GÜNDEM - 07 Mart 2025 Cuma 13:06

Obezite merkezi hizmete başladı

A
A
A
Obezite merkezi hizmete başladı

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde obezite merkezi hizmete başladı.


Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hizmete başlayan Obezite Merkezi’nde sorumlu uzman hekim, diyetisyen, psikolog, fizyoterapist ve hemşirelerin desteğiyle hasta kabulüne başladı. Obezite Merkezi’ne başvuran hastaların multidisipliner bir ekip tarafından 1 yıl boyunca takip ve tedavi edileceğini belirten Uzm. Dr. Emine Erun, obezitenin Tip-2 diyabet, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları, kanser, depresyon ve benzeri hastalıkların yanı sıra sosyal yaşamı da olumsuz etkilediğini ifade etti.


Obezitenin tedavisinde etkin ve sürdürülebilir mücadele edildiğini belirten Uzm. Dr. Emine Erun, "Obezite, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de halk sağlığını tehdit eden unsurların en başında gelmektedir ve sıklığı giderek artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı 2022 verilerine göre Türkiye Avrupa’da obezite sıklığı bakımından ilk sırada yer almaktadır. Obezite Tip-2 diyabet, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları, kanser, depresyon ve benzeri hastalıkların yanı sıra sosyal yaşamı da olumsuz olarak etkileyen önemli bir toplum sağlığı sorunu olarak ön plana çıkmaktadır. Obezitenin tedavisinde etkin ve sürdürülebilir mücadelenin uygulanması amacıyla ülkemizde Obezite Merkezleri yaygınlaştırılmaktadır. Hastanemizde hizmete başlamış olan Obezite Merkezimizde sorumlu hekim, diyetisyen, psikolog, fizyoterapist ve hemşire aktif olarak görev yapmaktadır. Obezite Merkezine vücut kitle indeksi 30 kg/m2 üzerine olan bireyler başvurabilmektedir. Bireyler multidisipliner bir ekip tarafından 1 yıl boyunca takip ve tedavi edilip, bireysel veya toplu eğitimler verilecektir. Burada amaç kalıcı yaşam tarzı değişikliği sağlamak. Hastanemiz Obezite Merkezinde bu amaca hizmet ederek koruyucu hekimliği faaliyete geçirmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Küslerin barıştığı bayramlaşma halkası geleneği yaşatıldı Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Yeni Mahalle’de küslerin barışması ve herkesin birbirine sarılması için her bayram sabahı sürdürülen ‘bayramlaşma halkası’ geleneği bu yıl olumsuz hava koşuları nedeniyle caminin içerisinde oluşturuldu. Tavas’a bağlı Yeni Mahalle’de yılla önce köyün ileri gelenleri tarafından kırgınlıkların unutulması ve küslüklerin sona erdirilmesi için başlatılan ‘Bayramlaşma Halkası’ geleneği bu yılda yaşatıldı. Her yıl Taşbaşı Camisinin avlusunda yaşatılan gelenek, bu yıl soğuk ve yağışlı hava nedeniyle caminin içinde gerçekleştirildi. Caminin dışında bayramlaşmak için halka oluşturan cemaat, 7’den 77’ye tüm erkeklerin katıldığı bayramlaşma zincirini bu sene cami içinde kurdu. Yıllardır devam eden bayramlaşma geleneği sayesinde, herkes birbiriyle tokalaşıp sarıldığı için kimse küs veya kırgın kalmadı. Birlik ve beraberlik için bir fırsat olarak gördükleri geleneği yaşatmaya devam ettiklerini ifade eden Yeni Mahalle eski muhtarlarından Hacı Ahmet Şen, "Mahallemizde yıllardır yaşattığımız bir bayramlaşma halkası geleneğimiz var. Bayram namazını kıldıktan sonra hocalarımız sürekli ikazda bulunur ve caminin avlusunda oluşturduğumuz halkada mahallenin 7’den 77’ye tüm erkekleri hep birlikte bayramlaşırdı. Fakat bu yıl havanın çok soğuk olması nedeniyle bayramlaşma halkamızı camimizin içerisinde oluşturduk. Bu bizim yıllardır hem gelenek göreneğimiz hem de küslerin barışması için bir fırsatımız. Adam aynı safta namaz kılıyor ama küs. Bayramlaşmak için birbirlerine el uzattıklarında, bu sayede barışmalarına vesile olunuyor. Bu gelenek göreneği ayakta tutmak için biz bayramlaşma halkasını oluşturmaya devam ediyoruz" dedi. Bayramların toplumsal dayanışma içi önemli bir fırsat olduğunun altını çizen cam cemaatinden Mehmet İnce ise "Geleneksel olarak her bayramda caminin avlusunda hep birlikte bayramlaşıyoruz. Komşularımız ve cami cemaatimiz bayram sabahı burada buluşuyor. Hiçbir şekilde küskünlüklerin devam etmesini istemiyoruz. Herkes birbiriyle sarılsın, dostluk, kardeşlik ve beraberlik olsun diye bu geleneğimizi sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.