KÜLTÜR SANAT - 18 Ocak 2021 Pazartesi 10:40

(Özel) Frigya’da kayaya oyularak yapılan Ayazini Kilisesi inanç turizmine kazandırılacak

A
A
A
(Özel) Frigya’da kayaya oyularak yapılan Ayazini Kilisesi inanç turizmine kazandırılacak

Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçe sınırları içerisindeki milattan sonra 9.

Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçe sınırları içerisindeki milattan sonra 9. yüzyılda kayaya oyularak yapılan eşsiz güzellikteki tarihi Ayazini Kilisesi restore edilerek inanç turizmine kazandırılacak.


Afyonkarahisar - Kütahya ve Eskişehir coğrafyası içerisindeki Frig vadisi bünyesindeki bir birinden değerli eserlerle birlikte inanç turizminin de gözde mekanlarından birisi olma yolunda ilerliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği ülkelerinin büyükelçileri ile bir araya geldiği Çankaya Köşkü’nde yaptığı konuşmada, son yıllarda artan İslam düşmanlığı ve kültürel ırkçılığa dikkat çekerek, “Biz kilise, manastır, sinagog, bunları hazinemizden, kendi cebimizden restorasyonlarını yapmak suretiyle ibadete açıyoruz. Bütün bunlar açık net ortadayken acaba şu anda Fransa’da, Almanya’da Avrupa’nın birçok yerinde Müslümanların ibadet hanelerine yapılan bu tür bombalama yaklaşımlarını neyle izah edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.



Kilisedeki restorasyon kısa bir süre sonra başlıyor


Bu kapsamda Frig vadisinin İhsaniye ilçesine bağlı Ayazini köyü sınırları içerisinde kalan ve geçmişi genç Bizans dönemine kadar dayanan tarihi Ayazini Kilisesi’nde de Afyonkarahisar Valiliği tarafından başlatılan ‘Ayazini Çevre ve Medeniyet Köyü Projesi ile Ayazini Kırsal Turizm Köyü Projesi’ kapsamında 148 evle birlikte restore edilecek. Kilisedeki restorasyon evlerde yapımı devam eden restorasyon çalışmasının ardından başlayacak.



“Önceki dönemlerde olan inanç turizminin günümüzde de devam etmesini istiyoruz”


Ayazini Köyü Muhtarı Bekir Yılmaz, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine yaptığı açıklamada, kilisenin restorasyonu ile inanç turizmi açısından önemli olduğunu söyledi. Yılmaz, köye pandemi öncesinde gelen turistlerin kayaya oyularak yapılan tarihi kiliseye büyük ilgi duyduklarını ifade etti. Frigler, Romalılar ve Bizans döneminden kalma bir çok kilise ve şapelin olduğunu anımsatan Yılmaz, “Bu eserlerimizin de tanıtımına geç kalınmış. Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek öncülüğünde ve ilgili kurumların desteği ile Ayazini köyündeki kilise ve şapaller ile diğer eserleri tanıtmaya, restore etmeye mücadele ediyoruz. Bu kilisenin restore edilmesi proje kapsamında, temizliği yapılıyor. Ayazini’nde ki bu eserleri gün yüzüne çıkarıp dünyaya tanıtacağız. Bizler önceki dönemlerde olan inanç turizminin günümüzde de devam etmesini istiyoruz” diye konuştu.



Kilise kayaya oyularak yapılmış


İhsaniye İlçesi, Ayazini Kasabası girişinde yol kenarında tüf sarp kayalık içinde, kayaya oyulmuş bir kilisedir. Kilise yapısının özelliği dış cephe olarak kaya yüzeyine oyulmuş apsisli ve kubbeli olmasıdır. Çevresine bitişik kaya odalarıyla birlikte kilise manastır yapısında yapılmıtır. Kayaya oyularak yapılan kilise geç Roma ve erken Bizans dönemlerinde kullanılmıştır.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Edremit’te muhtarlar toplantısı yeniden başladı Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, göreve başlamasından sonra muhtarlarla aylık değerlendirme toplantılarını yeniden başlattı. Meclis salonunda muhtarlarla bir araya gelen Başkan Ertaş, tabana yayılan katılımcı bir yönetim anlayışı ile vatandaşa hizmet için birlik içerisinde çalışacaklarını ifade etti. Edremit Belediyesi’nde mahalle muhtarları ile aylık değerlendirme toplantıları başladı. Belediye Başkanı Mehmet Ertaş başkanlığında yapılan toplantıda muhtarlarla birlikte Başkan Yardımcısı Cavit Cebeci, belediye meclis üyeleri ve belediyede ki daire müdürleri de yer aldı. Başkan Mehmet Ertaş, halkçı bir yönetim anlayışı ile tabana yayılan bir yönetim anlayışı içerisinde muhtarlar, esnaf odaları ve sivil toplum kuruluşları ile birlik ve beraberlik içerisinde hareket edeceklerini ifade etti. Her ay belediye meclis toplantısı öncesinde muhtarlarla buluşacaklarını kaydeden Başkan Ertaş, “Her türlü öneriye açık bir şekilde “ben yaptım oldu” değil ortak akılla birlikte karar vereceğiz. Halkımıza hizmet noktasında bir ve beraber hareket edeceğiz. En kısa yoldan halkımızın sorunlarına çözüm üretip hizmeti ulaştırma amacıyla çalışacağız” dedi. Mahalle muhtarları da tek tek söz alarak hem kendilerini tanıttılar hem de sorunlarını anlattılar. Doğalgaz hatlarının uzatılması ve bozulan yolların yapılması gibi konular başta olmak üzere mahalleleri ile ilgili istek, öneri ve şikayetlerini bildirdiler. Başkan Ertaş, yol yapım ve onarım için 14 ayrı ekibin sahada olduğunu kaydetti, sorunların ortadan kaldırılması için hızlı bir şekilde çalıştıklarını vurguladı.
Giresun Kadınlar baharla birlikte pazarda doğal ürünleri satıyor Baharın gelmesiyle kadınlar pazarındaki ürün çeşitliliği de arttı. Çoğu doğada kendiliğinden yetişen dikenucu, geldirdik, kabalak gibi bitkileri toplayarak kendi yetiştirdikleri ürünlerle beraber ilçe pazarında satan kadınlar aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Giresun’un köylerinde yaşayan kadınlar, evde yaptıkları yöresel ürünler ile yetiştirdikleri sebze ve meyveleri ilçelerin pazarlarında satarak aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Kendi yetiştirdikleri ürünlerle beraber, doğada kendiliğinden yetişen bitkilerin de pazarda yoğun ilgi gördüğünü anlatan Atike Sefer, “Bahar mevsimi geldiği için pazarda sattığımız ürünlerde arttı. Kendi yetiştirdiğimiz lahana, bezelye, kıvırcık, yeşil soğan gibi ürünlerin yanı sıra doğada kendiliğinden yetişen kabalak, galdirik, dikenucu olarak bilinen melocan da toplayarak pazara getiriyoruz. Bu tezgahta sattığım her şey organik ve tazedir. Köyde sabah erken saatlerde tarlalardan topladığım sebze ve meyveleri pazara getiriyorum. Yeter ki üretim olsun üretilen her şeyin pazarda müşterisi oluyor” dedi. Üretilen her ürünün pazarda yeri var Her ne kadar kadınlar pazarı olsa da üreten herkese pazarda yer olduğunu ifade eden Aydın Öztürk ise, “Artık köylerde pek üreten kalmadı. Köylüler de gelip lahanasını pazardan alır duruma geldi. Oysaki köylerde sadece ekip diktiğin değil doğada kendiliğinden yetişen birçok bitki de ihtiyaçlarını karşılamaya yetiyor. Ben bir emekli olmama rağmen köyde üretip gelip pazarda satıyorum ve ihtiyacımı karşılıyorum. Üreten herkese pazarda yer olduğu gibi üretilen her şeyinde alıcısı oluyor” dedi.