EKONOMİ - 09 Temmuz 2017 Pazar 12:46

Aksaray sarımsak üretiminde iddialı

A
A
A
Aksaray sarımsak üretiminde iddialı

Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da son yıllarda üreticiler alternatif ürünlere yöneliyor.

Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da son yıllarda üreticiler alternatif ürünlere yöneliyor. Özellikle son zamanlarda sarımsak üretimine ağırlık veren Aksaray’da aroması ve protein değeri yüksek iri dişli sarımsak üretimi yapılıyor.


Üreticilerin özellikle su tüketimi az olan ürünlere yönelmesini savunduklarını belirten Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, “İlimiz tarım ve hayvancılık şehri. Ama biz her zaman şunu savunuyoruz ki, ürün deseninin değişmesi, alternatif ürünlerin yetiştirilmesi, özellikle az su tüketen ürünlerin Aksaray tarımına, Türkiye tarımına kazandırılması. Bu yöndeki çalışmalarımızın bugün meyvesini alıyoruz. Özellikle Bayıraltı bölgesi dediğimiz Sapmaz, Baymış, Çimeli, Acıpınar bölgesinde yoğun olarak sarımsak ekimi yapılıyor. Ülkemizde Taşköprü’den sonra ikinci en büyük sarımsak merkezinin bu bölge olduğunu söyleyebiliriz. Tabii sarımsak ekimi giderek yaygınlaşıyor, pazarı var, bütün üreticilerimizin bu işe ilgilisi var. Ama kooperatifleşme ve birlik konusunda da çalışmalar yapılması gerekir. Çünkü gelişmiş bütün ülkelerde ve ülkemizde de Trakya ve Marmara bölgesi olmak üzere kooperatifleşmenin ve birliğin olduğu yerler. Buralarda pazar sorunu hiç yok. Tek elden satılıyor, yüksek fiyatlara satılıyor, üretici bu işten para kazanıyor. Bunun sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Sarımsak dekarında 1, 1,5 ton veren bir ürün ve oldukça karlı. Bütün üreticilerimizin, çiftçilerimizin buna eğilmesini tavsiye ediyorum” dedi.



"Aksaray Sarımsağının aroması ve proteini yüksek"


Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak ise, “Çiftçilerimiz, üreticilerimiz, alternatif ürünlere yöneldi. Alternatif ürünlerden birisi de sarımsak. Bu bölgedeki çiftçilerimiz ciddi şekilde sarımsaağ yöneldi. Tabii Aksaray’ın sarımsağının da aroması çok yüksek. Yani kalitesi ve protein değeri çok yüksek. Görüldüğü gibi son derece organik yöntemlerle üretiliyor. Köylülerimiz tarlasında gübreyi ve ilaçlamayı çok az miktarda yaparak üretim yapıyor. Tarlada gördüğümüz gibi zirai ilaç atılmadığı için otlu. Bu da sarımsak üretimine ciddi şekilde fayda sağlıyor" diye konuştu.



"11 bin dekar alanda 9 bin ton sarımsak üretimi"


Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Aksaray’da yaklaşık 11 bin dekar alanda sarımsak ekimi yapıldığını belirterek, “Bu da 8-9 bin ton civarı bir ürün veriyor. Şimdi üreticilerimiz mahsulünü kaldırıyor. Biz Türkiye’de şu anda sarımsak üretiminde 2’inci ya da 3’üncü sıradayız. Yani Aksaray olarak Türkiye’de sarımsak üretiminde söz sahibiyiz. Bu da tüm esnafların, Aksaray’da bu bölgeye yöneldiğini görüyoruz. Kalitesi ve aromasından dolayı Aksaray’a yöneliyorlar. Biz hükümetimizden de üreticilerimize ciddi şekilde destek çıkmasını istiyoruz. Üreticileri tarlaya döndürmemiz lazım. Üreticilerimiz tarladan çıkarsa ciddi şekilde sıkıntı çekeriz. Desteklemelerin artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Yani ithalatla fiyatın önüne asla geçilmez. Tabandaki üreticilerin desteklenmesi ve beslenmesi gerektiğini düşünüyorum. Eğitime verilen para asla boşa gitmez. Ama eli nasırlı üreticiye verilecek destek de asla boşa gitmez. Burası sanayideki organizedeki sanayi neyse o. Burası da bir fabrika. Bu fabrikalar hibe ile nasıl destekleniyorsa tarlalarda çiftçilerin, Türkiye’nin fabrikası. Buralara da destekler verilmeli. Biz üretiyoruz, ülkemizi doyuruyoruz” şeklinde konuştu.



"Kooperatifleşmek istiyoruz"


Sarımsak üreticisi çiftçi İrfan Oruç, sarımsak ticaretinde bu yıl biraz sıkıntılar olduğunu belirterek, “Bizim sarımsağımız çok kaliteli. Aroması yüksek, kalitesi birinci sınıftır. Bazı arkadaşlarımız 100 dekar ekiyor ve bakamıyor. Bu da küçük kafalı sarımsak oluyor. O da bizim sarımsağımıza zarar veriyor. Bizim burada kooperatifleşme şart. Kooperatifleşme olmazsa hepimizin zararına” dedi.



"Sarımsak üretiminde Aksaray olarak iddialıyız"


Bir başka üretici Adnan Arıbaş, “Baymış köyünde bu yıl üretimimiz kalitenin en üst seviyesine ulaştı. Sarımsağımızın aroması, kalitesi en üst seviyede. Aksaray’dan çıktığımızda Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlere gittiğimizde sarımsağımızı görüyoruz. Sarımsağımızın kalitesi bizi gururlandırıyor. Bizim tek istediğimiz bütün çiftçi kardeşlerimiz ile birlikte sarımsakta kooperatifleşmek. Bizim kalite tutturma gibi bir sıkıntımız yok. Kalitemizin mutfakta aranan tek özelliği iri dişli olmasıdır. Sarımsağımızın görüldüğü gibi kalitesi ortadadır” diye konuştu.


Baymış köyü muhtarı Emin Arıbaş, “Biz sarımsakta her zaman dediğimiz gibi iddialıyız. Kalite denilince bizim sarımsağımız ilk akla gelendir. Aroması, proteiniyle, her şeyiyle iddialıyız. Tek isteğimiz kooperatifleşmek” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Bağımlılıkla mücadele için pedal çevirdiler Kastamonu’da düzenlenen 11. Yeşilay Bisiklet Turu’na katılan vatandaşlar, bağımlılıkla mücadele ve sağlıklı yaşam için pedal çevirdi. Sporun ve sağlıklı yaşam bilincinin arttırılması amacıyla, 81 ilde eş zamanlı olarak 11.’si düzenlenen Yeşilay Bisiklet Turu’na, Kastamonu’da vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Türkiye Yeşilay Cemiyeti, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Türkiye Bisiklet Federasyonu ortaklığında gerçekleştirilen organizasyon çerçevesinde, Kastamonu’da düzenlenen tura, 250’dan fazla vatandaş katıldı. İl merkezindeki Kışla Parkı’nda toplanan bisikletliler, Sinanbey Kavağı’ndan dönerek Cumhuriyet Meydanı’na vardı. Meydanda turun sonlanmasının ardından vatandaşlar hatıra fotoğrafı çektirdi. "Amacımız sağlıklı bir yaşam için vatandaşa farkındalık oluşturmaktı" Amaçlarının farkındalık oluşturmak olduğunu belirten Yeşilay Kastamonu Şube Başkanı Mesut Şeker, “Biz Yeşilay Cemiyeti olarak bağımlılıkla mücadele için her türlü etkinliği yapıyoruz. 2011 yılından bu tarafa da bisiklet turlarını, sağlıklı bir yaşam için, farkındalık için gerçekleştiriyoruz. Bu yıl 11’incisini gerçekleştirdik. Kastamonu’da güzel bir etkinlik oldu. Buradaki amacımız sağlıklı bir yaşam için vatandaşa farkındalık oluşturmaktı. 250’den fazla katılımcı oldu. İnşallah amacına ulaşmıştır. Katılımcılarla Kışla Parkı’nda başladık, Sinanbey Kavşağı’ndan dönerek Cumhuriyet Meydanı’nda turumuzu bitirdik. Bir yarış değil, amacımız bisiklet kullanarak vatandaşlara bağımlıkla mücadele kapsamında yapılan etkinlikleri gösterebilmekti” dedi.