YEREL HABERLER - 24 Şubat 2014 Pazartesi 11:37

Yanıkdere Köylüleri 30 Mart’ta Sandığa Gitmeyecek

A
A
A
Yanıkdere Köylüleri 30 Mart’ta Sandığa Gitmeyecek

– Ağrı’nın Eleşkirt ilçesine bağlı Yanıkdere köylüleri, eğitim, ulaşım ve elektrikle ilgili sorunlarının çözüm bulunmamasını protesto etmek adına 30 Mart’ta sandık başına gitmeme kararı aldı.
İlçeye 20 kilometre mesafede bulunan 70 haneli, 444 nüfus 280 seçmenli Yanıkdere köylüleri, eğitim, ulaşım elektrik konularında yıllardır çektikleri sıkıntılara yetkililer tarafından bir çözüm bulunmamasını protesto etmek adına 30 Mart’ta sandık başına gitmeme kararı aldı. Vatandaşlarla birlikte köy meydanından bir araya gelen Muhtar Necati Kılıçarslan, 4 yıldır sıkıntıları ile ilgili, yetkili mercilere defalarca resmi müracaatlarına rağmen bir türlü çözüm bulunmadığı için tüm köylüler tarafından bu kararı aldıklarını söyledi. Kılıçarslan, “Her ilkbaharda karların erimesiyle bir ay boyunca 15 evin köyle irtibatı kesilmekte bu ailelerin çocukları okula gidememektedir. Bu konuda defalarca ilçe ve il özel idaresine müracaatlarımız oldu. Yazın köyün içi çamur deryasına dönüşüyor. Sürekli bugün yarın geleceğiz köy içi kumlanmasını yapacağız diye verdikleri hiçbir söz yerine gelmedi. 2009 yılından beri köy konağı için müracaatım var. Belgeler elimde. Şu ana kadar bir ilerleme kaydedemedik. Köyümüze 1964 yılında iki derslik yapılmış. 2 defa Milli Eğitim Bakanlığına defalarca da ilçe ve İl Milli Eğitim Müdürlüğüne müracaatım oldu. Birleştirilmiş sınıfta öğrencilerimiz okuyor köyde 48 ilçede de 32 öğrencimiz vardır. Bu senede sözleşmeli bir ana sınıfı öğretmeni atandı. Sıkıntılarımız had safhadadır. Bir an önce çözümlenmesini istiyoruz” dedi.
Elektrik konusu köylerinde başlı başına bir problem olduğunu ifade eden Muhtar Kılıçarslan, “Köyümüze elektrik gelince 20 haneydi. Şimdi 70 hane arttı. Bir sürü ahır var. Mevcut trafo yetmiyor. Köyde doğru düzgün televizyon yayınları izlenemiyor. Bunun yanında köylünün birikmiş elektrik borçları var. Kurum 4 taksit yapıyor ve ciddi bir faiz üzerine ekliyor. Urfa ve Van’da aynı uygulama yapıldı. Vatandaş ayaklandı. İşletme şeflikleri basıldı. Faizler silindi, borçlar 10-12 taksit olarak yapılandırıldı. Bizim de öyle mi yapmamız gerekiyor. Faizlerin silinmesi için bu konuda da yetkililerden yardım bekliyoruz” şeklinde konuştu.
İçme suyu problemlerinin de had safhada olduğunu ifade eden Muhtar Necati Kılıçaslan, "Hayvanlarımıza evlerimizde su taşıyoruz kimi köylülerimizde 20 metre 50 metrelik hortumlarla evlerinde ahırlarına şebeke çekerek bu ihtiyaçlarına çözüm geliştirdiler. Özel İdare ekipleri, birkaç günlük çalışmayla bütün köyün hayvanları için içme suyu problemine çözüm getirebilir. Bütün bu saydığım hayati derecede önemli sıkıntılara çözüm bulmak adına yıllardır verdiğim mücadele sonuçsuz kaldığı için böyle bir karar almak zorunda kaldık. Başka türlü Ankara’ya sesimizi duyuramayacağız" ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.
Adana Adana’da bisiklet tutkunları ‘Sağlığın keyfini bisikletle sürelim’ sloganıyla pedalları çevirdi Adana’da ’Sağlıklı yaşamın keyfini birlikte sürelim’ sloganıyla 11. Geleneksel Yeşilay Bisiklet Turu gerçekleştirildi. Yeşilay’ın öncülüğünde Gençlik ve Spor Bakanlığı iş birliği ile düzenlenen bisiklet turunda il protokolü ve bisikletçiler Merkez Park’ta toplandı. Yeşilay Adana Şube Başkanı Yunus Emre Yıldırım ile Gençlik ve Spor İl Müdürü Muzaffer Çintimar’ın da bisiklet tutkunları ile birlikte bisiklet sürdüğü etkinlik 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Merkez Park’ta start verilen bisiklet turu, yaklaşık 10 kilometrelik güzergahın tamamlanmasının ardından bisikletlilerin yeniden Merkez Park’ta bir araya gelmesiyle sona erdi. 750 bisikletli bir araya geldi Etkinliğin farkındalık oluşturmaya yönelik olarak 81 ilde eş zamanlı gerçekleştirildiğini belirten Yeşilay Adana Şube Başkanı Yunus Emre Yıldırım, "’Sağlığın keyfini birlikte sürelim’ sloganıyla başlayan etkinliğimize yoğun bir katılım var. Şu an kontrol ettiğimizde katılım kayıtlarında 500’ün üzerinde bir katılım olduğunu görüyoruz. Kayıt dışı bisikletlilerle birlikte 750’yi bulacağız. Bugün burası bir renk cümbüşü, bir bayram havası. Bütün bisikletlileri ağırladığımız ve bu güzergahta sağlığın keyfini birlikte süreceğimiz bir etkinlik. Kazasız belasız olmasını temenni ediyoruz" dedi. Bisiklet tutkunları ile birlikte bisiklet süren Yüreğir Kaymakamı Mehmet Aksu da "Bugün Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile Yeşilay iş birliğinde yapılan 11.Yeşilay Bisiklet Turu vesilesiyle bir aradayız. ’Sağlığın keyfini birlikte sürüyoruz’ sloganıyla bugün buradayız. Biz de Yüreğir Kaymakamlığı olarak arkadaşlarımızla ilçemizi burada temsil ediyoruz. Katılım çok güzel, umarım bir farkındalık oluşturma noktasında önemli bir katkı sunar" temennisinde bulundu. "Etkinlik sosyal mesaj olarak gayet iyi" Etkinliğin önemli bir sosyal mesaj verdiğine dikkat çeken bisiklet tutkunu Onur Navruz ise, "Etkinlik sosyal mesaj olarak gayet iyi. Etkinliğin güzel yönü tüm bisiklet gruplarını bir araya getirmesi. Böyle bir etkinliğin farkındalık amacıyla insanlara duyurulması güzel. Biz de mutluyuz, isteriz ki devamlılığı getirilsin. Hem sağlık, hem ulaşım açısından gayet güzel şeyler, biz de bununla alakalı bu farkındalık turundayız. Umarım devamı gelir" ifadelerini kullandı.