SAĞLIK - 07 Kasım 2025 Cuma 12:49

Bakan Memişoğlu: "Organ bağışında biz 149 merkeziyle dünyada örnek olan bir ülkeyiz"

A
A
A
Bakan Memişoğlu: "Organ bağışında biz 149 merkeziyle dünyada örnek olan bir ülkeyiz"

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Türkiye’nin organ bağışı konusunda Dünyada örnek bir ülke olduğunu söyleyerek, "Elektronik sistemde artık e-Nabız üzerinden e-Devlet kimlik doğrulamasıyla isteyen herkes organlarını bağışlayabiliyor. Organları bağışlamak esasında öldükten sonra, yaşamınızın sonunda dâhil bir insana can verebiliyorsunuz, iyilik yapabiliyorsunuz. Bu konuda biz dünyanın en iyi altyapısına, insan gücüne sahibiz ve nakil konusunda da 149 merkeziyle dünyada örnek olan bir ülkeyi" dedi.


Bakan Memişoğlu, yerinde inceleme ve değerlendirme yapmak amacıyla Afyonkarahisar’a geldi. Bakan Memişoğlu, il gezisinde önce Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı ve ildeki yetkililerle görüşen Bakan Memişoğlu ardından valilikte basın açıklaması yaptı.


Afyonkarahisar’ın son 20 senede sağlık hizmetleri anlamında çok büyük gelişim gösterdiğini belirten Bakan Memişoğlu, Afyonkarahisar’da toplam 24 hastane olduğunu, ayrıca ilde sağlık hizmetlerini iyi sunan bir insan gücünün olduğunu vurguladı. Afyonkarahisar’da yapılacak sağlık yatırımlarından bahseden Bakan Memişoğlu, Emirdağ Devlet Hastanesinin 2026 yılının başında hizmete açılacağını duyurdu.



"Sağlıklı Hayat Merkezleri bir çok mahallede"


Bakan Memişoğlu, ücretsiz hizmet veren Sağlıklı Hayat Merkezlerini (SHM) koruyucu sağlığın önemli unsurları olarak gördüklerini çünkü bu merkezlerin mahallelerde bulunması dolayısıyla insanların diyetisyen, psikolog, fizyoterapist ve çocuk gelişimciye rahatlıkla ulaşabildiği SHM’lerde vatandaşlara spor-egzersiz öğretildiği, kişilerin diş bakımı ve kanser taramalarının yapıldığını ifade etti. Afyonkarahisar’da dört tane Sağlıklı Hayat Merkezi olduğu bilgisini paylaşan Bakan Memişoğlu, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS)’den SHM’lere randevu alınabileceğini söyledi.



"Türkiye’nin maalesef akciğer kanseri konusunda dünyada ilk üçte"


Kasım ayının ’Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı’ olduğunu belirten Bakan Memişoğlu, "Ben bağımlılıktan uzak kalınmasını çünkü Türkiye’nin maalesef akciğer kanseri konusunda dünyada ilk üçte olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Sigara bunun en büyük nedeni, tütün kullanımı. Bu konuda da toplumun farkında olmasını, hep beraber sigarayı bırakmak için çaba harcamamız gerektiğini, bunun için de mobil araçlarımızla insanlarımızın yanına gittiğimizi ve bu araçları gören sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımızın bu konuda ekiplerimizle beraber bu iradeyi göstermesini ve sağlıklı kalmaları için sigaradan kurtulmalarını bekliyoruz" dedi.



"e-Devlet kimlik doğrulamasıyla isteyen herkes organlarını bağışlayabiliyor"


Bakan Memişoğlu, 4 Kasım 2025 Salı günü, Ankara Bilkent Şehir Hastanesinde düzenlenen Organ Bağışı Haftası Farkındalık Toplantısı’nda tüm organlarını bağışladığını kaydederek, "Elektronik sistemde artık e-Nabız üzerinden e-Devlet kimlik doğrulamasıyla isteyen herkes organlarını bağışlayabiliyor. Organları bağışlamak esasında öldükten sonra, yaşamınızın sonunda dâhil bir insana can verebiliyorsunuz, iyilik yapabiliyorsunuz. Bu konuda biz dünyanın en iyi altyapısına, insan gücüne sahibiz ve nakil konusunda da 149 merkeziyle dünyada örnek olan bir ülkeyiz. Ama bu nakillerimizin çoğunu canlıdan yapıyoruz. Yani canlının karaciğerinin yarısını alıyoruz, böbreğinin bir tanesini alıyoruz. İnsanlar bu kadar özveriliyken lütfen organlarını bağışlasınlar, onlar hayatlarını kaybettikten sonra organları kullanılabilsin. Bu büyük bir iyilik ve mutluluk kaynağı. Onun için ben insanlarımızdan organlarını bağışlamasını, özellikle e-Devlet üzerinden bunu yapmalarını bekliyorum."



"Organ bekleyen veya organ nakli olan insanlarımıza pozitif ayrımcılık tanıyoruz"


Bakan Memişoğlu, organ bağışında bulunan kişinin beyin ölümü gerçekleşip organları nakil işlemleri için kullanıldıktan sonra o kişinin birinci derece yakınlarının organ bağışı listesinde acil organ bekleyenler haricinde öncelikli olacağı bilgisini sözlerine ekleyerek şöyle devam etti: "Şimdi başka bir şey daha yaptık organ bekleyen veya organ nakli olan insanlarımızı da randevu sisteminde (MHRS) önceliğe aldık. Bundan sonra bu konuda da onlara pozitif ayrımcılık yapacağız."



Bakan Memişoğlu: "Organ bağışında biz 149 merkeziyle dünyada örnek olan bir ülkeyiz"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis Bitlis’te kayak altyapısına akademik destek Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, üniversite bünyesinde faaliyet gösteren Bitlis Eren Akademi Spor Kulübü’nün kayak altyapı antrenmanlarını ziyaret etti. Bitlis Eren Üniversitesi’nde Eren ailesi sponsorluğunda sürdürülen kayak altyapı eğitimleri, antrenörler Cenk Yıldız ve Kenan Yıldız eşliğinde sezon boyunca aralıksız devam edecek. Küçük yaş gruplarındaki sporcuların temel teknik eğitim aldığı antrenmanlarda dayanıklılık, denge ve koordinasyon çalışmaları ön planda tutuluyor. Üniversitenin kayak eğitim pistinde gerçekleştirilen çalışmaları yerinde inceleyen Rektör Elmastaş, sporcular ve antrenörlerle bir araya geldi. Sporcularla sohbet eden Rektör Elmastaş, üniversite olarak spora ve genç yeteneklere büyük önem verdiklerini belirtti. Kayak sporunun Bitlis’in doğal yapısıyla örtüşen önemli bir branş olduğuna dikkat çeken Elmastaş, altyapıdan yetişen sporcuların ilerleyen yıllarda ulusal ve uluslararası başarılar elde edeceğine inandığını ifade etti. Antrenörler Cenk Yıldız ve Kenan Yıldız ise desteklerinden dolayı üniversite yönetimine ve Eren ailesine teşekkür ederek, hedeflerinin disiplinli ve planlı bir çalışma programıyla başarılı sporcular yetiştirmek olduğunu kaydetti. Bitlis Eren Akademi Spor Kulübü’nün kayak altyapı çalışmaları, kış sezonu boyunca belirlenen program çerçevesinde devam edecek.
Kütahya TKİ Tavşanlı Linyitspor evinde kaybetti: 0-1 Bölgesel Amatör Lig 5. Grup’ta mücadele eden TKİ Tavşanlı Linyitspor, sahasında konuk ettiği Keçiören Belediyesi Bağlumspor’a 1-0 mağlup olarak haftayı puansız kapattı. Bölgesel Amatör Lig 5. Grup’un kritik karşılaşmalarından birinde Kütahya temsilcisi TKİ Tavşanlı Linyitspor, Ankara ekibini Ada Stadı’nda ağırladı. Güneşli havayı fırsat bilen taraftarların tribünleri doldurduğu mücadelede, ev sahibi ekip aradığı golü bulamadı. Karşılaşmayı Muhammet Kantaroğlu yönetirken, yardımcılıklarını Abdulsamet Yeşilbaş ve Fatma Gül Güzel üstlendi. Mücadeleye tutuk başlayan Tavşanlı temsilcisi, maçın 16. dakikasında Hakan Öztürk’ün golüne engel olamadı ve 1-0 geriye düştü. Golden sonra rakip kalede baskı kurmaya çalışan kırmızı-siyahlılar, son paslardaki etkisizlik nedeniyle skoru dengeleyemedi ve ilk yarı konuk ekibin üstünlüğüyle tamamlandı. İkinci yarıya daha istekli başlayan TKİ Tavşanlı Linyitspor, oyunu rakip yarı sahaya yıktı. Karşılaşmanın 63. dakikasında golcü oyuncu İbrahim Zeytin’in kaleciyle karşı karşıya kaldığı pozisyonda yaptığı vuruş, savunma tarafından son anda kale çizgisi üzerinden çıkarıldı. Topun çizgiyi geçtiği yönündeki yoğun itirazlar üzerine oyun yaklaşık 5 dakika dururken, hakem heyetinin devam kararı tribünlerde büyük tepkiye neden oldu. Maçın son bölümünde Keçiören Belediyesi Bağlumspor’un oyunu yavaşlatan anlayışı ve savunma disiplini, Tavşanlı ekibinin beraberlik umutlarını boşa çıkardı. 8 dakikalık uzatma bölümünde de gol sesi çıkmayınca, konuk ekip sahadan 1-0 galip ayrılarak liderlik koltuğuna oturdu. Eşme Belediyespor’un bay geçtiği haftada önemli bir fırsatı değerlendiremeyen TKİ Tavşanlı Linyitspor ise zirve yarışında kritik bir kayıp yaşadı.
Bolu Bolu’da irtikap soruşturmasında mağdurların ifadeleri ortaya çıktı Bolu Belediyesine yönelik gerçekleştirilen irtikap soruşturması kapsamında mağdur zincir market yetkililerinin ifadeleri ortaya çıktı. Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından dün sabah saatlerinde irtikap suçlamasıyla Bolu İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın da aralarında bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüphelilerin jandarmada ifadelerinin tamamlanmasının ardından mağdur sıfatında bulunan 6 market yetkilisi de ifade verdi. Market yetkilileri ifadelerinde, belediyenin kendilerinden zorla reklam ücreti almaya çalıştığını ve vermemeleri durumunda marketlere yönelik denetim gerçekleştirerek, mühürlediğini ifade etti. "44 mağaza 5’er gün mühürlendi" Mağdur sıfatında ifade veren A101 Market Mağaza Geliştirme Müdürü Adem Keskin, reklam vermedikleri için 44 marketin 5’er gün mühürlendiğini ifade ederek, "2024 yılında belediyeye davet edildik. Başkan Yardımcısı Süleyman Can, belediyeye bağlı bir şirketin reklam işine girdiğini söyleyip, reklam verilip verilemeyeceğini sordu. Belediyede market yetkililerinin çağrıldığı bir toplantıda Tanju Özcan, reklam gelirleriyle öğrencilere burs verildiğini belirterek, reklam talep etti. Şirket üst yönetimi ulusal reklam gerekçesiyle bunu kabul etmedi ve sonrasında zabıta denetimleri başladı. NACE2 belgesi gerekçesiyle tutanaklar tutuldu ve 44 mağaza 5’er gün mühürlendi" şeklinde konuştu. "100 bin lira artı KDV ile anlaştık" Bolu’daki bir yerel zincir marketin sahibi İbrahim Erdini, kendilerine sunulan reklam sözleşmesini 100 bin lira artı KDV ücreti karşılığında kabul ettiğini, sonrasında marketlerinde denetim yapıldığını ama usulsüzlük bulunmadığı için işlem yapılmadığını söyledi. "Her market için aylık ödeme istendi" Her market için aylık ödeme istendiğini ifade eden yerel bir marketin genel müdürü Hamza Dağ ise ifadesinde, kurulacak vakfa reklam karşılığı yardım talep edildiğini ve her market için aylık ödeme istendiğini, kabul etmeyince yaklaşık bir hafta sonra ikinci kez çağrıldığını belirterek, Tanju Özcan’ın ’Vakıf kurulacak, yardımlar yapılacak’ diyerek market başı aylık 25 bin TL istediğini, ulusal marketlere ise 15 bin TL teklif ettiğini öne sürdü. "Zarfların içinde teklif formu bulunuyordu" Toplantının ardından kendilerine verilen zarflarda teklif formlarının bulunduğunu aktaran Carrefour Şube Müdürü Ahmet Gülsever, "Toplantının başında market isimli zarflar dağıtıldı ve içinde teklif formu bulunuyordu. Tanju Özcan vakıf kurulduğunu söyleyerek reklam istenildiğini, teklifte 15 bin veya 25 bin TL gibi rakamlar gördüklerini ve bu fiyatın altında olmayacağını söyledi. Toplantıdan 1-2 gün sonra denetimler başladı. Üst yönetim, belediye ile reklam anlaşması yaptı" dedi. "Para cezaları kesildi" Talebin reddedilmesi üzerine para cezaları kesildiğini vurgulayan Şok Market’in eski bölge sorumlusu Aytaç Baycan, "En düşük seçeneğin şube başı 25 bin TL olduğu söylendi. Talebin reddedilmesi üzerine denetimler neredeyse her hafta tüm şubelere yayıldı, para cezaları kesildi. Sevkiyat kamyonlarının indirme yapması zorlaştırıldı, müşterilerin parkını engellemek için zemine üçgen taşlar konuldu" ifadesini kullandı.
Kütahya Kütahyaspor’dan Nazillispor’a gol yağmuru: 8-0 Kütahyaspor, TFF 3. Lig 4. Grup’un 23. haftasında sahasında Nazillispor’u 8-0 gibi farklı bir skorla mağlup etti. Kütahyaspor, TFF 3. Lig 4. Grup’un 23. haftasında oynanan karşılaşmaya taraftarının yoğun desteğiyle başladı. Maçın ilk düdüğüyle birlikte ön alanda baskı kuran ev sahibi ekip, oyunun kontrolünü erken dakikalarda ele aldı. Karşılaşmanın 7. dakikasında kazanılan korner atışında arka direkte topu ağlara gönderen Ahmet Teker, Kütahyaspor’u 1-0 öne geçirdi. Baskısını sürdüren mavi-lacivertliler, 33. dakikada ceza sahasında topla buluşan Aykut Çift’in golüyle farkı ikiye çıkardı: 2-0. İlk yarının son anlarında savunma hatasını iyi değerlendiren Aykut Çift, kendisinin ikinci, takımının üçüncü golünü kaydederek skoru 3-0 yaptı. Kütahyaspor, soyunma odasına 3-0 üstün girdi. İkinci yarıya da etkili başlayan Kütahyaspor, 49. dakikada bir kez daha Aykut Çift’in ayağından bulduğu golle skoru 4-0’a taşıdı. 58. dakikada yine sahneye çıkan Aykut Çift, farkı beşe çıkaran golü kaydetti: 5-0. Mücadelenin 72. dakikasında Veysel Karani Ünal fileleri havalandırarak durumu 6-0 yaptı. Son dakikalarda Ender Kılıç kafa vuruşuyla skoru 7-0’a getirdi. Uzatma dakikalarında ise Yiğit Emir Ekiz’in golüyle karşılaşmanın sonucu belirlendi: 8-0. Karşılaşmanın ardından Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci bir açıklama yaptı. Başkan Kahveci açıklamasında, "Şehrimizin ortak değeri, ligin lideri Kütahyaspor’umuz, Nazillispor’u 8-0’lık muhteşem bir skorla mağlup ederek tüm Kütahya’mızın gururunu kazandı. Tribünden desteklediğimiz bu zafer, sahadaki oyuncularımızın emek ve azmi, teknik ekibimizin ve yönetim kurulumuzun özverisi ve tribünlerdeki değerli taraftarlarımızın coşkulu desteğiyle mümkün oldu. Hep birlikte gösterdik ki; şehir bizim, takım bizim. Nice maçlarda, nice zaferlerde bu heyecanı birlikte yaşamak dileğiyle" ifadelerine yer verdi.