YEREL HABERLER - 06 Nisan 2012 Cuma 15:10

AKÜ`DE KİTAP OKUMA GÜNLERİ DÜZENLENECEK

A
A
A
AKÜ`DE KİTAP OKUMA GÜNLERİ DÜZENLENECEK

Kitap okuma oranlarındaki düşüklüğe dikkat çekmek isteyen AKÜ Sosyoloji Kulübü, `Yoksa Siz Kitap Okumuyor musunuz?` sloganı ile kampüs içerisinde açık alanda kitap okuma kampanyası başlatıyor.
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Sosyoloji Kulübü tarafından, sosyal sorumluluk çalışması adı altında kitap okuma etkinliği düzenleneceği bildirildi. Sosyoloji Kulübü Başkanı Celil Zengin, 24 Nisan günü başlayacak olan kitap okuma programının AKÜ Ahmet Necdet Sezer kampüsünde düzenleneceğini belirtti. `Yoksa Siz Kitap Okumuyor musunuz?` sloganı ile programın gerçekleştirileceğini aktaran Zengin, "Kampüsün açık alanında, saat 12.15 ile 12.45 arasında kitap okunacak. Tüm okuma sevdalılarının katılabileceği bu etkinlikte, kitap okuma oranlarındaki düşüklüğe dikkat çekilecektir. Bu program dahilinde kitap bağışı da toplanıp, ihtiyacı olan ilkokullara kitaplık halinde ulaştırılacak. Günümüzün en büyük eksikliklerinden biri olan yeterli kitap okumama, toplumumuzun en büyük sorunları arasındadır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, Türkiye`de kitap okuma oranları, olması gereken orana göre düşüktür. Bu düşük oranlar halkın genelinde olduğu gibi üniversitelerde de görülmektedir. Üniversitelerin toplam öğrenci sayılarını; kütüphanelerinden alınan toplam kitap sayısına bölerek, oranların düşüklüğünü görebiliriz. Sosyoloji Kulübü olarak böyle bir probleme dikkat çekmek gerektiğini düşünmekteyiz" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Uzmanından kurbanda beslenme uyarısı: “Et kendi suyuyla kısık ateşte pişirilmelidir” Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Nur Enez Baş, Kurban Bayramı’nda et tüketimiyle ilgili, “Etli yemeklere lezzet vermesi için eklenen kuyruk yağı ya da iç yağı kalp damar sağlığını olumsuz etkiler. Bu yağların yerine et kendi suyuyla kısık ateşte pişirilmelidir” dedi. Beslenme Uzmanı Baş, pişirme yöntemi olarak da kızartma yerine haşlama ya da ızgara yönteminin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Kurban Bayramı’nda günün ilk öğününe etle başlandığını ancak yeni kesilen etin sert ve pişmesi zor olduğu için sindirim problemi yaşatabileceğini dile getiren Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Nur Enez Baş, kurban etinin en az 24 saat dinlendirilmesi gerektiğini söyledi. Kurban Bayramı’nda kahvaltı olarak et yerine yumurta, peynir gibi protein miktarı yüksek ürünlerin tercih edilmesinin doğru olduğunu aktaran Diyetisyen Enez Baş, “Kurban bayramlarında günün ilk ve önemli öğünü kahvaltı genelde kavurmalı sofralar ile başlar. Ancak yeni kesilen et sert ve pişmesi zor olduğu için sindirim problemlerine sebep olabilir. Etin tüketilmesi için en az 24 saat bekletilmesi gerekmektedir” dedi. “Kahvaltıda kavurma değil peynir ve yeşillik yiyin” Kahvaltıda et yerine yumurta, peynir gibi protein kaynakları, tam tahıllı ekmek, taze yeşillikler, domates, salatalık ve biber tüketilmesini öneren Diyetisyen Enez Baş bayram ziyaretlerinden dolayı öğün saatlerinin gecikmemesine dikkat etmek gerektiğini söyledi. Ziyaretler sırasında sunulan ikramlıklardan mümkün olduğunca şekersiz çay, kahve ya da varsa sadece ayran tercih edilmesi, çok fazla ısrar olursa bile en fazla 1 çeşit ikramlık tüketilmesini tavsiye etti. Çay, kahve tüketimini sınırlandırmanın önemine değinen Diyetisyen Enez Baş, “Her ziyarette çay, kahve içmemeye çalışın. Et içeren yemekler daha çok öğle öğününde tercih edilmeli, akşam öğünü olarak sebze ya da kurubaklagil yemekleri bulunmalıdır. Etli yemeklere lezzet vermesi için eklenen kuyruk yağı ya iç yağı kalp damar sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle et kendi suyuyla kısık ateşte pişirilmelidir. Etlerin az pişmiş olmamasına dikkat etmeli, yakmadan iyice pişirmeliyiz” diye konuştu. “Kızartmadan uzak durun; haşlama ya da ızgara tercih edin” Etli yemeklerin yanında C vitamini yönünden zengin besinlerin tercih edilmesinin demir emilimini arttıracağını dile getiren Diyetisyen Enez Baş, “Öğünlere bol limonlu salata, ev yapımı portakal, mandalina suyu ya da limonata eklemek yerinde olacaktır. Ayrıca etli yemeklerin yanında ayran, yoğurt tüketimi demir emilimini azaltacağı için tercih edilmemelidir” dedi. Pişirme yöntemi olarak haşlama ya da ızgarada pişirme yöntemlerini tavsiye eden Diyetisyen Enez Baş kızartma işleminden uzak durmak gerektiğinin altını çizdi. Sakatatların kolesterol içeriği fazla olduğu için sakatat tüketimini de minimumda tutmak gerektiğini belirterek özellikle hava sıcaklıklarının arttığı bu dönemde su tüketimine daha çok özen gösterilmesi, günde 2-3 litre su içilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların bu süreçte daha dikkatli olmaları ve uyguladıkları diyete bayram süresince de devam etmeleri gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Enez Baş “Bayramda alınan enerjiyi dengelemek için en azından yürüyüş ve spor aktiviteleri için fırsat oluşturulmalıdır. Fiziksel aktivitenin kan şekeri ve kolesterolü azaltmaya, kilo kaybetmeye ve bağırsak hareketlerini arttırmaya yardımcı olduğu unutulmamalıdır. Fiziksel aktiviteyi arttırmak için bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilmeli ve haftada 2-3 gün en az 30-45 dakikalık yürüyüşler yapılmalıdır” dedi.
Kayseri Kocasinan’da kurban bayramı konforu Kocasinan Belediyesi’nin 400 personel ve 84 kasabın görev aldığı Erkilet Bülbül Pınarı Mevkiindeki kurban kesim ve satış yerinden faydalanan vatandaşlar, dört dörtlük bir hizmet olduğunu belirterek, Başkan Çolakbayrakdar’a hem dua hem de teşekkür etti. 130 bin metrekare alana kurulan ve Türkiye’de sayılı olan kurban kesim ve satış alanıyla örnek olduklarını kaydeden Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, “Bundan sonrada Kocasinan’ı ve şehrimizi daha güzel bir noktaya taşımak için gayretlerimiz devam edecektir” dedi. Kurban kesim yerlerinin vatandaşlarda memnuniyet oluşturduğuna dikkat çeken Başkan Çolakbayrakdar, “Hemşerilerimizin daha temiz, daha sağlıklı, daha nezih ve daha huzurlu bir şekilde kurban ibadetlerini yerine getirebilmeleri için tüm hazırlıklarımızı tamamlayıp her türlü imkanı oluşturduk. Çok şükür vatandaşlarımıza kusursuz hizmet veriyoruz ve daha huzurlu bir şekilde ibadetlerini yapabilmelerini sağlıyoruz. Bundan dolayı emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Kocasinan Belediyesi olarak bu şekilde hizmet veren Türkiye’de sayılı belediyelerden biriyiz. Profesyonel bir şekilde hemşehrilerimizin daha hijyenik bir ortamda Kurban ibadetlerini yerine getirebilmeleri için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” ifadelerini kullandı. Kocasinan Belediyesi’nin kurban hizmetini dört dörtlük ve mükemmel olarak nitelendiren vatandaşlar ise, “Başkanımız Sayın Ahmet Çolakbayrakdar’dan Allah razı olsun. Çok güzel bir sistem kurmuşlar ve bu hizmet bizler için muhteşem bir organizasyondur. Her şey dört dörtlük yürüyor. Şimdiden gelecek yıllarda da kurbanımızı burada kestirmeyi düşünüyoruz. Özellikle burası, bizlere hijyenik ve tertemiz bir ortam sunuyor. Kurbanlarımız yan tarafta kesilirken bizlerde çayımızı ve limonatamızı içerken tatlımızı ve ikram edilen kavurmamızı yiyoruz. Çok büyük bir organizasyon olduğu için büyük emekler harcanmış. Türkiye’nin çoğu ilinde böyle bir hizmet yok. Kusursuz olan bu sistemden dolayı başta Kocasinan Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Çolakbayrakdar olmak üzere Kocasinan Belediyesi ekiplerine teşekkür ediyoruz” diye konuştu. Öte yandan Kocasinan Belediyesi tarafından Erkilet Bülbül Pınarı Mevkiinde ve 11 farklı mahallenin pazar yerlerinde kesim hizmeti veriliyor. Teknolojik, hijyenik ve sıhhi bir kesim alanları olması sebebiyle vatandaşların tercih noktası olan kurban kesim yerleri, büyük memnuniyet oluşturuyor. Bu çerçevede Veteriner, Temizlik İşleri, Fen İşleri, Zabıta, Park- Bahçeler, Mezarlıklar ve Destek Hizmetleri Müdürlüğü gibi birimler, 7/24 saat prensibiyle bayram boyunca vatandaşlara kesintisiz hizmet sunuyor. Veteriner Müdürlüğü ekipleri, bayram süresince kesim yerlerini sivrisinekler başta olmak üzere haşerelerden arındırarak, vatandaşlara daha sağlıklı bir çevre sunuyor. Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri ise, modern araçlar ile yürüttüğü çalışmalar sayesinde vatandaşlara daha temiz bir ortam sağlıyor.
Bilecik Kaymakam Ünal ve ilçe protokolü şehit babasını Babalar Günü’nde yalnız bırakmadı Bilecik’in Osmaneli ilçesi Kaymakamı Yüksel Ünal, Belediye Başkanı Bekir Torun ve ilçe protokolü, Babalar Günü dolayısıyla şehit babasını ziyaret etti. Osmaneli Kaymakamı Yüksel Ünal, Belediye Başkanı Bekir Torun, İlçe Jandarma Komutan Vekili Kıdemli Başçavuş Mustafa Toy, İlçe Emniyet Müdür Vekili Emniyet Amiri Selçuk Karakaş, İlçe Müftüsü Recep Işıldar ile birlikte 1995 yılında Hakkâri’nin Çukurca ilçesinde terör örgütü tarafından düzenlenen saldırıda şehit olan Piyade Çavuş Ahmet Durgun‘un babası Ali Durgunu hem Babalar Günü dolayısıyla hemde Kurban Bayramı dolaysıyla Camikebir mahallesindeki evinde ziyaret ettiler. Şehit babası Ali Durgun bu anlamlı günde kendisini yalnız bırakmayan Kaymakam Yüksel Ünal’a, Belediye Başkanı Bekir Toruna, beraberindekilere ve devlet büyüklerine teşekkür etti. Kaymakam Yüksel Ünal, şehit babası ile sohbet ederek, "Bizim için şehitlik, mertebelerin en yücesidir. Şehit ve gazilerimizin bizim için, ülkemiz için yaptıkları fedakarlığın, ödedikleri bedelin büyüklüğünü ifade etmeye kelimeler yetmez. Bu nedenle devletimiz şehit ailelerinin, gazi ve ailelerinin her zaman yanındadır. Şehit ailelerimiz için ne yapsak azdır. Şehit babası Ali Durgun amcamızı evinde ziyaret ederek hem Kurban Bayra’mını kutladık hem de Babalar Günü’nü kutladık" dedi