GENEL - 21 Mayıs 2020 Perşembe 16:34

Termalden sonra gastronomide de iddialı

A
A
A
Termalden sonra gastronomide de iddialı

Ülkemizin termal kaplıcalarıyla ünlü şehri Afyonkarahisar, şimdi de gözünü gastronomi turizmine dikti.

Ülkemizin termal kaplıcalarıyla ünlü şehri Afyonkarahisar, şimdi de gözünü gastronomi turizmine dikti. Geçen yıl Ekim ayında ‘gastronomi’ alanında UNESCO’ya dâhil edilen şehirde, yöresel lezzetlerinin tanıtımı noktasında adeta seferberlik başlatıldı.


Gaziantep ve Hatay’dan sonra UNESCO tarafından ülkemizin üçüncü, dünyanın 36. Gastronomi şehri ilan edilen Afyonkarahisar, tescilli lezzetiyle gastronomi alanında iddialı bir çalışma yürütüyor. Şehirde uzun yıllar devam eden markalaşma çalışmalarının merkezini ise şu anda gastronomi oluşturuyor.


Afyonkarahisar Belediyesi bünyesinde kurulan Gastronomi ve Dış İlişkiler Birimi tarafından yürütülen çalışmalar çerçevesinde; kaymak, lokum, sucuk, haşhaş ve patatesli köy ekmeği gibi Afyonkarahisar’la özdeşleşen meşhur lezzetler, tanıtım amaçlı olarak ülke genelinde dağıtılıyor. İlk etapta, ulusal televizyonlar, tanınmış ünlü şefler, gurmeler, yemek ve seyahat yazarlarına kargo aracılığıyla gönderilen yöresel lezzetler, ayrıca sosyal medya platformlarında ‘Gastroafyon’ adıyla oluşturulan kurumsal hesaplar üzerinden düzenlenen yarışmalarla Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırılıyor.


Korona virüs süreciyle tüm dünyada ‘doğru ve sağlıklı beslenme’ bilincinin önem kazanmasını fırsata çevirmek isteyen Afyonkarahisar, tanıtımda özellikle doğal ürünlerini ön planda tutarak, salgın sonrası ülkemizin gastronomi turizm pastasından hak ettiği payı almayı hedefliyor.


“Hedefimiz, gelip geçilen değil özellikle uğranılan bir şehir ”


Tanıtım çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar, Afyonkarahisar’ın özellikle lokum, sucuk ve kaymak gibi meşhur lezzetleriyle tanındığını; ancak 600’den fazla yöresel lezzetiyle çok zengin bir mutfağa sahip olduğunu söyledi. Afyon’un konum itibariyle birçok şehrin geçiş noktasında olduğunu belirten İhsan Akar, “Şehrimizin bu avantajını da kullanarak, gelip geçilen ve mola verilen bir şehir değil, yöresel lezzetleriyle özellikle uğranılan bir şehir imajı oluşturmak istiyoruz” dedi.


Afyonkarahisar’ın yıllardır termal ve tarih turizminde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akar, “Elbette biz insanlara sadece yemek vaat etmiyoruz. Herkes tarafından görülmesi gereken 8 bin yıllık tarihe sahip bir şehir vaat ediyoruz. Camileri, medreseleri, çeşmeleri ve tarihi konaklarıyla Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin çok özel örneklerini vaat ediyoruz. Son olarak, gelin adeta yaşayın bu şehri diyoruz ve herkesi Afyonkarahisar’a davet ediyoruz “ diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Turuş Kaya Mezarlarında kazı ve temizleme çalışmaları başladı Adıyaman’da Roma ve Bizanslılar tarafından kullanılan binlerce yıllık Turuş Kaya Mezarlarının turizme kazandırılması için kazı ve temizleme çalışmaları başladı. Adıyaman-Şanlıurfa Karayolu üzerinde Kuyulu köyü sınırlarında bulunan Turuş Kaya Mezarları’da son üç yılda yapılan temizleme ve kazı çalışmalarında 60 mezar ortaya çıkartıldı. Bu yıl Nisan ayında başlayan kazı çalışmalarında şuana kadar 2 kaya mezar ortaya çıkartılırken, mezarlar yeniden temizleniyor. İlk kazıların 1999 yılında yapıldığı Turuş Kaya Mezarlarının temizleme ve kazı çalışmaları 2021 yılına kadar ara verilmişti. Kommagene Canlandırma Projesi ile 2021 yılında yeniden başlayan çalışmalarda şuana kadar 10 dönümlük alan temizlendi. Mezarlarının içerisindeki taş ve toprak yığınları temizleniyor. Yağmur sularının mezarlara girmesini engellemek için üstte drenaj sistemi yapılıyor. Kazı ve temizleme çalışmalarının Eylül ayına kadar sürmesi bekleniyor. Adıyaman’ın önemli tarihi yapılarından birisi olan Turuş Kaya mezarlarının her birisinde değişik mimari ve farklı kabartmalar, bezemeler, bukranyumlar bulunuyor. Yaklaşık 2 yıllık kaya mezarların Roma ve Bizans döneminde kullanıldığı biliniyor. Kazı ve temizleme çalışmalarının başladığını söyleyen Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, “Turuş Kaya Mezarlarında bu yıl kazıya başladık. 1999 yılında başlayan ve ara verilen kazılar 2021 yılında başladı. 3 yıl aralıksız devam eden kazılarda yaklaşık 10 dönüm bir alan temizliği yapıldı. Temizliğin yanında mezar odalarını ortaya çıkartıyoruz. Önceki dönemde 60 adet kaya mezarı çıkartmıştık, bu yıl ise şuana kadar 2 adet kaya mezarını ortaya çıkarttık” diye konuştu.