GENEL - 30 Ağustos 2017 Çarşamba 12:47

Ağrı’da 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlandı

A
A
A
Ağrı’da 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlandı

Ağrı’da 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 95’inci yıl dönümü coşkuyla kutlandı.

Ağrı’da 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 95’inci yıl dönümü coşkuyla kutlandı.


Ağrı’da sabah saat 09.00’da Abide Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başlayan 30 Ağustos Zafer Bayramı töreni, Ağrı Valisi ve Belediye Başkanı Süleyman Elban’ın makamında tebrikleri kabul etmesi ile devam etti. Valilik makamında tebrikleri kabulünün ardından saat 10’da Erzurum Caddesi’nde düzenlenen Zafer Bayramı törenine Vali Süleyman Elban, 12 Mekanize Tugay Komutanı Ahmet Ömercikli, Ağrı AK Parti Milletvekili Cesim Gökçe, Milli Eğitim Müdürü Yakup Turan, kamu kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.


Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Vali Elban, ve Tugay Komutanı Ömercikli törene katılan asker ve vatandaşları selamladı. Programın devamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı okundu. Ortaokul ve Lise öğrencilerinin okuduğu şiirler büyük beğeni toplarken, program folklor ekibinin gösteri sunması, öğrenci ve askeri birliklerin geçişi ile tören sona erdi. Törenden sonra Vali Elban, Tugay Komutanı Ömercikli ve beraberlerindeki heyet kentin en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi’ne giderek vatandaşların 30 Ağustos Zafer Bayramını kutladıktan sonra ordu evine geçtiler. Basına kapalı olan program burada son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.