GENEL - 05 Mayıs 2016 Perşembe 13:43

Vali Işın: "Türk Neye Sahip İse Kürt De Sahip Zaza Da Sahip Ayırım Yok"

A
A
A
Vali Işın: "Türk Neye Sahip İse Kürt De Sahip Zaza Da Sahip Ayırım Yok"

AĞRI (İHA) – Ağrı Valisi Musa Işın, PKK’lı teröristin cenaze törenine katılan HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir’in doğup büyüdüğü köyde sert konuşarak, “Kürt çocuklarını dağa götüreceksiniz yem yapacaksınız, ondan sonra cenazesine katılacaksınız. Sonra T.C. dediğiniz devletten maaş alacaksınız. Yüreğiniz yetiyorsa devletten maaş almayın” dedi.
Vali Işın, devletin halkın yanında olduğunu belirterek "Kürt neye sahip ise Türk’te ona sahip. Kürt neye sahip ise Zaza da ona sahip. Kimsenin kimseden bir fazlalığı ya da azlığı yok” diye konuştu.
Ağrı merkeze bağlı Yakınca köyünde 8 derslikli ortaokulun temel atma törenine Vali Musa Işın, Vali Yardımcısı Sedat İnci, İl Milli Eğitim Müdürü Hatem Dursun, Özel İdaresi Genel Sekreteri Erhan Tenekeci, kurum müdürleri, okul müdürleri, köy sakinleri ve öğrenciler katıldı.
PKK’lı teröristin cenaze törenine katılan HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir’in doğduğu ve büyüdüğü Yakınca köyünde 8 derslikli okulun temel atma töreninde konuşan Vali Musa Işın, şunları söyledi:
“Bugün hayırlı bir iş için buradayız. Sekiz derslikli bir okulun temel atma töreninde hep beraber bulunduk ve biraz önce temel atma töreninde birlikte temelimizi attık. Allah hayırlı uğurlu etsin. İnşallah 15 Eylül’de okullar açıldığında bu okulun açılışını da o gün yapacağız. Yüklenici firma gerekli özeni gösterecek. En güzel malzemeyi kullanacak. Denetimlerimizi çok güzel bir şekilde yapacağız."
Binanın kış şartlarına uygun, bölgenin şartlarına uygun olacağını anlatan Işın, şöyle konuştu: "Kaliteli malzeme kullanılacak. Çocuklarımız orada daha güzel bir eğitim alacak. Bizim 47 inşaatımız, milli eğitim alanında devam etmektedir. Bu sene okulların açılmasıyla beraber inşallah 35’ini ya da 36’sını hizmete açacağız. Eğitim alanında çok ciddi bir yatırımımız söz konusudur. Halihazırda 47 okulun inşaatı devam etmektedir. Bunlar lisedir, ortaokul ve ilkokuldur, imam hatiptir, mesleki liselerdir, kız meslek liseleridir, teknik liselerdir."
Ağrı’da çok muazzam bir eğitim seferberliği başladığını belirten Işın, sözlerine şöyle devam etti: "Şu an derslik başına 29 öğrenci düşüyor. Bu okullarımız bittiği takdirde bu 23’e, 24’e düşecektir. Dolayısıyla Ağrı’nın fiziki manada eğitim ihtiyacı karşılanacaktır. Bize düşen çocuklarımızı iyi bir şekilde eğitmektir. Anne ve babalar olarak, halk olarak, vatandaş olarak çocukların iyi bir eğitim alması için gayret göstermek mecburiyetindeyiz. Bu çocukları kendileri için, gelecekleri için, kendimiz için geleceğe hazırlayacağız. Dolayısıyla çocuklar bizim için çok değerlidir, çok mukaddestir. Çocukların insanca yetişmeleri ve eğitim almaları için en güzel şekilde devlet olarak, siz ebeveynler, anneler ve babalar olarak her türlü fedakârlığı yapacaksınız ve yapıyorsunuz ve yapmak zorundayız.”
“AMACIMIZ İNSANLARI YAŞATMAKTIR”
Çocukları başkalarına yem yapmayacaklarını dile getiren Vali Işın, şunları söyledi:
“Çocuklarımız size saygılı birer evlat olacak. Anne ve babalarının ellerinden öpecekler. Onların sözünden çıkmayacaklar. Saygılı birer insan olacaklar. Yakmayacak, yıkmayacak, öldürmeyecekler, ateşe vermeyecekler, mükerrem insan olacaklar. İyi insan olacaklar. Sevilen, sayılan insan olacaklar."
İnsanın yaradılış gayesinin bu olduğunu anlatan Işın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim amacımız, hedefimiz çocuklarımızın iyi yetişmesidir. Bu konuda gayret gösteriyoruz. Kötü, menfi manada hareket eden her şeyin karşısındayız. Bizim amacımız insanı yaşatmaktır. Bizim amacımız insanları huzur içerisinde yaşatmaktır. Bizim amacımız, köyümüzle beraber, ilçemizle beraber, ilimizle beraber en mükemmel manada kalkınmayı gerçekleştirmektir, insana iş bulmaktır. Akşam anne babalar sofraya oturduklarında çocuklarıyla sağ salim sofraya otursun. Anneler, babalar, akşam eve gittiklerinde bir parça ekmek götürsün. Şerefli, haysiyetli ve namusluca yaşasın. Bizim derdimiz budur. Sizden kötü bir şey mi istiyoruz? Hayır. Sizin için istiyoruz. Eğer bu kötüyse deyin ki Sayın Vali sen kötü şey söylüyorsun. Biz sizin için iyi olanı istiyoruz. Ama sizin için kötü olanı isteyenler vardır. Bunun farkında olun.”
“BİZİM ÇOCUKLARIMIZI ÖLDÜRENLER BİZE BAŞSAĞLIĞINA GELİYOR”
Ağrı’nın başka bir yere gitmesine izin vermeyeceğini dile getiren Vali Işın, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bugüne kadar siz izin vermediniz, biz de vermeyeceğiz. Bu bizden birisi de olabilir. Bu bizim kötülüğümüzü isteyen, Ağrı’yı başka yere götürmek isteyen, bu köylü de olabilir, ilçeden de olabilir, ilden de olabilir. Ama sizi ve çocuklarınızı yanlış yöne sevk edenlere fırsat vermeyin. Onlara itibar etmeyin. Çocuklarınızı ölüm makinesi haline getirenler, sonra çocuklar öldürüldüğünde, onların cenazelerini getirip ‘başın sağ olsun’ dediklerinde, siz de ‘bunun katili aynı zamanda sizsiniz’ diyeceksiniz. ‘Çünkü bu çocukları dağa götürenler sizlersiniz’ diyeceksiniz. ‘Siz buna sebep oldunuz’ diyeceksiniz. ‘Siz bizim huzurumuzu kaçırıyorsunuz’ diyeceksiniz. Buna fırsat vermeyeceksiniz. Hem Kürt çocuklarını kandırıp dağa götürecekler, onları ölüm makinesi haline getirecekler, hem de onlar öldürüldüğünde anne babalarına gelip ‘başın sağ olsun’ diyecekler. Bunun farkında olmamız lazım. Bizim çocuklarımızı öldürenler sonra bize başsağlığına geliyor. Biz bunları bileceğiz tanıyacağız.”
“DEVLETİMİZ ZENGİNDİR, GÜÇLÜDÜR”
“Devlet yapıyor, iş veriyor, imkan veriyor, fakir fukarasına bakıyor” diyen Vali Işın, aç kalanların ihtiyacı olanların valiliğe gelmesini isteyerek "Gelsin beni görsün. ‘Sağlık hizmetini alamıyorum’ diyen varsa, ‘ilacımı alamıyorum’ diyen varsa gelsin beni görsün, sorumlusu benim. ‘Çocuğum okula gidemiyor, üniversiteyi kazandı, okula gönderemiyorum’ diyen varsa gelsin sorumlusu benim. Kötü bir şey mi yapıyoruz? Bunlar yanlış şeyler mi? Hayır. Bunlar sizin için değil midir? Hepsi sizin için. Fakir fukaraya bakıyor muyuz, bakıyoruz. Dul kadınlarımıza maaş veriyoruz. Engelli kardeşlerimize bakım ücreti veriyoruz. Kendisine ayrıca ücret veriyoruz. Devlet bütün bunları yapıyor. Değerli kardeşlerim, bakın bizim sizlerden sadece bir isteğimiz var. Huzurumuz. Huzurumuzu bozana fırsat vermeyeceğiz. Ağrı’da, Ağrı için söylüyorum, ben buranın valisiyim. Eğer burası huzursuz edilmezse Ağrı olarak, burası çok kısa bir sürede uçar uçar. Devletimiz zengindir, güçlüdür Allah’a şükür. Her türlü yatırımı yaptık yapıyoruz. Şu anda burada devam eden yatırımların toplam miktarı 2 katrilyon 300 milyar TL’dir. Buna sosyal yardım dahil değil. Ama sizde lütfen aranıza sokulacak fitneye fırsat vermeyeceksiniz, vermeyeceğiz.”
“DÜRÜST OLACAKSINIZ DÜRÜST”
HDP milletvekillerini sert bir dille eleştiren Vali Işın, “Hem ‘TC’ diyeceksiniz, hem onun milletvekili olacaksınız, hem maaş alacaksınız, hem terörist cenazesine katılacaksınız. Kürt çocuklarını götürecek dağda yem yapacaksınız. Ondan sonra cenazesine katılacaksınız. ‘TC’ dediğiniz devletten de maaş alacaksınız. Yüreğiniz yetiyorsa devletten maaş almayın. Madem TC’ye karşı çıkıyorsunuz. Niye maaş alıyorsun? Bu fakir fukara devletten maaş mı alıyor? Sen de alma. Ondan sonra Donkişot’luk yapacaksınız, kahramanlık yapacaksınız ortalıkta dolaşacaksınız. Yok öyle yağma. Dürüst olacaksınız dürüst. Fakir fukaranın ekmeğine, çocuğunun canına, malına göz dikmeyeceksin. Bizim isteğimiz budur” dedi.
“BU ÖRGÜT KÜRTLERE DÜŞMANDIR”
Halkın arasına fitne sokanların ensesinde ellerinin olacağını ve bunu herkesin bilmesini isteyen Vali Işın, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hiçbir şekilde Ağrı’nın huzursuz edilmesine izin vermeyeceğiz. Sizlerde onların gerçek yüzünü görüyorsunuz. Gün geçtikçe görüyorsunuz. Değerli kardeşlerim, bakın bu örgütün Kürtlerden başka bir düşmanı yok. Bu örgüt Kürtlere düşman. Bunu bilin. Canınıza düşmandır, namusunuza düşmandır, malınıza düşmandır, esnafın parasına düşmandır, camisine düşmandır, Kur’ana düşmandır, Peygamberine düşmandır. Değilse deyin değil. Bunları girin şu an internette görüyorsunuz, en yakın zamanda bunları yaşadık. Onun için değerli kardeşlerim bakın iki şey denenmez. Birisi ölümdür. Öldükten sonra bir daha gelmek yok. Allah’a hesap vereceksiniz. Bunu yapanlar Allah’a hesabını verecek. Bunu yapanlar sadece bu dünyada çekmeyecekler, bunu yapanlar Allah’a da hesabını vereceklerdir. Öyle yağma yok. Burada fakir fukaranın çocuğunu öldüreceksiniz, üstünden siyasi istikbal temin edeceksiniz. Ondan sonrada kurtulacaksınız, öyle yağma yok. İkincisi de devlet tecrübe edilmez. Yani, bu devlet yıkılsın, Allah kerimdir. Yok, böyle bir şey kardeşlerim.”
“PKK TAŞERON BİR ÖRGÜTTÜR”
Suriye ve Irak’ta yaşananlardan örnek veren Vali Işın, “Suriye’yi görüyorsunuz. Irak’ı görüyorsunuz. Irak’ta 15 senedir neredeyse devlet yok. Suriye’de devlet yok. İnsanlar perişan. Irak’ta yok, Suriye’de yok, Afganistan’da yok, Filistin’de yok, Yemen’de doğru dürüst yok, Lübnan’da doğru dürüst yok, Libya’da yok. İstiyorlar ki Türkiye’de böyle olsun" dedi.
Türkiye’nin böyle olmasına 78 milyon insanımızın izin vermeyeceğini anlatan Vali Işın, sözlerine şöyle devam etti:
"Biz devletimizi kaybedersek, canımızı kaybederiz, namusumuzu kaybederiz, malımızı kaybederiz. Geriye ne kalıyor? Bir şey kalmıyor. Dikkatli olalım, aklımızı kullanalım başkasına yem olmayalım. PKK taşeron bir örgüttür. Bunu kim söylüyor? Bunu herkes söylüyor. Bunu kim söylüyor? Buranın bir milletvekili bana söyledi. Dedim ki gidin söyleyin gelip Kürt çocuklarını kaldırıp götürmesinler. Gelip polisimizi, askerimizi, Kürtleri öldürmesinler. Dedi ki ‘Sayın vali, 20 devletin PKK’nın içinde eli vardır.’ Daha ne söyleyeyim ben. Allah’ımız bir, Peygamberimiz bir, Kur’an bir, vatanımız bir, bayrağımız bir, kıblemiz bir. Bin yıldır beraber yaşıyoruz. Bu kardeşlik bize yeter. Kürde ‘sen bir şey olamazsın’ diyen var mı. Yok. Kürt neye sahipse Türk’te ona sahip. Kürt neye sahipse Zaza da ona sahip. Arap’ta ona sahip. Kimsenin kimseden bir fazlalığı ya da azlığı yok.”
Vali Işın, dış odakların Türkiye’yi zayıflatmak için PKK projesini uyguladığını belirterek şunları söyledi:
“Aklımızı başımıza alacağız, bu oyuna gelmeyeceğiz, çocuklarımızı bunlara yem yapmayacağız, çocuklarımızı koruyacağız, muhafaza edeceğiz. Mukaddesatımıza sahip çıkacağız. Başta canımız, başta namusumuz, başta imanımız, İslam bunlar bize yeter. Bakın Allah’a şükür köy ne kadar güzel bir köy. Burada her türlü tarımsal faaliyet yapılabilir. Devlet her türlü imkanı veriyor, vatandaşımızın tarımsal faaliyetlerde bulunması için. Ziraat Bankası veriyor, TKDK veriyor, SERKA veriyor, Tarım Bakanlığı veriyor, her şeyi veriyor Allah’a şükür. Bizim devlet olarak sadece vatandaşımızdan istediğimiz şey bu kadar devlet hizmet yapıyor, bu kadar hizmeti ayağınıza getiriyor, tek istediğimiz şey vatandaşın huzurunu bozanlara fırsat verilmemesi ve huzurunu koruması. Bunu kimin için istiyoruz? Sizin için istiyoruz. Kötü bir şey mi istiyoruz. Hepiniz Allah’a emanet olun, teşekkür ederim.”
Yapılan konuşmanın ardından okulun temeli atıldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Artvin Cankurtaran Tüneli’nde tehlikeli araç kullanmıştı, sebebi sağlık kontrolü sonrası ortaya çıktı Artvin’in Borçka-Hopa karayolundaki Cankurtaran Tüneli’nde bir kamyonetin tehlikeli şekilde ilerlediği anlar sosyal medyada gündem olurken, olayın nedenine ilişkin Artvin Emniyet Müdürlüğü’nden açıklama geldi. Artvin’in Borçka-Hopa karayolu üzerinde bulunan Cankurtaran Tüneli içinde bir kamyonetin sağa sola savrularak ilerlediği anlar, arkadan gelen bir aracın kamerasına yansıdı. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler büyük tepki toplarken, sürücünün alkollü olduğu iddiaları gündeme geldi. Konuya ilişkin Artvin Emniyet Müdürlüğünden açıklama yapıldı. Emniyetten yapılan duyuruda, 24 Aralık 2025 tarihinde beyaz renkli Mazda marka kamyonetin tünel içerisinde trafiği tehlikeye düşürecek şekilde şerit değiştirdiğine dair görüntülerin paylaşılması ve 112 Acil Çağrı Hattı’na gelen ihbar üzerine ekiplerin olay yerine sevk edildiği belirtildi. Ekiplerce yapılan ilk kontrolde sürücünün bilincinin yarı açık olduğu tespit edilerek 112 Acil Sağlık ekipleriyle Hopa Devlet Hastanesine sevk edildiği kaydedildi. Hastanede yapılan kontrollerde sürücünün kronik şeker hastası olduğu, kan şekerinin düşmesine bağlı olarak direksiyon hâkimiyetini kaybettiği ve alkollü olmadığı anlaşıldı. Gerekli emniyet tedbirlerinin alınmasının ardından tünel trafiğe yeniden açılırken, olayla ilgili kamuoyunun yanlış bilgilendirilmemesi adına açıklama yapıldığı vurgulandı.
Van Van’da köylülerin kış eğlencesi ’köse-gelin’ geleneği yaşatılıyor Van’ın Saray ilçesinde unutulmaya yüz tutan "köse-gelin" geleneğini yaşatan vatandaşlar, hem kış gecelerinde eğlenceli vakit geçiriyor hem de yardımlaşmanın güzel örneğini sergiliyor. Yörede asırlardır oynanan ancak son yıllarda unutulmaya yüz tutan "köse-gelin" geleneği, Saray ilçesi Kekikdüzü Mahallesi’nde yaşayanlar tarafından sürdürülüyor. Soğuk havanın etkili olduğu bugünlerde üzerine bağladığı ot ve yünle hazırlanan kostümün içine giren "köse", mahalledeki evleri dolaşıp un, şeker, yağ, bakliyat gibi gıda maddeleri ve para topluyor. Mahalle sakinler aslında bu geleneğin koyun-koç katımının yüz gün sonra yapıldığı açıkladı. Mahalle Muhtarı M. Salih Özgür, unutulmaya yüz tutan bu geleneğin mahallerinde her yıl yapıldığını belirterek, "Atalarımızdan gördük ve sürdürüyoruz" dedi. Her yıl bu geleneği canlandırmaya çalıştıklarını ifade eden Celil Öztürk ise "Bu oyunu gençler olarak ata ve babamızdan öğrendik ve gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Toplanan gıda malzemeleri köse ve eşi tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtılır. Yardımlaşmanın güzel bir örneği olan bu geleneğimizi sürdürmek istiyoruz. Öğrendiğimiz kadarıyla koyun sürüsüne koç katımının yüzüncü günü ve anne karnındaki kuzuya can gelmesi olarak yapılan bu gelenek, bölgeden bölgeye değişik adlarla da yapılıyor" ifadelerini kullandı.
İstanbul Yurtta hava durumu Yurdun genelinin parçalı, yer yer çok bulutlu, Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu’nun güney ve batısı, Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları, Zonguldak, Düzce, Bolu ve Sinop çevreleri ile Kastamonu’nun kıyı, Mersin’in batı kesimlerinin yağmur ve sağanak, Artvin ve Ardahan çevrelerinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, Antalya’nın doğusunda yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Kuzey, iç ve doğu kesimlerde yer yer sis ve pus hadisesi bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan tahminlere göre; hava sıcaklığı yurt genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyredecek. Rüzgarın genellikle kuzey yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerinden itibaren aralıklı yağmurlu 9 İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı 13 İzmir: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı 17 Bursa: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı 14 Adana: Parçalı ve çok bulutlu 21 Antalya: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı 18 Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı 10 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı 11 Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu 2