GENEL - 25 Ocak 2016 Pazartesi 15:48

Büyükada Faytonlarının Tekerlekleri Afyonkarahisar'da Üretiliyor

A
A
A
Büyükada Faytonlarının Tekerlekleri Afyonkarahisar'da Üretiliyor

Unutulmaya yüz tutan at arabacılığı mesleğinin son ustalarından Salih Yılmaz Beytür, sadece İstanbul Büyükada, Heybeliada ve Burgaz’da bulunan faytonlara tekerlek ürettiklerini söyledi.
Teknolojiye yenik düşen at arabacılığı mesleğinin son günlerini yaşadığını ifade eden Salih Yılmaz Beytür, çekirdekten beri bu işle uğraştığını belirtti. Beytür, "Bu iş baba mesleğim yani. 1974’den beri Afyonkarahisar’da at arabası üretimi yapıyoruz. Sene olmuş 2016 ve artık günümüzde teknolojiyle birlikte at arabası kalmadı artık. Hep vatandaşlar artık motorlu vasıtaya, traktöre döndü. Sadece burada değil, Türkiye’de artık tek tük kaldı. Çok alt tabakalarda kaldı. Bizim şehrimizde bir tane at arabası kaldı. Daha önceden Afyon’da 50 ile 60 arasında bu işi yapan usta vardı. Motor teknolojisinin gelişmesiyle kapana kapana iki usta kaldık. Başka da kalmadı. At arabası isteyen de yok. Afyonkarahisar’da 38 yıldır binlerce at arabası ürettim. Şehrimizde eskiden temel vasıta at arabasıydı. Hemen hemen tüm köy ve kasabaların tek aracıydı desek yanlış olmaz. Traktör, çok nadir görülürdü. Ama şimdi her köyde kapı geçmeme traktör var. Vasıta olunca atla, arabayla uğraşan kalmadı” ifadelerini kullandı.
“ARTIK SADECE FAYTONLARIN TEKERLEKLERİNİ YAPIYORUZ”
İstanbul Büyükada’daki faytonların tekerlerini ürettiklerini kaydeden Beytür, “Mesleğimiz son günlerini yaşıyor. At arabası yapmayalı yaklaşık 2 yıl oldu. Artık sadece siparişle Büyükada, Heybeliada ve Burgaz’da bulunan faytonların tekerlek işlerini yapıyoruz. Bazı aylarda sadece üç beş tekerlek yapıyoruz. Zaten İstanbul’da da 230 fayton kalmış. İzmir’de de bir iki fayton kalmış. Yılda bir iki defa da oradan iş geliyor. Bu şekilde yaşam mücadelesi veriyoruz. Bizden sonra da bu işi yapacak kimse yok. Bu saatten sonra da olmaz da. Biz hep el emeği, orijinal eserler yaptık. Bu minyatürler kaliteli olunca fiyatı da biraz tuzlu oluyor. Fiyatı tuzlu olunca insanlar tarafından rağbet görmüyor. Minyatür at arabasına da yaklaşık bir hafta emek çekiyoruz. Yani büyük at arabası gibi. İlgi olmayınca, para kazanamayınca bizde minyatür at arabası yapmaktan vazgeçtik” şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Sahte ilanlarla 52 milyonluk vurgun yapan 44 şüpheli tutuklandı Kocaeli merkezli 11 ilde sahte ilan ve çağrı merkezleri aracılığıyla ürün satma vaadinde bulunup çok sayıda vatandaşı 52 milyon TL dolandıran şüphelilerden 44’ü tutuklanarak cezaevine gönderildi. Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin, siber suçların men ve takibine yönelik yürüttüğü soruşturmada, liderliğini Serkan Kınalı isimli şahsın yaptığı suç örgütü üyelerinin E-ticaret ve ilan platformlarına sahte ilanlar koyarak, kurulan çağrı merkezine ait açık hatlar üzerinden müştekiler ile güven verici ve aldatıcı görüşmeler yaptıkları belirlendi. Kaparo, kargo bedeli, nakliye bedeli ve sigorta bedeli gibi bahanelerle para alan örgüt üyelerinin elde ettikleri parayı kripto para platformlarına aktardıkları ve sanal kripto para birimlerine çevirerek izini kaybettirmeye çalıştıkları tespit edildi. Belirtilen yöntemlerle aralarında deprem mağduru aileler ile engelli vatandaşların da bulunduğu 37 şahsın dolandırıldığı, suç örgütü üyesi şahısların hesaplarına 52 milyon 675 bin 400 TL para giriş çıkışı olduğu tespit edildi. 5 ayrı bölgede çağrı merkezi oluşturan suç örgütü üyelerinden üçünün toplam 23 ayrı suçtan 25 yıl kesinleşmiş cezalarının bulunduğu belirlendi. Kocaeli merkezli 11 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda 56 şüpheli yakalandı. 5 şüphelinin değişik suçlardan cezaevinde olduğu, 2 şüphelinin ise ifadelerinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldığı bildirildi. Adliyeye sevk edilen 49 şüpheliden 44’ü tutuklanırken diğerleri ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.