gün içinde geçer. Günlük aktivitelere 3-5 gün içinde, ağır spora veya işe genellikle 2-4 hafta sonra dönülebilir.


Başhekim Uzm. Dr. Mustafa Akel, "Hastanemizde, modern tıbbın sunduğu imkanları kullanarak sağlık hizmetlerindeki kalitemizi artırmaya devam ediyoruz. Bu anlamda hastanemizde ilk defa gerçekleştirilen bu operasyonla birlikte hem sağlık hizmeti kalitemizi artırıyoruz hem de önemli bir eşiği aşmış oluyoruz. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Salih Yılmaz ve deneyimli ekibi tarafından gerçekleştirilen laparoskopik kasık fıtığı onarımı sayesinde hasta daha az ağrıyla, daha hızlı bir iyileşme süreciyle sağlığına kavuştu. İlk defa yapılan bu ameliyat yöntemi; kamera sistemi ile karın içi görüntülenerek ve karın zarı altına girilerek kasık fıtıklarının kapalı yöntemle onarılmasını sağlayan modern cerrahi bir tekniktir. Emeği geçen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Salih Yılmaz’a ve deneyimli ekibine teşekkür ediyoruz. Adıyaman ve diğer illere hasta sevkini azaltmayı hedefleyerek modern cerrahi uygulamalarla hizmet vermeye devam ediyoruz" dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa İtalyan öğretmenler Mudanya’da Bursa’nın Mudanya ilçesindeki Mütareke İlkokulu, Erasmus+ Projesi kapsamında İtalya’dan gelen öğretmenleri ağırlayarak, çevre ve sürdürülebilirlik odaklı örnek bir programa imza attı. 1-5 Aralık tarihleri arasında Istituto Comperensivo IC Malfer İlkokulu’ndan Maria Dall Agnola, Francesca Pezzin, Federica Ritacca ve Dina Lorenzi, işbaşı gözlem etkinliği için Mudanya’ya gelerek, Mütareke İlkokulu’nda çeşitli sınıf içi çalışmalara katıldı. Ziyaret boyunca geri dönüşüm, sıfır atık ve sürdürülebilir yaşam başlıklarında yapılan etkinlikler incelenerek, öğrencilerin geri dönüşüm malzemelerinden geliştirdiği projeler, oyunlar ve modeller uygulamalı olarak deneyimlendi. Öğrenciler, hazırladıkları materyalleri İtalya’daki yaşıtlarına hediye olarak göndermek üzere paketledi. Programda konuk öğretmenler Bursa, Mudanya, Trilye, İznik ve Gölyazı’da kültürel geziler de gerçekleştirdi. Faaliyetin son gününde Okul Müdürü Hayrettin Minare’nin ev sahipliğinde İlçe Milli Eğitim Müdürü Suat Topal ve şube müdürleri sınıfları ziyaret ederek, çalışmaları yerinde gördü. Topal, bu projelerin öğrencilerin dil becerilerine, kültürlerarası iletişimine ve akademik gelişimine önemli katkı sağladığını vurgulayarak, hem okul yönetimine hem de misafir öğretmenlere teşekkür etti. Etkinliklere damga vuran çalışmalar ise Mütareke İlkokulu 4/A sınıfından geldi. Öğrenciler, atık malzemelerle hazırladıkları el yapımı gitarlarla "Geri Dönüşüm" şarkısını seslendirdi, makrome iplerinden yaptıkları anahtarlıklarla da "Geri dönüşüm bir alışkanlıktır" mesajını pekiştirdi. İngilizce Öğretmeni Yeliz Mehmetoğlu Kılınç’ın rehberlik ettiği soru-cevap bölümünde İtalyan öğretmenler memnuniyetlerini dile getirerek, öğrencilerle keyifli bir sohbet gerçekleştirdi. Programın sonunda konuk öğretmenler, okul yönetimi ve öğrencilere misafirperverlikleri için teşekkür ederek, ilerleyen süreçte yeni projelerde yeniden bir araya gelme dileğiyle Mudanya’dan ayrıldı.
Bursa Bursa’da 10 gündür kayıp olan 80 yaşındaki Mustafa Abi’ye ait hala bir ize ulaşılamadı Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı Evciler Mahallesi’nde 10 gün önce ot toplamak için evinden ayrılan ve kaybolan 80 yaşındaki alzaymır hastası Mustafa Abi’yi arama çalışmalarının son gününe girildi. AFAD koordinasyonunda Jandarma, JAK, Mudanya 911 ,AKUT, ANDA, MAK, BAKUT, OSAD, Burulaş Arama Kurtarma ekiplerinden oluşan yaklaşık 400 kişilik ekip, 10 gün boyunca Evciler’den başlayarak İnkaya, Emirleryenicesi, Mesudiye, Eğerce, Muratlı, Çamlıca ve dere yataklarına kadar 40 kilometreden geniş bir çemberi taradı. Dronlar, iz takip köpekleri ve arazi araçlarıyla yapılan aramalarda en ufak bir ize ulaşılamadı. AFAD ekipleri, mevzuat gereği kayıp vakalarında yürütülen 7 günlük yoğun arama çalışmalarını tamamlayıp, herhangi bir bulguya ulaşılmaması nedeniyle operasyonu sonlandırdı. Bölgedeki gönüllü ekipler ile Mudanya 911 ise imkanlar dahilinde keşif amaçlı sınırlı arama çalışmalarına devam ediyor. Kayıp Mustafa Abi’nin ailesi, köy meydanında günlerdir süren bekleyişin 10. günde daha da ağırlaştığını belirtti. Eşi Ayla Abi, gözyaşları içinde, "Artık ne diyeceğimizi bilemiyoruz. Sağdır diye umut ediyoruz ama hiçbir iz yok. Bir sonuç olsun istiyoruz. Hiç değilse nerede olduğunu bilelim" dedi. Aile fertleri, Mustafa Abi’nin geçmişte kaybolduğu zamanlarda kısa sürede bulunduğunu, bu kez sürecin uzamasının kendilerini umutsuzluğa sürüklediğini ifade etti. Evciler ve çevre mahalle halkı, arama çalışmalarına günlerce destek verdi ancak 10. günde herhangi bir bulgu çıkmaması mahallede derin bir üzüntü oluşturdu. Yetkililer, Mustafa Abi’yi gören, kaybolduğu günle ilgili bilgi sahibi olan veya bölgede olağan dışı bir duruma şahit olan kişilerin 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirimde bulunmalarını istedi.
Bursa 80 yaşındaki Mustafa Abi’den 240 saattir haber alınamıyor Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı Evciler Mahallesi’nde 10 gün önce ot toplamak için evinden ayrılan 80 yaşındaki Alzheimer hastası Mustafa Abi, arama çalışmalarının son gününe girildi. AFAD koordinasyonunda Jandarma, JAK, Mudanya 911 ,AKUT, ANDA, MAK, BAKUT, OSAD, Burulaş Arama Kurtarma ekiplerinden oluşan yaklaşık 400 kişilik ekip, 10 gün boyunca Evciler’den başlayarak İnkaya, Emirleryenicesi, Mesudiye, Eğerce, Muratlı, Çamlıca ve dere yataklarına kadar 40 kilometreden geniş bir çemberi taradı. Droneler, iz takip köpekleri ve arazi araçlarıyla yapılan aramalarda en ufak bir ize dahi ulaşılamadı. AFAD ekipleri, mevzuat gereği kayıp vakalarında yürütülen 7 günlük yoğun arama çalışmalarını tamamlayıp herhangi bir bulguya ulaşılmaması nedeniyle operasyonu sonlandırdı. Bölgedeki gönüllü ekipler ile Mudanya 911 ise imkanlar dahilinde keşif amaçlı sınırlı arama çalışmalarına devam ediyor. Kayıp Mustafa Abi’nin ailesi, köy meydanında günlerdir süren bekleyişin 10. günde daha da ağırlaştığını belirtiyor. Eşi Ayla Abi, gözyaşları içinde durumu şu sözlerle anlattı: "Artık ne diyeceğimizi bilemiyoruz. Sağdır diye umut ediyoruz ama hiçbir iz yok. Bir sonuç olsun istiyoruz. Hiç değilse nerede olduğunu bilelim." Aile fertleri, Mustafa Abi’nin geçmişte kaybolduğu zamanlarda kısa sürede bulunduğunu, bu kez sürecin uzamasının kendilerini umutsuzluğa sürüklediğini ifade etti. Evciler ve çevre mahalle halkı, arama çalışmalarına günlerce destek verdi; ancak 10. günde herhangi bir bulgu çıkmaması mahallede derin bir üzüntü oluşturdu. Yetkililer, Mustafa Abi’yi gören, kaybolduğu günle ilgili bilgi sahibi olan veya bölgede olağan dışı bir duruma şahit olan kişilerin 112 Acil Çağrı Merkezi’ne mutlaka bildirimde bulunmalarını istedi.