SAĞLIK - 07 Kasım 2025 Cuma 12:49

Bakan Memişoğlu: "Organ bağışında biz 149 merkeziyle dünyada örnek olan bir ülkeyiz"

A
A
A
Bakan Memişoğlu: "Organ bağışında biz 149 merkeziyle dünyada örnek olan bir ülkeyiz"

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Türkiye’nin organ bağışı konusunda Dünyada örnek bir ülke olduğunu söyleyerek, "Elektronik sistemde artık e-Nabız üzerinden e-Devlet kimlik doğrulamasıyla isteyen herkes organlarını bağışlayabiliyor. Organları bağışlamak esasında öldükten sonra, yaşamınızın sonunda dâhil bir insana can verebiliyorsunuz, iyilik yapabiliyorsunuz. Bu konuda biz dünyanın en iyi altyapısına, insan gücüne sahibiz ve nakil konusunda da 149 merkeziyle dünyada örnek olan bir ülkeyi" dedi.


Bakan Memişoğlu, yerinde inceleme ve değerlendirme yapmak amacıyla Afyonkarahisar’a geldi. Bakan Memişoğlu, il gezisinde önce Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı ve ildeki yetkililerle görüşen Bakan Memişoğlu ardından valilikte basın açıklaması yaptı.


Afyonkarahisar’ın son 20 senede sağlık hizmetleri anlamında çok büyük gelişim gösterdiğini belirten Bakan Memişoğlu, Afyonkarahisar’da toplam 24 hastane olduğunu, ayrıca ilde sağlık hizmetlerini iyi sunan bir insan gücünün olduğunu vurguladı. Afyonkarahisar’da yapılacak sağlık yatırımlarından bahseden Bakan Memişoğlu, Emirdağ Devlet Hastanesinin 2026 yılının başında hizmete açılacağını duyurdu.



"Sağlıklı Hayat Merkezleri bir çok mahallede"


Bakan Memişoğlu, ücretsiz hizmet veren Sağlıklı Hayat Merkezlerini (SHM) koruyucu sağlığın önemli unsurları olarak gördüklerini çünkü bu merkezlerin mahallelerde bulunması dolayısıyla insanların diyetisyen, psikolog, fizyoterapist ve çocuk gelişimciye rahatlıkla ulaşabildiği SHM’lerde vatandaşlara spor-egzersiz öğretildiği, kişilerin diş bakımı ve kanser taramalarının yapıldığını ifade etti. Afyonkarahisar’da dört tane Sağlıklı Hayat Merkezi olduğu bilgisini paylaşan Bakan Memişoğlu, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS)’den SHM’lere randevu alınabileceğini söyledi.



"Türkiye’nin maalesef akciğer kanseri konusunda dünyada ilk üçte"


Kasım ayının ’Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı’ olduğunu belirten Bakan Memişoğlu, "Ben bağımlılıktan uzak kalınmasını çünkü Türkiye’nin maalesef akciğer kanseri konusunda dünyada ilk üçte olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Sigara bunun en büyük nedeni, tütün kullanımı. Bu konuda da toplumun farkında olmasını, hep beraber sigarayı bırakmak için çaba harcamamız gerektiğini, bunun için de mobil araçlarımızla insanlarımızın yanına gittiğimizi ve bu araçları gören sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımızın bu konuda ekiplerimizle beraber bu iradeyi göstermesini ve sağlıklı kalmaları için sigaradan kurtulmalarını bekliyoruz" dedi.



"e-Devlet kimlik doğrulamasıyla isteyen herkes organlarını bağışlayabiliyor"


Bakan Memişoğlu, 4 Kasım 2025 Salı günü, Ankara Bilkent Şehir Hastanesinde düzenlenen Organ Bağışı Haftası Farkındalık Toplantısı’nda tüm organlarını bağışladığını kaydederek, "Elektronik sistemde artık e-Nabız üzerinden e-Devlet kimlik doğrulamasıyla isteyen herkes organlarını bağışlayabiliyor. Organları bağışlamak esasında öldükten sonra, yaşamınızın sonunda dâhil bir insana can verebiliyorsunuz, iyilik yapabiliyorsunuz. Bu konuda biz dünyanın en iyi altyapısına, insan gücüne sahibiz ve nakil konusunda da 149 merkeziyle dünyada örnek olan bir ülkeyiz. Ama bu nakillerimizin çoğunu canlıdan yapıyoruz. Yani canlının karaciğerinin yarısını alıyoruz, böbreğinin bir tanesini alıyoruz. İnsanlar bu kadar özveriliyken lütfen organlarını bağışlasınlar, onlar hayatlarını kaybettikten sonra organları kullanılabilsin. Bu büyük bir iyilik ve mutluluk kaynağı. Onun için ben insanlarımızdan organlarını bağışlamasını, özellikle e-Devlet üzerinden bunu yapmalarını bekliyorum."



"Organ bekleyen veya organ nakli olan insanlarımıza pozitif ayrımcılık tanıyoruz"


Bakan Memişoğlu, organ bağışında bulunan kişinin beyin ölümü gerçekleşip organları nakil işlemleri için kullanıldıktan sonra o kişinin birinci derece yakınlarının organ bağışı listesinde acil organ bekleyenler haricinde öncelikli olacağı bilgisini sözlerine ekleyerek şöyle devam etti: "Şimdi başka bir şey daha yaptık organ bekleyen veya organ nakli olan insanlarımızı da randevu sisteminde (MHRS) önceliğe aldık. Bundan sonra bu konuda da onlara pozitif ayrımcılık yapacağız."



Bakan Memişoğlu: "Organ bağışında biz 149 merkeziyle dünyada örnek olan bir ülkeyiz"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Kırıkkale’de "kız meselesi" nedeniyle çıkan kavgada 3 kişi yaralandı: 5 gözaltı Kırıkkale’de iki grup arasında "kız meselesi" nedeniyle çıkan tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi sonucu 3 kişi yaralanırken, olayla ilgili 5 şüpheli gözaltına alındı. Olayın ardından firar eden 3 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışma başlatıldı. Olay, Sanayi Mahallesi Alparslan Türkeş Bulvarı üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, O.D. (29), Y.K.K. (21), Y.Ö. (19) ile M.D. (19), T.C. (21), Y.K. (21), M.D. (17), M.K. (23), H.M.C. (23), U.K. (18) ve A.A.U. isimli şahıslar arasında "kız meselesi" nedeniyle tartışma çıktı. Kısa sürede büyüyen tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi üzerine, O.D. tüfekle, Y.Ö. bıçakla, Y.K.K. ise darp edilerek yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen sağlık ekipleri, yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Yaralılar, ambulanslarla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Hastanede tedavileri süren 3 yaralının da hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Saldırının ardından araçla kaçan şüpheliler, Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekiplerince kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Olayla bağlantılı olduğu belirlenen H.M.C., U.K. ve A.A.U. isimli firari şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi. Silahlı kavganın yaşandığı bölgede Olay Yeri İnceleme ekiplerince yapılan çalışmada, bir adet tabanca ile 4 adet kovan ele geçirildi. Şüphelilerin yakalandığı araçta ise bir adet av tüfeği ve sentetik ecza hapı bulundu. Şüpheliler hakkında "kasten yaralama", "mala zarar verme" ve "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçlarından adli işlem başlatılırken, her iki tarafın da çeşitli suçlardan sabıkalarının bulunduğu öğrenildi.