ÇEVRE - 04 Eylül 2023 Pazartesi 15:56

Ağrı’da yeni bir göl keşfedildi

A
A
A
Ağrı’da yeni bir göl keşfedildi

Ağrı’nın Taşlıçay ilçesinde 2 bin 850 rakımı ile Türkiye’nin en yüksek gölü olma özelliğine sahip bir göl keşfedildi.


Yerel ismi Atar Gölü olarak bilinen doğa ve adrenalin ile ilk gezi kafilesini ağırladı. Ağrı merkeze 72 km Taşlıçay merkeze 38 km uzaklıkta bulunan Erciş sınırına yakın, Taşlıçay  ilçesi sınırları içerisinde yer alan Aladağların en yüksek zirvesi olan Koçbaşı Tepesi eteklerinde bulunan göl, aynı zamanda yaylacıların uğrak noktasında bulunuyor. Oluşumunda buzul gölü olan bu göl, 50 bin metrekare alana sahiptir. Denizden yüksekliği 2 bin 850 metre, derinliği henüz araştırılmaması nedeniyle bilinmiyor. Yöre halkının dipsiz göl olarak adlandırdığı atar gölü turizm yolunda ilerlerken, ilk gezi kafilesini Yerel rehber Sadık Budak eşliğinde başlattı. Taşlıçay’dan 26 km minibüs ile Yeltepe köyüne ulaşıp daha sonra 9 km  traktör ile 3 km yürüyüş yaparak bu özel göle ulaşan ilk gezi kafilesi, adeta hayran kaldıklarını belirttiler.




Ağrı’da yeni bir göl keşfedildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Sünnet cemiyetine çok az kalmıştı, peleriniyle uğurlandı Bursa’nın Orhangazi ilçesinde okuldan sıra arkadaşı olan kuzeninin elindeki tüfeğin ateş alması sonucu hayatını kaybeden 9 yaşındaki Miraç Güvenir sünnetlik peleriniyle son yolculuğuna uğurlandı. Miraç’ın 9 Haziran’da sünnet düğününün olacağı ortaya çıktı. Miraç son yolculuğuna uğurlanırken sünneti için alınan pelerini tabutunun üzerine serildi. Orhangazi’yi yasa boğan Miraç’in ölümünün arkasından hüzün dolu bir hikâye çıktı. Güvenir ailesinin, Miraç’ın Haziran ayında yapılacak sünnet düğünü için hazırlık yaptığı öğrenildi. Kaza kurşunu ile can verdi Orhangazi’de ikamet eden 9 yaşındaki Miraç Güvenir, anneler gününü kutlamak için ailesiyle birlikte anneannesinin kırsal Heceler Mahallesi’ndeki evine gitmişti. Burada aynı zamanda okuldan sıra arkadaşı olan 9 yaşındaki kuzeni C.Ç.K. ile oyun oynuyordu. C.Ç.K., zeytin makinesinin arkasına saklanmış olan tüfeği alıp Miraç ile şakalaşırken tüfek ateş aldı. Miraç başına isabet eden kurşun sebebi ile olay yerinde yaşamını yitirdi. Gözyaşı sel oldu Miraç bugün öğle namazından sonra Orhangazi’de Hürriyet Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından ilçe mezarlığında toprağa verildi. Çok sayıda kişinin katıldığı cenazede aile yakınlarının gözyaşı sel oldu. Acılı anne Esma ve baba Müstecep Miraç’ın tabutuna sarılarak gözyaşı döktüler. Sünnet pelerini ile uğurlandı İki çocuk sahibi Güvenir ailesinin Miraç için sünnet düğünü hazırlığı yaptığı dönemde yaşandığı ortaya çıktı. 9 Haziran’da yapılacak sünnet düğününe hazırlanan Güvenir ailesinin heyecanı, Miraç’ın ölümü ile yasa dönüştü. Miraç’ın sünnet düğünü için alınan pelerini ise tabutunun üzerine örtüldü. Ailesi Miraç’ın pelerinli tabutuna sarılarak feryat etti.
Eskişehir Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde Filistin’e destek yürüyüşü gerçekleştirildi Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde (ESOGÜ) öğrenciler ve Rektör Prof. Dr. Kamil Çolak’ın katılımıyla gerçekleştirildikleri yürüyüşte İsrail protesto edilirken Filistin’e destek verildi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Meşelik Kampüsü’nde İlahiyat Fakültesi ve diğer öğrencilerin katılımıyla yürüyüş gerçekleştirildi. Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Camii avlusunda başlayan yürüyüşe ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak da katıldı. Yürüyüş esnasında atılan sloganlarla İsrail protesto edilirken, Filistin’e destek verildi. Kalabalık grup protestolar eşliğinde, kurulan ESOGÜ “Rim” Nöbet Çadırı’nın önüne kadar yürüdü. Burada basın açıklamasında bulunan grup, Filistin’de yaşananlara ve İsrail’in yaptığı saldırılara dikkat çekti. Basın açıklaması sonrası, katılımcılar Filistin’de yaşanan zulmü anlatan fotoğraf sergisini gezdi. “Allah Filistin’deki kardeşlerimizi muzaffer eylesin” Basın açıklamasının ardından konuşan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak, “Ben de her şeyden önce Filistin’de yaşananları hep beraber üzüntüyle izliyoruz. Dünya bu konuda ayağa kalktı. Türkiye’deki üniversiteler ayağa kalktı. Ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğrencilerine de bu duyarlılığı gösterdikleri için, bugün yapmış oldukları bu organizasyon için, emekleri için çok teşekkür ediyorum. Burada bir çadır açılımı söz konusu. Nöbet çadırı arkadaşlarımız oluşturdular. Sürekli burada olacaklar ve Gazzeliler için tabii herkes elinden geleni bir şekilde yapıyorum bir şey yapamadığımız durumda da en azından dua ediyoruz bildiğiniz gibi. Bütün öğrencilerimize, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğrencilerine gayretlerinden dolayı, bu organizasyonu yaptığından dolayı ve duyarlılıklarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Allah en kısa zamanda inşallah Filistin’deki kardeşlerimizi muzaffer eylesin diyorum. Oradaki acıları son bulsun diyorum inşallah” dedi.
İzmir EGİAD Başkanından Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ne destek Kamuda tasarruf tedbirlerinin uygulanmasının zorunluluk haline geldiğini belirten Ege Genç İş Adamları Derneği (EGİAD) Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, “Bu çerçevede Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nin açıklanmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu tasarruf programı ile kamuda zorunlu olmayan harcamaların azaltılması, kamu tüketim ve harcamalarında verimliliğin esas alınması oldukça önemli” dedi. Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi kapsamında, kamu kurumlarında tasarruf dönemine girildi. Alınan kararın ardından EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, kamuda tasarrufun zorunlu hale geldiğini ve bu kararı desteklediklerini aktardı. Yüksek enflasyonun uzun süredir Türkiye’nin ana gündemlerden birisini oluşturduğuna değinen Yelkenbiçer, “İş dünyası olarak bizler maliyetlerdeki yüksek artış sebebiyle, çalışan kesim ise hayat pahalılığı karşısında gelirlerindeki hızlı erime sebebiyle, zaten bir tasarruf dönemine girmişti. Enflasyonla mücadele kapsamında, kamuda tasarruf tedbirlerinin uygulanması da bir zorunluluk haline geldi. Bu çerçevede Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nin açıklanmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu tasarruf programı ile kamuda zorunlu olmayan harcamaların azaltılması, kamu tüketim ve harcamalarında verimliliğin esas alınması oldukça önemli. Pakette yer alan tedbirlerin enflasyonla mücadelede büyük fayda sağlayacağını değerlendiriyoruz" şeklinde konuştu.
Aksaray ASÜ’de organ bağışı masaya yatırıldı Aksaray Üniversitesinde (ASÜ) “Erasmus+ KA152 Gençlik Değişimleri Projesi” kapsamında “Organ Bağışı Bilgilendirme Konferansı” düzenlendi. Konferansta organ bağışı konusu, sağlık, toplum ve dini perspektiflerden ele alındı. Etkinliğin açılışında ASÜ Dış İlişkiler Koordinatörü Prof. Dr. Melayib Bilgin kürsüye geldi. Erasmus+ programının geneli hakkında bilgiler veren Bilgin, programın sadece bir burs programı değil, aynı zamanda akademik, kişisel ve profesyonel gelişimi desteklemeyi amaçlayan kapsamlı bir organizasyon olduğunu vurguladı. Erasmus+ programının 13 ila 30 yaş aralığındaki gençlerin kişisel, sosyal ve sivil yeteneklerini geliştirmeye odaklandığını ifade eden Prof. Bilgin, “Bu program katılımcıların aktif vatandaşlık bilincini arttırmayı amaçlar. Gençler, farklı kültürleri deneyimleme, dil becerilerini geliştirme ve uluslararası iş birlikleri kurma şansı bulur” dedi. ASÜ Dış İlişkiler Koordinatörlüğü Proje Asistanı Fuat Aslan ise Türkiye, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Slovenya ve İspanya’dan gençlerin, “Gift for a Life/Bir Yaşam Hediyesi” isimli organ bağışı projesine dair bilgiler aktardı. Projedeki asıl amaçlarının organ bağışı hakkında çevresel farkındalık oluşturmak olduğunu kaydeden Aslan, bağış oranlarının arttırılmasının toplumsal bilinçle doğru orantılı olduğunu belirtti. Fuat Aslan, gençlerin, proje kapsamında çeşitli ziyaretler, sunumlar, bilgilendirme toplantıları ve atölye çalışmaları yaptıklarını da söyledi. Yapılan açılış konuşmalarının ardından sunumlar gerçekleştirildi. Bu çerçevede Doç. Dr. Mehmet Semih Demirtaş “Organ Transplantasyonu,” Uzman Dr. Ayşegül Alkaç İbişoğlu “Beyin Ölümü,” Aksaray Organ Nakli Koordinatör Yardımcısı Mevlüde Öztürk “Organ Bağışı Prosedürleri” ve Öğretim Görevlisi Kamil Işık “İslami Açıdan Organ Nakli” konulu sunumlarını yaptı. Etkinlikte, projeye İspanya’dan katılan Nicole Casaneo Radon ise bir süre önce geçirdiği karaciğer nakline dair deneyimlerini anlattı. Programın gerçekleşmesine ASÜ Sıra Sende öğrenci topluluğu da destek verdi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Köse, akademisyenler ve öğrencilerin takip ettiği etkinlik plaket, belge ve çiçek takdimleriyle sona erdi.
Bursa Çarklar hızlandı, elektrik tüketimi arttı Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde (MKP OSB) 2023 yılında enerji ve su tüketimlerinde dikkat çekici değişimler yaşandı. Sanayide çarkların dönüş hızına işaret eden göstergelerin başında gelen elektrik tüketimi verileri, MKP OSB’nin 15. Olağan Genel Kurulu’nda açıklanan 2023 Yılı Faaliyet Raporu’na yansıdı. 2023’te elektrik tüketiminin yüzde 11 arttığı Yeşil OSB’nin enerji yatırımlarına hız kazandırmayı hedeflediği raporda ayrıca arsa tahsisi bulunan ve bugüne kadar yatırıma başlamayan firmalara çağrıda bulunuldu. Bursa’nın üretim üslerinden Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde (MKP OSB) üretimin izlediği seyir açısından önemli bir gösterge olanelektrik tüketiminde 2023 yılında yüzde 11’lik artış yaşandı.34. kuruluş yılında 307 hektarlık alanda 45’i faal, 15’i inşaat halinde firmanın bulunduğu MKP OSB’nin 15. Olağan Genel Kurulu’nda, enerjiverileriniiçeren 2023 Yılı Faaliyet Raporu açıklandı.Sanayide çarkların dönüş hızına işaret eden göstergelerden biri olan elektrik tüketimi verilerine göre, yüzde 72’lik doluluk oranına ulaşan OSB’nin 2022 yılında 58 milyon 129 bin 380 kilovat saat olan elektrik tüketimi, 2023 yılında yüzde 11 artarak 94 milyon 612 bin 240 kilovat saate yükseldi. Bu tüketim, bugüne kadar yıllık bazda gerçekleşen en yüksek 4. elektrik tüketimi olarak kayıtlara geçti. 9 yılda rekor artış 2024 yılı itibariyle 49 firmaya elektrik hizmetinin sağlandığı OSB’deki elektrik tüketimindeki en yüksek artışlar 2016’da yüzde 84, 2017’de yüzde 34, 2021’de ise yüzde 23 olarak gerçekleşti.2023 yılında aylık bazdaen yüksek elektrik tüketimi ise 9 milyon 29 bin 590 kilovat saat ile Kasım ayında yaşandı. 2015-2023 yılını kapsayan dönem içerisinde de elektrik tüketimi rekor bir ivmeyle yüzde 291 arttı. Ayrıca 17 firmadan 29 bin 968 megavatlık Güneş Enerji Santrali (GES) üretim tesisi başvurusu alınırken, hali hazırda 10 firmanın 17 bin 140 megavatlık GES üretimi devreye girdi. 2023 Faaliyet Raporu’nda MKP OSB’nin 2024 yılı gelir-gider bütçesi toplamı 717 milyon 593 bin TL olarak belirlendi. 2021’de başlayan ve 3 yıldır süren elektrik enerji sistemini yenileme çalışmalarının tamamlanmasıyla toplam 4,5 milyon dolarlık bir yatırım planlandı. OSB’nin büyümesi neticesinde önümüzdeki 2 yıl içerisinde enerji nakil hatları kapasitesinin yetersiz kalacağı öngörülürken, mevcut 225 megawatlık (MW) enerji nakil hattı 425 MW’ye çıkarılacak.Mustafakemalpaşa’daki TEİAŞ indirici merkezinden OSB’ye kadar tesis edilecek 4,5 kilometrelik enerji nakil hattının projesi tamamlanırken, kamulaştırma ve irtifak hakkı çalışmalarının başladığı projeye ilişkin 1 milyon dolarlık yatırım yapılacak. Doğalgaz düştü, su arttı 29 firmaya doğalgaz hizmetinin sağlandığı MKP OSB’de doğalgaz tüketimi ise bir önceki yıla göre 2023’te azaldı. 2022’de 13 milyon 477 bin 49 standart metreküplük tüketim, 2023’te yüzde 5’lik düşüşle 12 milyon 778 bin 888 standart metreküp oldu. Aylık bazda en yüksek doğalgaz tüketimi, 1 milyon 464 bin 354 standart metreküp ile Kasım ayında gerçekleşti. Öte yandan 2022’de 822 bin 757 metreküplülük su tüketimi, 2023’te yüzde 5’lik artışla 869 bin 513 metreküpe yükseldi. Aylık bazda en yüksek su tüketimi ise 98 bin 214 metreküp ile ağustos ayında yaşandı. Yeraltından çekilecek su miktarı kapasitesi 3 milyon 504 bin 176 metreküp/yıl olarak kayıtlara geçerken, 2023 yılında bu kapasitenin yüzde 25’inin kullanıldığı açıklandı. Ayrıca firmaların su ihtiyacını karşılamak için açılan derin kuyu sayısı 6’ya çıkarıldı. 4 bin metreküp/gün+4 bin metreküp gün olarak projelendirilen yeni arıtma tesisininyatırım bütçesi ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kredisi ile karşılanacak. Yatırımcıya çağrı MKP OSB’de 2023 yılında yenilemeler ve ilavelerle birlikte 12 katılımcı firmaya 36 adet yapı ruhsatı, 3 katılımcı firmaya 8 adet yapı kullanma izni ile 3 adet işyeri açma ve çalışma ruhsatı verildi. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kalın, arsa tahsisi satış prensiplerine ilişkin ise Mustafakemalpaşalı yatırımcıların yanı sıra bölgede faaliyet gösteren firmaların büyüme ihtiyaçlarının gözetilmesine ve özellikle sürdürülebilir Yeşil OSB projesinden geri adım atılmadan kurulması sakıncalı olmayan firmalara öncelik verileceğini söyledi.